Jump to content

valentina369

Korisnik
  • Broj objava

    146
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je valentina369 objavio

  1. Eh, a što znači ''da je kuća već uplanjena''? Znači li to da je predmetna čestica predviđena za stambenu namjenu ili je kuća već izgrađena ili nešto treće?
  2. Građevinsku i uporabnu dozvolu za zgradu određene namjene izdaje nadležni urbanizam u skladu sa važaćim prostornim ili detaljnijim planom. Ako je namjena (i ostalo) u skladu s planom, dozvolu dobivate, ako nije - dozvole nema. To je neovisno radi li se o novoj gradnji ili prenamjeni. Uredi za gospodarstvo ureda državne uprave, koji izdaju radne dozvole, su nešto sasvim drugo. Zato provjerite o kojoj i čijoj 'kategorizaciji' govorite; možda za radnu dozvolu prepreke nema, ali ako vam je namjena suprotna prostornom planu - stvari vam nisu čiste.
  3. Ja vam mogu odgovoriti na dio koji se tiče legalizacije: ako ste predali zahtjev za legalizaciju, predmetnu građevinu možete komotno legalizirati, neovisno o vlasništvu zemljišta. Kod legalizacije se vlasništvo ne dokazuje, te ne morate biti niti (su)vlasnik zemljišta niti zgrade da bi istu legalizirali. Ukoliko na parceli nema izgrađene osnovne zgrade, vašu šupu možete legalizirati kao jednostavnu zgradu, a zahtjevu za legalizaciju priložiti potrebnu dokumentaciju izrađenu od arhitekta i geodeta.
  4. Nema veze montažno ili ne, građevinska dozvola za nadogradnju je potrebna, a kao dokaz pravnog interesa barem pisana suglasnost suvlasnika nekretnine. A osnovna stvar kod te nadogradnje jest da li vam je prostornim ili detaljnijim planom ograničena etažnost ili visina zgrade (možete provjeriti vi u nadležnom urbanizmu ili će arhitekt prije izrade glavnog projekta).
  5. Ako je građevinska dozvola izdana oko 1995. godine, onda se izdaje uporabna dozvola za građevinu izgrađenu na temelju akta za građenje izdanog do 1. 10. 2007., a to je onda ovaj slučaj: http://www.mgipu.hr/doc/Obrasci/Dozvola/2_7_UD_do_01102007.pdf Zahtjevu se prilaže samo pravomoćna građevinska dozvola.
  6. Vodni i komunalni doprinos u tom se slučaju plaćaju samo za razliku obujma.
  7. Jeste li već riješili stvar? Po članku 41. stavak 2. ZUP-a takav zahtjev se rješenjem odbacuje (ne odbija).
  8. Za sve navedeno potrebna je građevinska dozvola na temelju glavnog projekta.
  9. Da, potrebna je građevinska dozvola, ali nakon što dobijete rješenje o izvedenom stanju za postojeći dio (nadograđivati se može samo legalna zgrada).
  10. Parcelacija građevinskog zemljišta ide sukladno prostornom ili detaljnom planu. Ako te dvije (nove) čestice imaju uvjete da budu građevinske prema parametrima koje određuje prostorni plan, mogu se pocijepati, ako nemaju uvjete, ne mogu se formirati kao dvije. Za parcelaciju je potreban mjernik, potvrđuje ju nadležni urbanizam, a nije loše niti da legalizacija bude gotova te da se za tu kuću utvrdi čestica. Suglasnost suvlasnika tj. ''susjeda'' od kojeg se otcjepljujete je svakako potrebna.
  11. Uvjerenje za uporabu više se ne izdaje. Izdaje se uporabna dozvola na temelju akta za građenje (građevinske dozvole). Zahtjev se podnosi na nadležni urbanizam te u postupku referent izlazi na očevid da bi utvrdio da je zgrada sagrađena sukladno toj građevinskoj dozvoli.
  12. U cijeloj toj priči materijal nije određen, cijela nadstrešnica može biti ili drvena ili zidana ili betonska ili čelična, glavno da je sa jedne strane otvorena. Ali ono što je još bitno jest da takva pomoćna zgrada mora biti smještena na čestici kako određuje važeći prostorni ili detaljni plan te se za takvu nadstrešnicu izdaje i uporabna dozvola i ista se ucrtava u katastar (to dvoje nema vremenskog ograničenja).
  13. Zgrada se može ozakoniti kao nedovršena jedino ako ima izvedene najmanje grube građevinske radove, a to su temelji sa zidovima i strop ili krovna konstrukcija. Ne vjerujem da ćete moći ozakoniti zgradu bez stropa ili krovne konstrukcije, pogotovo ne kao pomoćnu, jer joj se u tom slučaju ne može niti odrediti etažnost.
  14. Samo da podsjetim, tlocrt do 15 m2 znači vanjske dimenzije nosive konstrukcije (širina x dužina) do 15 m2. A po važećem zakonu o gradnji i te nadstrešnice moraju biti smještene sukladno prostornom planu. Opis je ok, ali mislim da će ostalo biti stvar referenta koji će izdavati uporabnu dozvolu za te nadstrešnice i stvar mjernika koji će ih na temelju te uporabne ucrtavati u katastar. (no, za to dvoje nemate vremensko ograničenje)
  15. Kao prvo, u izmjenu građevinske dozvole možete ići jedino ako vam je zahvat (izvedena zgrada) u skladu s prostornim planom, dok legalizacija ne gleda prostorni plan. Prostorni plan određuje udaljenost zgrade od susjednih međa i otvore. Drugo, ne mogu vas tražiti geodetski projekt za izmjenu stare dozvole. ketcha, otkud vam da za zgradu do 400 m2 ne treba statika?
  16. I ovo je odgovor Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja objavljen na internet stranici Ministarstva (ima više takvih odgovora) : P: Kod istovremene legalizacije glavne i pomoćne zgrade (izdaje se jedno rješenje za zadržavanje za glavnu i pomoćnu zgradu) plaća li se za pomoćnu zgradu komunalni i vodni doprinos ili samo naknada za zadržavanje 500,00 kn? O: U konkretnom slučaju komunalni i vodni doprinosi se ne plaćaju. Plaća se samo naknada za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade u prostoru u visini od 500 kuna. Prostorni plan nema veze sa legalizacijom pomoćnih zgrada. Ako je vaša pomoćna zgrada prema zahtjevnosti zgrada određenih Zakonom o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama svrstana u skupinu pomoćnih zgrada (tlocrt do 50 m2, jedna etaža, pomoćna namjena), onda vam je općina za tu zgradu nezakonito obračunala komunalni doprinos nakon legalizacije. Komunalna naknada je druga priča neovisna o legalizaciji.
  17. Ići u Općinu/Grad ili urbanizam i vidjeti u prostornom planu gdje je predviđena mogućnost gradnje solarnih elektrana. Ili koji su uvjeti gradnje u području na kojem se nalazi vaša čestica koju želite ''iskoristiti''...
  18. Ne možeš ishađati novu građevinsku dozvolu na temelju stare. Stara važi koliko važi, a ako ishađaš novu, po sadašnjem zakonu, važit će 3 godine.
  19. Nadstrešnica je tip gradnje kojim samo natkrivaš određen prostor na način da je sa jedne strane uvijek otvoren. Kakav god da je tlocrt te nadstrešnice, te neovisno o materijalu građenja, nadstrešnica je uvijek sa barem jedne otvorena. Ne postoji termin ''dodatna građevina''. Nadstrešnica do 15 m2 je građevina za čiju gradnju se ne ishađa građevinska dozvola niti je potrebno izrađivati glavni projekt. Za nadstrešnicu tlocrta 15-50 m2 potreban je glavni projekt.
  20. Prema Zakonu o arhitektonskim i inženjerskim poslovima i djelatnostima u prostornom uređenju i gradnji (NN 152/08 i 49/11), čl. 30.: ''Graditi i/ili izvoditi radove na građevini može pravna osoba, odnosno fizička osoba – obrtnik, registrirana za obavljanje djelatnosti građenja, odnosno za izvođenje pojedinih radova (u daljnjem tekstu: izvođač) koja ispunjava uvjete propisane ovim Zakonom. Iznimno od stavka 1. ovoga članka, investitor fizička osoba može sam graditi stambenu zgradu i pomoćne građevine čija ukupna građevinska (bruto) površina na građevnoj čestici nije veća od 400 m², ako je to za potrebe njegovoga stambenog zbrinjavanja u skladu sa Zakonom o područjima od posebne državne skrbi, odnosno u skladu sa Zakonom o obnovi.'' Znači, možete i sami ukoliko ste na području od posebne državne skrbi. U svem ostalom slažem se sa felixxom. Pozdrav!
  21. Ovako, dok pronađete projekt i dozvolu onda usporedite sa izvedenom kućom. U dozvoli vam je određeno koje etažnosti je zgrada, smještaj, dimenzije, možda još nešto. Provjerite barem taj dio koji je određen u dozvoli. Ako se izveden raspored prostorija ili otvora ne poklapa sa onim u projektu - to je manje bitno. Znači - da li je zgrada smještena gdje je određeno dozvolom, da li okvirno tih dimenzija (širina, duljina, visina), da li je etažnosti određene dozvolom? Da li je na kući rađeno nešto naknadno za što nije ishođena građevna dozvola? Polako, stignete.
  22. Visina (vijenca) zgrade je mjera od konačno zaravnatog i uređenog terena uz pročelje zgrade na njegovom najnižem dijelu do gornjeg ruba stropne konstrukcije zadnjeg kata, odnosno vrha nadozida potkrovlja (nadozid potkrovlja je do 1,20 m, više od toga je kat). Ukupna visina zgrade je mjera od konačno zaravnatog i uređenog terena na njegovom najnižem dijelu uz pročelje zgrade do najviše točke krova (sljemena). (Zakon o prostornom uređenju i gradnji NN 76/07, 38/09, 55/11 i 90/11) Nije stvar samo u tome da dobivate blaži nagib krova, za prenamjenu nestambenog prostora u stambeni potrebno je ishoditi odgovarajuću dozvolu. Pozdrav!
  23. Ovako, ovaj članak koji ste naveli iz odluke o komunalnom doprinosu tumači se: Ukoliko ishađate lokacijsku dozvolu za zgradu čija površina i namjena određuju određen broj parkirališnih mjesta koje ste vi kao investitor dužni osigurati na svojoj građevnoj čestici, a koje ne možete osigurati na čestici (jer je npr. ista premala), onda plaćate taj poseban doprinos po nedostajućem parkirališnom mjestu ovisno u kojoj zoni gradite (a koji se plaća kao i komunalni doprinos u postupku izdavanja građevinske dozvole). Zakon o legalizaciji (sadašnji i prijedlog izmjene) ne određuju broj parkirališnih mjesta kao uvjet za legalizaciju zgrade. Prema prijedlogu izmjene Zakona o legalizaciji, obračun vodnog i komunalnog doprinosa vršio bi se nakon što je rješenje o izvedenom stanju izvršno, znači nakon samog postupka legalizacije. Pozdrav!
  24. Pozdrav, projekt uklanjanja prilaže se zahtjevu za izdavanje akta o gradnji ili je sastavni dio idejnog projekta jer je tako određeno Zakonom o prostornom uređenju i gradnji, a ne zato da bi općina mogla obračunati doprinos. Općini urbanizam najčešće dostavlja primjerak projekta radi obračuna komunalnog doprinosa, a iz općine znaju i izaći ''na teren'' da osobno izmjere zgradu koja se uklanja.
  25. Poštovana, u postupku ozakonjenja zgrade ne plaća se takva naknada za parkirališno mjesto niti je broj parkirališnih mjesta uvjet za ozakonjenje (bilo sukladno bilo protivno planu). Uvjet je pristup zgrade na prometnu površinu. Moram priznati da nisam čula za tu naknadu za parkirališno mjesto, ali znam da se ona sigurno ne plaća ni u kojem postupku izdavanja akta o gradnji (možda je jedinica lokalne samouprave odredila takvo nešto?).
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija