Jump to content

tiama

Korisnik
  • Broj objava

    11
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je tiama objavio

  1. Zaposlena sam na neodređeno vrijeme od 2003.g. i napredovala sam do rukovodečeg mjesta (voditelj smjene). Trenutačno sam na porodiljnom dopustu (imam bebu od 3 mjeseca) i poslodavac od mene traži da potpišem novi ugovor u kojem me se spušta za stepenicu niže (ostaje mi stara plaća, a moje radno mjesto se NE ukida već ga obavlja osoba koja je za rang više od mene i koja nije degradirana na niže radno mjesto). Ne radi se samo o mom radnom mjestu već se trenutačno obavlja transformacija cijelokupnog poslovanja (mijenjaju se nazivi radnih mjesta, nekima je i snižena plaća, ali radno mjesto koje sam ja obavljala se ne ukida i nije smanjena plaća). Interesira me, kako se ponašati u ovakvom slučaju? Smiju li se mjenjati odredbe ugovora dok sam na porodiljnom dopustu? Hvala.
  2. Ne znam da li je ovo pravo mjesto gdje mogu izložiti svoj problem? Prijatelj se natječe za radno mjesto u gradskoj upravi gdje kao uvjet osim stručne spreme traže i godinu dana radnog staža. Što se tiće stručne spreme, stvarno je kvalificiran. Ima i puno radnog iskustva, ali na radnom mjestu u obiteljskom obrtu gdje nije prijavljen (što kad se radi o obiteljskom obrtu i ne mora) i kao student (preko student servisa). Nazvali su ga i rekli da nije bitno iskustvo već radni staž (u lokalnim novinama se već duže špekulira o osobi kojoj su namjenili to radno mjesto)?! Ima li netko nekakav savjet? On traži samo mogućnost da pristupi testiranju. Tko propisuje uvjete natječaja u ovakvim institucijama i da li ih je moguće mijenjati?
  3. Djed je prije svoje smrti napisao oporuku u kojoj je svu svoju imovinu ostavio dvojici sinova. Mojoj mami i teti nije ostavio ništa. Prije smrti je vjerojatno osjećao kako to nije u redu i mjesecima je govorio da se svi dogovore i podjele jednako, ali ujaci o tome nisu htjeli niti čuti. Mjesec dana prije nego što je umro, toliko je onemoćao da su ga odveli k sebi kući,a mojoj majci i teti do par dana prije smrti, zabranili da ga vidi. Interesira nas kako sad, nakon djedove smrti, zatražiti ono što nam po zakonu pripada? Što učiniti na ostavinskoj raspravi?
  4. Smrtni list, rješenje o nasljeđivanju, napisati zahtjev za otpis sredstava... Nijednoj banci nije u interesu da se situacija rasteže do unedogled pogotovo iz razloga što se radi o osobi koja je preminula. Tražite razgovor sa voditeljem smjene ili poslovnice i njemu razjasnite situaciju, može biti da djelatnik sa kojim ste razgovarali ne zna točno proceduru.
  5. Interesira me procedura i način osnivanja tenis kluba.
  6. Sve ovisi o tome u kojoj je banci izvršena uplata i da li je račun na koji je trebalo izvršiti uplatu u toj banci ili nekoj drugoj. Ako je račun na koji je trebalo izvršiti uplatu otvoren u istoj banci u kojoj je uplata izvršena, onda je sasvim svejedno kad je u toku dana izvršena uplata. Ako je račun na koji je trebala sjesti uplata u nekoj drugoj banci, onda se uplata treba izvršiti do 13:00, kako bi novac mogao sjesti isti dan kad je uplata i izvršena. Također i tečaj HNB ne mora biti isti kao i srednji tečaj te banke, tako da se i tu može desiti razlika. Nažalost, kod takvih ugovora gdje je uplata vezana uz tečaj, kupci se dovoljno ne informiraju i izvršavaju uplatu ne razmišljajući da može doći do tečajnih razlika.
  7. Koliko je već vremena prošlo, a naša situacija nikako da se riješi. Živaca i snage za borbu sa vjetrenjačama imamo sve manje. Nakon što smo dobili rješenje komunalnog redarstva da sve vratimo u prvobitno stanje jer smo izveli radove koji su doveli do oštećenja površine u vlasništvu RH???, žalili smo se drugostupanjskom tijelu i još čekamo odgovor. Rješenje kom.red. napominje i da žalba ne odgađa izvršenje. Upućeni smo da od gradske uprave zatražimo dozvolu za obavljanje radova (ono što smo trebali učiniti prije nego što smo uredili kolni prilaz). Djelatnici su izašli na teren, usmeno utvrdili da nema nikakve zapreke za dobivanje dozvole. Desetak dana smo čekali rješenje i od djelatnika koji je izašao na teren, saznali da su odluku uputili na mjesni odbor. Mjesni odbor se još nije sastao, a koliko sam upućena može donijeti preporuku, ali nikako rješenje. Također u razgovoru sa djelatnicima u gradskoj upravi nam je rečeno da će sve ovo dobiti onaj koji ima bolju vezu. Nažalost mi nemamo nikakvu vezu... Večeras kad smo došli kući, susjed je parkirao prikolicu za auto ispred naše garaže i zapriječio nam ulaz. Policija je došla i otišla. Rekli su da to nije u njihovoj nadležnosti. Uredili smo i oplemenili prilaz našoj kući, zatvorili i sanirali stepenice koje su prijetile da se dogodi nezgoda i još veća oštećenja prilaza. Posadili smo grmlje i stabla, Godinama to zalijevamo i održavamo. Sve to da bi susjed parkirao prikolicu, a mi automobil držali na cesti...
  8. Dobili smo izvadak na kojemu stoji da je vlasnik RH i nikakav put niti cesta nisu ucrtani. Inače je zemljište prije izgradnje koristio moj djed, a moji roditelji se iz nekog nepoznatog razloga na to nisu upisali. Stepenice se znače nalaze na toj površini i izgrađene su samo u svrhu prilaza našoj kući. Godinama se njima nitko ne koristi a susjed (zločesti) kad je gradio svoju kuću urušio je potporni zid stepenica te su se nakon toga i one počele urušavati. Problema nemamo sa susjedom iz Švedske, njegova kuća je u ravnini sa našom kućom. Put koji smo asfaltirali i uredili koristi kao prilaz našim kućama i nalazi se ispred naše dvije kuće. Problematični susjed se nalazi ispod tog asfaltiranog puta i ima tri kućice, a između njih svoje stepenice za prilaz iza svoje kuće. Stepenice idu od glavnog (ucrtanog puta) prema asfaltiranom našem putu i našoj kući. Dali se ikako možemo upisati na taj put s obzirom da tu još postoje čokoti vinove loze koje je moj djeda uzgajao? Hvala?
  9. Molim pomoć za ja mislim najrasprostranjeniji problem kod svih onih koji imaju susjede (blago li se onima koji ih nemaju:-).. Moji roditelji su 1972.g. napravili kuću. Par godina nakon njih kuću su napravili susjedi koji žive u Švedskoj i zajedničkim snagama su uredili put ispred kuće, asvaltirali ga i uredili parking mjesta, posadili stabla, uredili zelenu površinu. Taj asfaltirani put koriste samo moji roditelji i susjed kada dođe preko ljeta. Međutim, godinama imamo problema sa susjedom koji živi ispod nas. Čak je neko vrijeme parkirao ispred naše kuće (garaže) jer mu je policija rekla da ako je na tom putu vlasnik RH da se tu može parkirati svatko. Prije par dana moj otac je sanirao taj asfalt (stabla su korijenjem popucala asfalt) i zatvorio ruševne stepenice koje su vodile do naše kuće (stepenice je napravio moj otac kad je radio kuću i njima smo se služili samo mi). Susjed je pozvao komunalnu inspekciju i rekao im smo mu zatvorivši stepenice zapriječili prilaz kući (iako one vode iza njegove kuće???) i oni nam sad kažu da pošto nismo tražili dozvolu nadležnih institucija da moramo sve vratiti u prvobitno stanje, samo iz razloga što je susjed izjavio da zbog toga ne može do svoje kuće (on ima stepenice sa druge strane kuće???). Postaješ malo umoran od svega ovoga...Kad vidiš da se s nekim ne možeš dogovoriti, trudiš se da se ne zamjeraš i ideš svojim putem, ali ovakve stvari se stalno i iznova ponavljaju. Ako u odluci o komunalnom redu stoji da se površine ispred stambenih objekata moraju održavati i uređivati, kakva je to odluka da se sve vraća u prvobitno ruševno stanje? Imamo li mi ikakva prava i kako da ih tražimo? Hvala.
  10. Gdje bih mogla nabaviti (kupiti) knjigu ''Od antičkog do globalnog grada 2001.g.'' od Željka Pavića?
  11. Jučer sam sa profesorom dogovarila temu za diplomski: Jedinice lokalne samouprave i ulazak u EU. Zatražio je od mene da ponovo dođem sutra sa materijalima koje mislim koristiti pri izradi diplomskog rada??? Mislila sam da popis literature daje porofesor?! Može li mi tko prepručiti literaturu?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija