Jump to content

tintin

Korisnik
  • Broj objava

    13
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Poštovani, 22.08.2023 je kupljen novi automobil sa ukupnim jamstvom 5 godina. Sa automobilom imam od početka problema u vidu čudnih vibracija u vožnji sa ćime je prodavatelj odmah upoznat, ali je to pripisivao kao "tvrdom ovjesu aumobila". Sa montažom seta zimskih guma sredinom 11. mj. stvar se dodatno pogoršala sa ćime je opet upoznat prodavatelj i dodatno izvršio pregled i balans guma/kotača, ali ni to nije otklonilo problem u potpunosti. Za par dana idem ponovno sa istom reklamacijom na servis jer je vožnja takvog auta gotovo pa nemoguća od velikih vibracija i ljuljanja i želio bih savjet kako postupiti ukoliko ponovno problemi neće biti otklonjeni? Isto tako su naknadno uoćeni problemi na limarija automobila, a iste nisam uoćio prilikom preuzimanja istog i to u vidu nejednakog razmaka na pojedinim dijelovima karoserije što svakako kod mene budi sumnju da je na "novom" autu rađena limarija.
  2. Imam problema sa perilicom/sušilicom Gorenje pa sam još 14.07.2023 prijavio kvar preko interneta na stranice hr.gorenje.com na kojoj mi je i registriran uređaj. Garancija na uređaj vrijedi još više od godinu dana (ukupno je 5 godina). 02.08.2023 dolazi serviser i "popravlja uređaj", ali se ispostavilo na kraju da je ostao isti kvar kao i prije. 05.08.2023 ponovo prijavljujem isti kvar, a za par dana je počela i curiti voda iz perilice te prijavljujem i to. (Perilica/sušilica radi samo na 30°C, a na svim višim temperaturama izbacuje osigurač.) 17.08.2008. zove me serviser da bi došao ujutro do mene, ali s obzirom da sam bio na poslu (radim jedan tjedan ujutro, a drugi popodne) nismo to mogli realizirati pa je dogovoreno da me se kontaktira za servis idući tjedan kad odgovara svima. To se nažalost nije nikad dogodilo. 19.09.2023 sam s obzirom na istek zakonskog razumnog roka za popravak uređaja koji je i u garantnom listu naveden da je 45 dana podnio zahtijev za zamjenu neispravnog uređaja koji nije popravljen u razumnom roku novim. E sad su počela osporavanja tog mog roka na razne načine, a jedan od njih je da je servisni nalog kod njih otvoren 07.08.2023 i da rok ide od onda što ja smatram da nije točno pa me zanima tko je u pravu? Od kojeg datuma se računa početak zakonskog razumnog roka i računa li se u to i dan prijave kvara ili tek idući dan? Po meni je logično da se kao dan prijave računa dan kad sam ja preko internata prijavio kvar, a to se i na internetu vidi da je bio 05.08.2023. Razmjenili smo jučer nekoliko mailova, a u jednom od njih sam napomenu da radim ujutro, a oni su valjda u panici hitno poslali servisera na moju adresu iako su znali da me nema doma. Kakva je situacija s datumima s obzirom da prvi popravak nije bio uspješan. Ako računamo i to onda su prošla više od dva mjeseca od prve prijave kvara koji do danas nije otklonjen. Molim vas da mi pomognete oko svega navedenoga da se razjasni tko je u pravu i imam li pravo na novi uređaj.
  3. Vlasnik sam stana u stambenoj zgradi od dva stana. Stan je nekad bio u društvenom vlasništvu i otkupljen je jer sam imao stanarsko pravo. Kod kupnje smo kupovali i plaćali samo stan bez mogućnosti otkupa građeviskog i pripadajučeg zemljišta na kojem je zgrada izgrađena. Sad se pojavila se mogućnost otkupa istoga pa me zanima na koji način tj. kako se izračunava tko mora platiti koju vrijednost zemljišta? Pričuva i održavanje zajedničkih dijelova zgrade ako se ne varam plaća se po površini stambenog prostora pojedinog stana. To je u mojem slučaju otprilike 40%, a vlasnici drugog stana 60%.
  4. Ako mi ne pripada isti dio, kako izračunati kome ide koliko?
  5. Živim u stanu cca 40 god., a vlasnik sam od 1993. Prije su moji roditelji imali stanarsko pravo... Stan je u kuči u prizemlju i nešto je manji od onog na katu. Ono što me interesira je koliko tavana mi pripada, (ja smatram pola)? Susjed živi u stanu iznad cca 15 god. i sad se sjetio da bi tavan mogli/morali etažirati i s obzirom da mu je stan veči da ga pripada i veči dio tavana. Koliko mu onda pripada fasade, krovišta...? Pitam zbog troškova održavanja. U ugovoru o kupnji stana tavan, krovište, fasada, podrumi...se spominje samo kao "ostali dijelovi zgrade". Jedno vrijeme dok smo plačali pričuvu (sami sebi) i nju smo plačali isto, a ne po površini stanova. U stvarnosti je taj tavan, prije dok je bio više korišten, bio korišten pola/pola, a i sad postoji odokativna podjela pola/pola.
  6. Imam jedan vinograd koji sam naslijedio od pokojnog oca, a kojeg godinama nisam obrađivao jer nemam za to niti potrebnu mehanizaciju niti potrebno znanje, a i sam vinograd nije niti blizu mojeg mjesta stanovanja. Vinograd je dosta zapušten ali osim samog ružnog izgleda ne predstavlja realno nikakav problem, iako susjedi tvrde drugačije. S obzirom da ja trenutno nisam u mogućnosti to očistiti, a s njihove strane pale su prijetnje tipa: "Prijavit čemo te Općini.", interesira me može li se postupiti na takav način, tj. ima li Općina (ili neko drugi) ikakvo zakonsko pravo takve stvari kažnjavati ili navedenu parcelu očistiti (ne pristajem na to da to oni rade) i mene teretiti za troškove?
  7. Nepoznat netko dovezao je kamion sa pčelama na moje zamljište i tu ga ostavio. Pčele su tu ostavljene bez moje dozvole. Kako natjerati vlasnika pčela da makne kamion sa pčelama. PS. Kontaktiran je stočarski inspektor ali veli da nije siguran može li otjerati pčelara sa moje zemlje !?
  8. Dva pitanja oko troškova. 1. Ako je međa vidljiva (karakteristične brazde na terenu - nije iskolčena ) mogu li se pozvati na to i tražiti da sve troškove snosi strana koja je pokrenula postupak ? 2. Može li se na temelju loših primanja ili ostalog tražiti izuzeće od plaćanja (plaća cca 3500kn, supruga na socijalnom cca 2000kn zbog bolesti malog djeteta) ?
  9. Interesira me kako doči do kopije katastarskog plana parcele koja je u mojem vlasništvu (što je sve potrebno za to). Kolika su odstupanja te kopije u odnosu na karte koje koriste ovlašteni geodeti za izmjere na terenu ?
  10. Još jedno pitanjce vezano za ovu temu. Troškove određivanja međe po pola plačamo predlagatelj i ja (međa nije označena), o kojem iznosu je riječ i može li se ikako izbječi plačanje tih troškova?
  11. Gledam na internetu (katastar) čestice koje me okružuju i za dvije koje su ucrtane javlja da katastarska čestica broj taj i taj ne postoji u bazi podataka. O čemu je riječ ? Ne velim da je, ali postoji mogućnost da je riječ o parceli koju je obrađivao moj djed pa mi nije jasno kako sad dokazati eventualno vlasništvo nad tom parcelom ?
  12. Uskoro imam raspravu za uređenje međe u kojoj sam protustranka, a kojom me predlagatelj poziva na uređenje međe prema katastarskom nacrtu, a ako to nije moguće po slobodnoj ocjeni (?!) suda. Možet mi malo pojasniti oba postupka. Interesira me mogu li ja na toj raspravi tražiti izmjeru moje parcele prije određivanja međe? Ako ovaj postupak uspješno završimo moja parcela ima riješenu među prema samo jednom susjedu pa me interesira na koji način pokrenuti takav postupak (gdje i koji su troškovi,postupak za svakog susjeda posebno ili sve odjednom ?) da se međa očisti i prema drugim susjedima (ima ih još 5 - 6)
  13. Molim Vas da mi pojasnite na koji način mogu (postupak)izvršiti mjerenje parcele koja je u mome vlasništvu ? Htio bih to napraviti jer neznam koje su međe (ne vide se).
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija