Jump to content

abusaef

Korisnik
 • Broj objava

  67
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

Sve što je abusaef objavio

 1. Traže uporabnu dozvolu, koja bi se trebala vidjetu u Izvatku. Npr. kod mene piše Drugi odjeljak ZABILJEŽBA Zabilježuje se da je za stambenu zgradu sagrađenu na bla bla priloženo pravomoćno odobrenje za uporabu Sekretarijata za komunalne poslove 1973. To treba za APN. Ispod toga je B Vlastovnica. Ovo drugo ne znam.
 2. Prije 5 godina sam kupio stan i u ugovoru je bila i tabularna izjava. Platio sam na ruke prodavatelju sav iznos kod javnog biljeznika i sve je dobro zavrsilo. E sada ja prodajem taj stan i zapravo prepisujem taj stari ugovor, no postoji razlika u nacinu placanja. Ovaj kupac ce mi platiti na tekuci racun sav novac u roku od 30 dana od potpisivanja ugovora. Da li da u tom slucaju izbacim tabularnu izjavu iz ugovora? Ako sam dobro shvatio sa tom izjavom kupac doslovno isti dan po potpisivanju kupoprodajnog ugovora moze otici u gruntovnicu i pripisati stan na sebe, a platiti tko zna da l
 3. ili da pojednostavnim - da li se osobni odbitak na djecu može koristiti i kod isplata prema ugovoru o djelu (kao honorari) gdje se davanja plaćaju kao drugi dohodak ili je to pimjenjivo samo kod plaća? Naime drugi dohodci ili honorari mogu stizati par puta mjesečno ili jednom godišnje - nisu redovna primanja.
 4. Da ne otvaram novu temu radi se isto o djeci. Imam dvoje djece na svojoj kartici jer mi je veća plaća nego supruzi, međutim supruga će dobiti veliki iznoz iz inozemstva koji će biti drugi dohodak i platit će porez na njega. To će biti samo jednokratna uplata. Da li mi se isplati onda prebaciti djecu na njenu poreznu karticu čak i ako je ona već primila tu jednokratnu uplatu i platila porez mjesec prije? Ako se ne varam kod drugog dohotka se gleda na kraju godine iznos poreza koji treba platiti i uplaćen porez ... pa onda na osnovu toga 2022 stiže povrat poreza sa sve više uplaće
 5. Evo ja ovo ne mogu pronaći u novom Zakonu, a pisalo je po portalima i na Jutarnjem, da je to doneseno i da se primjenjuje od 01.01.2021. - pa molim potvrdu da to vrijedi. Ako je to istina dakle ja i dalje moram plaćati plaćati porez jer ne znam unaprijed dal ću biti unutar tog iznosa, pa onda druge godine dobivam povrat 100% iznosa uplaćenoga poreza?
 6. Kako se stope poreza na dohodak smanjuju sa 24% na 20% 01.01.2021., da li se onda to mijenja i kod drugog dohotka gdje je isto 24% porez?
 7. Da ne otvaram novu temu ... Da li se kod izračuna dohodovnog cenzusa za dječji doplatak na primitke od drugog dohotka gleda bruto ili neto iznos? Naime doprinosi u vidu poreza, prireza i mirovinskoga na drugi dohodak u 2019. za Zagreb iznose oko 34% od bruto iznosa.Na plaće se gleda neto, zašto mi se čini da se ovdje gleda ukupni, bruto primitak kada i tu imam obavezna davanja?
 8. Hvala Vam, iskreno miješam gruntovnicu i katastar. Pa onda vidim da je jedna nekretnina upisana u katastar, a druga nije .... no dobro mislim da sada razumijem.
 9. Meni bi trebalo nešto slično, ali ovaj link iz 2018. ne radi. Naime imam dvije nekretnine koje sam otplatio i dobio sam brisovnice - sada te brisovnice treba upisati katastar jer mi i dalje stoje tereti na nekretninama. Ako se ne varam trebam podnijeti Prijedlog za brisanjem hipoteke, brisovnice i 50kn po prijedlogu. Ali ne znam kako sastaviti taj prijedlog, pa molim pomoć.
 10. Hvala to je koristan podatak. Vezano uz ono od prije legalno je staviti u takav ugovor da uzdržavatelj smije raspolagati i novčanim sredstvima starice? To mi nema logike jer u tom slučaju koja je onda razlika između uzdržavatelja i nekoga kojega nađete preko oglasnika da vas čuva i kojemu platite - samo što ovdje uzdržavatelj dobija i nekretninu pored svega.
 11. Uzdržavatelj uopče ne želi komunicirati sa familijom starice, pa je bio čak i problem saznati gdje je starica. Naravno ugovor je nemoguće dobiti, jer starica ne znam gdje je a ova osoba to ne želi pokazati - ne želi nikakvu komunikaciju. Kako se uopče u takvim situacijama može dobiti na uvid ugovor? I što ako u ugovoru nema ništa o staričinoj mirovini - pravu na korištenje? Uzdržavateljica ima punomoć i navodno je prije smještaja u dom ispraznila račun starici - sve je to teško povjerljivo zbog otežane komunikacije sa obje strane.
 12. Dakle jedna starica je sklopila prije desetak godina doživotno uzdržavanje sa jednom ženom. Ta žena je uglavnom izvršavala brigu o starici, nosila joj je hranu, počistila i sl. Međutim nedavno je ta žena staricu poslala u dom za starije i nemoćne i to van mjesta boravka (iz Zagreba u Bjelovar). Boravak u domu starica plaća svom svojom mirovinom, a ostatak plaća uzdržavateljica i to novcima koje je dobila od socijalnog ili koga već - pošto je prijavila da uzdržava tu osobu. Ne znam cijelu priču, ali moguće je lako da je starica odbijala suradnju i nije htjela više kontaktirati uzdržavateljicu.
 13. Dakle imamo problem u stambenoj zgradi sa cijenom odvoza mješanog otpada - Gradska čistoća Zagreb - Holding. Na računima imamo zaduženo 50L kantu po stanu i tako izgleda imaju sve zgrade u Zagrebu i imamo 13 odvoza mjesečno. Problem je sada nastao što smo mi u zgradi sagradili o svom trošku kavez u kojemu imamo spremnike pod ključem i gle čuda - sa 6 uvijek punih velikih kontejnera od 1100l mi smo sada na 2 poluprazna. Zamolili smo Čistoću da nam maknu 4 kontejnera jer nam ne trebaju i tu nastaju problemi. Naime cijena po stanu nije više 50l - već 20l. U Čistoći navode da oni manje od 50L
 14. Pošto ja nikada nisam niti vidio potpisnu knjigu, jer je većina već bila prikupljena - ja ne znam niti kakvo je pitanje bilo. Da li je moguće skupljati potpise za predstavnika i zamjenika istovremeno - jer koliko sam vidio po netu zamjenik se bira isto kao i predstavnik - većinom glasova.
 15. U zgradi smo promjenili predstavnika stanara sakupljanjem potpisa. Da li taj predstavnik može dati ovlasti drugoj osobi da vrši tu dužnost? Ako da gdje je to definirano, jer po meni to je kršenje volje suvlasnika u zgradi. Konkretno, stari predstavnik je na svoju inicijativu počeo skupljati potpise za člana svoje obitelji i taj član je sada službeno predstavnik - no ovaj stari predstavnik i dalje sve vodi i potpisuje se kao u. z. (u zamjeni) i vodi komunikaciju sa svima kao da se ništa nije promjenilo (čak prijeti itužbom za klevetu meni osobno jer sam ga prozvao da nije više predstavnik)
 16. Dakle vlasnik sam stana u zgradi i jedan od 94 suvlasnika. Svi se mi grijemo preko HEP Toplinarstva i ukupna potrošnja zgrade direktno definira iznos moga računa. Kada sam tražio HEP da mi dostavi potrošnju zgrade za prethodne 3 godine pozvali su se na novu Opću uredbu o zaštiti podataka GDPR (2016/679) i da taj podatak smiju dati jedino našem predstavniku - dakle samo jednom suvlasniku. Da li na to imaju pravo? Prethodnih godina su nam redovito svake godine slali takve izvještaje, pa i ove ali sam ga izgubio. Što je sa pravom na pristup informacijama?
 17. Oprostite, da li ovo gore izneseno vrijedi i danas? Dakle supruga je trenutno na porodiljnom i 2019. će se vrati na posao. Međutim, zbog komplikacija u trudnoći supruga nije radila još od 10.2017. Inače supruga je asistent u nastavi i svake školske godine dobija novi ugovor. E sad u školi nema klasičnih godišnjih odmora, već kolektivno svi idu sa krajem školske godine - valjda, ne znam točno.
 18. Da ne otvaram novu temu za slučno pitanje ... Planiram dati otkaz 2019. na poslu (državna uprava) i ciljam na to da iskoristim što manje godišnjega kako bi ga zapravo unovčio. Pitanje, da li sam dužan, po sili zakona, iskoristiti stari godišnji koji mi je ostao iz prethodne godine ili mogu tražiti unovčavanje i toga?
 19. Dakle stalno sam zaposlen i pored toga imam drugi dohodak svake godine. Preko e-građani gledam staž i imam u 2017. godini 1 godinu staža zbog stalnog posla i 1 godinu zbog uplata doprinosa od drugog dohotka. Da li se u konačnici, ukupno računa da imam 2 godine staža više ili jednu godinu?
 20. Nisam gledao tekst dvaputa, šokiralo me ... Dakle u rujnu je dobila 2080kn, u za listopad 240kn od firme i 480kn od HZZO-a (plus-minus koja kuna). Dakle dobila je oko 1300kn manje ukupno. E sada ako će to biti tako do poroda ispada da zbog rizične trudnoće moramo platiti oko 6000kn?!? Naravno plus sve to ne dobija više niti prijevoz, pa svaki odlazak doktoru sada moramo platiti - jer nemamo auto. To mi nekako nema smisla, pa mora da je to neka greška ili sam nešto krivo shvatio.
 21. Dakle supruga ima visokorizičnu trudnoću (potvrda ginekologa) i od firme (radu u školi kao pomočnik u nastavi - dakle ne puno radno vrijeme) je dobila 480kn od HZZO-a ili 25% od onoga što je dobila mjesec prije kada je radila. Koliko vidim kada su komplikacije oko trudnoće treba se dobijati 100% iznosa! Da li se rizična trudnoća ubraja u termin "koplikacije u trudnoći"? Supruga će roditi za 5 mjeseci - to će nas koštati preko 5000kn, kako je to moguće - jedva hoda, nemože niti sjediti???
 22. Žalba napisana, no tek sada sam skužio zašto je tako određena osnovica - oni su u cijenu iz ugovora ubacili i preostali otkup stana u tom iznosu od 8000kn (ja sam preuzeo plaćanje još 67 rata). Jel to takva praksa?
 23. Spominju članak gdje se navodi procijena. U svakom slučaju već sam napisao Žalbu, jer stan ima teret otkupa od oko 8000kn i prodaja je išla preko agencije kojima sam morao dati 2400kn, plus javni bilježnik i prijenos vlasništva oko 400kn - sve sam ja platio, a stan je bio za potpunu adaptaciju (što su čak i naveli u rješenju). Uglavnom po mojim izračunima to je 418kn veći porez - zašto bi im ostavio.
 24. 27.07.2016. kupio sam stan u Zagrebu za 33000 eura. Evo sada sam dobio rješenje porezne da moram platiti 5% poreza i to 12748kn. Međutim oni su utvrdili da je cijena nekretnine 254960,69kn??? Srednji tečaj HNB-a na dan kupnje je bio 7,473150 - dakle u kunama je to 246613,95kn! Kako su oni došli do 8000kn večeg iznosa? Da li se tu još nešto ubraja u konačnu cijenu? Ako se žalim da li moram platiti odmah, pa se žaliti ili čekati rješenje žalbe?
 25. Postoje indicije da se i kod nas u zgradi radi nelegalno, međutim nisam siguran jer nisam pravnik - pa imam samo indijice. Inače sam bolestan i ne želim sudjelovati u prepucavanjima i svađama - ne mogu si to dopusti, a smeta me. Da li mogu prijaviti nezakonitosti nekoj inspekciji kako bi se napravio uviđaj?
×
×
 • Napravi novi...