Jump to content

oltea

Korisnik
  • Broj objava

    94
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. Ja sam u grutovnici na temelju nasljedivanja od pokojne mame koja je bila posjednik u katastru od 1975 I vlasnik u gruntovnici od 1994 do Smrti u 2008 ne znam na temelju cega protustranka tvrdi da mama nije mogla nasljediti djeda jer da nije bio posten posjednik jer da je znao da je netko drugi vlasnik djed je bio I posjedu 25 godina kad je uveo mamu u posjed
  2. Ujak jos nije dignuo tuzbu ali bude mama je u katastru I u gruntovnici, a nakon njene smrti ja sam upisana u gruntovnici kao vlasnik 100%, I ja sam u posjedu (imam kljuceve, pristup, brinem se za nekretnine etc) Sta ja onda tu moram dokazivati? odnosno zar nije teret dokazivanja na ujaku ako on mene tuzi da ja nisam vlasnik?
  3. Postovani legalni umovi na Legalis.hr, pokusavam odgonetnuti obiteljsku zavrzlamu. Mamin ujak zivio u USA of 1930 do 1978. U 1950 Ujak je dao mome Djedi punomoc gdje se kaze: "dajem sve moje nekretnine mojoj necakinji da uziva, upravlja, ograduje, placa poreze I namete, I odstani svake smetnje za tako dugo dok se ja ne vratim u domovinu ili zamijenim punomoc drugom". Djed je stupio u posjed nekretnina (3 maslinika), brinuo se I uzivao. Ujak je umro 1978 u USA. Nikad se nije vratio u domovinu niti je punomoc povucena ili zamijenjena drugom. Djed je uvijek smatrao da je on posjednik I vlasnik I da se njegov ujak s punomoci zapravo odrekao nekretnina jer je zelio da ostanu u obitelji, a znao je da se nece vratiti u Hrv. Cestice su bile upisane u katastru na djedovom posjedovnom listu. Dali je djed stekao vlasnistvo dosjeloscu nakon 28 godina posjeda? U 1979 djed radi diobu u katastru, svakom of troje djece daje ponesto of nekretnina. Moja mama je dobila ta 3 maslinka I stupila u posjed, brinula se I uzivala. Upisana je u gruntovnici kao vlasnik, I na jednoj cestici je dobila gradevnu dozvolu I sagradila jednostavan objekt (garaza/konoba). Mama je umrla, I zemlju ostavila meni. Ujakov nasljednik u USA me tuzi da je on vlasnik. Vazno je spomenuti da od 1950 do prosle godine nitko nije djedi niti mami osporavao posjed ni vlasnistvo. Dali da se upustam u sud? Voljela bi zadrzati zemlju, vezana sam za nju kao I moja mama I moj djed prije mene. Hvala na savjetu.
  4. G-man, necak je student 22 godine I sportas koji puno putuje, pa bi njegova mama se za to brinula. Bovu, ujak tvrdi da je zemlja njemu darovana (pokojni baba I dida) usmenim putom I zato sto je bio jedini sin Moja mama je imala darovni ugovor I vlasnik je u gruntovnici
  5. Postovani, molim savjet u slijedecem: Naslijedila sam zemlju of pokojne mame. Ujak osporava vlasnistvo. Sud je odbacio tuzbu ali ujak trazi reviziju I ona je u toku. Ja zivim u diaspori I ne mogu se time baviti. Poklonila bi zemlju necaku koji je student. Njegova mama bi se zalozila I brinula za sud u njegovo ime. Dali je to moguce, I kako, pravno obaviti? Hvala lijepa.
  6. Ispricavam se ako nisam na pravom mjestu, pa molim moderatore da me usmjere gdje treba. Hitno trazim preporuku za odvjetnika u Rijeci koji ima iskustava u stvarnom pravu, dobar komunikator (email itd jer zivim u diaspori) I savjestan. Dobra provizija. Hvala lijepa.
  7. Savjet molim. Protustranka ima odvjetnika koji je agresivan u nastupu I rijecima i u nekoliko navrata mi je poslao pismenu komunikaciju u kojoj me vrijeda i intimidira, i izvan konteksta pravnog predmeta. Nedavno mi je poslao email u kojem kaze "vi niste Hrvatska drzavljanka i kao takva nemate zakonska prava u Hrvatskoj". (U emailu se radilo o naknadi parnicki troskova). Ja zivim u diaspori, ali sam Hrvatska drzavljanka of 1993 godine. Dali je ovakvo ponasanje normalno i dali se ocekuje da stranke toleriraju ovakvo ponasanje? Dali se mogu, i tkome, pozaliti, ili cak i podignuti tuzbu za vrijedanje. Hvala lijepa.
  8. dobro hvala dali moze predmet ovrhe biti nekretnina koja je predmet parnickog postupka (osporava se vlasnistvo) ili nekretnina koja je u postupku legalizacije/etaziranja?
  9. Dobar dan svima, molim savjet u delikatnoj situaciji. Naslijedila sam od pokojnih roditelja 3 sudske parnice, sve vezane uz nasljedstvo od pokojne bake I dide. Prvu parnicu, a za vlasnitvo nekretnine, su roditelji izgubili I ja imam 15,000 kuna sudskih trosova za platiti. Moj suvlasnicki dio na toj nekretnini, I naslieden od roditelja, je 20%. Ujak koji je dobio parnicu ne zeli nagodbu, isplatu itd I prijeti se ovrhom "na svemu sto ja posjedujem". Ja trenutno nisam u mogucnosti platiti 15,000 dug. Dali ujak moze birati predmet ovrhe prema vlastitim zeljama? Ima 3 mogucnosti: 1. 20% na nekretnini gdje smo izbubili parnicu, vrijednost circa 12,000 Eura 2. vlasnik sam u cijelini garsonijere gdje je cijela zgrada u postupku legalizacije I etaziranja, vrijednost 50,000 Eura 3. vlasnik sam zemlje u cijelini koja je predmet nerijesenog sudskog postupka (drugi ujak tuzi da je njegovo), potencijalna vrijednost 30,000 Eura Dali bilo koja od 3 mogucnosti moze postati predmet ovrhe? Hvala.
  10. Dobar dan svima, I lijepo molim za savjet u delikatnoj situaciji. Angazirala sam novu odvjetnicu za postupak koji se vec godinama povlaci po sudu jer me protustranka tuzi za utvrdenje vlasnistva. Radi se o zemlji vrijednoj cca 80 tisuca eura naslijedenu od pokojnih roditelja (I njihovih roditelja prije njih) za koju sam emocionalno vezana. Ja zivim u diaspori vec 27 godina pa sam dosta naivna u svezi Hrvatskog sudstva I kako neke stvari funkcioniraju. Pitanje: kako obecati odvjetnici nagradu/bonus itd ako uspjesno zavrsi sud i koliki iznos je (ako je) uobicajen? I zapravo kako to predociti, koje izraze upotrijebiti itd? Hvala lijepa.
  11. Molim savjet. Ja sam vecinski vlasnik 80% u posjedu nekretnine. Manjinski vlasnik ne zeli isplatu ili razvrgnuce, ne zeli komunicirati ili pregovarati. Ja razumiem moja prava i obaveze ali nisam sigurna sto NE mogu ili ne smijem ciniti bez pristanka manjinskog vlasnika? Dali mogu traziti adaptaciju? Dali moram platiti najam vlasniku koji nije posjednik? Dali sam ja sama odgovorna za uzdrzavanje nekretnine? Hvala lijepa.
  12. Molim savjet. Kako organizirati jednostavnu nagodbu sa protustrankom? Radi se o nekretnini i dugogodisnjem sudenju koje ne vodi nigdje. Dali treba koristiti odvjetnika ili neku drugu sluzbenu osobu? Hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija