Jump to content

valentina369

Korisnik
  • Broj objava

    146
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

Postignuća

  1. Eh, a što znači ''da je kuća već uplanjena''? Znači li to da je predmetna čestica predviđena za stambenu namjenu ili je kuća već izgrađena ili nešto treće?
  2. Građevinsku i uporabnu dozvolu za zgradu određene namjene izdaje nadležni urbanizam u skladu sa važaćim prostornim ili detaljnijim planom. Ako je namjena (i ostalo) u skladu s planom, dozvolu dobivate, ako nije - dozvole nema. To je neovisno radi li se o novoj gradnji ili prenamjeni. Uredi za gospodarstvo ureda državne uprave, koji izdaju radne dozvole, su nešto sasvim drugo. Zato provjerite o kojoj i čijoj 'kategorizaciji' govorite; možda za radnu dozvolu prepreke nema, ali ako vam je namjena suprotna prostornom planu - stvari vam nisu čiste.
  3. Ja vam mogu odgovoriti na dio koji se tiče legalizacije: ako ste predali zahtjev za legalizaciju, predmetnu građevinu možete komotno legalizirati, neovisno o vlasništvu zemljišta. Kod legalizacije se vlasništvo ne dokazuje, te ne morate biti niti (su)vlasnik zemljišta niti zgrade da bi istu legalizirali. Ukoliko na parceli nema izgrađene osnovne zgrade, vašu šupu možete legalizirati kao jednostavnu zgradu, a zahtjevu za legalizaciju priložiti potrebnu dokumentaciju izrađenu od arhitekta i geodeta.
  4. Nema veze montažno ili ne, građevinska dozvola za nadogradnju je potrebna, a kao dokaz pravnog interesa barem pisana suglasnost suvlasnika nekretnine. A osnovna stvar kod te nadogradnje jest da li vam je prostornim ili detaljnijim planom ograničena etažnost ili visina zgrade (možete provjeriti vi u nadležnom urbanizmu ili će arhitekt prije izrade glavnog projekta).
  5. Ako je građevinska dozvola izdana oko 1995. godine, onda se izdaje uporabna dozvola za građevinu izgrađenu na temelju akta za građenje izdanog do 1. 10. 2007., a to je onda ovaj slučaj: http://www.mgipu.hr/doc/Obrasci/Dozvola/2_7_UD_do_01102007.pdf Zahtjevu se prilaže samo pravomoćna građevinska dozvola.
  6. Vodni i komunalni doprinos u tom se slučaju plaćaju samo za razliku obujma.
  7. Jeste li već riješili stvar? Po članku 41. stavak 2. ZUP-a takav zahtjev se rješenjem odbacuje (ne odbija).
  8. Za sve navedeno potrebna je građevinska dozvola na temelju glavnog projekta.
  9. Da, potrebna je građevinska dozvola, ali nakon što dobijete rješenje o izvedenom stanju za postojeći dio (nadograđivati se može samo legalna zgrada).
  10. Parcelacija građevinskog zemljišta ide sukladno prostornom ili detaljnom planu. Ako te dvije (nove) čestice imaju uvjete da budu građevinske prema parametrima koje određuje prostorni plan, mogu se pocijepati, ako nemaju uvjete, ne mogu se formirati kao dvije. Za parcelaciju je potreban mjernik, potvrđuje ju nadležni urbanizam, a nije loše niti da legalizacija bude gotova te da se za tu kuću utvrdi čestica. Suglasnost suvlasnika tj. ''susjeda'' od kojeg se otcjepljujete je svakako potrebna.
  11. Uvjerenje za uporabu više se ne izdaje. Izdaje se uporabna dozvola na temelju akta za građenje (građevinske dozvole). Zahtjev se podnosi na nadležni urbanizam te u postupku referent izlazi na očevid da bi utvrdio da je zgrada sagrađena sukladno toj građevinskoj dozvoli.
  12. U cijeloj toj priči materijal nije određen, cijela nadstrešnica može biti ili drvena ili zidana ili betonska ili čelična, glavno da je sa jedne strane otvorena. Ali ono što je još bitno jest da takva pomoćna zgrada mora biti smještena na čestici kako određuje važeći prostorni ili detaljni plan te se za takvu nadstrešnicu izdaje i uporabna dozvola i ista se ucrtava u katastar (to dvoje nema vremenskog ograničenja).
  13. Zgrada se može ozakoniti kao nedovršena jedino ako ima izvedene najmanje grube građevinske radove, a to su temelji sa zidovima i strop ili krovna konstrukcija. Ne vjerujem da ćete moći ozakoniti zgradu bez stropa ili krovne konstrukcije, pogotovo ne kao pomoćnu, jer joj se u tom slučaju ne može niti odrediti etažnost.
  14. Samo da podsjetim, tlocrt do 15 m2 znači vanjske dimenzije nosive konstrukcije (širina x dužina) do 15 m2. A po važećem zakonu o gradnji i te nadstrešnice moraju biti smještene sukladno prostornom planu. Opis je ok, ali mislim da će ostalo biti stvar referenta koji će izdavati uporabnu dozvolu za te nadstrešnice i stvar mjernika koji će ih na temelju te uporabne ucrtavati u katastar. (no, za to dvoje nemate vremensko ograničenje)
  15. Kao prvo, u izmjenu građevinske dozvole možete ići jedino ako vam je zahvat (izvedena zgrada) u skladu s prostornim planom, dok legalizacija ne gleda prostorni plan. Prostorni plan određuje udaljenost zgrade od susjednih međa i otvore. Drugo, ne mogu vas tražiti geodetski projekt za izmjenu stare dozvole. ketcha, otkud vam da za zgradu do 400 m2 ne treba statika?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija