Jump to content

tom_penny

Korisnik
  • Broj objava

    96
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. Pozdrav svima, imam jedno pitanje koje je vezano za ugovor o doživotnom ili dosmrtnom udržavanju. Dakle, da li li postoji mogućnost i kolika je ona, da se putem suda ospori ugovor o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju (trenutačno mi nije poznato koji od ova dva ugovora je u mojem slučaju sklopljen) ukoliko je primateljica uzdržavanje bila dementna u trenutku sklapanja ugovora. Za što vjerujem postoji medicinska dokumentacija jer je osoba sasvim sigurno pila lijekove protiv demencije od samog početka bolesti koja je nastala kao posljedica starosti a okidač je bila iznenadna smrt njoj bliske osobe. Ono za što mislim da je važno napomenuti je to da je primateljica uzdržavanja umrla ali da se ostavinska rasprava tek ima provesti i to uskoro. Dakle da li je moguće osporavati jedan od ova dva ugovora ako je primateljica uzdržavanja umrla ali za njezinu psihičku bolest postoje dokumenti jer je pala u demenciju znatno prije nego što je umrla a i znatno prije nego što je ugovor sklopljen. Uostalom da je ugovor sklopljen istog dana bilo bi svejedno jer je primateljica uzdržavanja pala u demenciju koja se s vremenom pogoršavala istog trenutka kad je nastupila smrt njoj bliske osobe. Smrt je bila samo okidač. Iz rasprave na forumu sam shvatio da se ovi ugovori jako teško pobijaju. Recimo ne mogu se pobijati ako je uzdržavanje trajalo kratko i zbog nesrazmjera između toga što je davatelj uzdržavanja dao i onog što je za uzvrat dobio. Koliko sam shvatio najjači argument u ovom slučaju je to da primatelj uzdržavanja nije bio zdravstveno sposoban kad je sklopio ugovor. O čemu se po meni radi u mojem slučaju. Na koje zakone i koje članke bih se mogao pozvati u slučaju da ova mogućnost postoji. Unaprijed hvala na odgovoru.
  2. Pa i pišem samo o dojmovima o pitanjima na usmenom, ali vas izgleda zanimaju samo nova pitanja.
  3. Slažem se da je pitanje iz radnog prava već stavljeno na legalis, ali da li piše što se događa ako radnik neopravdano odbije ponudu poslodavca ? Još sam ga napisao jer sam se toga izričito sjetio iz razloga što sam slušao ispit kad je kolega kiksao baš na tom pitanju. Radi se samo o tome da se nemoguče svega sjetiti i nakon više mjeseci učenja i to je stravično kod ovog ispita. E, pa to mene muči svi pišu da je dovoljon znati ono što bi jedan pravik recimo trebao znati a kod ono detalja koliko voliš. Šta znaju oni koji dobiju pohvalu na ispitu.
  4. Slažem se. Ali ja sam učio po pitanjima koje su stavljene na legalis. Mislim da tamo tog pitanja nema. Ja sam počeo pričati sudske savjetnike iz zpp-a jer sam to jedino znao. Recimo kolegica je na početku ovog topica napisala da je ona dobila pitanje nadzor javnog bilježnika i da je počela pričati o odgovornosti javnog bilježnika. Čini mi se da je kolega do mene dobio isto pitanje i da je isto počeo pričati o odgovornosti ali ne znam baš da li je ispitivačica bila potpuno zadovoljna. Bar sam stekao takav dojam. Dok je kolegica napisala da je ispalo ok. Ili recimo pitanje iz radno prava elementi ugovora o radu za stale sezonske poslove. Koji su i što ako radnik neopravdano odbije ponudu poslodavca za stalne sezonske poslove.
  5. Prije nego što je počeo ispit neko je rekao da je jedan kolega pao na zadnjoj grupi pitanja iz ustavnog prava, organizacije pravosđa i eu. Užas. Jedna kolegica mi je rekla da su u njezinoj grupi sve porušili. Neke već na prvoj grupi pitanja. Užas. Meni je najzanimljivije od svega bilo to što smo dok smo čekali grupu pitanja uprava i radno pravno pričali o pitanju ništenost upravnog akta, koje sam naravno izvukao 5 minuta poslije toga razgovora. Još uvijek se oporavljam od svega.
  6. Ja sam izvukao pitanje hitni prethodni postupak. Prvo sam rekao što je prethodni postupak, a onda sam rekao da se on provodi kad treba odrediti privremenu mjeru, ispitivač je dodao i kod pritvora, još sam od novih pitanja dobio sudske savjetnika i suradnike. Ne znam nije fer da pitaju nova pitanja još na ovom roku, kad lijepo stoji na Internet stranicama ministarstva da po novom ide od roka u 11 mjesecu. Glede gp/trgovačko i kp/kpp ovisi o ispitivaču. Ja sam iz kp/kpp dobio pitanje mjesne nadležnosti, kad sam sve nabrojao su me još pitao koji sud je osim suda mjesta počinjenja kaznenog djela nadležan za maloljetnika. Imamo sam jamstvo po zkp/08 kada i iz kojih razloga se određuje, u kojem obliku se daje, kada se ne može odrediti, i što se događa kada se ono odredi kao hipoteka, tj. gdje se ono upisuje. Rekao sam da se po zkp/08 visina jamstva određuje u riješenju o pritvoru. Zahtjev za obnovu postupka, tko odlučuje, da li se može podnijeti na štetu okrivljenika. Kolegice u grupi je dobila pitanje pomilovanje, tko odlučuje o pomilovanju, od koga se traže podatci o osobi osuđenika, da li je protiv pomilovanja moguće podnijeti pravni lijek. Kolega u grupi je iz zkp-a dobio pitanje odvjetnik, potpitanje je bilo da li pred policijom okrivljenika može braniti odvjetnik koji mu je postavljen po službenoj dužnosti. Jedna druga kolegica mi je rekla da su nju iz gpp tražili precizne zakonske forumlacije i izraze.
  7. puno hvala kolega na podršci. ali sad ću još min. 3 dana sve analizirati, preokretati, razmišljati što je moglo bolje, gdje sam se osramotio itd. ne mogu si pomoći. to kod mene ide tako. mogu samo vam reći da je u gledalištu bila jedna lijepa kolegica, sad smo već frendovi na fejsu. još jednom sretno svima.
  8. Kp-kpp Kos koelgica koja je više puta slušala kaže daje strog. Uprava-radno Slavica Marić Okićić tako nekako. Gpp-obitelj Branko Medančić Gp-trgovačko mr. sc. Jasna Brežanski mudrost i iskustvo. Prva grupa predmeta. Ustav-organizacija pravosuđa. Ne mogu sjetiti. Ma pomažu ali sve ovisi o pitanjima koja izvučeš i o komisiji. Sad vidim da je to 50% ispita. Ja sam u gpp baš na letio na mine, barem za mene : revizija protiv riješenja ( mina ), suparničari pa sve vrste isith ( mina zbog podijela ), stranke u postupku, nije dovoljno reći tužitelj i tuženik, tužba za osporavanje majčinstva i očinstva, nasljedno ostavinski postupak u slučaju bez nasljednika, bez imovine, obavještavanje treće osobe o pranici postoji u skrpiti, ali je teško zapamtiti. Treba se paziti gospođe iz uprave i radnog užasno je oštra. Kazneno postupovno čitanje zapisnika o prijašnjem ispitvanju svjedoka i vještaka, teško da bi se toga sjetio da nisam slušao rasprave na sudu i da se oko toga pred cca godinu dana prepirao s kolegom. Malo mi je žao što sam kiksao na gpp-u postupak mi je puno zanimljiviji od materijalnog. Kpp sam po mojoj procijeni znao bolje, ali ispitivač iz gpp kaže da sam kiksao. Ne znam. Građansko i trgovačko sam bez lažne skromnosti rasturio. Čak su mi to i rekli. Nakon treće grupe predmeta više ne znaš gdje ti je glava. jer je previše toga teško se svega sjetiti. To su neki moji dojmovi s polaganja rigoroza. Bitno je da je prošlo. Sretno svima.
  9. evo kolegice doris st ja sam se upravo vratio s pravosudnog ispita kojeg sam položio, i moj dojam je da ispitivači pitaju dosta detaljno pogotovo gpp i kpp, pitanja su s kartica ali traže detalje, traže da se nabroje sve podijele. grđansko sam znao odlično ovo ostalo dovoljno za prolaz. pored toga su se pojavila neka nova pitanja. recimo ja sam izvukao sudske savjetnike i sudske suradnike iz organizacije praovsuđa. mislim da to piše u novom zakonu. kako to nisam znao sudski savijetnike sam pričao iz gpp. uglavnom ja i jedan kolega smo prošli kolegica je pala na 3 grupi pitanja kp, kpp. jedno od pitanja bilo žalba protiv drugostupanjske presude. hevi. zeznti ispit. hvala bogu da je iza mene. sretno svima. pozdrav.
  10. svečano i pokorno obečajem da neću više stavljati zakone ma iz bilo kojih motiva. bili motivi pojedincima shvatljivi ili neshvatljivi. hvala na pitanjima.
  11. slažem se pravosudni ispit od čovjeka napravi šizofrenika pa onda ima potrebu za dva nicka. kolegica se sama inatila moja rasprava je bila gotova nakon jednog posta.to je bila samo jedna rasprava ostalo je riješeno u jedan do dva posta. radi se samo o tome da pojedini kolega daju odlične i precizne odgovore na koje nema potrebe replicirati. nema veze. pozdrav.
  12. Vrlo rado bi pisao ministarstvu, ali isto nije nadležno za forum pa sam morao sam morao preuzeti stvar u svoje ruke i zaštiti svoje ljudsko pravo na slobodu mišljenja putem minijaturnog građanskog neposluha. Kolegice Doris St vi ste inače poznati po tome da na ovom forumu da dižete paniku oko svega i to bez razloga, te ga time opterećujete i besmislenijim postovima od moja 2- 3 na koja se referirate. Tako ste me recimo pred 2 - 3 mjeseca udavili sa skriptom iz europskog prava jer ste mislili izaći u 9. mjesecu na ispit pa vas je ulovila panika da nove knjige ili skripte neće biti. Što se pokazalo kako netočno, ali vi ste ispit svejedno odgodili za 11. mjesec. Da ste malo bolje pročitali post od kolegice vidjeli bi ste da je kolegice pri kraju posta shvatila zašto sam objavio zakone i stvar je time bila riješena, tim više što sam se i ispričao. Tako da ne vidim razlog za vaš napad koji je blago rečeno zakašnjeli.
  13. Kad sam slušao pravosudni ispit preciznost u izražavanju kod grupe predmeta kp-kpp je tražio i Marijan Svedorić. Kolega da li se možda sjećate što nije znala kolegica koja je pala ispit.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija