Jump to content

modra

Korisnik
  • Broj objava

    29
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. Evo i danas sam od jedne odvjetnice koja se razumije u radno pravo dobila informaciju da ako mi se brat prijavi na HZZ nakon isteka ugovora na određeno nema nikakvo pravo na naknadu. Iz mog iskustva to nije bilo tako, pa sad ne znam je li se što u međuvremenu promijenilo ili ja krivo pamtim? Cijenila bih bilo kakvu povratnu informaciju, bilo teorijsku ili iskustvenu.
  2. Poštovani, Imala bih par pitanja ako netko ima volje i vremena da mi pomogne s mojim nedoumicama. Zapravo se radi o mom mlađem bratu: firma za koju radi prije pola godine prmijenila je vlasnika i otad mu je položaj višestruko degradiran. S rada u salonu premješten je na skladište, plaća je duplo smanjena tako da sada iznosi 2000kn pa ispada da radi za gorivo i marendu (s tim da u Ugovoru o radu koji je potpisao niti nije naznačen iznos plaće - pretpostavljam da je to nezakonito?!), radi prekovremene non-stop kao i vikende i blagdane, bez ikakve naknade, ne smije koristiti godišnji (općepoznato je da u toj firmi radnici NEMAJU pravo na godišnji), na poslu zapravo pokriva 3 radna mjesta (sve "po potrebi") itd. Krajem mjeseca ističe mu ugovor na određeno i on ga najradije ne bi produžio jer je više nego nezadovoljan i dosta mu je tlačenja. Zanima me na koji način može realizirati "prekid" radnog odnosa, a da ne izgubi pravo na naknadu sa HZZ-a? Da li je dovoljno poslodavcu reći da ne želi produženje ugovora i zatražiti radnu knjižicu? Da li mu poslodavac može praviti probleme i na osnovu čega? Kako se zaštititi? Znam da je trenutna situacija takva da mnogi niti nemaju posao, i da se možda čini nezahvalno "manipulirati" nezaposlenošću i naknadom - ali svi mi dobro znamo kakav je odnos prema radnicima u pojedinim firmama zahvaljujući ovolikoj stopi nezaposlenosti u državi, i ponekad je imati (ovakav) posao zbilja pakao... pa kako se "izvući"? ((
  3. Hvala na odgovoru! Da, i meni je to bilo poznato, zato i jesam više puta zvala da provjerim kome se i kada moram javiti, ali u dvije različite poslovnice su mi rekli da NE moram, da će oni u sistemu vidjeti preko koga sam prijavljena i da je ista stvar što se naknade tiče bila zaposlena ili ne. Nažalost, od trena kad su mi obustavili isplatu naknade do trena kad mi je stigla obavijest na kućnu adresu prošlo je točno 48 dana, tako da sam i htjela ranije reagirati nisam ni mogla jer nisam znala da nešto nije u redu. Retrogradno se dakle može obustaviti, ali ne i zatražiti isplata naknade.
  4. Poštovanje, Imala bih jedno pitanje za upućene: Trenutno sam na roditeljskom dopustu u trajanju od 3 godine. Za vrijeme trajanja roditeljskog, status mi se promjenio iz zaposlene osobe u nezaposlenu. Zbog moje naivnosti, poslušala sam informaciju koju sam opetovano dobila s HZZO-a i kada mi je istekao ugovor o radu (10.02.2012.) nisam to odmah prijavila na HZZO jer su mi rekli da nije potrebno. Nažalost, do trena kad sam shvatila grešku i prijavila se (29.03.2012.) prošlo je preko mjesec i pol. Za to vrijeme sam dobila Rješenje o obustavi isplate porodiljne naknade, ali naravno, moj je roditeljski dopust i dalje u tijeku. Sada kada sam ponovno predala zahtjev za isplatu porodiljne naknade, dobila sam informaciju da će ona ići tek od 29.03., i da mi neće biti isplaćene zaostale dvije porodiljne naknade koje nisam dobila. Ima li ikakve šanse da uložim žalbu i zatražim da mi porodiljna naknada retrogradno pokrije i ovaj period od mjesec i pol kada sam bila na roditeljskom, ali su mi u je međuvremenu obustavili? Imam li kakvo pravno pokriće za takav zahtjev? Unaprijed zahvaljujem na brzom odgovoru! Srdačan pozdrav
  5. Hvala na odgovoru, ako se još netko javi sa svojim saznanjima - neće biti na odmet! A što ako se dogodi da mi produže ugovor samo do trenutka dok ne otvorim porodiljni, a onda mi ugovor na određeno istekne?! Što u tom slučaju?
  6. Zamolila bih upućene za kratak odgovor koji je meni od iznimne važnosti i hitnosti: Trenutno sam zaposlena na određeno, a istovremeno sam u 6. mjesecu trudnoće. Ukupno imam preko 18 mjeseci neprekinutog radnog staža i prosjek plaće zadnjih 5 mj. od 5500 kn. Ugovor na određeno mi za par dana ističe, a ginekolog me šalje na čuvanje trudnoće zbog blizanačke trudnoće. Tvrtka u kojoj radim je korektna i žele mi produžiti ugovor neovisno o trudnoći, samo je upitno kakav će taj ugovor biti. Moje pitanje je slijedeće: koliko minimalno mi ga moraju produžiti da bih ostvarila pravo na porodiljnu naknadu, te da li se iznos same naknade mijenja ovisno o tipu ugovora (na određeno/neodređeno)? Konkretnije: u trenutku otvaranja porodiljnog, kakav mi mora biti status ugovora, te da li za maksimalnu naknadu moram biti prijavljena na neodređeno, ili to može biti i ugovor na određeno? Unaprijed zahvaljujem na brzom odgovoru jer bi mi informacija trebala već za sutra! :-/
  7. Jasno mi je, zahvaljujem! Pismeni otkaz sam već sastavila, sažeto i jasno. Danas trebam telefonski obavijestiti šefa jer je na putu, a otkaz ću poslati poštom preporučeno da se vidi pečat današnjeg dana, od kada teče. Da li je to dovoljno? Eventualno ga mogu još uručiti i knjigovođi pa da se potpiše? Ili poslati šefu dodatno mailom?
  8. Hvala puno! To sam pretpostavljala, ali trebam biti sigurna da ne bi bilo nekih neželjenih posljedica.. Hvala još jednom i pozdrav!
  9. Poštovani, Zamolila bih za hitan odgovor. Zaposlena sam kod trenutnog poslodavca godinu i 2.5 mjeseca. Sad mi se pruža prilika da promijenim posao, s tim da je novom poslodavcu hitno da što prije počnem raditi. Trenutni ugovor je sklopljen na neodređeno vrijeme s početkom 08.02.2010., a u ugovoru stoji da je otkazni rok 10 dana u oba slučaja (dakle, neovisno dajem li ja otkaz, ili poslodavac otkazuje meni). Iz Zakona o radu vidim da je za rad od preko godine dana u slučaju redovitog otkaza predviđen otkazni rok od mjesec dana. Sad me zanima što je od ovo dvoje važeće: otkazni rok koji stoji u mom ugovoru, ili odredba Zakona o radu? Unaprijed zahvaljujem!
  10. Imam zapravo jako malo informacija o tome. Ja sam taj broj ima negdje oko 2005 godine(ali ne kasno u 2005). Po oneme slučaju koji je smješten u 2006 pretpostavljam d nije prošla godina dana ali nisam siguran jer nikad nisam dobia ništa od t-mobile-a ili od ovog javnog bilježnika!! Nezam ništa o tome ovršnom postupku ili bilo čemu sličnme! Ima li itko kakav savjet, što da napravim, meni bi pomoglo i da dobijem i mjesec dana na vremenu pa da barem imam uvid u taj ovršni postupak .. nikada nisam obavješten o njemu. Da li je to kakav temelj za prigovor, da li imam mogućnost tražiti sve to na uvid prije nego li se nastavi sve to!?? Hvala!!
  11. Jako bitna stavka je ta da ja nikada nisam dobio ikakvu informaciju o ikakvom ovršnom postupku .. i sad mi ovo nakaleme .. nakon 4 godine
  12. Ja imam isti slučaj kao kolega beky samo što je u mom slučaju onadj naziv OVRV sa 2006 godine. Nije mi jasno o čemu se ovdje radi. Sutra mi je zadnji rok za poslati prigovor .. hoću li ga slati - što napisati??
  13. ZastoJa - hvala puno na iscrpnom odgovoru! Što se tiče izvanrednog otkaza ugovora o radu uzrokovanog ponašanjem poslodavca, to će biti teško dokazati (i komplicirano). Jedini "papirnati" dokaz bi bilo to da tražim iz mirovinskog dokaze o uplati u zadnjih godinu dana, pa da je iz toga vidiljivo da mi se doprinosi ne plaćaju. Obračune plaća mi ne daje, ali kako dokazati da ja to nemam? Znači preostaje mi ili da se s njim nekako nagodim da mi da otkaz kao tehnološkom višku (ali ne vidim nijedan slučaj da bi on to napravio, osim ako mu ne priprijetim inspekcijom zbog navedenih propusta). Još jedno pitanje: ako na ovom poslu sama dam otkaz i netko me fiktivno zaposli (bez pauze u radnom odnosu), ako sam dobro shvatila, pošto se gleda i prethodno zaposlenje, trebala bih dva takva fiktivna zaposlenja u dvije firme (jer se gleda i to predzadnje i ono bi moralo biti okončano otkazom meni) da bih ostvarila pravo na naknadu? Koliko dugo bih u tom slučaju morala minimalno biti prijavljena u te dvije firme? (Za ovu opciju su me nedavno uputili tako da nisam sigurna jesam li sve dobro shvatila) HVALA još jednom!
  14. Molila bih bilo kakav odgovor. Stvarno mi je hitno... Hvala.
  15. Možda da još napomenem neke od poslodavčevih propusta: - prijavljena sam na najnižu stručnu spremu i na minimalac, ostalo nam daje "na crno" (a uz to, taj dio plaće stalno smanjuje) - kašnjenje plaća - neizdavanje obračuna plaća - neisplata davanja (mirovinsko) - neplaćeni prekovremeni rad (radili smo subotom mimo potpisanog ugovora) - u firmi ima i neprijavljenih radnika (2) - utaja poreza (varanje na PDV-u,krivotvorenje računa) - nezakonito snimanje kamerom (ne radimo s novcem, nego u običnom uredu) Ovo je samo ugrubo, pored toga smrzavamo se u ledari na krovu njegove kuće i maltretira nas kako god stigne. Mogu li na neko način “isposlovati” da se dogovorimo da mi da otkaz, na osnovu nekih od ovih propusta? -
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija