Jump to content

josavka

Korisnik
 • Broj objava

  103
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Radnik prije službenog puta u tuzemstvo ili inozemstvo , mora biti obaviješten nekoliko dana prije . Koliko dana prije ?
 2. Kao šta sam napisao : Za bilo kakvo prikupljanje novca , moram to njima prijaviti , da oni ( MUP ) izdaju pismeno odobrenje . Radi se o javnoj ustanovi ! Mislio sam da solidarno prikupljanje novca , među zaposlenicima , ne podliježe takvoj proceduri ! Razmišljam , da se ipak obratim Državnom inspektoratu RH .
 3. I ja sam mislio da nema zapreka , ali od MUP-a sam dobio drugi odgovor. Moram njima prvo prijaviti : Akciju skupljanja novčanih sredstava . Onda oni moraju dati neko odobrenje ....
 4. Došloje do situacije , da ja i moje radne kolege , želimo početi skupljati novčana sredstva u krugu radne sredine , u kojoj radimo . Tim novčanim sredstvima bi nabavili tehničko pomagalo za rad , koje bi darovali našoj firmi . Dali to zakonski smijemo ili ipak postoje neka zakonska pravila , koja se trebaju ispoštovati ?
 5. Sve je jutros rješeno ! Brat ima i dalje pravo na doplatak za pomoć i njegu ! Potvrđeno u Centru za socijalnu skrb . Socijalna djelatnica se izvinila za naš drugi dolazak , koji je bio nepotreban . Kod prvog dolaska uvidom u donesenu traženu dokumentaciju ( Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ) je bilo vidljivo da nas dvojica majku uzdržavamo . Mogu je shvatiti , jer su u postupku Revizije svih naknada . Eto ako sam nekome pomogao sa ovim primjerom , bit će mi drago !
 6. Dok čekamo odgovor iz Ministarstva , citirat ću u cijelosti mail iz Centra koji daje za pravo i dalje mom bratu na doplatak : Poštovani, kratak odgovor: u pravu ste. Majka ne može ostvariti pravo na doplatak za pomoć i njegu jer joj je pomoć i njega osigurana temeljem ugovora, a brat, kao davaoc uzdržavanja u konkretnom slučaju, ima pravo na DPNJ , ukoliko su ispunjeni i drugi uvjeti za ostvarivanje toga prava. Njegova mogućnost ispunjavanja ugovornih obveza je drugo pitanje (ta se njegova obveza može ispuniti na razne druge načine - angažiranjem trećih osoba uz uvjet da brat podmiruje takve troškove - npr.).
 7. Vidim da nitko nema komentar , što me ništa ne čudi . Pokušao sam od nekih Centara za socijalnu skrb na području Hrvatske dobiti odgovor. Dobio sam sa dva mjesta odgovore : jedan Centar kaže da brat ima pravo na taj dodatak i dalje po novom Zakonu , jer on nije taj kojega neko uzdržava po papirnatom Ugovoru . drugi Centar mi je napisao da nema pravo , jer ima papirnati Ugovor . Lijepo je u jednom dnevnom tisku napisano ( citiram ) : Ovo je treći Zakon o socijalnoj skrbi protekle tri godine . Česte promjene zakona zbunjujuće su ne samo za korisnike neo i za stručnjake koji rade u sustavu socijalne skrbi . Nije mi preostalo ništa drugo , već da čekam odgovor iz Ministarstva socijalne politike . Čekam odgovor , već sedam dana !?
 8. Od 1.1.2014. stupio je na snagu novi zakon o socijalnoj skrbi . Zanima me ova stavka iz novog zakona , pa ako netko zna : (2) Pravo na doplatak za pomoć i njegu ne može se priznati osobi: – koja ima sklopljen ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju Odnosi li se ovo na primatelja ili davaoca uzdržavanja , ili je nebitno ? U mom slučaju ja i moj brat sklopili smo ugovor sa majkom o dosmrtnom uzdržavanju . Brat prima naknadu za pomoć i njegu , logički je da on nemože ni sebe uzdržavat a kamoli majku . Na tom ugovoru je samo formalno . Moje je mišljenje da je kojim slučajem majka bila korisnik naknade za pomoć i njegu , pa je napisan ugovor sa sinovima o uzdržavanju , po novom bi zakonu izubila pravo . Jesam li u pravu ?
 9. Dva radnika ispunjavaju uvjete internog natječaja . Razlika je u tome da je jedan u radnom odnosu dugi niz godina ( branitelj ) , a drugi ( nije branitelj , ali ima dobru vezu ) radi na tom novom radnom mjestu nekoliko godina , na ugovor o dijelu ili neznam već kako . Zanima nas tko ko ima prednost , prilikom internog zapošljavanja na to novo radno mjesto ? Dali se mora objaviti javni natječaj da mogu sudjelovati i drugi nezaposleni sa Zavoda za zapošljavanje ? Dali je nekorektno prema dugogodišnjem stalno zaposlenom radniku , koji ispunjava sve uvjete tog novog radnog mjesta . Dali je na snazi ova tačka Zakona o radnim odnosima : Interni natječaj neće se raspisivati u slučaju zapošljavanja na radnom mjestu s posebnim ovlastima , kao i slučaju zapošljavanja na radnom mjestu kad kod Poslodavca , postoji radnik koji posjeduje potrebne kvalifikacije i kompetencije .
 10. 1. Koja Zakon ili Pravilnik regulira radove u otežanim uvjetima rada ? 2. Koja je razlika u liječničkim pregledima : za radna mjesta sa posebnim uvjetima rada i radna mjesta sa otežanim uvjetima rada ?
 11. Ja sam uputio pitanje o zatvaranju balkona sa kliznim stijenkama Pročelnici u svom gradu . Dobio sam odgovor putem e-maila , Zatvaranje balkona na postojećoj zgradi je rekonstrukcija zgrade koja predstavlja zahvat u prostoru za koji je potrebno ishoditi akt za građenje. Ukoliko je predmetni zahvat u prostoru izgrađen bez akta za građenje, a želite tu bespravnu gradnju ozakoniti potrebno je postupiti u skladu sa Zakonom o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama („Narodne novine“ broj 86/12). Međutim sinoć u potrošačkom kodu na HRT1 izjava Ana Mrak Taritaš - ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Moramo razlikovati dvije vrste zatvaranja lođa balkona i terasa . Jedna vrsta zatvaranje sa roletama , klizne stijenke , i danas to koriste kao lođe , balkon i kao terasu , i to nije tema legalizacije , iz jednostavnog razloga , što se ta roleta ili klizna staklena stjenka može maknut . Međutim oni balkoni , lođe ili terase , koje su pretvoreni u stambeni prostor ( sobu , kuhinju ) to je tema legalizacije ….
 12. Recimo meni se na primjer ne sviđa logo-tisak neke x -manifestacije . Smijem li ja napraviti svoj osobni logo na majici i nositi je na toj x - manifestaciji ?
 13. Od HZZO ne očekuj ništa , govorim iz iskutva . Kopat će po zdravstnom kartonu tvoje majke i zakinit će je zbog najbanalnije stvari koju u kartonu pronađu . Ipak pokušaj , nada umire zadnja .Sretno !
 14. Molim pravno mišljenje .
 15. Izgleda nikakva . Pronašao sam u jednom od brojnih Kolektivnih ugovora . Članak 38. Osnovna plaća radnika, povećava se i kada radnik radi u uvjetima rada težim od normalnih za pojedino radno mjesto. Podloga za donošenje odluke iz prethodnog stavka predstavlja Procjena opasnosti radnih mjesta, izrađena u skladu sa Zakonom o Zaštiti na radu.
×
×
 • Napravi novi...