Jump to content

abusaef

Korisnik
 • Broj objava

  67
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O abusaef

 • Status
  Iskusan

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

 1. Traže uporabnu dozvolu, koja bi se trebala vidjetu u Izvatku. Npr. kod mene piše Drugi odjeljak ZABILJEŽBA Zabilježuje se da je za stambenu zgradu sagrađenu na bla bla priloženo pravomoćno odobrenje za uporabu Sekretarijata za komunalne poslove 1973. To treba za APN. Ispod toga je B Vlastovnica. Ovo drugo ne znam.
 2. Prije 5 godina sam kupio stan i u ugovoru je bila i tabularna izjava. Platio sam na ruke prodavatelju sav iznos kod javnog biljeznika i sve je dobro zavrsilo. E sada ja prodajem taj stan i zapravo prepisujem taj stari ugovor, no postoji razlika u nacinu placanja. Ovaj kupac ce mi platiti na tekuci racun sav novac u roku od 30 dana od potpisivanja ugovora. Da li da u tom slucaju izbacim tabularnu izjavu iz ugovora? Ako sam dobro shvatio sa tom izjavom kupac doslovno isti dan po potpisivanju kupoprodajnog ugovora moze otici u gruntovnicu i pripisati stan na sebe, a platiti tko zna da l
 3. ili da pojednostavnim - da li se osobni odbitak na djecu može koristiti i kod isplata prema ugovoru o djelu (kao honorari) gdje se davanja plaćaju kao drugi dohodak ili je to pimjenjivo samo kod plaća? Naime drugi dohodci ili honorari mogu stizati par puta mjesečno ili jednom godišnje - nisu redovna primanja.
 4. Da ne otvaram novu temu radi se isto o djeci. Imam dvoje djece na svojoj kartici jer mi je veća plaća nego supruzi, međutim supruga će dobiti veliki iznoz iz inozemstva koji će biti drugi dohodak i platit će porez na njega. To će biti samo jednokratna uplata. Da li mi se isplati onda prebaciti djecu na njenu poreznu karticu čak i ako je ona već primila tu jednokratnu uplatu i platila porez mjesec prije? Ako se ne varam kod drugog dohotka se gleda na kraju godine iznos poreza koji treba platiti i uplaćen porez ... pa onda na osnovu toga 2022 stiže povrat poreza sa sve više uplaće
 5. Evo ja ovo ne mogu pronaći u novom Zakonu, a pisalo je po portalima i na Jutarnjem, da je to doneseno i da se primjenjuje od 01.01.2021. - pa molim potvrdu da to vrijedi. Ako je to istina dakle ja i dalje moram plaćati plaćati porez jer ne znam unaprijed dal ću biti unutar tog iznosa, pa onda druge godine dobivam povrat 100% iznosa uplaćenoga poreza?
 6. Kako se stope poreza na dohodak smanjuju sa 24% na 20% 01.01.2021., da li se onda to mijenja i kod drugog dohotka gdje je isto 24% porez?
 7. Da ne otvaram novu temu ... Da li se kod izračuna dohodovnog cenzusa za dječji doplatak na primitke od drugog dohotka gleda bruto ili neto iznos? Naime doprinosi u vidu poreza, prireza i mirovinskoga na drugi dohodak u 2019. za Zagreb iznose oko 34% od bruto iznosa.Na plaće se gleda neto, zašto mi se čini da se ovdje gleda ukupni, bruto primitak kada i tu imam obavezna davanja?
 8. Hvala Vam, iskreno miješam gruntovnicu i katastar. Pa onda vidim da je jedna nekretnina upisana u katastar, a druga nije .... no dobro mislim da sada razumijem.
 9. Meni bi trebalo nešto slično, ali ovaj link iz 2018. ne radi. Naime imam dvije nekretnine koje sam otplatio i dobio sam brisovnice - sada te brisovnice treba upisati katastar jer mi i dalje stoje tereti na nekretninama. Ako se ne varam trebam podnijeti Prijedlog za brisanjem hipoteke, brisovnice i 50kn po prijedlogu. Ali ne znam kako sastaviti taj prijedlog, pa molim pomoć.
 10. Hvala to je koristan podatak. Vezano uz ono od prije legalno je staviti u takav ugovor da uzdržavatelj smije raspolagati i novčanim sredstvima starice? To mi nema logike jer u tom slučaju koja je onda razlika između uzdržavatelja i nekoga kojega nađete preko oglasnika da vas čuva i kojemu platite - samo što ovdje uzdržavatelj dobija i nekretninu pored svega.
 11. Uzdržavatelj uopče ne želi komunicirati sa familijom starice, pa je bio čak i problem saznati gdje je starica. Naravno ugovor je nemoguće dobiti, jer starica ne znam gdje je a ova osoba to ne želi pokazati - ne želi nikakvu komunikaciju. Kako se uopče u takvim situacijama može dobiti na uvid ugovor? I što ako u ugovoru nema ništa o staričinoj mirovini - pravu na korištenje? Uzdržavateljica ima punomoć i navodno je prije smještaja u dom ispraznila račun starici - sve je to teško povjerljivo zbog otežane komunikacije sa obje strane.
 12. Dakle jedna starica je sklopila prije desetak godina doživotno uzdržavanje sa jednom ženom. Ta žena je uglavnom izvršavala brigu o starici, nosila joj je hranu, počistila i sl. Međutim nedavno je ta žena staricu poslala u dom za starije i nemoćne i to van mjesta boravka (iz Zagreba u Bjelovar). Boravak u domu starica plaća svom svojom mirovinom, a ostatak plaća uzdržavateljica i to novcima koje je dobila od socijalnog ili koga već - pošto je prijavila da uzdržava tu osobu. Ne znam cijelu priču, ali moguće je lako da je starica odbijala suradnju i nije htjela više kontaktirati uzdržavateljicu.
 13. Dakle imamo problem u stambenoj zgradi sa cijenom odvoza mješanog otpada - Gradska čistoća Zagreb - Holding. Na računima imamo zaduženo 50L kantu po stanu i tako izgleda imaju sve zgrade u Zagrebu i imamo 13 odvoza mjesečno. Problem je sada nastao što smo mi u zgradi sagradili o svom trošku kavez u kojemu imamo spremnike pod ključem i gle čuda - sa 6 uvijek punih velikih kontejnera od 1100l mi smo sada na 2 poluprazna. Zamolili smo Čistoću da nam maknu 4 kontejnera jer nam ne trebaju i tu nastaju problemi. Naime cijena po stanu nije više 50l - već 20l. U Čistoći navode da oni manje od 50L
 14. Pošto ja nikada nisam niti vidio potpisnu knjigu, jer je većina već bila prikupljena - ja ne znam niti kakvo je pitanje bilo. Da li je moguće skupljati potpise za predstavnika i zamjenika istovremeno - jer koliko sam vidio po netu zamjenik se bira isto kao i predstavnik - većinom glasova.
 15. U zgradi smo promjenili predstavnika stanara sakupljanjem potpisa. Da li taj predstavnik može dati ovlasti drugoj osobi da vrši tu dužnost? Ako da gdje je to definirano, jer po meni to je kršenje volje suvlasnika u zgradi. Konkretno, stari predstavnik je na svoju inicijativu počeo skupljati potpise za člana svoje obitelji i taj član je sada službeno predstavnik - no ovaj stari predstavnik i dalje sve vodi i potpisuje se kao u. z. (u zamjeni) i vodi komunikaciju sa svima kao da se ništa nije promjenilo (čak prijeti itužbom za klevetu meni osobno jer sam ga prozvao da nije više predstavnik)
×
×
 • Napravi novi...