Jump to content

Danny_C

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. ma, jasno.. čekamo rješenje da vidimo kaj ćemo dalje.
  2. Cigo, takva je situacija kod nas.. Nekoliko tatinih kolega već je prestalo dobivati naknadu, a isto imaju preko 32 godine radnog staža. Ovako ide tekst: Nezaposlene osobe koje su provele na radu 32 godine imaju pravo na novčanu naknadu sve do ponovnog zaposlenja, odnosno dok ne nastupi neki od slučajeva propisan Zakonom za prestanak prava na ovu naknadu. Taj famozni slučaj je očito i odlazak na burzu. Dakle, svodi se na to da radni staž mora biti kontinuiran i da se ne smije primiti niti jedna naknada. Zvuči nevjerojatno, ali očito da je tako. Ne izračunava se nova osnovica tako da se gleda sveukupni staž, već se osnovica računa od trenutka kad ste zadnji put bili na burzi. Tako nam je pravnik objasnio.
  3. Htjeli smo s time otići na HZZO raspitati se postoji li mogućnost da naknadu za bolovanje isplati HZZO jer smo dobili informaciju da je to možda moguće. Budući da tata nije dobio ni kune od proljeća, htjeli smo se na sve strane raspitati koja su nam prava. Pri tome me zainteresirao detalj da se odbija dati taj obračun, to mi malo zvuči nevjerojatno. Pa radi se o njegovim potraživanjima, zašto on ne bi imao pravo dobiti taj papir??
  4. Kad smo već kod naknade s burze.. Ovih dana bavim se stečajem firme u kojoj je tata radio i nailazim na takva sr**, ali to je druga tema.. Evo našeg slučaja, bila bih vrlo zahvalna kad bi mi netko znao odgovoriti. Naime, tata ima preko 35 godina radnog staža i hrv. branitelj je (ali kao da je to ikome bitno). Zadnjih 33 godine radi u istoj firmi, samo što je u 2 navrata firma otišla u stečaj zbog čega je završio na burzi sveukupno na 5 mjeseci i primio 5 naknada od po 1000 i manje kn. Zadnji stečaj je bio 2004. što je trajalo 2 mjeseca, vratio se u istu firmu i tamo je sve do nedavno kada je konačno sve otišlo kvragu. E, sad.. jel moguće da je istina da on zaista nema pravo na naknadu do prvog zaposlenja ili prvog uvjeta za mirovinu (sada ima 55 god) i da se potpuno ignorira činjenica da je riječ o čovjeku koji je preko 35 godina radio i plaćao svakojake doprinose ovoj državi, a sve to samo zato što je u dva navrata bio na burzi ne svojom krivnjom nego u raznoraznim mešetarenjima s vlasništvom firme?? Naime, pravnik s burze tvrdi da mu se staž obračunava od zadnji puta kad je bio na burzi (od 2004.). Kako da ja svom tati kažem da unatoč tome što je više od 35 godina radio, za državu je on radio samo 6 godina? Zar zaista nemamo nikakvu mogućnost?
  5. Htjela bih se ovdje ubaciti, čini mi se slična tema, a da ne otvaram novu. Zanima me jel ima radnik pravo dobiti popis potraživanja od stečajnog upravitelja? Tata je bio na bolovanju (ozljeda na radu) za vrijeme dok je firma propala i konačno otišla u stečaj i htio je popis svojih potraživanja s kojima bi otišao na HZZO i raspitao se o mogućnostima isplate od njih za to vrijeme dok je bio na bolovanju. Stečajni upravitelj mu nije htio dati popis potraživanja. Je li takvo postupanje zakonito i ima li tata pravo na taj dokument?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija