Jump to content

Calistria

Korisnik
  • Broj objava

    25
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

1621 pregleda profila

Postignuća

  1. Molim vas da li mi itko može reći kolika bi bila cijena za dopis o nagodbi sastavljen od strane odvjetnika? Da pojasnim, bivšem suprugu su upućena dva dopisa u kojima sam se ja htjela dogovoriti oko diobe bračne stečevine. Inače odvjetnički ured me zastupao u postupku vezano za obiteljsko pravo, nisam bila u potpunosti zadovoljna a plaćala sam podneske svaki put više nego sam trebala. Taj dio je došao do svoga kraja, a za bračnu stečevinu angažirala bi drugog odvjetnika. Zanima me otprilike koliko bi mi mogli naplatiti ta dva pisma nagodbe a s obzirom da to nisam platila jer su me oni trebali voditi u tom postupku? Želim dobiti natrag svoju dokumentaciju koja je kod njih. I naravno pitam jer su me za obiteljski spor "opelješili" duplo više nego je trebalo? Hvala i lp
  2. Hvala vam na odgovoru. Malo mi je sad jasnije. Čula sam različite primjere pa vjerujem da je ovo najtočnije napisano. Kod nas svugdje postoji ovo "iako to ne bi smjeli". Ali kod nas se sve može pa tako i oni znaju da to mogu tako. Da nije tragično, bilo bi smiješno.
  3. Zanima me koliko su cijene zastupanja u odvjetničkim sporovima u RH? Kolika je cijena odlaska na ročište i svakog eventualnog podneska? Da li se plaća jedna tarifa npr 2000 kn ili se za svako ročište, za svaki podnesak plaća 1000,2000 kn? Nije mi ovo najjasnije jer sam čula nešto oko tih iznosa. Ukoliko netko već ima iskustva sa tim. Hvala.
  4. Ja sam to rješavala koncem prošle godine.Situacija je slična iako mi imamo dvoje djece koja su bila na njegovoj kartici. Zakonski se olakšica djeli na pola ako nema dogovora. Najbolje pitajte na Poreznoj.Napišete prijedlog za podjelu olakšice, priložite presudu o razvodu braka.Oni tada pozivaju njega da donese svoju PK. Ukoliko je ne donese, oni po službenoj dužnosti traže PK od njegovog poslodavca.
  5. Na žalost naša pravna država i u ovom djelu ne funkcionira kako treba. A javljam se samo zato da vam update-am najnovijom informacijom. Otac zaista ima pravo koristiti ta dva mjeseca neovisno s kim djeca žive.Moj bivši suprug je upravo to iskoristio.I nije djecu viđao ništa više nego što nam piše u Planu. A po saznanju da će on to iskoristiti, ja sam se odmah obratila Centru ( ni su se čudili i smatrali da nema pravo), a na HZZO-u nisu znali odgovor na moje pitanje jer zakon nije napisao što sa rastavljenim roditeljima ( a to pravo se može iskoristiti do 8 godine djetetovog života!). Ja sam tražila nekakav dogovor sa mnom ili na Centru i veći angažman oca ( jer ja plaćam čuvanje kad nema vrtića i škole iako su ocu otvorene ruke da ih viđa kad god poželi neovisno o Planu ali to je druga priča), međutim pravnica na HZZO-u mi je odgovorila da on na to ima pravo i da oni ne ulaze u obiteljske situacije.Za sva daljnja pitanja uputila me da se obratim Ministarstvu obitelji za što ja nisam imala ni vremena ni volje, tim više što me se nije konkretno uputilo kome u Ministarstvu, neku adresu..naravno u razgovoru sa pravnicom pitanje je bilo što bi se tu onda trebalo najprije gledati pravo oca na rodiljni ili pravo djeteta da provede vrijeme s ocem...mislim apsurdi na sve strane, baš kako je Vanja napisala, za mene je to PREVARA a država to " ne shvaća tako"...znači država plaća ocu rodiljnu naknadu a majka plaća čuvanje djeteta...APSURDISTAN totalni..i evo mislim baš da mu je ovih dana završio dvomjesečni godišnji odmor na račun države...i nisam se htjela oko toga više nervirati...ali i meni je prošlo kroz glavu to bi bilo da se mala razbolila pa da sam morala otvarati bolovanje na nju??? Vjerovatno ne bih imala pravo..
  6. Hvala na odgovoru, vidim da ste iz nekog razloga "nabrijani" pretpostavljam iz nekog subjektivnog razloga?Drzim da je pravni portal mjesto gdje se mogu dobiti pravni savjeti a ne napadati majku dvoje djece bez ikakvog uvida u cjelokupnu situaciju. I ne to nisu nimalo jednostavne odluke, barem ne u mom slucaju ali nemam sad potrebu vama na široko objašnjavat situaciju i ispovijedat razloge eventualnog odlaska.
  7. Da li možete objasniti proceduru traženja suglasnosti Suda za preseljenje u drugi grad? Razvedena sam godinu dana i bivši suprug i ja smo potpisali u Planu o ZS da zajednički odlučujemo o prebivalištu djeteta.Djeca imaju 8 i 5 g.On je već tada znao da postoji ta mogućnost jer bi se ja vratila u rodni grad gdje imam riješeno stambeno pitanje i širu obitelj pa je inzistirao da to potpišemo.Pravnica na CZSS mi je rekla, da ja imam mogućnost tražiti onda suglasnost od njih ali pošto oni znaju situaciju da nas neće pozivati na dogovore nego da će me uputiti na Sud da tražim suglasnost. Mene sad zanima da li se suglasnost traži vanparnično i da li bivši suprug automatski ima nekakvo pravo žalbe? ( Pravnica je rekla da je sudska praksa takva da će meni to sud odobriti ali zanima me i koliko to dugo traje s obzirom da mali već ide u školu pa da se može isplanirati upis u drugu školu na početku školske godine ..) U svakom slučaju vjerujem da bih trebala pomoć odvjetnika ali čisto da znam kakva je procedura da malo posložim kockice u glavi.. Hvala puno na odgovoru.
  8. Uskačem s pitanjem ali me zanima da li postoji zastara za potraživanje bračne stečevine?
  9. Možda ste do sad već i rješili svoju situaciju ali htjela sam samo reći da pretpostavljam da postoji nekakva lista za državne domove za psihički odrasle osobe. Moja mama isto ima dg shizofrenije, nije pila lijekove i u Domu je završila kad su je iz Centra pronašli u polumrtvom stanju u stanu. Samo sam htjela reći da je ona u jednom domu u Istri ( možda vam je predaleko) ali tamo dolaze iz raznih djelova Hrvatske pa možda možete gledati i po Domovima koji nisu baš toliko blizu vašem prebivalištu. Druge stvari ne znam jer nisam majčin skrbnik, sve se dešavalo kad sam ja bila u ranim 20tim g.
  10. Ustvari ne radi se o tome da bi ja otišla, samo da bi on vidio djecu dva puta mjesecno. Ja upravo razmisljam kako se financijski pokriti (stan je vec u najmu ali je puno manja stanarina nego koju ja placam jer je mala sredina) sa svim troškovima. Vrtić 600 kn, produženi boravak 500 kn . čuvanje 500 kn tu smo vec na iznosu alimentacije a nismo dodirnuli ni stan ni rezije ni hranu ni odjecu ni knjige ni trening.. A djecu sad može viđati svaki dan pa se ograđuje time da se držimo plana kojeg bi isto mjenjao jer njemu bi bilo lakse.Niste se osvrnuli na ovaj dio da je otisao na go bez djece, dok mu je dijete predškolac do zadnjeg dana pred školu bio u vrtiću. I na medijaciji kaže šta fali ljetnom vrtiću. I kaže psihologica pa znate i djetetu treba odmor. Samo toliko. Ja ni u kojem trenutku ne želim da djeca prestanu viđati oca, ali bi se dinamika susreta morala rješavati drugačije. Uglavnom zahvaljujem se na vasim razmisljanjima, o svemu treba promisljati pa i ako je i tuđe mišljenje drugačije od vašeg.
  11. Svakako ne izgleda baš lijepo ako stavite to u okvir u koji ste vi stavili. Stan o kojem govoritenije on kupio kreditom i da, kat je podignut u cijelosti kreditom iznad kata njegovih roditelja, a iz kojeg sam ja sa djecom morala izaći vani jer naravno da to nije moja kuća.Dakle to je on izgradio sebi a ne nama.Jako je jednostavno kad vi ovako pisete pa sve izgleda ili crno ili bijelo. Kredit je otplaćen u cijelosti. Da li ja moram plaćati 300 eura podstanarstvo a imam u vlasnistvu svoj stan? Nisam si ja zamislila da on uleti svaki put kad se ja sjetim, ali ja plaćam curu da mi čuva djecu dok je on pr.doma, cura se razboli, ja nemam kome ostaviti djecu a moram na posao.Halo, jel su ta djeca samo moja???Sam ja njih donijela u brak sa sobom? Malo ste me iznervirali sa svojim pristupom đavoljeg odvjetnika jer kao što je pravnica rekla ŽIVOT SE NE MOŽE NAPISATI NA KOMAD PAPIRA. To je zakonski okvir koji je dobro da imamo ali roditelji tako male djece se moraju dogovarati. Kmet?Svoju obitelj? Znači apriori ste mene optužili za raspad obitelji...inace ovo koliko ja znam nije forum za raspravu o osobnim osjećajima i stavovima, nego pravni portal a mene je samo zanimalo kakva je sudska praksa.. Niti sam se rastala u roku jendog dana niti ću odseliti u drugi grad sutra ali svakako o tome razmišljam. Znači po vama ja bi se trebala odreći djece i ostaviti ih tati koji ne zna jaje speći, ma baš ste me iznervirali eto.. i btw vec smo dva puta bili na medijaciji u kojoj on trazi izmjenu Plana jer njega opterecuju dogovori sa mnom, kad moram malom knjige dati za skolu za sljedeci dan i takve stvari...i smeta mu što smo u istom kvartu pa smo preblizu ...priče su uvijek malo kompleksnije nego ovako kako ste vi to izrežirali u svojem postu
  12. Sporazumnim razvodom od veljače 2017 djeca žive sa mnom, otac uredno plaća alimentaciju i viđa djecu u vrijeme koje smo sastavili u Planu.Kako ja nisam iz ovog grada, nemam ovdje nikog svog (a usput sam morala izaći iz stana koji je izgrađen zajedničkim kreditom ali je u njegovom vlasništvu), plaćam podstanarski stan i plaćam studenticu za cuvanje djece ( 7 i 4 g) uz skolu i vrtic kad radim popodne. U Planu je potpisano da roditelji zajednički odlučuju o prebivalištu djeteta jer je on na tome inzistirao a znao je da postoji mogućnost mog preseljenja u rodni grad ( 4h udaljen).Ja sam to tada potpisala jer sam bila na rubu snaga i htjela sam što prije završiti tu priču bez suda. Međutim, vrijeme je pokazalo da iako on jako voli svoju djecu i super je sa njima, ipak ih ne želi viđati van termina koje smo upisali u Plan a ja sam naivno mislila da ćemo barem kao roditelji moci biti u boljim odnosima i dogovarati se zbog njih.Znaci ja nikad nikad njemu nisam branila nista, dapace bilo bi mi drago da nekad dijete odvede na trening ili skolu i u dane kad nisu "njegovi" ali on ne zeli.Bilo je tu jos puno situacija, otisao je na go krajem ljeta, sam, a djeca u ljetnom vrticu do zadnjeg dana iako je u Planu upisano da pola go provedu sa ocem. S obzirom da imam u vlasnistvu stan u tom mom rodnom gradu, mogu dobiti premjestaj na poslu, imam obitelj koja mi može pomoći, kakva je sudska praksa oko tih stvari vezano za mjenjanje prebivalista? Znam da ce se on protiviti i citala sam Obiteljski zakon članak 484. da mogu tražit od suda da donese rješenje kojim se odobrava promjena prebivališta pa me zanima kakva je sudska praksa. Znači ni u kojem momentu ne bih branila susrete s ocem, samo bi se morali drugačije odrediti jer ne bi bili u istom gradu.I ovako se ne mogu osloniti na njega doslovno ni za dva sata koja sam na poslu. Da li bi se uzelo u obzir koliko financijski izdvajam za cuvanje djece i za stan kao i moje pravo slobode kretanja? Inace alimentacija je određena po njegovoj plaći, ali isto tako radi na crno, iznajmljuje ljeti stan 100 E dnevno u kojem svo živjeli a nije htio sudjelovati u trosku za knjige za malog za prvi razred, nije dao lipe za polazak svog djeteta u skolu. Oprostite na podužem postu ali htjela sam objasniti malo bolje situaciju i znati što me čeka ako krenem u to. Nadam se nekom dobrom savjetu ili recenici da je ovo moguće učiniti
  13. Procitala sam jako puno postova ali kako je svatko ima svoju pricu tako imam i ja. Krenuli smo u postupak razvoda, sljedeci tjedan idemo u CZSS na savjetovanje zbog djece.I tu ima dosta problema nadam se nekom dogovoru. Bracna stecevina.Digli smo kat ( tad jos nismo bili u braku ali za tu je namjenu dignut kredit ja suduznik) na kuci njegovog oca. Kredit je u banci isplacen u cijelosti. On je s ocem u vrijeme kad smo mi vec zivjeli zajedno u tom stanu potpisao Ugovor o dozivotnom osig. Otac je vec 6 god.pokojni i moj suprug je sad vlasnik cijele nekretnine. Negdje na netu sam procitala da i taj Ugovor je bracna stecevina ????Zanima me da li je to doista tako.Iako nemam namjeru trazit pola kuce ali ipak me zanima !!! Ustvari ja samo zelim isplatu pola vrijednosti kredita ( bez kamata) a on na to ne pristaje ovako dogovorno jer je njemu to puno. Kakva su moja prava? Da li se u tuzbi za isplatu pola kredita mora određivati cjelokupna bracna stecevina ili se moze ici samo na taj dio? On tvrdi da je on podnosio veci teret kredita jer se skidao s njegovog racuna ali sam ja cijelo to vrijeme placala sve rezije za kucu i kupovala sve za kucanstvo.Smatram da bi fer bilo par pola kredita iako je stan od 115 kvadrata puno vece vrijednosti... Dakle pitanje o tom Ugovoru o dozivotnom i pravo iz kredita?
  14. Samo jos mali dodatak.Kredit je otplaćen i zatvoren.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija