Jump to content

pelargonija

Korisnik
  • Broj objava

    48
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. Pozdrav, imam radni spor kojim su obuhvaćene 2007 i2008. Tuzba je pokrenuta 2009 g. i otada traje. Zanima me racuna li se porezna olaksica po zakonu koji je bio na snazi u vrijeme isplate plaća(nije bilo isplatnih lista) po zakonu koji je vrijedio u vrijeme dizanja tužbe, ili po sadašnjem zakonu,u vrijeme isplate.
  2. Ima pravo i na plaćeni otkazni rok bez obzira da li ga odrađuje ili ne, otkazni rok je obvezujući za poslodavca
  3. Mislim da je taj ugovor ništetan,ZOR nigdje ne predviđa da radnik plaća kad da otkaz, pa nisi se udala za tu firmu. Bila si luda što si se odrekla i onog dijela plaće, umjesto toga si trebala na inspekciju.Možeš ti potpisati što god hoćeš, ako to nema pravnog temelja, ništa od toga. Možeš napisati da si direktor svemira i ovjeriti to kod javnog bilježnika, no hoćeš li to zaista i biti?
  4. Svaki poslodavac peijeti time i pravi se da je sa svim inspektorima na ti. Postoji mogućnost anonimne prijave,ali onda ne znaš rezultat nedzora. Ako tražiš inspekcijski nadzor onda su ti dužni dostaviti nalaz. Prijavu možeš poslati i online na stranicama državnog inspektorata. Ovdje bi bila nadležna inspekcija rada, postoje nasumične kontrole, ali je učinkovitije kad znaju što trebaju tražiti. Ne boj se, ako se bojiš kao studentica, kakav će ti onda biti radni vijek. A dobar radnik uvijek može naći posao, čak iako novi poslodavac i zna da je prijavio prošloga.Iz iskustva
  5. Zašto ne bi moglo?Inspekciju za rukice i vodi ih tamo.Otkazni rok je obvezujući za poslodavca, ne i za radnika, radnik ga ne mora odraditi, mora biti plaćen za ono što je odradio
  6. On ti nudi otkaz na tvoj ugovor na neodređeno jer si tehnološki višak. Zašto sporazumni otkaz? Nakon potpisivanja sporazumnog otkaza ne možeš ostvariti naknadu za nezaposlene.Nudi ti posao na određeno-zašto? Zato da ti da otkaz kao radniku koji je zaposlen na određeno, jer ako ti da otkaz kao stalnom radniku 6 mj. ne smije nikoga primiti na tvoje radno mjesto. Ako nekog primi tužiš ga za nezakoniti otkaz i dužan te je vratiti na posao uz naknadu svih plaća dok teče spor. Ništa ne potpisuj, ako ti misli dati otkaz neka ti ga da, bude li ti prijetio izvanrednim otkazom zbog štete na poslu izazvane tvojom greškom, tu grešku mora imati prethodno prijaviti inspekciji rada i ono moraju napraviti očevid greške, inače ništa od toga. Imaš pravo na otpremninu, a u slučaju otkaza ako postupiš kako je gore objašnjeno, i na naknadu sa zavoda.
  7. U pregovorima smo u vezi unajmljivanja kuće i na toj adresi bismo htjeli prijaviti prebivalište. Najmodavac ne želi da se najam plaća novcem nego održavanjem imanja-vinograd.Kako se u tom slučaju obračunava porez od najma?
  8. U radnom sam sporu zbog neisplate prekovremenih. Na sudsko vještačenje sam naložila odvjetniku da uloži prigovor jer se tablice razlikuju u pojedinim stavkama, npr. u tablici 1 netto plaća za studeni 2007 je 3883 kn a u tablici 2 ista netto plaća iznosi 4942kn,isto tgako iznos nije uvećan za 0.5%za svaku godinu radnog staža i nije rađen prema podacima u PK kartici, muž ima dva uzdržavana člana a rađen je obračun kao da je samac. Odvjetnik je uložio prigovor na zadnje dvije stavke, a prvu nije spominjao. Da li da se direktnim dopisom obratim sudu, kakve radnje odvjetnik može preduzeti protiv mene u tom slučaju?Još mu ne namjeravam otkazati. On kaže da će na temelju njegovog prigovora vještak izraditi novo vještačenje pa ćemo onda vidjeti kako će to izgledati. Što mi je činiti?
  9. DOPIS ODVJETNIKA Poštovani, ukratko da Vas obavijestim o stanju spisa u ovom trenutku.Dakle, nakon što je glavna rasprava bila zaključena u prosincu 2011.godine, sutkinja je istu preotvorila, jer joj je bilo sporno što je vještak izvještačio prekovremene sate i u dane kad niste radili (bolovanje 17.11.2011, 16.2.2009.) te dane kada ste koristili godišnji odmor u 2007. i 2008.godini. Po konačno izrađenom nalazu i mišljenju fin.-knjig.vještaka tuženik Vam je ostao dužan razliku plaće na ime prekovremenih sati u brutto iznosu od 19.276,68 kn te davanja na plaću (doprinosi porezi i dr.) na 900,00 kn koje Vam je tuženik cijelo vrijeme isplaćivao na ruke i to daljnjih 12.042,17 kn na ime doprinosa za MIO iz plaće, 10.628,62 kn za porez na dohodak, 10.356,26 kn na ime doprinosa na plaću (zdravstvo, zapošljavanje, ozljeda na radu) te na ime otpremnine 4.246,34 kn. Međutim, stvar je u tome da ako sud tako presudi, će Vam faktički biti isplaćena razlika plaće na ime prekovremenih sati u netto iznosu od svega 1.488,44 kn i otpremnina u iznosu od 4.246,34 kn, ukupno 5.734,78 kn plus kamate , dok ćete cijeli preostali suđeni iznos zapravo biti dužni uplatiti državi, jer su, po prirodi stvari, iznosi na ime razlike neplaćenih doprinosa i poreza prihod Republike Hrvatske. Upravo iz tog razloga sam predložio tuženiku da se probamo dogovoriti da se zaključi nagodba prema kojoj bi on direktno Vama platio prethodno navedene izvještačene iznose u kojem slučaju ne bi bili dužni plaćati ništa na ime poreza i doprinosa, na što je on pristao te smo načelno dogovorili sastanak tijekom idućeg tjedna pa Vas molim da me obavijestite koliki je minimalni iznos na koji bi pristali da se zaključi nagodba. U predmetu je zakazana rasprava za 19.lipnja 2012.godine u 13,30 h i ukoliko ne uspijemo postići dogovor sa tuženikom, glavna rasprava će tada biti zaključena te će biti donesena presuda. Sutkinja je tuženiku predočila da će najvjerojatniji opet suditi u Vašu korist, samo, kako je prethodno navedeno, većina dosuđenog iznosa će se odnositi na poreze i doprinose koji su, kako sam prethodno naveo, prihod državnog proračuna.
  10. U sporu sam sa bivšim poslodavcem radi neisplate noćnog rada, drugog stupa mirovinskog i još nekih doprinosa. Glavna rasprava je 19.6.ion se želi agoditi jer da ako mi plati dosuđeni iznos putem suda ionako će mi skoro sve uzeti država zbog neplaćenih doprinosa. Je li to točno,da li da pristanem na nagodbu ili su dosuđeni novci moji novci, jer on je doprinose uplaćivao redovito ali ne u cijelosti
  11. nakon dvije godine na općinskom sudu radni spor(neisplata prekovremenih)presuđen je u muževu korist. Tuženik se žali Županijskom sudu koji poništava presudu i sve vraća na općinski jer se ne slaže s izračunom sudskog vještaka i traži da se ispitaju svjedoci iako je to bilo učinjeno. Ima li tko slična iskustva, je li to rutinska praksa da se vraća na općinski i čemu se možemeo nadati
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija