Jump to content

abusaef

Korisnik
 • Broj objava

  60
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Hvala Vam, iskreno miješam gruntovnicu i katastar. Pa onda vidim da je jedna nekretnina upisana u katastar, a druga nije .... no dobro mislim da sada razumijem.
 2. Meni bi trebalo nešto slično, ali ovaj link iz 2018. ne radi. Naime imam dvije nekretnine koje sam otplatio i dobio sam brisovnice - sada te brisovnice treba upisati katastar jer mi i dalje stoje tereti na nekretninama. Ako se ne varam trebam podnijeti Prijedlog za brisanjem hipoteke, brisovnice i 50kn po prijedlogu. Ali ne znam kako sastaviti taj prijedlog, pa molim pomoć.
 3. Hvala to je koristan podatak. Vezano uz ono od prije legalno je staviti u takav ugovor da uzdržavatelj smije raspolagati i novčanim sredstvima starice? To mi nema logike jer u tom slučaju koja je onda razlika između uzdržavatelja i nekoga kojega nađete preko oglasnika da vas čuva i kojemu platite - samo što ovdje uzdržavatelj dobija i nekretninu pored svega.
 4. Uzdržavatelj uopče ne želi komunicirati sa familijom starice, pa je bio čak i problem saznati gdje je starica. Naravno ugovor je nemoguće dobiti, jer starica ne znam gdje je a ova osoba to ne želi pokazati - ne želi nikakvu komunikaciju. Kako se uopče u takvim situacijama može dobiti na uvid ugovor? I što ako u ugovoru nema ništa o staričinoj mirovini - pravu na korištenje? Uzdržavateljica ima punomoć i navodno je prije smještaja u dom ispraznila račun starici - sve je to teško povjerljivo zbog otežane komunikacije sa obje strane.
 5. Dakle jedna starica je sklopila prije desetak godina doživotno uzdržavanje sa jednom ženom. Ta žena je uglavnom izvršavala brigu o starici, nosila joj je hranu, počistila i sl. Međutim nedavno je ta žena staricu poslala u dom za starije i nemoćne i to van mjesta boravka (iz Zagreba u Bjelovar). Boravak u domu starica plaća svom svojom mirovinom, a ostatak plaća uzdržavateljica i to novcima koje je dobila od socijalnog ili koga već - pošto je prijavila da uzdržava tu osobu. Ne znam cijelu priču, ali moguće je lako da je starica odbijala suradnju i nije htjela više kontaktirati uzdržavateljicu. Navodno je čak intervenirala i policija i silom ušla u stan, nakon čega je starica završila u domu. Pitanje se nameće samo po sebi - smije li uzdržavatelj osobu sa kojom ima ugovor o doživotnom uzdržavanju poslati u dom za starije i nemoćne? Ako i smije MORA li u tom slučaju 100% troška snotiti uzdržavatelj ili se to može podijeliti (trenutno dakle starica daje svu svoju mirovinu, a ostalo daje uzdržavatelj ali od novaca koje dobija od države za to). Naime stan je ono na što ima pravo uzdržavatelj, a ne novčana sredstva starice koja se sada troše na dom u cijelosti ako se ne varam? Starica je inače pokretna i relativno dobroga zdravlja - osim što ima mentalne probleme (paranoje tipa da joj žele provaliti u stan, da je žćele otrovati i sl. - mada na kraju joj i jesu provalili izgleda). Vrlo je teškog karaktera i jako se teško brinuti za takvu osobu, ali opet ... preuzeo si brigu za tu osobu i dobit ćeš kasnije njenu nekretninu, a sada se drugi brinu za nju i to njenim vlastitim novcem.
 6. Dakle imamo problem u stambenoj zgradi sa cijenom odvoza mješanog otpada - Gradska čistoća Zagreb - Holding. Na računima imamo zaduženo 50L kantu po stanu i tako izgleda imaju sve zgrade u Zagrebu i imamo 13 odvoza mjesečno. Problem je sada nastao što smo mi u zgradi sagradili o svom trošku kavez u kojemu imamo spremnike pod ključem i gle čuda - sa 6 uvijek punih velikih kontejnera od 1100l mi smo sada na 2 poluprazna. Zamolili smo Čistoću da nam maknu 4 kontejnera jer nam ne trebaju i tu nastaju problemi. Naime cijena po stanu nije više 50l - već 20l. U Čistoći navode da oni manje od 50L ne mogu računati i prijete da će nam vratiti sve kontejnere da zadovolje formu. Postavljam pitanje smije li itko zaračunavati nešto što ne postoji (tih 30L po stanu u našoj zgradi) i smije li itko na silu vračati kontejnere koji ti ne trebaju? Računajući cijenu mi u zgradi na ovaj način plaćamo 20000kn ukupno godišnje za ništa - to je poklon Čistoći. Dolje su u prilogu zakonski akti u kojima ja ne vidim da je minimum 50L, ali nisam pravnik pa eto molim pomoć: Prema Odluci, u članku 22. je formula po kojoj se definira cijena: https://www.cistoca.hr/UserDocsImages/Info centar/Najčešća pitanja građana/ODLUKA O NAČINU PRUŽANJA JAVNE USLUGE PRIKUPLJANJA.pdf Imamo i Cjenik još iz 2015. koji je aktualan: https://www.cistoca.hr/usluge/cjenik-usluga-1230/1230
 7. Pošto ja nikada nisam niti vidio potpisnu knjigu, jer je većina već bila prikupljena - ja ne znam niti kakvo je pitanje bilo. Da li je moguće skupljati potpise za predstavnika i zamjenika istovremeno - jer koliko sam vidio po netu zamjenik se bira isto kao i predstavnik - većinom glasova.
 8. U zgradi smo promjenili predstavnika stanara sakupljanjem potpisa. Da li taj predstavnik može dati ovlasti drugoj osobi da vrši tu dužnost? Ako da gdje je to definirano, jer po meni to je kršenje volje suvlasnika u zgradi. Konkretno, stari predstavnik je na svoju inicijativu počeo skupljati potpise za člana svoje obitelji i taj član je sada službeno predstavnik - no ovaj stari predstavnik i dalje sve vodi i potpisuje se kao u. z. (u zamjeni) i vodi komunikaciju sa svima kao da se ništa nije promjenilo (čak prijeti itužbom za klevetu meni osobno jer sam ga prozvao da nije više predstavnik). Jel zakonita takva situacija?
 9. Dakle vlasnik sam stana u zgradi i jedan od 94 suvlasnika. Svi se mi grijemo preko HEP Toplinarstva i ukupna potrošnja zgrade direktno definira iznos moga računa. Kada sam tražio HEP da mi dostavi potrošnju zgrade za prethodne 3 godine pozvali su se na novu Opću uredbu o zaštiti podataka GDPR (2016/679) i da taj podatak smiju dati jedino našem predstavniku - dakle samo jednom suvlasniku. Da li na to imaju pravo? Prethodnih godina su nam redovito svake godine slali takve izvještaje, pa i ove ali sam ga izgubio. Što je sa pravom na pristup informacijama?
 10. Oprostite, da li ovo gore izneseno vrijedi i danas? Dakle supruga je trenutno na porodiljnom i 2019. će se vrati na posao. Međutim, zbog komplikacija u trudnoći supruga nije radila još od 10.2017. Inače supruga je asistent u nastavi i svake školske godine dobija novi ugovor. E sad u školi nema klasičnih godišnjih odmora, već kolektivno svi idu sa krajem školske godine - valjda, ne znam točno.
 11. Da ne otvaram novu temu za slučno pitanje ... Planiram dati otkaz 2019. na poslu (državna uprava) i ciljam na to da iskoristim što manje godišnjega kako bi ga zapravo unovčio. Pitanje, da li sam dužan, po sili zakona, iskoristiti stari godišnji koji mi je ostao iz prethodne godine ili mogu tražiti unovčavanje i toga?
 12. Dakle stalno sam zaposlen i pored toga imam drugi dohodak svake godine. Preko e-građani gledam staž i imam u 2017. godini 1 godinu staža zbog stalnog posla i 1 godinu zbog uplata doprinosa od drugog dohotka. Da li se u konačnici, ukupno računa da imam 2 godine staža više ili jednu godinu?
 13. Nisam gledao tekst dvaputa, šokiralo me ... Dakle u rujnu je dobila 2080kn, u za listopad 240kn od firme i 480kn od HZZO-a (plus-minus koja kuna). Dakle dobila je oko 1300kn manje ukupno. E sada ako će to biti tako do poroda ispada da zbog rizične trudnoće moramo platiti oko 6000kn?!? Naravno plus sve to ne dobija više niti prijevoz, pa svaki odlazak doktoru sada moramo platiti - jer nemamo auto. To mi nekako nema smisla, pa mora da je to neka greška ili sam nešto krivo shvatio.
 14. Dakle supruga ima visokorizičnu trudnoću (potvrda ginekologa) i od firme (radu u školi kao pomočnik u nastavi - dakle ne puno radno vrijeme) je dobila 480kn od HZZO-a ili 25% od onoga što je dobila mjesec prije kada je radila. Koliko vidim kada su komplikacije oko trudnoće treba se dobijati 100% iznosa! Da li se rizična trudnoća ubraja u termin "koplikacije u trudnoći"? Supruga će roditi za 5 mjeseci - to će nas koštati preko 5000kn, kako je to moguće - jedva hoda, nemože niti sjediti???
 15. Žalba napisana, no tek sada sam skužio zašto je tako određena osnovica - oni su u cijenu iz ugovora ubacili i preostali otkup stana u tom iznosu od 8000kn (ja sam preuzeo plaćanje još 67 rata). Jel to takva praksa?
×
×
 • Napravi novi...