Jump to content

DIDI

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je DIDI objavio

  1. Obiteljski zakon ne sadrži odredbe o bračnim ZABRANAMA. One su regulirane u ZBPO-a, u smislu da brak ne mogu zaključiti usvojenik i usvojitelj; štićenik i staratelj, te bračni drugovi zastupani po punomoćnicima....
  2. Evo ovako: 1. Postoje 3 osnovna oblika obitelji od kojih svaki ima nekoliko podoblika: - nuklearna obitelj koju čine roditelji i djeca; podoblici su biološka (bračna ili izvanbračna zajednica žene i muškarca s biološkim potomstvom), socijalna (radi se o zajednicama odraslih bez djece), nepotpuna (zajednica jednog roditelja i djeteta), adoptivna (posvojitelj s posvojenim djetetom) i obitelj nastala uz medicinsku pomoć (bračna ili izvanbračna zajednica s djecom koja biološki ne potječu od osoba koji su njihovi roditelji u socijalnom smislu); - reorganizirana obitelj; podoblici te obitelji su uzastopna obitelj, te primjeri obitelji zajedničkog življenja tzv. komune i zajednice osoba istog spola; - proširena obitelj; podoblici su trogeneracijska, srodnička, plemenska i poligamna porodica. 2. Bračne smetnje ili zapreke... to je jedno te isto. Evo citiram ti rečenicu iz udžbenika Obiteljskog prava: « Pretpostavke za valjanost braka su okolnosti određene zakonom koje se u teoriji nazivaju bračnim smetnjama (ili zaprekama), a njihov je smisao da se spriječi sklapanje braka». 3. Prema ZBPO imovina bračnih drugova bila je zajednička imovina u kojoj su udjeli bračnih drugova bili odredivi, ali do njihova sporazuma ili sudske odluke nisu bili određeni. Prema odredbi čl. 253. Obiteljskog zakona, bračni drugovi su u jednakim dijelovima suvlasnici u bračnoj stečevini, ako nisu drukčije ugovorili. Sretno!!!!!
  3. Dobila sam tvoj mail, hvala ti puno!! :xwave:
  4. Evo i ja bi ti bila jako zahvalna kada bi mi poslao/la tu skriptu na slijedecu adresu: kresimir.akrap@pu.htnet.hr Uskoro izlazim na ispit pa bi mi bila od veeeeeeeelike koristi. Hvala ti puno!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija