Jump to content

brainiac

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Ok, ostavimo zasada traženje financijske kazne postrani jer bi se htio koncentrirati na traženje uklanjanja garaže sudskim putem i vraćanje zidova sa 3 na 2 metra visine kao u sporazumu. Građevinska inspekcija sa dva policajca je bila na terenu i vidjela garažu, postavila zabranu daljnje gradnje. Brat je čak ostavio željeza (ankere) za daljnju gradnju na garaži tako da ima namjeru tu dignuti kat ili još veći zid prema mojoj kući. Svaki dan nešto tucka i što da radim ukoliko nastavi daljnju gradnju, da li da ponovo zovem inspekciju, policiju, tko je mjerodavan? Inspektorica mi je rekla da je ona dala nalog policiji da dođe na svaki poziv i zaustavi daljnju gradnju. Je li policija ovlaštena za to i kako bi ga oni trebali zaustaviti? Što ako ne želi prestati s radovima ? Osim građ. inspekcije, što bi trebala sadržavati moja tužba protiv njega jer je on prekršio sudski sporazum o ne podizanju zidova više od 2 metra?
  2. Prije 4 godine sa bratom sam sklopio sudski sporazum o podjeli obiteljskih nekretnina. U jednoj točci izričito je navedeno da brat može na rubu svoje građevinske parcele prema mojoj građ. parceli podignuti zid visine od najviše 2 metra mjereći od poda s naše strane . Takav zid je isprva i napravio. Taj sporazum je ovjeren na sudu i kod javnog bilježnika, obje strane su ga potpisale i bio je prilog u ostavinskoj raspravi nakon očeve smrti. Prije 10 dana brat je na taj zid izgradio 3 betonska stupa na koje je naslonio i napravio betonsku ploču uzduž toga zida te tako izgradio garažu koja je povećala visinu zida na 3 metra . Na 60cm od zida nalazi se moja kuća i prozori od kuhinje, sobe i wc-a koji su sada ostali bez svjetlosti i u sjeni, a istovremeno sa te izgrađene garaže sa udaljenosti od 60 cm gleda u moju sobu . Što da činim da se nekretnine vrate u prvobitno stanje? Napomenit ću da je garaža bespravno sagrađena bez građ. dozvole. Želim da se garaža ukloni, a zid da se vrati u prvobitno stanje prema sporazumu na 2 m visine. Mojoj nekretnini je ovom bespravnom građevinom smanjena vrijednost i atraktivnost pa želim i financijsku odštetu. Kakvu tužbu trebam podignuti protiv brata i što ona treba sadržavati? Hvala
  3. Poštovani zahvaljujem, ali pošto imam vremena do redocvne ostavinske rasaprave na koju ćemo doći bez odvjetnika, a ne bi htjela izgubiti svoj barem nužni dio Vaša pomoć mi je dobrodošla. Dakle, ostavinska rasprava je spojena u jednu,a pošto je otac umro posljednji stalno se raspravlja o kući koja je uknjižena na njega, sada ispada da me nije isključio iz oporuke samim tim što je napisao u oporuci da je kuća građena za sina, a da sin meni isplati odredjenu cifru novca. Želim ostati u dobrim odnosima sa bratom, on je voljan meni isplatiti nešto veći novac po dogovoru, ali to je dogovor. Međutim mene zanima kako pravno i na šta imam pravo, odnosno sad je vrijeme dok nikakvo rješenje nije izdato da moj zahtjev pravno bude osnovan, kako bi moj brat bio siguran da i mene po zakonu nešto pripada.Šta je to, da li je to dio od majčine polovine ili je to i koji dio očeve imovine, a da priznamn oporuku u kojom me nije isključio iz nasljedstva ili imam pravo na samo dio koliki je otac naznačio u oporuci. Kakav moj zahtjev na sudu treba biti, a da ne izgubim dio, jer se radi o dosta velikom objektu u koji se ja ne bi dirala. Važno mi je da dobijem nešto, a da ostanem u dobrim odnosima. Neizmjerno zahvalna.
  4. Zahvaljujem na dosadašnjim odgovorima, a sad me zanima, ako je otac u oporuci napisao da kuću ostavlja sinu, a da sin sestri isplati 5000,oo kn. Da li i u ovakvom slučaju kad me otac nije isključio iz oporuke imam pravo tražiti nužni dio. Inače sud je spojio majčinu i očevu u jednu ostavinsku raspravu. Da li je to uobičajeno, da li tako mora, jer to za mene nije povoljno, jer da se je rješavala prvo majčina ostavinska, majka je umrla bez oporuke bez problema bi dobila dio od njenog dijela koji bi bio otprilike kao i dječji dio iza smrti obaju roditelja. Hvala.
  5. brainiac

    maslinik

    Djed mi je umro bez oporuke.Negovi nasljednici su kćeri i sinovi. Svi osim jednoga su imali nasljednike u I. nasljednom redu. Jedna kćer se na ostavinskoj raspravi „Uopće“ odrekla nasljedstva, dok se druga odrekla nasljedstva u ime dvoje braće. Danas su sve tetke i stričevi umrli i raspodjeljena je sva imovina, osim imovine strica koji nije imao nasljednike po prvom nasljednom redu. Njihova djeca na ostavinskoj raspravi traže da se imovina strica koji nije imao djece preraspodjeli podjednako svima. Pitanja: Da li djeca od kćeri moga djeda koja se je „uopće“ odrekla od nasljedstva imaju pravo na dio od onoga koji nije imao potomaka? Da li djeca od kćeri koja se je odrekla nasljedstva u korist dvojice braće imaju pravo na dio od onoga koji nije imao potomaka? Nakon djedove smrti u inozemstvu provedena je ostavinska u kojoj je jedan od nasljednika bio i jedan sin koji je također umro u inozemstvu bez oporuke i bez nasljednika u prvom nasljednom redu, te je nasljedio maslinik, što je bilo uknjiženo u sudu 1960. godine. Moj otac je bio u posjedu maslinika, tj aktivno ih obrađivao od 1930. god. te se vodio u katastru kao posjednik od 1953. godine pa do smrti, a poslije nakon ostavinske smo upisani mi djeca u katastar kao posjednici. Moj otac je imao tri sestre i brata u domovini i za sve vrijeme nikad nisu tražili posjed na tom zemljištu. Stric koji je živio i umro u inozemstvu niti je znao da je vlasnik iste parcele, a pogotovo nije nikada od 1930. došao u domovinu niti bio u posjedu. Pitanje: Na koji se način može postići sudska uknjižba navedenog maslinika na naše ime s obrzirom da ostavinska nakon smrti strica nije provedena?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija