Jump to content

naiva

Korisnik
  • Broj objava

    60
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je naiva objavio

  1. Dan smrti ostavitelja, tj. otvaranja nasljedstva je 21.12.2007. Ostavinska rasprava je prekinuta zbog upućivanja nasljednika u parnicu radi dokazivanja ništavosti darovnog ugovora. Darovni ugovor je poništen i spor je završen sudskom nagodbom 3.5.2013. Ostavinski postupak je nastavljen, ali na ročištu 15.9.2014. jedna nasljednica (ona kojoj je poništen darovni ugovor) je izjavila da je kat na kojem ona živi (a koji je dio jedine nekretnine u ostavinskom postupku) praktički vlasništvo nje i njenog muža i da traži da se izdvoji iz ostavinske mase. Sudac je 11.10.2014. donio rješenje o nasljeđivanju kojim nasljedstvo dijeli tako da svaka sestra dobiva polovinu, a na njen prigovor odgovara da je iz sudske nagodbe vidljivo da su stranke suglasno navele da sa danom sklapanja sudske nagodbe nemaju nikakvih međusobnih potraživanja u vezi održavanja ili ulaganja u predmetnu nekretninu te odbacio prijedlog za upućivanje u parnicu radi sastava ostavina. Sestra koja traži izdvajanje podnijela je žalbu Županijskom sudu. Ne znam na temelju čega može tražiti izdvajanje, jer nije gradila tu nekretninu, samo je održavala. Živi na jednom katu, ali svojata cijelu nekretninu - jer je po smrti oca promijenila brave na ulaznim vratima zgrade i vratima sestrinog stana tako da je ona cijelo vrijeme samovlasno u posjedu cijele nekretnine od tri kata. Ima li ona pravo tražiti izdvajanje iz ostavinske mase (nije li zastara 5 godina od dana otvaranja nasljedstva?)
  2. ZAKON O ZAŠTITI PRAVA PACIJENATA (čl. 23 i 24) Lijepo o tome piše J. Čizmić: Pravo na pristup podacima u medicinskoj dokumentaciji http://www.google.hr/search?q=J.+%C4%8Cizmi%C4%87+-+pravo+na+pristup+podacima+u+medicinskoj+dokumentaciji+&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:hr:official&client=firefox-a Sami morate pismeno tražiti presliku medicinske dokumentacije - uz predočenje dokumenata kojima potvrđujete da ste zakonski nasljednik.
  3. naiva

    molim brzo

    Ne znam da li će pomoći, ali kad sam ja trebao adresu za jednu česticu na Viru, nazvao sam Sud u Zadru, rekao im broj čestice i oni su mi ljubazno rekli kućni broj nekretnine. Što znači da može i obratno. Ako je u pitanju negrađevinsko zemljište također to možete pronaći u Katastru one općine gdje se zemljište nalazi. Pozdrav!
  4. Poštovani! Spremnikom sam se koristio od 2000.g. a ugovor sam otkazao iz razloga što je cijena UNP-a nenormalno narasla: 2006, 2007. i 2008. g 4,10 kn/kg 19.3.2009. 4,40 kn/kg 12.2.2010. 6,00 kn/kg 23.12.2010. 8,00 kn/kg pa mi je taj energent (+ najam spremnika 115,90 kn mjesečno ili 1250,00 kn godišnje - kako sam ja platio) U ugovoru stoji: "Ovaj Ugovor može se jednostrano otkazati ukoliko ugovorne strane krše odredbe ovog Ugovora ili Ugovora o prodaji UNP-a (ukapljenog naftnog plina) obrazloženom pismenom izjavom koja se treba uručiti drugoj ugovornoj strani najmanje 8 dana prije dana s kojim se ugovor otkazuje. Kao kršenje ugovornih obveza od strane Korisnika naročito se podrazumijeva kupovanje UNP-a od drugih dobavljača, neplaćanje naknade za najam sprennika i neplaćanje UNP-a na način reguliran ovim i posebnim Ugovorom o prodaji. U slučaju otkaza ovog Ugovora od strane Korisnika, a zbog prelaska Korisnika kod konkurentske tvrtke - distributera UNP-a, dobavljač će Korisnika teretiti za troškove demontaže, odvoza, odplinjavanja i čišćenja spremnika. Dobavljač zadržava pravo da u slučaju otkaza ovog ugovora ili Ugovora o prodaji UNP-a odmah preuzme spremnik na trošak one ugovorne strane čijem ponašanju se može pripisati krivnja zbog prestanka ugovora. Ona ugovorna strana čijem ponašanju se može pripisati krivnja zbog otkaza ugovora dužna je drugoj ugovornoj strani u roku od 8 dana nadoknaditi sve dokazane troškove koji su do tada nastali. " Pozdrav!
  5. U međuvremenu se svako malo raspravljam s trgovcem (vlasnikom spremnika) i on uporno ponavlja da nisu imali takav slučaj (da je netko platio godišnju najamninu a onda raskinuo ugovor) te da oni ne mogu stornirati račun za godišnju najamninu iz veljače ove godine pa po tome da ja ne mogu ni dobiti povrat najamnine za mjesece koje nisam spremnik koristila (9-12. mjesec 2011.) Nije li to onda stjecanje bez osnove (ne žele vratiti najam za stvar koja više nije pod najmom)? Molim pomoć!
  6. Imam sličan slučaj pa ako netko zna odgovor na gornje pitanje molim da odgovori.
  7. Pokušavao sam pronaći zakon koji bi mi odgovorio na pitanje, ali nisam uspio pa molim za pomoć. Ovaj mjesec sam raskinuo ugovor s dobavljačem i vratio plinski spremnik. Zanima me imam li pravo na povrat najamnine za vrijeme od povrata spremnika do kraja godine budući da sam najamninu platio u jednokratnom iznosu po njihovom računu za cijelu godinu 2.2.2011. ?
  8. Na internetskim stranicama Ministarstva unutarnjih poslova, Kontakti - izabrao e-mail adresu Odjela za odnose s javnošću i postavio pitanje. Već idući dan sam dobio odgovor. I sam sam bio iznenađen, ali zaista su mi detaljno odgovorili na moj upit, a na dodatno pitanje su mi odgovorili isti dan.
  9. I ja sam jednom prilikom bio prisiljen zvati policiju. Nedavno mi je trebala potvrda tog događaja, pa sam otišao u policijsku postaju i tamo su mi na moj zahtjev dali Potvrdu o prijavljenom događaju. Sam zapisnik nisam mogao dobiti, kažu mi da za to treba sudski nalog. Kasnije sam trebao podatak o jednom događaju u kojem nisam bio sudionik, pa sam poslao upit na Odjel za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova i oni su mi odgovorili da u slučajevima kad policija izlazi na intervenciju samo prijavitelj događaja ima pravo tražiti i dobiti Potvrdu o prijavljenom događaju. Za Potvrdu se plača 20 kn državnih biljega.
  10. Nadam se da će Vam odgovoriti netko stručniji, a u međuvremenu savjetujem provjeriti stanje vlasništva stana. Naime, ubrzo nakon smrti mog oca sestra je promijenila bravu na očevom stanu (djelomično i mom), a potom sam saznao da je tri mjeseca prije njegove smrti napravljen famozni "darovni ugovor" za pola stana. To možda i ne bi bilo strašno da otac nije patio od staračke demencije, pa se sad već četvrtu godinu vodi sudski spor. Nadam se da kod vas nije takav slučaj, i da ćete dobiti valjan savjet.
  11. Slična tema je beć bila na forumu, pa pogledajte, možda vam pomogne: Forum Re: što da radim kad je umro korisnik kredita a ja sam jedini jamac? mc1 (19.1.2011. 19:26) Forum Što da radi obitelj kada umru korisnik kredita i jedini jamac? mirma53 (29.12.2010. 21:10)
  12. U Zakonu o javnom bilježništvu stoji: Članak 77. (1) Javni bilježnik može potvrditi da je stranka u njegovoj nazočnosti svojeručno potpisala pismeno, ili svoj rukoznak na njega stavila, ili da je potpis ili rukoznak, koji je već na pismenu, pred njim priznala kao svoj. (3) Ovjera, s pozivom na poslovni broj zapisnika ili upisnika o ovjerama i potvrdama, stavit će se na izvornom pismenu uz naznaku na koji je način utvrđena istovjetnost te dodatak da je potpis ili rukoznak istinit, i uz datum, potpis i službeni pečat javnog bilježnika. Ostali primjerci istog pismena ovjeravaju se po pravilima za ovjeru prijepisa (članak 74.). Moje pitanje je: ako je darovatelj ovjerio potpis kod bilježnika, da li potpisi darovatelja na ugovoru o darovanju i u bilježnikovoj knjizi moraju biti istovjetni (ili smiju biti bitno različiti - npr. na ugovoru je puno ime i prezime, a u knjizi prezime i samo prvo slovo imena)?
  13. A ukoliko Dubranec (jednog dana - na ostavini) zatraži uračunavanje, može li se to provesti? I kako, ako nema druge imovine? Osim toga, ako je majčin stan prodan, a jedan sin kupio za te novce manji stan i razliku stavio sebi u džep, kako će drugi sin moći dokazati (nakon x godina) kako se dogodilo i o kojim iznosima se radi?
  14. Meni to nikako nije jasno: Ako je bakin sin, a majčin suprug umro, ne nasljeđuje li po bakinoj smrti njen sin - a budući da je mrtav, onda njegovi nasljednici: njegova supruga i njegovi potomci? Osim toga, ako je majka zajedno s ocem gradila i ulagala u tu kuću, nema li majka pravo na bračnu stečevinu?
  15. Ne znam kako je sa plinom, ali sa strujom sam ja napravila ovako: S podacima (vlasnik brojila, broj brojila i stanje brojila) otišla u HEP i objasnila im da za sada ne živim u stanu (što se vidi i po stanju brojila), pa su mi napravili tako da plaćam mjesečni paušal od 20,00 kuna. Pozdrav!
  16. Mogli ste prije braka živjeti zajedno (u izvanbračnoj zajednici) i zajedno kupiti zemljište.
  17. Nisam pravnik, ali budući da se pravnici ne javljaju, možda bar malo pomognem: Ako ostavinska još nije gotova, tražite da mu se ono što je dobio na dar uračuna u nasljedni dio. No tada će se i vama uračunati svi darovi koje ste dobili od ostavioca. Proučite Zakon o nasljeđivanju - uračunavanje darova Članak 89. (1) Svakom se zakonskom nasljedniku prigodom diobe na zahtjev uračunava u nasljedni dio vrijednost svega što je dobio na dar od ostavitelja na bilo koji način. (2) Vrijednost plodova i drugih koristi koje je nasljednik imao od darovane stvari sve do smrti ostaviteljeve ne uračunava se. (3) Vrijednost dara ne uračunava se ako je ostavitelj izjavio u vrijeme darovanja ili kasnije, ili u oporuci, da se dar ne uračuna u nasljedni dio, ili se iz okolnosti može zaključiti da je to bila volja ostaviteljeva. (4) Pri uračunavanju vrijede odredbe o nužnom dijelu, s time da se nužnom nasljedniku uvijek u vrijednost njegova nužnog dijela uračunavaju darovi koje je dobio. Ako ste gradili i ulagali u kuću tražite da se to izdvoji iz ostavine (iz vašeg posta izgleda da ste to već učinili). A što se tiče građenja i nadograđivanja, nisam sigurna da ne treba suglasnost, budući da ste suvlasnici, osim ako je vaš dio fizički podijeljen. Nadam se da će se tu javiti netko tko to bolje zna. Pozdrav,
  18. Ako je otac sve darovao, kako to da je uopće bila ostavinska rasprava? U svakom slučaju morate tražiti uračunavanje darova, jer ste vi zakonski nasljednik. I to trebate tražiti u ostavinskoj raspravi, jer kasnije više nećete moći. I ja imam sličan slučaj. Sretno!
  19. Slućajno sam pronašla na IUS-INFO portalu: Parnični postupak - usmeno iznošenje nalaza i mišljenja vještaka Sentenca : Visoki trgovački sud Republike Hrvatske Sudska odluka na dan: 27.6.2006 Sentenca: Sud mora sudskog vještaka pozvati i saslušati na glavnoj raspravi neovisno o tome je li prethodno strankama u pisanom obliku dostavljen nalaz i mišljenje vještaka. Tekst: Nadalje, iz predmetnog spisa proizlazi da je prvostupanjski sud, radi utvrđenja iznosa međusobnih tražbina stranaka, proveo dokaz knjigovodstveno financijskim vještačenje, te da je vještak u spis dostavio dva pisana nalaza i mišljenja. Tuženik je na te nalaze i mišljenja istaknuo brojne i obrazložene prigovore, među kojima i taj da se vještak uopće nije očitovao o tuženikovom protupotraživanju. Iste prigovore tuženik ističe i u predmetnoj žalbi. Kod takvog stanja stvari prvostupanjski je sud bio dužan raspraviti ove prigovore, i to prvenstveno usmenim saslušavanjem vještaka. Ovo stoga što iz odredbe članka 260. stavak 1. Zakona o parničnom postupku proizlazi da vještak svoj nalaz i mišljenje iznosi redovito usmeno na raspravi, a postoji mogućnost da on svoj nalaz i mišljenje dade i u pisanom obliku prije rasprave. Time što nije raspravio tuženikove prigovore nalazu i mišljenju vještaka usmenim saslušanjem vještaka na raspravi, tuženiku nije dana mogućnost da raspravlja pred sudom, čime je počinjena bitna povreda odredaba parničnog postupka iz članka 354. stavak 2. točka 7. (Nakon novele iz 2003. godine-točka 6.) Zakona o parničnom postupku. Zbog svega navedenoga, valjalo je primjenom odredbe članka 369. Zakona o parničnom postupku ukinuti prvostupanjsku presudu u pobijanom dijelu i u tome dijelu vratiti predmet prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje. Pravna podloga: Članak 260. Zakona o parničnom postupku "Narodne novine", broj 53/91, 91/92, 112/99,88/01 i 117/03.
  20. Što se tiče izvanbračne zajednice: "Izvanbračna zajednica je životna zajednica neudane žene i neoženjenog muškarca" što prema navedenom nije slučaj.
  21. Nisam pravnik, ali mislim da je problem samo u tome. Ako vam je otac upisan u rodni list, onda još možete tražiti nasljedstvo. Obratite se odvjetniku i proučite Zakon o nasljeđivanju. Iz Zakona o nasljeđivanju: Zastara prava zahtijevati ostavinu Članak 138. (1) Pravo zahtijevati ostavinu kao nasljednik ostavitelja prema poštenom posjedniku koji također tvrdi da na nju ima pravo kao nasljednik zastarijeva za godinu dana od kada je nasljednik saznao za svoje pravo i za posjednika ostavine, a najkasnije za deset godina računajući za zakonskog nasljednika od smrti ostaviteljeve, a za oporučnog nasljednika od proglašenja oporuke. (2) Prema nepoštenu posjedniku ovo pravo zastarijeva za dvadeset godina.
  22. Hvala na trudu. Brat i ja smo suvlasnici svaki po ¼. Roditelji su umrli prije 2 godine i ostavina još nije gotova – upućeni smo na parnicu i još nije održano ni jedno ročište – tako da dio od roditelja još nije rješenjem o nasljeđivanju upisan na nas. Dakle, do smrti roditelja, brat je koristio pola kuće. Nakon njihove smrti promijenio je bravu na stanu u kojem sam ja nekad živjela s roditeljima i koristi cijelu kuću. Nisam pravne struke, ali me nužda natjerala da prelistam neke zakone i sudsku praksu, pa sam pronašla: Uporaba tuđe stvari u svoju korist Članak 1120. Kad je netko tuđu stvar uporabio u svoju korist, vlasnik može zahtijevati, nezavisno od prava na naknadu štete, ili ako nje nema, da mu ovaj naknadi korist koju je imao od uporabe. Iz sudske prakse: VSRH – Rev 1330-5999 Suvlasnik koji je bez naknade koristio suvlasnički dio nekretnine drugoga suvlasnika neosnovano se obogatio za visinu najamnine koju bi inače trebao plaćati, pa je to korist koju je dužan nadoknaditi, i to u nominalnom iznosu najamnine kako bi dospijevala za naplatu. Županijski sud u Varaždinu, Gž. 1401/05-2 od 07.III.2006 STJECANJE BEZ OSNOVE – UPOTREBA TUĐE STVARI U SVOJU KORIST Ukoliko je tuženik suvlasnik u ½ dijela nekretnine koju koristi samostalno u svrhu vršenja poslovne djelatnosti, tužiteljica kao suvlasnica u ½ dijela predmetne nekretnine ima pravo na isplatu ½ dijela zakupnine s osnova korištenja poslovnog prostora od strane tužitelja u njezinom suvlasništvu. Županijski sud u Varaždinu, Gž. 91/07-2 od 30.IV.2007 Suvlasnica poslovnog prostora, koji u cijelosti, bez pravne osnove koristi tuženik, ima pravo potraživati od tuženika kao fizičke osobe (bez obzira što je tuženik obrtnik) razmjerni dio zakupnine koji odgovara njenom suvlasničkom omjeru, iako nije osporila vršenje obrtničke djelatnosti tuženika u poslovnom prostoru. Budući da ste dobro primijetili da se ovdje ima posla s gramzljivim otimačima, htjela bih da brat shvati da imamo jednaka prava. Ako bih dokazala da je nepošten posjednik, moje potraživanje najamnine ne bi zastarjelo, tj. tražila bih da mi plati od dana kad je otvorio obrt. U Zakonu piše: 3) Posjed je pošten ako posjednik kad ga je stekao nije znao niti je s obzirom na okolnosti imao dovoljno razloga posumnjati da mu ne pripada pravo na posjed, ali poštenje prestaje čim posjednik sazna da mu pravo na taj posjed ne pripada. (5) Posjed se smatra poštenim, osim ako se dokaže suprotno. Dakle, i dalje me zanima: da li je uvid u vlasnički list, u kojem je ispravljao pogrešno napisano ime, a koji je morao priložiti prilikom otvaranja obrta i u kojem se vidi da smo suvlasnici dovoljan dokaz nepoštenog posjeda?
  23. Kod kupnje nekretnine (ja sam imala 20 godina i studirala), a brat je imao 27 godina) roditelji su nas upisali kao suvlasnike nekretnine - otac, majka, brat i ja -- svakog u 1/4 dijela. Tada smo svi živjeli u toj kući sa 2 stana i poslovnim prostorom. Potom se brat oženio i sa obitelji živio u jednom stanu. Ja sam se udala desetak godina kasnije i iz drugog stana, u kojem sam živjela s roditeljima, otišla živjeti u drugo mjesto. Brat je u moje prostorije stavio neki svoj namještaj i garderobu. U poslovnom prostoru je otvorio obrt, čime je koristio čitavu polovinu kuće. Drugu polovinu su koristili roditelji. Kad sam se ja bunila, govorio mi je da sam materijalista i da samo mislim na zidove, a ja zbog bolesnih roditelja nisam htjela rješavati nesuglasice s bratom putem suda. Kad su roditelji umrli, prevršio je svaku mjeru: promijenio je bravu na stanu u kojem sam nekad živjela s roditeljima. Ostavina još nije gotova. Već 19 godina koristi pola umjesto svoje četvrtine kuće, a unazad 2 godine samovlasno koristi cijelu nekretninu, računajući na moju nesklonost svađi i tužbama i na sporost našeg sudstva. Meni je napokon dozlogrdilo i želim da shvati da i ja imam prava na toj kući (i da sam ih oduvijek i imala. Namjeravala sam se vratiti, ali kako sud još nije riješio ostavinu, a bravu na svom stanu ne želim nasilno rješavati, zanima me: - mogu li tražiti najamninu na ime stjecanja bez osnove unazad 19 godina, tim više što je imao i obrt? Kako se dokazuje nepoštenje posjeda? (Prilikom otvaranja obrta morao je ispravljati nečijom greškom krivo upisano svoje ime na vlasničkom listu - da li bi to mogao biti dokaz?)
  24. Molim odgovor: Na kući postoji suvlasništvo brata i sestre. Brat koristi cijelu kuću. Prilikom otvaranja obrta brat mora priložiti vlasnički list, a pritom mora ispraviti i grešku - ime mu je u vlasničkom listu krivo upisano. Dakle, ispravljao je podatke u vlasničkom listu i vadio ga za potrebe obrta, pa je morao vidjeti da su i on i sestra upisani kao vlasnici u jednakim djelovima. Moje je pitanje: on je to znao oduvijek, ali to ne mogu dokazati. Može li se smatrati da je on nepošten posjednik sestrinog dijela kuće datumom ispravljanja i vađenja vlasničkog lista? Može li to biti dokaz?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija