Jump to content

MILOJKO

Korisnik
  • Broj objava

    17
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Postovani, trebalo bi da sprovedem ostavinski postupak iza pokojnog oca, koji je imao prebivaliste u Srbiji kao i drzavljanstvo Srbije, a ima kucu na svom imenu u Puli? Zanima me da li sudovi i biljeznici Hrvatske priznaju izvode iz maticne knjige umrlih i rodjenih iz Srbije napisani na cirilici?
  2. Zna li itko da li drzavljani Srbije mogu kupovati nekretnine na teritoriji Hrvatske? Zeleo bi da kupim jednu parcelu, koja se nalazi uz kucu koja je na mom imenu, pa me zanima dal je to moguce
  3. Hvala na razumevanju i na odgovoru. Da je u pitanju porodica koja je prezivela neke strahote, sigurno da bi se bolje odnosila prema tudjoj imovini, ne bi izasli iz stana kao da je u pitanju cunami, vec je to porodica koja je bila u Nemackoj, pa se pri kraju rata vratila u Hrvatsku, a poreklom su iz vukovara, i to daleko od siromastva su. Postujem svakog ko je preziveo ratne strahote, bilo ih je i ovde i tamo, ali treba biti covek i ispostovati bar malo tudju imovinu, a u mom slucaju to su klasicni lopovi. Mene zanima dal drzava isplacuje neki iznos, za pricinjenu stetu, posto sam cuo da su to bili nekimanji iznosi mesecno, za njihov boravak u kuci? Ipak je on uz dozvolu drzave usao u kucu, ne uz moju dozvolu. Da nema nikakve stete, ja se ne bih javljao, ovako pokusavam ponesto
  4. Pa, nisam dobio konkretan odgovor, dal mogu ili ne mogu, a tema je vec prosla. Dobio sam odgovor sta sam mogao nekad, a men zanima sta mogu sad?
  5. Postovani, dolazim iz Srbije, iz okoline Novog Sad. Godine 1994 u moju kucu u okolini Pule se uselila porodicaporeklom iz Vukovara, ali su dosli iz Nemacke, uz podrsku same drzave. Isti su se u kuci zadrzali 4 godine, a pri izlasku iz kuce pokrali su sve sto vredi iz nje, i napravili veliku stetu. Molim zza savet dal bi mogao da izvucem naknadu stet bilo od Republike Hrvatske bilo od fizickih lica? Zapisnik je sastavljen i prilikom njihovog ulaska u kucu i izlaska, od strane policije.
  6. Pa, ne treba mi zastupanje, ves sam mislio samo dostavim naslednicke izjave od citave porodice, da sve na mamu ide i da resim to. Pa, jel postoji i jedna jeftinija varijanta? Dal gledaju trzisnu vrednost nepokretnosti ili neku drugu? I dal se placa porez ako deca ustupe majci?
  7. Pa, to je 400,00 eura! Da li mogu zahtevati da isti sprovede ostavinski sud i koliko bi me to ispalo pred sudom kad bih sproveo?
  8. Predmet zaostavstine je kuca u Puli, trzisne vrednsoti oko 140.000,00 eura. Recite mi kolika ce biti sudska taksa , bar otprilike, posto pretpostavljam da ce mi to biti jedini trosak, posto se na prvi nasledni red ne placaju porezi?
  9. A da nemas slucajno primerak takve presude ili bar da me uputis gde to ima i da ne znas mozda koliki je rok zastare tu? Iskreno, meni je bitnija steta koja je pricinjena i stvari koje u pokradene, to me vise boli, nego sam najam, ali daj sta das. Ajde ako mozes- pomozi. Nece tu biti mali iznos za 4 godine.
  10. A presuda je glasila da se utvrdjuje da je moj otac kupoprodajnim ugovorom stekao pravo vlasnistva na dve parcele, "a nakon podrustvljenja istih nekretnina stekao na istima pravo koriscenja, sto su mu tuzeni(zajedno sa Opstinom Pula) slijedom toga duzni priznati pravom koriscenja na navedenim nekretninama i izdati odgovarajucu tabularnu ispravu podobnu za gruntovni prijenos prava koristenja na tim nekretninama na ime tuzitelja, jer ce u protivnom tu ispravu zamijeniti ova presuda u roku od 15 dana"(izreka presude. A trenutno stanje je da je sad upisana je i Opstina na kojoj se nalaze te parcele, i to umesto jednog od vlasnika, a to nije Opstina Pula,a to moze biti problem. Pre tri gdodine Ministarstvo m je odgovorilo da zbog reciprociteta nema uknjizenja, ali mene brine sto je druga Opstina upisana, a ona ranije i nije bila vlasnik.
  11. Postovani, zovem se Milos, i dolazim iz jednog mesta u blizini Novog Sada. Imam kucu u blizini Pule, a vama se obracam zbog problema koje imam sa vlastima u Hrvatskoj u vezi te kuce. Godine 1989 moj otac je dobio pravosnaznu presudu kojom bivsi vlasnici dve parcele priznaju mom ocu da je on vlasnik tih parcela, a kao jedan od tuzenih pojavljuje se i Opstina Pula. Necijom greskom, verovatno samog suda i Katastra to nije ubelezeno u Katastru ili zemljisnim knjigama. Dosao je rat i dosta godina mi uopste nismo dolazili u Pulu, Nakon rata, vidim u Katastru da osim bivsih vlasnika, koji su nam prizanli pravo svojine,upisana je i Opstina na kojoj se nalaze te parcele, i to umesto jednog od vlasnika, a to nije Opstina Pula, sto moze predstavljati veliki problem, a u Katastru mi sad kazu da se moj otac ne moze uknjiziti, zato sto srpski drzavljani ne mogu sticati vlasnistvo nad nekretninama u Hrvatskoj, dok se to ne resi izmedju dve drzave. Isao sam i u opstinu, kazu da njih sve to ne interesuje, da sam to resavam. Otac je u medjuvremenu umro, te meni ostaje da resavam ovaj problem. Molim za neku vrstu pomoci, saveta, usluge ili bilo sta. Rad sam vam poslati i dokumentaciju vezanu za ovaj problem, a voleo bi da mi pokusati pomoci ili bar uputiti na pravu adresu.
  12. Pa, konkretno, umesto jednog vlasnika sad je upisana Opstina na kojoj se nalazi nepokretnost, a problem je i u tome sto smo mi sad strani drzavljani, a kao takvi ne mozemo sticati pravo vlasnistva na nekretninama. Sta da radim sad, sud je to trebao sprovesti po sluzbenoj duznosti i pre nego sto smo postali stranci, nije nasa krivica? Kome da se obratim? Da li ce biti problem to sto je sad upisana Opstina na kojoj se nalazi nepokretnost?
  13. Godine 1989 dobio sam presudu u kojoj bivsi vlasnici parcela priznaju moje pravo vlasnistva. Ista presuda nije uknjizena. Cija je to greska, moja ili Katastra tj suda?
  14. MILOJKO

    Uknjizenje

    Godine 1989 dobio sam presudu na osnovu priznanja na osnovu koje mi predjasnji vlasnici priznaju pravo vlasnistva na dve parcele. Presuda je postala pravosnazna, ali greskom, verovatno suda nkad nije sprovedena u katastru. Posle svih ovih ratnih zbivanja saznajem da su se sad na mojim parcelama kao vlasnici upisana Opcina. U Katastru mi sada kazu da ne mogu da se uknjizim zbog toga sto nism hrvatski drzavljanin. Sta da radim, molim za pomoc?
  15. A dal ostavinski postupak odrade sudovi ili biljeznici i kolike su takse otprilike? Dal je moguce odraditi ostavinski postupak sa overenim nalsednickim izjavama iz inostranstva?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija