Jump to content

anri

Korisnik
  • Broj objava

    19
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. Suprug je skrivio prometnu nesreću u kojoj je sam sudjelovao, auto je razbijen,on nije ozlijeđen. Nakon poziva policije napuhao je 0,9 promila. Brzina se nije mogla odrediti. Ovo mu je prvi prometni prekršaj. Zanima me što možemo očekivati? Koliku novčanu kaznu i koliko trajanje oduzetosti vozačke? Nakon koliko vremena ( u praksi ) se dobija poziv na sud - ovo nam je jako bitno? Ako uopće postoji neko pravilo ili je to relativno. Hvala na pomoći.
  2. Tvrtka d.. kupila bi drugu aktivnu tvrtku d.. Molim vas da mi opišete proceduru kupnje s naznakama na šta posebno paziti i kako pravilno postupiti. Na koji način će kupljena firma biti u sastavu prve i kako ih odvojiti da budu zasebne? Hvala.
  3. Molim savjet kome da se obratimo za informaciju i pomoć. Postojeću firmu XY d.. želimo prebaciti na novo ime, sve ostaje isto ( bilanca ) , samo se ime mjenja. Na staro ime XY d.. želimo osnovati novu firmu. Gdje krenuti s procedurom? Hvala.
  4. Radnik je na bolovanju preko 42 dana. Bruto plaća iznosi 6000, 00 kuna, tj. 4235,43 kn neto te u prošlom mjesecu ( bolovanje do 42 dana ) 70% od 6000,00 tj 4200,00 bruto ( 3049,14 kn neto ).Kako da mu se obračuna plaća u prošlom mjesecu s obzirom da je u njemu bio na bolovanju preko 42 dana? Hvala.
  5. Molim da mi kažete da li je u redu ako je obračun plaće 600 kn iako je radnik bio prijavljen do 19.2. ali nije opravdao nedolaske na posao? Uplatili 600 kn bruto tj. 480 neto i za tih 15 radnih dana doprinose na najnižu osnovicu.Tj. 120 kn iz onog bruta i dodatni iznos koji fali do najnižih doprino sa pa tako po izračunu: 2700,60*0,20=540,12 540,12*15/20=405,09 sveukupno za MIO 2700,60*0,15=405,09 405,09*15/20=303,82 sveukupno za HZZo Kažu neki da je nemoguće za 3/4 mjeseca obračunat plaću 600kn zato molim pomoć! Hvala.
  6. Radi se o potraživanjima koja nisu utužena, a datiraju iz 2006.( u toj godini priznat prihod ) pa prema tome prošlo je 3 godine otkako postoje, što znači da je nastupila zastara.Zanima me ako ih u ovoj godini otpišemo kakav je porezni tretman? Da li ona idu na trošak otpisanih potraživanja ali se i povećava osnovica na dobit? U biti zanima me koja je razlika između potraživanja koje je utuženo sudskim putem i onog koji je zastario, ali nikad nije pokrenut sud prema tom kupcu? Nadalje, ako je potraživanje po kupcu manje od 5000,00kn i što s onim koji je recimo 5010,00 kn? Hvala unaprijed.
  7. Znaci uplačujemo 600 kn bruto tj.480 kn neto + 220 doprinosa za MIO i 15% za zdravstveno na taj bruto iznos te posebno doprinos u ovom slučaju 2700,60*0,20=540,12/160* dana za koliko nije dolazio na posao. Uz to plaća se doprinos za zdravstvo na isti način. Da li je to normalno iskazano u R-Sm obrascu' Hvala vam.
  8. Imam pitanje vezano za neopravdani izostanak ranika.Radnik ostvaruje plaću 3000,00 bruto. U prošlom mjesecu radio je 4 dana od 20, a za taj izostanak nije prijavio razlog tj. nije se ni javio direktoru. Izračunom bi za taj rad dobio 480 kn. Zanima nas kako obračunavamo doprinose za mirovinsko i zdravstveno? Da li oni idu na najnižu osnovicu ili na plaću koja je ostarena u tom mjesecu pošto je 480 kuna puno niže od minimalne plaće? Općenito nas zanima što postupiti u tom slučaju neopravdanosti izostanka? Unaprijed hvala.
  9. anri

    Stranac i viza

    Suprug je stranac s privremenim boravkom u RH na temelju spajanja obitelji.Inače je državljanin Bosne i Hercegovine što znači da mu je za ulazak u EU potrebna viza.Pitam vas da li je moguće i da li je praksa da aplicira za šengensku vizu u konzulatima zemalja EU, u Republici Hrvatskoj pošto je tu na privremenom boravku ili mora u svoju matičnu zemlju iako tamo već par godina ne živi? Hvala unaprijed.
  10. Molim za pomoć.Radi se o privatnoj firmi koja zadnjih mjeseci ima smanjen promet te previše zaposlenih radnika.S obzirom na smanjenje poslova preostaje nam da radnicima koji su zaposleni na neodređeno vrijeme, uručimo otkaze.Koja solucija je najbolja za nas i njih tj. koji razlog trebamo navesti da bi ti radnici ostvarili pomoć na birou za zapošljavanje? Trebamo li isplatiti otpremnine iako nema kolektivnog ugovora i u ugovoru se ne spominje ta stavka? Da li je otkazni rok 30 dana? Pretpostavljamo da u ovom slučaju ne smijemo zaposliti novog radnika neko određeno vrijeme? Hvala na savjetima i odgovorima.
  11. Molim pomoć pri knjiženju ovrhe. Naime, dobili smo Rješenje ovrhe iz 2004.godine. Banka nam je automatski naplatila sa tekućeg računa iznos iz Rješenja. Kako provesti navedeno u bilanci? Da li je ova ovrha trošak ove godine kad je isplaćena jer nigdje nije vidljiva otvorena stavka dugovanja prema ovrhovoditelju? Unaprijed hvala.
  12. Istina malo sam pisala u jednini malo u množini,ali radi se o suprugu strancu na privremenom boravku, ali što to mijenja na stvari kad on ionako ne ovisi o mom zdravstvenom osiguranju?
  13. U principu mi je jasno, samo što suprug nikad nije izvršavao prijavu sam za sebe.Oni su mu dali izlistane liste od kad do kad nije bio prijavljen u radni odnos.Prema tome mislim da su oni - HZZO - njega automatski prijavili kad su dobili izjavu o odobrenom boravku,i to slali na Poreznu.valjda je to tako. Još samo jedno pitanje - uz dokumentaciju koju prilaže za produžetak boravka šta za zdravstveno osiguranje treba priložiti? samo ovu zadnju prijavu poslodavca da je sad obvezno osiguran na temelju radnog odnosa + potvrdu od Porezne da su plaćeni svi doprinosi? Još jednom hvala na strpljenju.
  14. Prijavu za stranca za obvezno zdravstveno osiguranje izdaje HZZo. Da li je to neka posebna tiskanica/obrazac ili samo Tiskanica -2 koja se dobije od poslodavca? Da li to MUP traži pri produžetku boravka i priznaje kao stavku: dokaz o osiguranom zdravstvenom osiguranju? Znaci MUP je prvo HZZO obavjestio da stranac ima odobren boravak, a onda HZZO obavještava MUP da je stranac prijavljen na obvezno zdravstveno osiguranje? U poreznoj potom treba tražiti da su se podmirili svi doprinosi? Hvala vam na odgovorima i savjetima. Pomažu više od svega do sad izrečenog.
  15. Ako sam dobro shvatila BH/HR3 odnesem na HZZO i onda za te mjesece ( radi se o 3.,4. i 5. mjesecu) ne moramo platiti tih 400kn.Da li HZZo obavijesti onda i Poreznu da ne obračunava doprinose? Kakva je to prijava koju nosimo MUP-u? Hvala puno jer situacija je definitivno prekomplicirana, ostaje mi dojam da nitko ništa konkretno ne zna ili ne želi znati ( HZZO,MUP ).
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija