Jump to content

Dummy78

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav, ta 1/6 koja nije moja a ušao sam u posjed (prethodno i moja majka) predstavlja jednu prostoriju (sobu) u sklopu kuće. Kada je 1986. vlasnik napustio svoj dio i otišao u inoz., vrata te prostorije ostala su otključana. S obzirom da sam ostali dio kuće koristio za život, ovu 1/6 je naravno trebalo čistiti i održavati i tako, malo po malo sam ju počeo koristiti kao i svoj dio. Napominjem da od 1986. do danas, ni vlasnik ni osobe u njegovo ime, nisu nikada dolazili niti na bilo koji način se interesirali za taj dio. Iz zemljišnih knjiga vidim da se osobaX 2005. uknjižila na tu 1/6 ali ne znam kako s obzirom da nije državljanin RH. Posjedovni list nemam trenutno, ali u posjedovnom listu za zemlju (koliko vidim na katastar.hr) nisam naveden niti ja niti vlasnik 1/6 jer je stjecanje vlasništva bilo kroz nekoliko desetljeća od gomilu vlasnika, nasljednika itd. tako da je dosta kompleksan tijek, te su neki drugi prethodni vlasnici i dalje upisani. Uglavnom mojih 5/6 je kupljeno ali kako očito nije zatražen upis u posjed tako nije niti upisano. Odvjetnik mi je spominjao dosjelost kao opciju, međutim malo čitam o tom institutu, pa ne znam smatra li se ovo poštenim posjedom budući sam cijelo vrijeme znao tko je vlasnik (za moguće nasljednike tj. osobuX nisam znao dok nisam vidio u zk da je uknižena)? Pozdrav.
  2. Vlasnik sam 5/6 obiteljske kuće i vrta na što sam i uknjižen. Vlasnik preostale 1/6 kuće i vrta nije boravio u svom dijelu nekretnine niti ju je koristio od 1986.g. Prema nekim saznanjima vlasnik je nakon 1986.g. živio i umro u inozemstvu. Prethodno je sa stranim državljanom X(nema HR državljanstvo)sklopio ugovor o doživotnom uzdržavanju. Ta osoba X se uknižila 2005.g. na tu 1/6, ali nikada nije koristila tu nekretninu niti bila u posjedu. Ja sam ušao u posjed te 1/6 nekretnine 1994.g. koju uredno koristim do danas i nitko to ne osporava, a moja majka je istu koristila i bila u posjedu od 1986.g. Pošto za osobu X uknjiženu na 1/6 ne možemo utvrditi gdje živi, je li uopće živa - samo znam da je nema u popisu HR državljana, postoji li naćin i koji da kao većinski vlasnik steknem vlasništvo i na tom dijelu nekretnine te se na njega i uknjižim. Naime kuća zahtjeva hitnu obnovu, pa bih htio prije toga pokušati riješiti vlasništvo i nad manjim dijelom iste, da se slućajno ne bi netko pojavio za 5 godina i tražio svoj dio, ali sada znatno uvećane vrijednosti. Hvala svima. lp
  3. Zajedno sa djevojkom sam prije godinu dana kupio stan od 58 m2 u Zagrebu, koja nam je oboma prva nekretnina u vlasništvu i kojom rješavamo stambeno pitanje. Prijavili smo prebivalište na adresi novokupljene nekretnine. Stan smo uknjižili 1/2 na mene a 1/2 na djevojku. Mjesec dana nakon kupnje stana vjenčali smo se. Nakon 6 mjeseci od kupnje stana odjavio sam prebivalište sa adrese stana i prijavio prebivalište u Dubrovniku na adresi gdje mi roditelji imaju kuću, ali ostajem živjeti u Zagrebu u kupljenom stanu gdje stalno živim jer radim u Zagrebu. Supruga cijelo vrijeme ima prebivalište na adresi prve nekretnine. Nedavno smo, i supruga i ja, kao stjecatelji nekretnine, od Porezne uprave dobili rješenje kojim nam se odbija zahtjev za oslobođenje od plaćanja poreza na prvu nekretninu iz razloga što smo unutar 6 mjeseci od stjecanja nekretnine postali supružnici, a zatim i zato što sam ja promijenio prebivalište te se smatra da ni supruga ne živi više na adresi prve neretnine. Poznanik koji radi u Poreznoj upravi u Splitu na odjelu nekretnina mi je rekao da iako supružnici nisu prijavljeni na istoj adresi, porezna praksa je takva da smatra da oni žive zajedno, te prema iznesenom niti ja niti supruga ne bi trebali platiti 5% poreza na promet nekretnina jer zajedno imamo manje od 60 m2 stana. Naravno supruga je uložila žalbu na prvostupanjsko rješenje u svoje ime, a ja tek trebam u svoje ime jer sam dobio isto rješenje 2 mjeseca nakon njenog. Također mislim da je i Ustavom kao i zakonom o prebivalištu propisano da osoba može bez ogranićenja mjenjati mjesto boravišta i prebivališta u RH i to bez ogranićenja, jer su to kao osnovne slobode državljana RH. Pošto mislim da se kod mene radi o posebnom slučaju, zamolio bih sve, a posebno pravnike, za komentar i mišljenje o ovom slućaju te naravno odgovor jesam li zaista obvezan platiti porez? Zahvaljujem unaprijed.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija