Jump to content

ale90

Korisnik
  • Broj objava

    29
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je ale90 objavio

  1. Molim pomoc prije dvije godine sam dobio kaznu od pula parkinga ,nisam platio parking.Sad nakon 2 godine dobivam opomenu pred ovrhu od firme autus ulaganja sve skupa sa troskovima od 1000kn.Zanima me da li na sudu oni mogu dokazati ako nemaju sliku auta i registarske tablice samo na rijec osobe koja radi u pula parkingu da sam ja bio tamo.Ja se ne sjecam toga a lako moguce je da taj djelatnik zamjeni broj registracije jer nije lako 8 sati voditi evidenciju o vozilima ako nemas foto aparat,covjek se moze prevariti.Interesira me vase cijenjeno pravno misljenje kad bi doslo do suda da li je njihova rijec bez dokaza vrijednija od moje malenkosti hvala.
  2. Molim pomoc prije dvije godine sam dobio kaznu od pula parkinga ,nisam platio parking.Sad nakon 2 godine dobivam opomenu pred ovrhu od firme autus ulaganja sve skupa sa troskovima od 1000kn.Zanima me da li na sudu oni mogu dokazati ako nemaju sliku auta i registarske tablice samo na rijec osobe koja radi u pula parkingu da sam ja bio tamo.Ja se ne sjecam toga a lako moguce je da taj djelatnik zamjeni broj registracije jer nije lako 8 sati voditi evidenciju o vozilima ako nemas foto aparat,covjek se moze prevariti.Interesira me vase cijenjeno pravno misljenje kad bi doslo do suda da li je njihova rijec bez dokaza vrijednija od moje malenkosti hvala.
  3. Da li ovrhom mogu pluijeniti dio minimalne place.
  4. Molim vas ako netko zna odgovor.Imam dug kod porezne koji nisam u mogucnosti placati a imam i auto koji je na partnericu s kojom sam u vanbracnoj zajednici,ali ona je prijavljena na drugu adresu i nema dokaza da mi zivimo u zajednici da li oni mogu plijeniti taj auto?unaprije zahvalan
  5. molim vas ako netko zna hitno mi je
  6. Ovako situacija je sljedeca imam obrt za morski ribolov, na njemu i barku registriranu za gospodarske svrhe znaci sredstvo za rad, kao seljaku traktor.Imam dug u poreznoj i ovrhu na racunuali nemam nista na racunu, da li je moguce da mi pljene tu barku ako mi netko moze odgovoriti bit cu zahvalan.
  7. znaci oni prodaju stan od 82m2 a kupili bi stan do 50m2,tati je to bila jedina nekretnina koju je on imao.Još jedno pitanje ako bi ja kupovala njima stan a to bi bila moja prva nekretnina dali bi ja bila oslobođena plaćanja poreza?Ja ne živim s njima vec pet godina jedino što mi je prebivalište još uvjek na njihovoj adresi dali ima to veze pošto sam im ja kćer.hvala
  8. Poštovani, roditelji mi prodaju stan kojemu je vlasnik otac,dali je moguće da kod kupnje novog stana otac bude oslobođen od plaćanja poreza na promet nekretninama bez obzira što je bio vlasnik prethodnog stana kojeg prodaju.Ako nije moguće za njega dali može majka onda kupiiti nekretninu pošto ona nije nikad bila vlasnik niti jedne nekretnine. Hvala
  9. Da li mi netko moze dati informacije kako se pozvati na zastaru i kome poslati zahtjev.
  10. Molim pomoc. Prije nekoliko godina sam radio sa svojim obrtom,kod loseg poslovanja napravio sam dugovanje za mirovinsko i zdravstveno preko 40000 kn.Sad radim u firmi i primam placu od 3000 kn, imam na placi trajni nalog od banke za kredit 2200kn.Prije neki dan sam dobio ovrhu od porezne uprave na placu.Interesira me da li porezna ima prednost pred bankom i ako nema dali mi moze leci na ovaj ostatak od 700 kn na placi.Takodjer cuo sam za relativnu i apsolutnu zastaru da li mi netko moze pojasniti ako su oni poduzeli sad mjeru naplate potrazivanja da li ta mjera prekida i relativnu i apsolutnu zastaru. unaprijed hvala
  11. Molim ako netko zna odgovor ,hitno je, puno bi mi pomoglo.
  12. Sud je tek sad poduzeo radnju poslali su mi opomenu prepoprucenom posiljkom. sta nije to onda vec nastupila zastara posto je vec proslo 5 godina a nakon 3 nastupa relativna sad mi to nije jasno.Ako sud sam vidi kad nastupa zastara zasto nije vidio to nakon tri godine.
  13. Rado bih ali ne mogu izvuci vise uplatnica iz banaka jer neke ne vode tako dugu evidenciju valjda.Pravomocna presuda je nastupila 25.09.2005.pa me zanima da li postoji ikakva zastara ta nekakva zastara potrazivanja.
  14. Molim savjet Prije 5 godina bio sam osudjen za blaze kazneno djelo i dobio kaznu od 3500 kn.Uredno je otplatio na rate i sad nakon 5 godina dolazi pismo od suda da platim navedenu kaznu ili ce je zamjeniti kaznom zatvora.Ja naravno nemam uplatnice vise ali uspijevam naci preko jedne banke pola uplatnica da sam uplatio drugih pola je uplaceno vjerojatno po nekim drugim bankama.Cuo sam da po novom zakonu postoji zastara potrazivanja poslje tri godine pa me zanima kako dati zahtjev za tu zastaru i kome poslati.Isto tako da li oni mogu mjenjati kaznu novcanu za zatvorsku ako ja posaljem taj zahtjev.Unaprijed hvala.
  15. Molim pomoc. Prije nekoliko godina sam radio sa svojim obrtom,kod loseg poslovanja napravio sam dugovanje za mirovinsko i zdravstveno preko 40000 kn.Sad radim u firmi i primam placu od 3000 kn, imam na placi trajni nalog od banke za kredit 2200kn.Prije neki dan sam dobio ovrhu od porezne uprave na placu.Interesira me da li porezna ima prednost pred bankom i ako nema dali mi moze leci na ovaj ostatak od 700 kn na placi.Takodjer cuo sam za relativnu i apsolutnu zastaru da li mi netko moze pojasniti ako su oni poduzeli sad mjeru naplate potrazivanja da li ta mjera prekida i relativnu i apsolutnu zastaru. unaprijed hvala
  16. Inace bavimo se skoljkarstvom u Istri.Postoji jedno desetak ljudi koji se bave tom vrstom ribolova.Drzava je izdala povlastice za vise zona kroz cjelo Jadransko more.Sad su uveli novi zakon da se smije vrsiti izlov skoljaka samo na zapadnoj obali istre i Sibenskom kanalu zato sto oni ne vrse monitoring kakvoce vode nego samo na tim predjelima.Mi koji se bavimo s time se vise ne isplati putovati od pule do rovinja svaki dan da bi ronili tamo.Sto ciniti.Hvala.
  17. Neznam koliko dana treba da opet posalje a kad stavi vas slucaj na oglasnu plocu nakon 15 dana nastupa pravomocnost ovrhe bez obzira sto vi niste primili dopis.
  18. Hoce slati ce jos jedan put i ako se tada ne javite ide na oglasnu plocu.
  19. Hvala puno na odgovoru mnogo ste ljubazni ali ja imam jos jedan problem malo veci pa ako bi mi mogli i na to odgovoriti. Dok sam radio sa obrtom tokom zadnjih pet godina uspio sam nekako sa losim poslovanjem i odgadjanjem placanja obaveza prema drzavi,jer oni najmanje salju opomene,nakupiti oko 40000 kn duga sa kamatama na danasnji dan.Posao je propao ja sam se zaposlio u firmi imam kredit i dvoje djece te nisam u mogucnosti da otplacujem dug a i da krenem nekako uspio bi otplacivati samo kamate.Isto tako ne mogu zatvoriti obrt jer na njega imam povlasticu za ribarenje koja mi je potrebna za neku extra zaradu vikendom.Da li je moguce da i ja imam pravo na zastaru naplate duga od strane drzave iako je obrt jos u funkciji.Ako imam kome da saljem zahtjev i kako.
  20. Ako je takva situacija kao sto vi kazete da li mogu se zaliti i traziti dokaz o poslanim posiljkama od strane javnobiljeznickog ureda jer je adresa jos uvijek ista i ja zbilja nisam dobio nista.
  21. Slicna stvar je i meni samo nesto manje novaca dugujem.Nisam pravnik ali ti mogu malo pomoci nasao sam na netu zakone o zastari na porezne dugove,Dvije vrste su kako sam razumio na poreze je relativna nakon 3 god a apsolutna makon 6 god.Za mir. i zdr. rel. 5god.,a apsolutna 10 god.Procitaj sljedece i probaj nesto izvuci od tih zastara oni su izvukli sve sto su mogli od nas. IV. ZASTARA I OTPIS DUGA PO SLUŽBENOJ DUŽNOSTI 1. Radi utvrdivanja zastare prava na naplatu poreza, doprinosa i drugih javnih davanja o kojima Porezna uprava vodi analiticke evidencije, rješenje o otpisu, po pisanom zahtjevu dužnika, donosit ce: za iznos duga do 100.000,00 kuna voditelj ispostave; za iznos duga od 100.000,00 do 500.000,00 kuna procelnik podrucnog ureda; --- za iznos duga više od 500.000,00 kuna ravnatelj Porezne uprave. od odredivanja nadležnosti za otpis bitan je ukupan iznos duga kojim je podnositelj zahtjeva zadužen u poreznim evidencijama, što podrazumijeva: K poreze i druga javna davanja osim doprinosa, doprinose za mirovinsko osiguranje, - doprinose za mirovinsko osiguranje na temelju individualne kapitalizirane štednje, - doprinose za zdravstveno osiguranje, - doprinose za zdravstveno osiguranje zaštite zdravlja na radu, --- doprinose za obvezno osiguranje u slucaju nezaposlenosti. Za svako od navedenih javnih davanja donosi se posebno rješenje. Za istog podnositelja zahtjeva i sve vrste davanja kojima je zadužen na kartici, za donošenje rješenja nadležno je isto tijelo mjerodavno prema kriteriju iznosa ukupnog duga. Ako je podnositelj zahtjeva u poreznim evidencijama zadužen u više ispostava Porezne uprave, a ukupan dug ne prelazi iznos od 100.000,00 kuna, nadležnost ispostave za donošenje rješenja se odreduje prema sjedištu pravne osobe ili prebivalištu, odnosno uobicajenom boravištu fizicke osobe. U ponovljenom postupku, rješenje donosi tijelo Porezne uprave cije je rješenje poništeno neovisno o iznosu duga zaduženog u vrijeme provodenja ponovnog postupka. 2.Radi donošenja rješenja o iznosu duga više od 100.000,00 kuna, voditelj ispostave dostavit ce procelniku podrucnog ureda svu raspoloživu dokumentaciju na temelju koje se može odluciti o zahtjevu za otpis. 3. Za donošenje rješenja o iznosu duga više od 500.000,00 kuna procelnik podrucnog ureda dostavit ce ravnatelju Porezne uprave svu dokumentaciju na temelju koje se može odluciti o zahtjevu dužnika. Pod dokumentacijom na temelju koje se može odluciti o zahtjevu dužnika podrazumijevaju se ovršna rješenja kojima su utvrdene obveze s dostavnicom o urucenju, odnosno druge ovršne i vjerodostojne isprave na temelju kojih su evidentirana zaduženja, s podatkom o datumu s kojim je zastara pocela teci, odgovarajuce isprave s dostavnicom na temelju kojih je moguce utvrditi prekid tijeka zastare s naznakom datuma s kojim je tijek zastare prekinut te poceo ponovno teci, odnosno opisom službenih radnji usmjerenih na utvrdivanje i naplatu duga. Glede podatka o iznosu duga za koji se traži otpis zbog utvrdivanja zastare prava na naplatu potrebno je, po vrstama prihoda, dug iskazati po razdobljima na koja se odnosi tako da se za svaku vrstu posebno iskaže iznos dospjele glavnice duga, a odvojeno dospjeli iznos pripadajuce kamate i to tako da se glavnica razvrsta po razdobljima, a obracunane zatezne kamate prikažu prema prethodno razvrstanoj glavnici. Uz prednje je potrebno dostaviti ovjereni izlist o stanju duga po godinama. 4. Radi utvrdivanja pocetka tijeka zastare prava na naplatu doprinosa te utvrdivanja prekida tijeka zastare prava na naplatu doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, sukladno odredbama clanka 231. Zakona o doprinosima (Nar. nov., br. 84/08. i 152/08.), ispostave Porezne uprave ce od nadležnih zavoda i Središnjeg registra osiguranika pisano tražiti sljedece: podatak o razdoblju na koje se dug odnosi s naznakom razdoblja od____do_____; -- podatak o iznosu glavnice i iznosu obracunanih zateznih kamata (odvojeno) i to tako da se glavnica razvrsta po razdobljima, a obracunane zatezne kamate prikažu prema prethodno razvrstanoj glavnici; - ispravu kojom je utvrdena obveza doprinosa; podatak o datumu od kojeg je zastara pocela teci; -- podatak o datumu s kojim je prekinut tijek zastare s opisom razloga i dostavom isprave o toj cinjenici; - podatak o svakom novom pocetku, odnosno prekidu tijeka zastare s opisom radnje usmjerene na naplatu doprinosa, dostavljene dužniku na znanje. Pod ispravom kojom je utvrdena obveza doprinosa smatra se: - ovršno rješenje mjerodavnog zavoda i Središnjeg registra osiguranika kojim je utvrdena obveza placanja doprinosa (kada je o obvezi i iznosu doprinosa doneseno rješenje) i preslika knjigovodstvene evidencije ili - konacno rješenje kojim je utvrdeno svojstvo u osiguranju (kada o obvezi i iznosu doprinosa nije doneseno rješenje) u kojem slucaju ce isprava biti vjerodostojna samo ako joj se priloži i preslika knjigovodstvene evidencije na kojoj je vidljiva valuta nastanka obveze te preslika normativnog akta kojim je propisana obveza i iznos obveze za odredeno razdoblje staža osiguranja. Prigodom slanja zahtjeva za dostavu podataka Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, podrucnoj službi Zavoda potrebno je dostaviti presliku podneska kojim obveznik traži utvrdivanje zastare prava na naplatu doprinosa ili kao dovoljno, u zahtjevu za dostavu podataka valja navesti datum podnošenja zahtjeva dužnika. . Prigodom donošenja rješenja o utvrdivanju zastare prava na naplatu doprinosa treba imati na umu sljedece: 5- cinjenicno stanje utvrduju djelatnici Porezne uprave u kojem postupku ocjenjuju i valjanost podataka dostavljenih od mjerodavnih zavoda i Središnjeg registra osiguranika s obzirom na odredbe zakona kojima je ureden pocetak, prekid te ponovni tijek zastare kao i zastarni rokovi; - kada se istom dužniku utvrduje zastara prava na naplatu doprinosa, donose se odvojena rješenja za svaku vrstu doprinosa (mirovinsko, zdravstveno, zapošljavanje), ali za sve vrste istog osiguranja - sve brojcane oznake (šifre) vrste prihoda; - rješenje kojim se utvrduje zastara prava na naplatu doprinosa može obuhvatiti više razdoblja, odnosno povezano razdoblje i u više od jedne godine ako je rijec o istoj vrsti doprinosa; - ako se podaci o iznosu i strukturi duga doprinosa za mirovinsko osiguranje osiguranika- pojedinca za razdoblje u osiguranju do 31. prosinca 2002. razlikuju od podataka koje je, radi utvrdivanja zastare, dostavio nositelj osiguranja na temelju postupka utvrdivanja razdoblja osiguranja za koje je podmiren doprinos, rješenjem se otpisuje i dug u visini nastale razlike; rješenja se obvezno dostavljaju nadležnom zavodu/ Središnjem registru osiguranika na cije doprinose se zastara odnosi; -- rokovi zastare za doprinose su: relativni 5 godina, a apsolutni 10 godina. 6. Ako je protiv drugostupanjskog rješenja porezni obveznik podnio tužbu, odnosno pokrenuo upravni spor, te je doneseno rješenje o odgodi izvršenja rješenja do okoncanja upravnog spora, u vrijeme trajanja odgode zastara ne tece. Vrijeme u kojem zastara ne tece racuna se kao zastoj zastare. Ako zastara nije mogla poceti teci zbog donošenja rješenja o odgodi izvršenja rješenja do okoncanja upravnog spora, ona pocinje teci s prvim danom nakon isteka dana kada je spor okoncan. Ako je zastara pocela teci prije nego što je doneseno rješenje o odgodi koje je zaustavilo njezin daljnji tijek, ona nastavlja teci nakon okoncanja upravnog spora, a vrijeme koje je isteklo prije zastoja racuna se u zakonom odredeni rok za zastaru, što znaci najdulje do šest godina. 7. Zastara prava na naplatu tražbine po osnovi poreza, doprinosa, kamata i troškova ne nastupa ako je tražbina osigurana založnim pravom ili hipotekom koji su upisani u javnu knjigu. U tom slucaju tražbina ce se naplatiti iz opterecenih stvari. Za glavnicu duga osiguranu založnim pravom ili hipotekom ne otpisuje se niti kamata koja nastavlja teci ako je upisana u javnu knjigu. Medutim, svi postupci pokrenuti do stupanja na snagu Opceg poreznog zakona (Nar.nov., br. 147/08.), sukladno clanku 212. Toga Zakona dovršit ce se prema odredbama Opceg poreznog zakona (Nar. nov., br. 127/00., 86/01. i 152/02.). U tom slucaju vrijedi supsidijarna primjena clanka 222. slavka 2. Zakona o obveznim odnosima (Nar. nov., br. 35/05. i 41/08.) prema kojemu se zastarjela tražbina kamata ne može namiriti ni iz opterecene stvari. Iznos kamata koji se otpisuje odnosi se na kamate ukljucene u iznosu upisane hipoteke te na daljnje kamate koje teku na osiguranu tražbinu. Neovisno o tome je li prigovor zastare istaknut nakon 1. sijecnja 2009., ove odredbe primjenjivat ce se u svim slucajevima u kojima je založno pravo u javne knjige upisano do 31. prosinca 2008. Ako iznos duga za koji je istaknut prigovor zastare premašuje iznos tražbine osigurane založnim pravom ili hipotekom, ove odredbe se primjenjuju samo na iznos tražbine osigurane založnim pravom ili hipotekom. Ako je prigovor zastare istaknut u tijeku postupka za zasnivanje založnog prava ili hipoteke, a prije upisa u javnu knjigu, zastarjeli dug se otpisuje. Dug se otpisuje i u slucaju ako je prigovor zastare istaknut nakon upisa u javnu knjigu, a dug je u trenutku upisa bio u zastari. 8. S obzirom na pitanja u vezi s kojima su se u dosadašnjem radu pojavljivale dvojbe, u astavku objašnjavamo sljedece primjere: n- u slucaju kada porezno tijelo nije znalo niti je moglo znati za postojanje obveze poreznog obveznika koji je bio dužan prijaviti nastanak porezne obveze (npr. poreza na promet nekretnina), zastara prava na utvrdivanje porezne obveze pocinje teci istekom godine u kojoj je porezno tijelo saznalo za tu obvezu odnosno u kojoj je trebalo utvrditi porez - u slucaju kada Porezna uprava ne raspolaže dokazima da je sud dostavio rješenje o nasljedivanju, a o smrti poreznog obveznika koji je ostavitelj saznaje od nasljednika, kod donošenja rješenja o utvrdivanju položaja pravnih slijednika zastara prava na utvrdivanje obveza iz porezno dužnickog odnosa pravnog slijednika pocinje teci nakon isteka godine u kojoj je porezno tijelo saznalo da pravomocno rješenje o nasljedivanju postoji - za utvrdivanje tijeka zastare prava na naplatu bitno je kada je porezna obveza utvrdena. Porezna obveza smatra se utvrdenom onog trenutka kada porezno tijelo ima pravo zahtijevati naplatu, a to pravo porezno tijelo stjece ovršnošcu rješenja. To znaci da za obvezu utvrdenu rješenjem donesenim krajem godine koje je postalo ovršno u iducoj godini, zastara prava na naplatu po tom rješenju pocinje teci istekom godine u kojoj je rješenje postalo ovršno. Ako žalba ne odgada izvršenje, datum donošenja drugostupanjskog rješenja nije relevantan za utvrdivanje porezne obveze, što znaci da nije bitan za nastupanje relativne i apsolutne zastare prava na naplatu - kod instituta apsolutne zastare Opci porezni zakon razlikuje apsolutni rok zastare prava poreznog tijela na utvrdivanje porezne obveze i kamata od apsolutnog roka zastare prava poreznog tijela na naplatu poreza, kamata i troškova ovrhe i ta se dva roka ne moraju vremenski podudarati. Obveza je naplativa ako je utvrdena prije nego što istekne šest godina racunajuci od dana nakon isteka godine u kojoj je obvezu trebalo utvrditi. Tako utvrdena obveza može se naplatiti dok ne istekne šest godina racunajuci od dana nakon isteka godine u kojoj je porezno tijelo obvezu utvrdilo - kada drugostupanjsko tijelo poništi prvostupanjsko rješenje i predmet vrati prvostupanjskom tijelu na ponovni postupak pa je porezna obveza utvrdena u ponovljenom postupku, poništenje rješenja o utvrdivanju obveze dovodi do prekida tijeka zastare prava na utvrdivanje koja nastavlja teci do donošenja novog rješenja. Pravna osnova za naplatu poreza je rješenje doneseno u ponovnom postupku, a zastara prava na naplatu po tom rješenju pocinje prvi put teci nakon isteka godine u kojoj je porezno tijelo obvezu utvrdilo. Ovdje je bitno da donošenjem prvostupanjskog rješenja u ponovnom postupku nije protekao apsolutni rok zastare prava poreznog tijela na utvrdivanje porezne obveze - postupak pred sudom podnošenjem tužbe (npr. pobijanje pravnih radnji dužnika) smatra se okolnošcu koja uzrokuje prekid zastare nakon kojeg zastara pocinje ponovno teci, ali najdulje do nastupa apsolutne za stare. Danom prekida smatra se dan kada je tužba za- primljena na sudu. Ovakvo shvacanje je u suglasju sa stavom Samostalne službe za drugostupanjski upravni postupak sadržanim u obrazloženju Rješenja Klasa: UP/ 11-410- 23/06-01/288, Ur. broj: 513-04/09-2, od 24. sijecnja 2009., prema kojemu je odredbama Opceg poreznog zakona jasno propisano da apsolutni rok zastare prava na naplatu duga nastupa za šest godina od dana kada je zastara prvi put pocela teci, pa zaustavljanje tijeka zastarnog roka u smislu apsolutne zastare u slucaju podnošenja tužbe Sudu radi pobijanja dužnikovih pravnih radnji, nije propisano odredbama materijalnog zakona - ako je poreznom obvezniku odredena ovrha koja se uspješno provodi pljenidbom novcanih sredstava na žiro-racunima i drugim racunima ili pljenidbom ovršenikovih tražbina (place), zastara prava na naplatu tražbina koje su predmet ovrhe nastupa kada je od utvrdivanja tih obveza istekao zakonom propisani rok od šest godina racunajuci od dana kada je zastara prvi put pocela teci. Naime, nakon što je istekao i posljednji dan roka od šest godina, Porezna uprava nema zakonske osnove za naplatu poreznog duga koji u tom vremenu uz primjenu svih dopuštenih mjera nije uspjela naplatiti, jer je protekom tog roka, sukladno clanku 24. stavku 2. Opceg poreznog zakona, nastupila zastara samog prava iz porezno-dužnickog odnosa - ako dužnik ispuni zastarjelo potraživanje (npr. porezni dužnik plati porezni dug nakon nastupa zastare) nema pravo zahtijevati da mu se vrati ono što je dao, cak i ako nije znao da je obveza zastarjela. Ovdje je rijec o dobrovoljnom ispunjenju obveze koja nije placena bez pravne osnove za razliku od nemogucnosti Porezne uprave za postavljanje zahtjeva da se zastarjela obveza naplati prisilnim putem. To znaci da porezno tijelo ne može donijeti rješenje o ovrsi zastarjele obveze niti dospjelo a sporno potraživanje naplatiti prijebojem ili kompenzacijom - zastara prava na naplatu u slucaju raskida ugovora o nagodbi utvrduje se supsidijarnom primjenom clanka 238. Zakona o obveznim odnosima. U ovom slucaju zakonski uzrok, zbog kojeg zastara nije mogla poceti teci, odnosno koji je zaustavio njezin daljnji tijek, ako je pocela teci prije nego što je uzrok nastao, odredbe su clanka 9. stavka 6. Zakona o naplati dospjelih a nenaplacenih poreza, carina, doprinosa i državnih jamstava (Nar. nov., br. 117/01. i 19/03.) prema kojima zastarijevanje dospjelog duga za koji je postignuta nagodba ne tece u vrijeme trajanja ugovora. Kada se ugovor raskine, zastara nastavlja teci od dana urucenja obavijesti o raskidu stranci, a vrijeme koje je isteklo prije sklapanja ugovora racuna se u zakonom odredeni rok za zastaru, ali najdulje do šest godina. 9.Kada godina podnošenja zahtjeva ne odgovara godini donošenja rješenja, zastara prava na naplatu se utvrduje sa stanjem duga na dan 1. sijecnja godine u kojoj se donosi rješenje neovisno o tome kada jfe podnesen zahtjev za otpis. Kada se utvrdi zastara prava na naplatu poreza, doprinosa i drugih javnih davanja o kojima Porezna uprava vodi analiticke evidencije, isti se otpisuju na dan konacnosti rješenja. 10.11. Otpis nenaplativih poreznih dugova, dugova za doprinose i druga javna davanja o kojima Porezna uprava vodi analiticke evidencije u smislu odredbi clanka 137. stavka 1. toaka 1. i 2. Opceg poreznog zakona obavlja se na sljedeci nacin: c postojanje uvjeta za otpis poreznog duga, duga doprinosa i drugih javnih davanja o kojima Porezna uprava vodi analiticke evidencije utvrduje se u ispostavi Porezne uprave; -- dug se otpisuje po službenoj dužnosti kada se utvrdi da je dužnik umro (dokaz: izvod iz maticne knjige umrlih - smrtni list), a iza sebe, prema podacima koje je pribavilo i s kojima raspolaže porezno tijelo, nije ostavio imovinu iz koje bi se dug mogao naplatiti (potvrda suda ili javnog bilježnika da se ne vodi ostavinski postupak); o otpisu se sastavlja službena bilješka; -- dug se otpisuje kao nenaplativ ako postoji pravomocno rješenje o zakljucenju stecajnog postupka nad pravnom osobom, a ne postoji osiguranje duga po osnovi poreznog jamstva o cemu se sastavlja službena bilješka; - na temelju službene bilješke provode se odgovarajuca knjiženja u poreznim evidencijama. Službene bilješke o otpisu duga doprinosa dostavljaju se mjerodavnim zavodima/Središnjem registru osiguranika. 12. Imajuci na umu odredbe clanka 22. Opceg poreznog zakona, univerzalni pravni slijednik preuzima pravni položaj pravnog prednika, te su nasljednici dužni platiti obveze iz porezno-dužnickog odnosa do visine vrijednosti naslijedene imovine, osim obveza po osnovi izrecenih novcanih kazni. Radi prenošenja poreznog duga na pravnog slijednika, provodi se postupak utvrdivanja vrijednosti naslijedene imovine na nacin kako je to opisano Uputom Porezne uprave, Središnjeg ureda, Klasa: 410-20/03-01/176, Ur. broj: 513-07/04-3, od 17. veljace 2004. Kada rješenje o utvrdivanju položaja pravnog slijednika postane izvršno, otpisat ce se dug s ostavitelja i prenijet ce se na nasljednika. Tek nakon donošenja navedenog rješenja utvrduje se da li je nastupila zastara prava na naplatu poreznog duga. U vrijeme zastare racuna se i vrijeme koje je proteklo u korist prednika poreznog obveznika. 13.Radi utvrdivanja zastare prava na naplatu duga doprinosa u slucaju dužnika koji je umro, iznimno, Porezna uprava može postupak pokrenuti po službenoj dužnosti. Postupak se pokrece prije utvrdivanja visine duga ostavitelja i donošenja rješenja o utvrdivanju polo- žaja pravnih slijednika. 14. Novcane kazne izrecene fizickim osobama otpisuje se po službenoj dužnosti bez obzira na to je li iza tih osoba ostala imovina nasljednicima, odnosno univerzalnim pravnim slijednicima, o cemu se sastavlja bilješka, buduci da za obveze na osnovi izrecenih a nenaplacenih novcanih kazni pravnog prednika nasljednici ne odgovaraju. 15. Po zahtjevima za otpis doprinosa u smislu odredbi clanka 137. stavka 3. Opceg poreznog zakona, ravnatelj Porezne uprave rješava u postupku i na nacin kako to rješava po zahtjevima za otpis dospjeloga poreznog duga. Rješenje donosi Zavoda/Središnji registar osiguranika od kojega je zaprimljen podatak o iznosu duga i u kojem je dug nastao, prethodno pribavljenoj dokumentaciji o nastanku obveze i razdoblju na koje se dug odnosi, na temelju podataka o službenim radnjama usmjerenim na naplatu duga te na temelju podataka o glavnici duga i obracunanim zateznim kamatama. Prigodom slanja zahtjeva za dostavu podataka Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, podrucnoj službi Zavoda potrebno je dostaviti presliku podneska kojim obveznik i otpis doprinosa zbog nenaplativosti ili kao dovoljno, u zahtjevu za dostavu podataka na- ti datum podnošenja zahtjeva dužnika. tražves16. Zahtjev dužnika za otpis duga po osnovi zastare prava na naplatu poreza, doprinosa i drugih javnih davanja o kojima Porezna uprava vodi analiticke evidencije mora biti u pisanoj formi, a kod toga nije od znacaja kako je zahtjev naslovljen (prigovor, molba i si.), vec je bitno da je iz podneska razvidno da je istaknut prigovor zastare. Dužnik u zahtjevu nije dužan cificirati vrstu i iznos duga poreza, doprinosa ili drugih javnih davanja za koji istice ovor zastare. spe prig17. Kada dužnik doprinosa podnese zahtjev za utvrdivanje zastare prava na naplatu odnosno za utvrdivanje nenaplativosti doprinosa neposredno Zavodu/ Središnjem registru osiguranika, Zavod/Središnji registar osiguranika koji je zaprimio podnesak dopunit ce tjev stranke u skladu s ovom uputom te tako dopunjeni zahtjev zajedno s preslikom neska uputiti Poreznoj upravi na rješavanje. zah pod18. U postupcima utvrdivanja zastare prava na naplatu doprinosa i utvrdivanja nenaplativosti doprinosa, cija je obveza placanja utvrdena u nadležnosti Porezne uprave (obveze za staž osiguranja nakon 1. sijecnja 2003/1. sijecnja 2005.), primjenjuje se ova uputa, osim što se u tupku rješavanja ne traže podaci i dokumentacija o nastanku obveze i o radnjama oda/Središnjeg registra osiguranika. pos zav Zahtjeve za otpis duga po osnovi zastare koji se odnose na komorske doprinose rješavat Porezna uprava, u postupku i u rokovima zastare koji se odnose na poreze. 19.ce 20. Zahtjeve za otpis duga po osnovi zastare koji se odnose na novcane kazne Porezna uprava ce rješavati prema odredbama Prekršajnog zakona (Nar. nov., br. 107/07.) u postupku koji se odnosi na poreze. Zastara izvršenja kazne pocinje teci od dana pravomocnosti odluke kojom je kazna izrecena, a ne tece u vrijeme za koje se, prema Zakonu, izvršenje kazne ne može zapoceti ili nastaviti. Zastara prava na naplatu novcane kazne nastupa kad protekne dvije godine od dana pravomocnosti odluke o prekršaju kojom je sankcija izrecena. Zastara izvršenja kazne nastupa u svakom slucaju kad proteknu tri godine od dana pravomocnosti odluke kojom je kazna izrecena. astarni rok kod utvrdivanja zastare prava na naplatu troškova postupka racuna se kao i novcane kazne. Zza 21. Zahtjeve za otpis, radi zastare prava na naplatu sudskih, upravnih i javnobilježnickih pristojbi, rješavat ce Porezna uprava u postupku koji se odnosi na poreze. Zastara prava na naplatu sudskih, upravnih i javnobilježnickih pristojbi nastupa za dvije godine nakon isteka godine u kojoj je pristojbu trebalo platiti. Zastara prava na prisilnu naplatu sudskih i javnobilježnickih pristojbi, kaznenih pristojbi i troškova izvršenja, zastarijeva za dvije godine nakon što ispostava Porezne uprave donese rješenje o obvezi placanja pristojbe i kaznene pristojbe. psolutni rok zastare prava na naplatu sudskih, upravnih i javnobilježnickih pristojbi tupa nakon isteka pet godina od dana kad je zastara prvi put pocela teci. Anas Radi postepenog uvodenja osobnog identifikacijskog broja, tijekom 2009. ce se, prilikom ošenja rješenja, koristiti jedinstveni maticni brojevi gradana i maticni brojevi. 22.don23. Voditelji Ispostava dužni su do 15. u mjesecu za prethodno tromjesecje Podrucnom uredu dostaviti izvješce o iznosu duga poreza i drugih javnih davanja te duga doprinosa koji se otpisuju zbog zastare prava na naplatu sastavljeno na temelju rješenja i službenih bilješki donesenih u svojoj nadležnosti. Na temelju tih podataka i rješenja donesenih u vlastitoj nadležnosti procelnik Podrucnog ureda sastavlja izvješce o otpisu na osnovi zastare po ispostavama i na razini Podrucnog ureda i tako ujedinjene podatke dostavlja Središnjem uredu, Službi za ovršni postupak, Odjelu za naplatu do 30. u mjesecu za prethodno tromjesecje. Izvješce se sastavlja, u kumulativnom obliku, što znaci da ce izvješce u travnju sadržavati podatke koji se odnose na razdoblje od sijecnja do ožujka tekuce godine, izvješce u srpnju na razdoblje od sijecnja do lipnja, izvješce u listopadu na razdoblje od sijecnja do a, a izvješce u sijecnju iduce godine na razdoblje od sijecnja do prosinca prethodne ine. Izvješce se dostavlja faksom na broj 01/4809-630. rujngod24. Upute Središnjeg ureda Klasa: 410-01/05-01/605, Ur. broj: 513-07-21-06/05-2, od 20. travnja 2005. godine, i Klasa: 410-01/07-01/343. Ur. broj: 513-07-21-01/07-2, od 25. travnja 2007., te Ur. broj: 513-07-21-01/07-4, od 5. srpnja 2007., stavljaju se izvan snage.
  22. Molim vas imam jos jedan veliki problem,ako netko moze da me uputi na pravo rijesenje.Dok sam radio sa obrtom tokom zadnjih pet godina uspio sam nekako sa losim poslovanjem i odgadjanjem placanja obaveza prema drzavi,jer oni najmanje salju opomene,nakupiti oko 40000 kn duga sa kamatama na danasnji dan.Posao je propao ja sam se zaposlio u firmi imam kredit i dvoje djece te nisam u mogucnosti da otplacujem dug a i da krenem nekako uspio bi otplacivati samo kamate.Isto tako ne mogu zatvoriti obrt jer na njega imam povlasticu za ribarenje koja mi je potrebna za neku extra zaradu vikendom.Da li je moguce da i ja imam pravo na zastaru naplate duga od strane drzave iako je obrt jos u funkciji.Ako imam kome da saljem zahtjev i kako.
  23. Pozdrav hvala na odgovoru ali interesira me jos jedna stvar ako je moguce da mi odgovorite.Tu opomenu sam dobio od odvjetnickog ureda a ne od javnog biljeznika i to je obicno pismo a ne preporucena posiljka pa nema evidencije kad sam ga preuzeo pa mi nije jasno kako moze poceti postupak i kome da saljem zalbu.
  24. Molim pomoc hitno.2007 osigurali smo ja i kolega u obrtu kiosk za fast food.Naknadno smo trazili da se obustavi ugovor i nismo platili niti jednu ratu za osiguranje.Imali smo provale dvije u objekat i nismo trazili naknadu stete.Dana 17.05.2010 dobivam od odvjetnickog ureda u zagrbu opomenu o podmirenju dugovanja a iznad toga pise: ovrsni postupak pod broj-- javni biljeznik xy.pa vas molim odgovore na par pitanja:Da li je poceo vec ovrsni postupak iako ja nism primio nista od javnog biljeznika.pPostoji li zastara na takvo dugovanje.Da li mi mozemo traziti naknadu stete onda od allianza za provale na kiosku.Unaprijed zahvalan.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija