Jump to content

matrjoshka

Korisnik
  • Broj objava

    16
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Moj stric prodaje automobil svom nećaku koji je njemački državljanin. Njihov je plan da on njemu da punomoć da može voziti auto u Njemačkoj, a kada Hrvatska uđe u EU za nekoliko mjeseci planira ga kupiti od njega. Što u slučaju ako se dogodi prometna nesreća ili nećak napravi prekršaj? Auto je registriran do lipnja, a oni planiraju imati neregistriran auto u Njemačkoj do ulaska u EU, i zatim napraviti kupoprodajni ugovor (možda i darovni). Koliko je sve to sigurno, isplati li se? Moj stric mu želi napraviti uslugu, nadam se da neće biti na vlastitu štetu.
  2. Koliko inače koštaju takve usluge odvjetnika? Mojem ujaku je auto ortopedsko pomagalo. Mogu li mu oduzeti vozačku (predlaže se oduzimanje na 3 mjeseca)?
  3. Moj ujak je dobio nakon dvije godine optužni prijedlog i poziv na ispitivanje u svezi s prometnim prekršajem. Između ostalog piše da se sudu može dostaviti i pisana obrana. Da li je bolje da ode na sud ili sam sastavi pisanu obranu, ili da uzme odvjetnika i s njim ode na sud, ili pak da mu odvjetnik sastavi pisanu obranu? On je invalidna osoba i odlazak na sud bi mu bio velik stres pa molim za savjet.
  4. Ponuđen mi je posao u drugoj županiji (kod privatnika, udaljen 100-njak kilometara) pa me zanima kako se obračunavaju putni troškovi. Boravište mi je u Zagrebu i ne bih se htjela seliti ako doista nije nužno. Hvala
  5. Ponuđen mi je posao u drugoj županiji (udaljen 100-njak kilometara) pa me zanima kako se obračunavaju putni troškovi. Boravište mi je u Zagrebu i ne bih se htjela seliti ako doista nije nužno. Hvala
  6. Zatvaram obrt pa me zanima, prilikom zaključivanja posl. knjiga, na koji način vodim račune koji nisu plaćeni (a niti neće jer je firma koja mi duguje zatvorena). Hvala
  7. Radila bi posao uz koji se ne smijem baviti dodatnom samostalnom ili privrednom djelatnošću, a ne bi htjela prestati raditi kao sudski tumač. Koje su mi opcije, na koji bi način mogla i dalje raditi kao tumač i prevoditelj i naplaćivati prijevode? (Riječ je o manjim iznosima.)
  8. Pozdrav! Imam par pitanja u vezi s prijavom tražbine u stečajnom postupku. Kao prvo, firma u kojoj sam radila nije mi plaćala doprinose za mirovinsko i zdravstveno. Budući da je objavila stečaj da li mogu doprinose naplatiti prijavom tražbine? Drugo. Istovremeno sam za tu firmu bila i vanjski suradnik za koju sam putem obrta ispostavljala R2 račune za obavljene prijevode. Kako ih više ne mogu naplatiti normalnim putem da li i njih mogu naplatiti prijavom tražbine? Radi se o malom iznosu, 1800,00 kn, i da li se to uopće isplati? Hvala!
  9. Koju zapravo korist imam od primanja R1 računa?
  10. Moj obrt nije u sustavu PDV-a i izdajem R2 račune. Da li pak ja mogu na obrt primati R1 račune (za troškove nabave uredskog pribora, popravak računala)? Unaprijed hvala! M.
  11. Još jednom hvala na pomoći. Imam još jednu nedoumicu. Imam rječnike koje bi htjela unijeti u imovinu obrta, ali ne znam da li je unosim kao dugotrajnu ili kratkotrajnu, jer im je nabavna vrijednost manja od 2000.00 kuna. Hvala unaprijed na odgovoru!
  12. Super, hvala! A što se događa u slučaju kad su izdaci veći od primitaka?
  13. Ultra, hvala na odgovorima, puno su mi pomogli. Imam još jedno pitanje i tiče se plaćanja poreza na dohodak nakon izdanog računa. Kao što sam napisala, zaposlena sam u jednoj firmi i uz to imam otvoren obrt. Ono što me muči jest kako se računa i uplaćuje porez: na posebnom obrascu, uplatnici, na neki žiro-račun? Hvala
  14. Već sam prijavljena u registru, a rekli su mi u poreznoj da prijavu za paušalno oporezivanje mogu podnijeti do kraja godine, s time da do onda moram plaćati porez na dohodak. U slučaju da počnem plaćati paušalno i da iz nekog razloga želim početi plaćati porez na dohodak ili ući u sustav pdv-a, da li mogu odmah prijeći ili postoji neki minimalni zakonski rok do kojeg moram plaćati paušalno?
  15. Pozdrav svima! I meni je potrebna pomoć. Ovako, Stalno sam zaposlena u jednoj firmi i imam otvoren obrt za prevođenje (prevođenje, usluge sudskog tumača i poduka) i trebam izdati prvi račun. Prvo što me muči jest vođenje knjiga. Koje poslovne knjige ja zapravo trebam, da li samo knjigu izdataka i primitaka ili sve? Zarada mi za sad nije velika, oko 1000 kuna, ali planiram proširiti posao i zarađivati više. U HOK-u su mi spomenuli mogućnost paušalnog oporezivanja, za što bi mi trebala samo knjiga prometa. I koje su prednosti i mane oba načina vođenja knjiga i oporezivanja? Hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija