Jump to content

Ribarica

Korisnik
  • Broj objava

    63
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Ribarica objavio

  1. Ovdje se ipak radi o nužnom dijelu, jer postoji darovni ugovor. Znači, nije da se sve vraća u ostavinu i dijeli po pola, već se radi o 1/6.
  2. Moj otac (još je živ) sklopio je sa svojom drugom suprugom ugovor o doživotnom uzdržavanju, ali prije toga su se razveli iako i dalje žive zajedno. Nemam informaciju da li je razvod bio uvjet za takav ugovor. Uglavnom, mi djeca smo isključeni iz nasljedstva. Čula sam da se takav ugovor ne može pobijati, a pobijanje na osnovi njegove uračunljivosti, alkoholizma i sl, mukotrpan je posao u koji se ja osobno neću upuštati. Možda se njihovo zajedničko življenje sada tretira kao izvanbračna zajednica pa smo opet na istome. Pridružujem se pitanju.
  3. Notarice, kako da dođem do Vas, da imam ovjereni takav ugovor makar ga ne nosila u gruntovnicu. Kuća o kojoj se radi je u prodaji, tri godine sam se borila u gruntovnici s jednom njihovom greškom, i sada se više ne usudim išta tamo davati, pogotovo da ne bi nazad uknjižili moju majku u tom mijenjanju pravne osnove. Uglavnom da imam u slučaju ostavinske rasprave ovjereni i solemniziran ugovor o dosmrtnom uzdržavanju.
  4. Notarice, kada ste zaključivali ugovor o dosmrtnom uzdržavanju? Prije 2 godine nastupile su nove odredbe o solemnizaciji. Odvjetnik se konzultirao s još 2 bilježnika i ne prolazi. Traže vlasnički list, a u cijeloj priči mora se poštivati načelo knjižnog prednika: predlagatelj upisa i knjižni prednik. Ove odredbe vezano za solemnizaciju su novijeg datuma i tek se u praksi javljaju nove situacije koje još nisu definirane, kao npr. ova.
  5. Odvjetnik je rekao da će pokušati kod drugog bilježnika. Još mi se nije javio, ali ću ga danas nazvati da vidim situaciju. Nisam optimistična. Mislila sam Vas, Notarice, pitati smijete li na Forumu napisati kod kojeg javnog bilježnika ste to uspjeli? Ako ne smijete, ići ću od bilježnika do bilježnika da pronađem onoga koji će ovjeriti takav ugovor.
  6. Notarice, ponukana ovom temom, otišla sam kod odvjetnika da napravi ugovor o dosmrtnom uzdržavanju između mene i moj majke. Kuću mi je darovala i ja sam tako uknjižena. Željela bih isključiti nužne nasljednike jer poslije majčine smrti neće biti imovine na njezino ime da se dijeli, i bojim se da će nužni nasljednici tražiti dio od darovane nekretnine. Međutim, kod javnog bilježnika ne prolazi takav ugovor. Mislili smo staviti u čl. 1 da mijenjamo pravnu osnovu, ali javni bilježnik se drži šprance, mora se natrag moja majka uknjižiti, pa tek onda sklapati sa mnom ugovor o dosmrtnom uzdržavanju. Odvjetnik je preporučio da nikako ići na to, jer postupak oko gruntovnice predugo traje da bi se riskiralo. Jer ako moja majka umre, a natrag je uknjižena, onda će nastupiti zakonski nasljednici, a ne samo nužni. Solemnizacija ugovor o dosmrtnom uzdržavanju na vrijednost imovine od 55.000 eura bila bi 2000 kn (samo kao orijentir onima koji bi išli na to).
  7. Majka mi je prije 20 godina darovala kuću. S drugim djetetom za drugu kuću sklopila je ugovor o doživotnom uzdržavanju. Ima i treće dijete koje je nažalost razvodom braka od nje otuđeno, ali mama više nema neke druge imovine da namiri i to dijete. (Zar sve to trebaju majke?) Usput, svi mi imamo oca koji je pak svu svoju imovinu ugovorom o doživotnom uzdržavanju dao drugoj ženi s kojom je bio u braku, a rastali su se da bi sklopili takav ugovor. Žive i dalje zajedno. Mi djeca smo eliminirani u nasljedstvu s njegove strane. Nakon smrti majke neće biti imovine koja će biti na raspolaganju za nužne nasljednike (njezino treće dijete ili njegovi nasljednici koje uopće ne poznajemo). To znači da će se gledati što je ona za života darovala i od tog dara će se namiriti eventualno potraživanje nužnih nasljednika. Da bi to izbjegli majka sa mnom želi sklopiti ugovor o dosmrtnom uzdržavanju koji bi nastupio umjesto darovnog ugovora. Znači, radi se o promjeni pravne osnove po kojoj sam stekla vlasništvo nad tom nekretninom. Međutim, kuću nakon dužih peripetija od nekoliko godina po gruntovnici oko rješavanja suvlasništva konačno prodajem i imam izvanrednu priliku. Danas smo čule kod bilježnika da ugovor o dosmrtnom uzdržavanju mora imati određenu formu (brojke dopunjene slovima, dvostruke crtice u redovima koji ne završavaju na kraju itd.) i mora proći solemnizaciju, a mi to same ne znamo napraviti. Procjenjuje se vrijednost nekretnine (tko to procjenjuje?) i prema toj vrijednosti naplaćuje bilježnik svoje usluge. Za vrijednost od 55.000 eura troškovi bilježnika su 2000 kn. Odvjetnik je pak druga priča i poseban trošak. Ukoliko bi u ovom trenutku sklopile ugovor i dale u gruntovnicu da se otvori Z (plomba) za ulaganje ugovora u zbirku isprava, a to traje tko zna kako dugo i onemogućuje prodaju kuće, odlučila sam se ići svakako u prodaju kuće i pomoći svojoj djeci, a ugovor sačuvati kod sebe. Sad je pitanje, a pitat ću i odvjetnika pa ću javiti na forum njegovo tumačenje – je li neophodno da ugovor predam u gruntovnicu da bi on bio valjan i s kojim bih nastupila na ostavinskoj raspravi? Jer ako prodam kuću, vjerojatno ne mogu više sklapati takav ugovor (ili mogu?), a dalje kad i ja budem u mirovini i zaboravim na tu kuću, najednom dođe zahtjev za isplatu nužnih nasljednika. To vjerojatno može tražiti i moj brat s kojim je majka sklopila ugovor o doživotnom uzdržavanju. Ili nema veze datum sklapanja ovog ugovora jer se mijenja samo pravna osnova stjecanja moga vlasništva prije 20 godina. I pitanje: na koji način se određuju nužni dijelovi kad npr. te stare kuće više nema jer je srušena i novi vlasnik je na zemljištu napravio katnicu. Molim sve one koji znaju nešto o ovome ili imaju neka ne daj bože negativna iskustva, da se jave.
  8. Mi smo imali suglasnost susjeda za manje od 3 m, ali je bio uvjet po zakonu da s te strane imamo mutna stakla na prozorima. Tako da smo se ipak pridržavali 3 m i dobili građevinsku dozvolu s normalnim prozorima. To je bilo prije 5 godina, područje Zagreb, Gornja Dubrava, Novačka (s velikim parcelama). Pitam se kako u Donjoj Dubravi grade kuće jednu do druge - valjda postoje drugačiji urbanistički uvjeti. Odnosno, konkretan slučaj velike kuće jedna do druge bez problema u jednoj ulici, a u mojoj ulici moja susjeda nije mogla dobiti građevinsku dozvolu jer je morala ostaviti s jedne strane 3 m. Morala je raditi zbog toga stepenice u kući i izgubiti na stambenom prostoru. Je li zakon jednak za sve?
  9. Ako je geodet napravio svoj posao vezano za Prijavni list koji katastar predaje po službenoj dužnosti u gruntovnicu, tj. izvršeno cijepanje čestice u jednu ili više - iza toga slijedi sastavljanje diobnog ugovora među suvlasnicima. To svakako radite s odvjetnikom. Diobni ugovor je isprava konstitutivnog značenja, a to znači da eventualna i pismena pa čak i ovjerena suglasnost ostalih suvlasnika da određenom suvlasniku daju suglasnost za razvrgnuće suvlasništva nije dovoljna. Meni je gruntovnica to odbila jer su rekli da je takva izjava samo deklaratornog značenja. Treba diobni ugovor gdje na jednoj strani jedni kažu da su suglasni ne samo da daju drugom suvlasniku nego da su suglasni i sa svojim dijelom kod razvrgnuća. Diobni ugovor predati na gruntovnicu i čekati....
  10. Za nužni prolaz ne trebate cijepati česticu, već odgovarajućom ispravom dopustiti služnost puta. Svakako treba izaći geodet, u ispravi se treba navesti sve vrlo detaljno. Bez odvjetnika nemojte to raditi jer stvar je vrlo osjetljiva i ide zapravo na teret vašeg vlasništva.
  11. Ne mogu Vam konkretno pomoći, ali samo da se uključim jer i ja sam žrtva aljkavosti rada gruntovnice. Meni su uknjižili na moju imovinu druge ljude. Ima više načina rješenja, ali svi su skupi i dugotrajni, pogotovo ako se radi o gruntovnici u Zagrebu. Možete tražiti ispravak, ali za ispravak trebaju svi suvlasnici biti potpisani u zahtjevu, čak i ovjereno kod bilježnika, ali taj postupak traje dugo. Sami ne možete ništa. Da su Vam kao meni uknjižili druge ljude rješenje koje se smatra brže, ali i skuplje je fiktivni kupoprodajni ugovor. Ja sam se na to odlučila, kupujem pola svoje kuće i plaćam porez. Razmišljam i o tužbi protiv gruntovnice za naknadu štete, ali sve to bude uzalud. Treća opcija je tužiti ljude koji su uknjiženi, koji nemaju pojma o čemu se radi, kažu da oni nemaju ništa s mojom kućom itd. Tužba također traje godinu, dvije. I sve to ne bi bilo tako grozno da se nije dogodilo baš u fazi kad prodajem kuću. Ne mogu ni kuću sada prodati i dalje rješavati stambeni problem. Ne trebate ništa čekati jer samo se neće riješiti, podignite tužbu, ali svakako s odvjetnikom, i pripremite se na borbu i troškove. To je nama naša borba dala. I nemojte gajiti iluzije i čekati da se gruntovnica smiluje; ja sam vjerujte kao i mnogi drugi to osjetila na svojoj koži. Držite se i puno pozdrava.
  12. Čim oporučitelj umre već ste u tom trenutku po zakonu nasljednik i vlasnik. Sve ostalo je formalno, ali da bi mogli lakše raspolagati svojim pravom vlasništva i štititi ga, morate biti upisani u zemljišne knjige. Vaše pravo nitko ne može uzeti, ali za sve aktivnosti koje želite poduzimati treba biti upisan u zemljišne knjige.
  13. Pojedini suvlasnički dijelovi mogu se prodavati. U vlastovnici se nakon provedenog kupoprodajnog ugovora stari suvlasnici zamjenjuju novima. Svi suvlasnici zajedno upisani u vlastovnici su na osnovi svojih razlomaka vlasnici nekretnine upisane u posjedovnici s time da se bez parcelacije nekretnine i diobnog ugovora ne može reći koji fizički dio nekretnine kome pripada.
  14. Pravna informatika kod nas je tek u povojima. Od prije dvije godine postoji kao novi predmet na Pravnom fakultetu pa ako se možete tamo informirati, stupiti u kontakt s profesorom koji se upravo time bavi. Sutra ću Vam javiti ime profesora. Tema je izuzetno važna i zanimljiva, bit ćete kao specijalist jako traženi. Ja se nalazim pred sličnim problemom - u timu sam koji se bavi Record Managementom (upravljanje zapisima) koje je isto tako u povojima u Hrvatskoj. Nema uopće literature, već sam ovisna o informacijama konzultantske tvrtke koja izrađuje program. A htjela bih proširiti znanje i predložiti nešto konkretnije iz te znanosti. Inače sa po zanimanju upravni pravnik i te smo se teme na faksu tek malo dotakli. Nema nikakvih tečajeva i seminara. Da s 50 godina upišem informacijske znanosti na Filozofskom fakultetu, mislim da ni to nije rješenje. Literatura je ograničena na Internet i kratke napise na engleskom, sve nesistematizirano. Što se tiče pravne informatike na prošlogodišnjem prvom kongresu Fine bila je ta tema pa svakako pratite kad će biti drugi kongres. Fina je prvo ovlašteno tijelo zaduženo za elektronički potpis i njegovu sigurnost. Sve je to blisko povezano s pravnom regulativom zaštite informatičkih (informacijskih) sustava.
  15. Provodi li gruntovnica uknjižbu kupoprodajnog ugovora prije nego li je plaćen porez na promet nekretnina?
  16. Upravo se na to pripremam, na fiktivni kupoprodajni ugovor. Ali još nisam obišla stare suvlasnike koji su zabunom uknjiženi na moju česticu, sve čekam hoće li "veza potencijalnog kupca" nešto učiniti. Ali čitam danas da je počelo uhićenje u gruntovnici pa otpada i ta varijanta, a jedva sam se nekako dočepala veze. Odvjetnik mi ne savjetuje tužbu iako je to zadnja solucija, već fiktivni kupoprodajni ugovor. Suvlasnici su sve stari ljudi odreda, mislim si kako ću im sve to objasniti. Što ako zatraže kakav novac. Mislim da ću onda ići na tužbu i zaboraviti na dulje vrijeme rješavanje stambenog pitanja moje obitelji. Ali baš mi je drago za gruntovnicu neka je počela borba protiv korupcije. Pozdrav svima s kojima sam podijelila svoje gruntovne nevolje.
  17. Kad mi je odvjetnik rekao da gruntovnica (u Zagrebu) ne ispravlja svoje pogreške, mislila sam da se šali. Gruntovnica vrlo rado ništa ne ispravlja, eventualno ime i prezime i adresu vlasnika. Rado bih platila gruntovnici za ispravak njihove pogreške, ali ne znam kako se to radi, koji je postupak. Referent je nedodirljiv, ne smijem s njim komunicirati, ali preko veze poručuje da je doista pogreška. Ima li tu kakvih skrivenih poruka koje ja ne razumijem. Smije li se na ovom forumu otvoreno o tome porazgovarati. Ako ima netko neka iskustva, molim da mi odgovori, da me spusti na zemlju i pouči kako funkcionirati u ovoj pravnoj državi, koji su putevi.
  18. Evo upravo imam informaciju od "veze" koja je stupila u kontakt s referentom da se sa ispravkom ne računa iako je nastala greška radom gruntovnice. Jer isprave koje su priložene (vjerojatno misle na Diobni) ne slažu se sa stanjem u zk ulošku (naravno da se ne slažu zbog pogreške, to mi referent ne treba reći, upravo u tome jeste stvar). Diobni smo radili sa stvarnim, ispravnim stanjem, a ne na temelju greške jer kod sklapanja Diobnog nismo ni znali da će oni učiniti pogrešku kod prethodnog Z koji je kupoprodaja. Tko bi mislio da ni običnu kupoprodaju suvlasničkih dijelova ne znaju ispravno napraviti - barem neki referenti. Postoji opcija da sa starim suvlasnicima koji to više nisu jer su prodali svoje suvlasničke dijelove, a ostali uknjiženi na mojoj čestici, sklopim fiktivni ugovor kupoprodaje. Eto, fikcijama rješavati pogreške i u svemu raditi u skladu s pogreškom. Samo kako da to objasnim starčekima, sve jedan stariji od drugog, a ne smijem ni pomisliti što ako umru - hoće li gruntovnica uredno umjesto njih pripisati im njihove nasljednike. Mogu li u tom slučaju dati neki prigovor i kome? Ili se na ostavinskoj raspravi gleda stvarno stanje? Bože, ne smijem ni pomisliti na njihovu smrt. U akciji je drugi kupac s dobrim odvjetnikom pa ćemo vidjeti što i kako dalje - isplati li se kupcu to ispravljati i koliko bi koštalo, o tome ovise daljnji dogovori.
  19. Ponovo se javljam s problemom koji još nije riješen. Stvar je kod referenta na ispravku, ali stoji, stoji... Odlučila sam dati oglas za prodaju kuće sa stanjem kakvo jeste uz nižu cijenu, naravno još više spuštenu od te niže cijene ako se netko od potencijalnih kupaca odluči rješavati u gruntovnici. Drugim riječima, preko kupca tražim vezu na obostranu korist. Iznenadila sam se koliko ljudi ima (uvjetno rečeno) vezu. U akciji je prvi kupac, pokušava prodrijeti do službenika. Naravno, trebat će nešto podmazati. Eto, htjela-ne htjela postajem dio aparata, uobičajenog postupka koji vlada u našoj državi. Vidim da mi nema druge, slomili su me. Ali u meni se nešto buni, pa mislim ukoliko ovi potencijalni kupci po redu koji budu pokušavali preko veze nešto postići - ipak ne uspiju, ima li smisla da dižem tužbu protiv službenika koji je napravio pogrešku. Ma znam da nema smisla, ali to bi mi bila satisfakcija za štetu koju su mi nanijeli, ne samo financijsku nego i psihičku. Znam da je to samo materija, nekretnine, ali o tome mi ovisi daljnja kvaliteta života. Usput rečeno, ukoliko uspijem prodati kuću sa ovakvom neispravnom vlastovnicom gdje se kupac zapravo ne može uknjižiti, po znatno nižoj cijeni, na gubitku sam oko 20 tisuća eura, a to ipak nije malo za neku recimo sirotinju. Molim cijenjene forumaše i ostale da me savjetuju ili pomognu na bilo koji način, barem utjehom da postoje i drugi razni primjeri. Frustrirana sam od te nemoći postići nešto redovnim, legalnim putem. Zar moram plaćati 200 eura (najmanje) za ispravak njihove greške? Koji je drugi način?
  20. U katastarskom planu se vidi odvojeno svaka čestica i svaka ima svoj katastarski broj. U gruntovnici je samo jedna kat.č. koja nema veze s brojevima iz katastra. Ali to su stare izmjere i mogli su biti različiti brojevi katastra i gruntovnice. Sada se ide na ujednačavanje brojeva, barem je to daljnja politika javne uprave da se ima jedna zajednička baza. Geodet svakako izlazi na teren. U mom slučaju susjeda (odnosno suvlasnici jer je nakon smrti muža morala dijeliti nekretninu s njegovom braćom) je stvarno imala 3 kvadrata više pa je htjela da to bude i u gruntovnici. Tako da je geodet napravio usklađenje površine. A za moj dio objekta upisao stvarno stanje: dodatnu zgradu i uskladio kućni broj. Koštalo je nešto manje od 5.000 kn. Sve radi isti geodet, taj parcelacijski elaborat zove se Prijavni list i ima svoj broj. On ga nosi u katastar i time prestaje njegov posao, katastar šalje po službenoj dužnosti u gruntovnicu. Ja kao stranka ne mogu npr. otići sa svojim primjerkom na kojem piše „za stranku“ u gruntovnicu i sa svoje strane dati prijavni list ukoliko smatram da katastar to nije napravio. Oni ne primaju ništa od stranke već od katastra. Ako što zapne morate tražiti u katastru, pogotovo onaj broj Z. Ako nemaju broj Z znači da nisu predali u gruntovnicu. U mom slučaju sređivanje lista A (posjedovnice) u gruntovnici je brzo išlo – 2 mjeseca. Nakon provedenog prijavnog lista na posjedovnici su se pokazale 2 čestice, prva nepromijenjena broja s povećanom kvadraturom, znači predviđena za moje suvlasnike, i nova s opisom moje čestice predviđena za mene kako je navedeno u prijavnom listu s time da su u tom trenutku kad se pojavila moja nova čestica na tu česticu stavili zabilježbu da nema građevinske i uporabne dozvole. To je po čl. 101 Zakona o zemljišnim knjigama valjda automatski za nove čestice; uopće ne gledaju u zbirku isprava da građevna dozvola postoji, odnosno u mom slučaju radi se o objektu građenom prije 1968. a za takve objekte ne treba uporabna dozvola. Otišla sam na gruntovnicu, priložila građevnu dozvolu (imala sam neki stari primjerak s pečatom, i potvrdu od katastra da se radi o objektu građenom prije 1968. – to se izvadi na katastru). Tražila sam brisanje zabilježbe jer smatram da ona smeta kod prodaje kuće. Već godinu dana stoji u radu. Osim toga, gruntovnica ima sve u zbirci isprava, gomila mnogo toga, a kad rješava uopće ne ide u zbirku isprava provjeravati ima li već takve dokumentacije. Mi stranke moramo za svaku akciju u gruntovnici ovjeravati kopije kod bilježnika iako dokument u gruntovnici otprije već postoji. Čista glupost. Pogotovo kad ljudima odbiju neku radnju jer nisu priložili neki dokaz koji već odavna postoji u gruntovnici. Posjedovnica je list A iz gruntovnice. Jer se ZK uložak sastoji od tri dijela: posjedovnice, vlastovnice i teretovnice. Posjedovnica se uređuje pomoću podataka iz katastra, a vlastovnica je dio koji kaže tko ima vlasništvo i stranke između sebe uređuju građanskim pravom, ili nasljedstvom ili po odluci tijela državne uprave, npr. nema nasljednika pa zgrada pripadne državi. Posjed u katastru ne znači da ste automatski i vlasnik. Prijavni list ne dira u vlastovnicu. Katastar s time nema veze. U međuvremenu su moji stari suvlasnici svoje suvlasničke dijelove prodali. Zato sam diobni sklopila s novim suvlasnicima. Nisam mogla diobni dati prije nego što su oni predali zahtjev za svojom uknjižbom kupoprodaje. To može ići i isti dan, bitno je da je Z za promjenu suvlasnika prvi. Nastala je greška prilikom njihove uknjižbe. Referent je išao na cijepanje zk uloška što znači da je otvorio novi zk uložak i odvojio na taj način parcele. Smatram da je to nedopušteno jer očito nije rješavao diobu. A vlastovnicu je potpuno zbrkao. Na mom dijelu ostavio je stare suvlasnike uz mene – znači nije uopće dirao taj zk.uložak u dijelu vlastovnice, u onoj drugoj čestici u novom zk ulošku uknjižio nove, ali i mene na njihovom dijelu. S time moji novi suvlasnici imaju samo ¼ cjelokupnog objekta, a ne polovicu. Diobni nije prošao jer se i dalje vuku stari suvlasnici koji s time više nemaju veze. Onaj koji je rješavao diobni ugovor ne gleda ništa što je prethodilo tome već gleda zatečeno stanje. Naravno da to stanje nije odgovaralo diobnom ugovoru, stvarnom stanju, odnosno nisu bili u igri i stari suvlasnici a navedeni su u vlastovnici. Eto gluposti, zagorčilo mi je život, a od prodaje te nekretnine ovisi kad će se moja obitelj seliti. Sad sam dala na ispravak i molila da spis ode kod voditeljice ZK odjela. Vidim da je ona odmah proslijedila referentu na rješavanje. Svaki dan gledam na internetu i palim svijeću. Rješavanje diobnog ugovora koji nije prošao trajalo je 9 mjeseci. Ne bih ništa po ovom pitanju poduzimala da se ne bojim da kad umru stari suvlasnici namnožit će se na mom dijelu kuće njihovi nasljednici. Jedino se možemo tješiti da nismo usamljeni slučaj, da je Zagreb prokleto mjesto. Na gruntovnici idu najbrže uknjižbe hipoteka banaka i uknjižba građevinske mafije; to se rješava za tjedan, dva. Vidjet ću što će se dalje riješiti, ali više ništa ne poduzimam bez odvjetnika. Predugo traju ti pokušaji uknjižbe diobe, nema nikakvog spora, a traje već 2 i pol godine. U prvom pokušaju prije 2 godine isprave nisu bile zadovoljavajuće. Imala sam suglasnost od mojih suvlasnika da se slažu da se izdvojim sa svojom česticom u posebni zk uložak. Išli smo to ovjeriti. Ali izgleda to nije dovoljno, zapravo ne treba. Treba upravo diobni ugovor koji se slaže s točnim stanjem posjedovnice i točnim brojem suvlasnika i imenima u vlastovnici. Ako to nemate riješeno, onda dioba neće proći.
  21. Možete sklopiti kupoprodajni ugovor s majkom i sinom. Da takav kupoprodajni ugovor odnesete u gruntovnicu ne bi se mogli uknjižiti iako je kupoprodajni ugovor valjan. Oni Vas ne mogu upisati prije provedene ostavine kroz zemljišne knjige. Možete se angažirati da se ostavina provede pa tek onda sklapati ugovor, ili ako Vam nije toliko hitno nema zapreke za sklapanje kupoprodajnog ugovora - izvanknjižni ste vlasnik, ali svakako u kupoprodajnom trebaju stajati svi nasljednici kao prodavatelji zajedno. Nema potrebe za Darovnim ugovorom.
  22. Iz moga slučaja: postojala je samo jedna čestica, iako katastarski iz zraka izgleda odvojeno pa sam u tom trenutku išla pitati sve moje suvlasnike postoji li kakav diobni ugovor. Naravno da ne, ali katastarski je snimka iz zraka pokazala podijeljeni objekt. U cilju dobivanja svoje zasebne čestice i u gruntovnici, najmila sam geodeta koji je napravio prijavni list, dao ga u katastar i po službenoj dužnosti katastar proslijedio u gruntovnicu. Gruntovnica je na temelju prijavnog lista uredila Posjedovni list. Vidljive 2 zasebne čestice. Ali vlastovnica je dokaz o vlasništvu i tek vlastovnicom kroz diobni ugovor suvlasnici se dogovaraju koja parcela (čestica) ide kome. U diobnom treba točno navesti od čega se sastoji posjedovnica, tko su sve suvlasnici, kako se oni dogovaraju što kome pripada. Naravno navede se i parcelacijski elaborat (broj) na temelju kojega se provodi dioba. Važno je priložiti i isprave (kupoprodajni ugovor, darovni i sl.) na temelju koje se vidi dokaz o vlasništvu onih koji sklapaju diobni ugovor. Ukoliko u diobnom ugovoru nisu navedene sve stranke (suvlasnici) koji su i u gruntovnici, odbit će Vam diobni ugovor. To se meni dogodilo. Gruntovnica je kod uknjižbe koja je prethodno prethodila diobi zaboravila izbrisati stare suvlasnike. U diobnom naveli smo stvarne suvlasnike, onako kako jeste u stvarnosti ignorirajući grešku gruntovnice, ali gruntovnica je to odbila. Sada sam tražila ispravak jer zbog njihove greške ne možemo dobiti 1/1 i prodavati nekretninu po boljoj cijeni. Znači, sve se mora uklopiti onako kako je u gruntovnici pa makar u gruntovnici pisala sama glupost.
  23. Hvala Vam na odgovoru. Međutim, brine me što je iza kupoprodaje slijedio diobni ugovor mene i novih suvlasnika koji je gruntovnica odbila jer u diobnom nisu navedeni i stari suvlasnici. Zašto bi u diobnom trebali biti i stari suvlasnici jer oni su svoje prodali i proveden je kupoprodajni ugovor prije otvaranja Z za diobni ugovor s novim suvlasnicima. Ako smijem navesti brojeve zk.uložaka: 5386 i 36051 k.o. Granešina. Općinski građanski sud u Zagrebu. Bila sam kod odvjetnika, greška doista je, i predlaže najjednostavniji način: sklapanje fiktivnih kupoprodajnih ugovora na oba uloška, naravno kupac plaća porez na promet. Možda bih to i učinila, ali bivši suvlasnici kažu da nemaju nikakve veze sa mnom i mojim dijelom kuće, da su oni svoje suvlasničke dijelove prodali. Drugi način je tužba, ali tko bi išao u tužbu. Hitno moram prodati kuću radi preseljenja na drugu lokaciju, ali kupci se boje takvih sumnjivih zk uložaka. Samo bih još dodala da je zk.uložak doista egzistirao sa dvije čestice i bilo je više suvlasnika dok se nije sve poremetilo s provedbom kupoprodajnog ugovora.
  24. Zatražila sam ispravak u zk.ul. zbog pogreške koja je nastala prilikom provedbe kupoprodajnog ugovora kojim moji suvlasnici prodaju svoje suvlasničke dijelove drugim strankama. Na temelju istog u gruntovnici su napravili otpis, jer su bile na raspolaganju 2 čestice. Smatram da je to nedopušteno. Na temelju tog otpisa na svojoj čestici ostala sam sa starim suvlasnicima. Ali sam i uknjižena na polovici druge čestice s novim suvlasnicima na njihovom dijelu. Odvjetnik mi predlaže fiktivni kupoprodajni ugovor na mojoj čestici sa bivšim suvlasnicima. Radi se o starijim osobama koji se boje ugovora, jer oni su svoje prodali i više nemaju što s nama. Podnijela sam zahtjev za ispravak i zamolila da se spis da kod voditeljice Zk odjela. Spis je tamo, napisala sam kronologiju zbivanja, ukazala na pogrešku. Kolike su mi šanse, što mi je poduzeti ako donesu rješenje o odbijanju, a doista se radi o pogrešci. Koji bi dalje bio postupak? Odvjetnik mi je napomenuo da gruntovnica u Zagrebu ne radi na ispravkama svojih pogrešaka. Je li to istina?
  25. Možemo li mi kao roditelji poduzeti kakve mjere za zaštitu našeg djeteta ili djece u postupku obiteljskopravne zaštite i utjecati na to da dobijemo informacije što Centar za socijalnu skrb ispituje našu djecu, odnosno ukoliko smatramo da je postupkom od strane službenog tijela ugrožen mir i stabilnost našeg djeteta u ispitivanju iza zatvorenih vrata o čemu mi kao roditelji ne trebamo ništa znati -gdje možemo ostvariti pravo zaštite našeg djeteta. Ujedno smatramo da službena tijela od nas stvaraju socijalni problem i postupkom u radno vrijeme ometaju nas u našem radu i stvaraju lošu sliku kod naših poslodavaca. Moramo li mi kao roditelji pristati podvrći se tzv. psihološkoj obradi i odgovarati na pitanja, kao npr. da li kuham, što poduzimam da popravim svoju financijsku situaciju, zašto se nismo odselili iz neadekvatnog prostora, zašto ne provodim više vremena s djecom, a zna se da sam zaposlena majka koja ima sreću što ne mora raditi prekovremeno, ali mora odraditi svojih 8 sati za plaću. Ili odgovarati na pitanja o mome djetinjstvu, a stara sam preko 50 godina.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija