Jump to content

NevenkaNena

Korisnik
  • Broj objava

    60
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je NevenkaNena objavio

  1. Da li imam pravo u parnici tražiti od budućeg vlasnika nekretnine da mi prizna i naknadi manje troškove za ugradnju centralnog grijanja u stanu čime je povećana cijena nekretnine i da li mogu tražiti da mi naknadi neki iznos jer sam nepunu godinu dana uzdržavala njegovu tetu a moju staru svekrvu jer je ona bila slabopokretna, veoma slabovidna i nije niti izlazila iz stana pa sam ja o njoj u potpunosti brinula. Nevenka.
  2. Poštovani, mogu li dobiti odgovor, najljepše molim. Nena
  3. Poštovani da li ovdje mogu dobiti odgovor koji sam postavila u jednoj rubrici Općenito, pa još nisam dobila odgovor a žurno mi je potreban. Kako sam po Zakonu o nasljeđivanju izgubila stan kao snaha, jer nije bilo pisane oporuke nakon iznenadne smrti moje svekrve, zanima me tko će plaćati uplatnice za režije u stanu koji napuštam, tj. preseljavam se, kada on bude prazan jer još nije pravomoćno određen vlasnik stana a ja sam se odrekla nasljeđivanja. Odjavila sam se uredno na MUP-u, platila sve režije za srpanj 2010. i prijavila se na drugu adresu. Kome ostaviti ključeve stana, dok se ne donese rješenje o pravomoćnosti nasljeđivanja ovoga stana. Sa suprotnom strankom, nasljednikom ne razgovaram, imam svoje razloge, ponio se prema meni kao udovici svoga bratića krajnje nečovječno iako je bogat i ima stanove i dr. Znao je da je to meni jedini krov nad glavom ali ipak iako je Zakon na njegovoj strani, angažirao je čak 2 odvjetnika da me tužbom što prije istjeraju iz doma kojega smo suprug (pokojni) i ja gradili tridesetak godina. Još smo u parnici da vidim da li mi želi platiti ugradnju centralnog grijanja u stanu i kolimo uređaja u stanu čime smo povećali vrijednost stana jer to ovaj stan prije nije imao. U kolovozu mjesecu neće me biti ovdje, tko će plaćati do okončanja parnice režije stana koje budu dolazile u poštanski sandučić a sve glase na ime moje pok. svekrve koje sam ja do zadnjeg dana uredno sve plaćala. Odjavila sam se službeno odavde. Može u vezi ove teme žuran odgovor na kojem se istinski zahvaljujem. Nevenka. Molim vas da me uputite u slijedeće: Kada posve (uskoro) izađem iz stana koji nisam naslijedila jer nije bilo pisane oporuke, kome trebam ostaviti ključeve stana ili ga zapečatiti do pravomoćnosti rješenja o nasljeđivanju. Da li se pečačenje stana plaća ili ne i tko to plaća ili da jednostavno zadržim kljčeve kod sebe, povremeno (ljudski je) pogledam stan da li je sve u redu i tek po pravomoćnosti rješenja predam ključeve stana nasljedniku. U parnici smo, samo zato da vidim da li mi želi platiti ugradnju centralnog grijanja i eventualno ugradnju dva klimo uređaja u stanu ukoliko ih ne odnesem sebi jer sam ugradnju i platila a meni su na drugoj adresi gdje sam odselila (prijavila to na MUP-u) potrebni i dobrodošli klimo uređaji. Druga strana samo zbog te parnice nije još pravomoćno proglašena nasljednikom i time nije niti upisan kao nasljednik, ali kako znam da me stan ne pripada jer nije bilo pisane oporuke, ja se iseljavam. Sve režijske uplatnice dok sam koristila stan, od smrti vlasnika nekretnine, redovno sam plaćala. Molim vas žuran odgovor i puno hvala.
  4. Možda nisam odmah rekla da je prvo umro moj suprug a zatim njegova majka (vlasnica stana) pa ja kao snaha, bez oporuke, nisam mogla naslijediti stan iako sam u njemu živjela i kućila stan sa svojim mužem više od 20-godina života i uzdržavali smo staru i bolesnu svekrvu cijelo vrijeme i ja sama od svoje plaće godinu dana uzdržavala svekrvu nakon smrti njenog sina a moga supruga. Zakon o nasljeđivanju bi se IPAK trebao malo doraditi da da mogućnost ljudima koji su veliki dio svojega života imali krov nad glavom i vjerovali da im je to do smrti jer će živjeti sa svojom obitelji. Sada sam doživjela da sam izgubila stan i otišla na cestu kao bogac a nasljednik je nećak koji nije s nama niti kontaktirao a ovim stanom koji sada dobiva na poklon niti orao niti kopao imati će treći dvosobni stan besplatno, sve nasljeđivanje, rodio se pod sretnom zvijezdom. Uzdržavala sam svekrvu, imam li prava tražiti od nećaka novac za uzdržavanje njegove tete a moje svekrve? Koja su moja uopće prava ?????? Molim brzi odgovor i hvala. Nevenka.
  5. Hvala na ljudskom razumijevanju. Molila bih, ako još netko ima kakvu ideju meni u korist da bih stavila u žalbu na rješenje - možda bih imala neku malu korist, a svakako idem u žalbu da dobijem na vremenu da bih se odselila za vrijeme svojega godišnjeg odmora. Sumnjam da bi budući nasljednik (on to ovoga momenta još nije, ali biti će) imao razumijevanja za bilo kakav rok da mi da, jer je njemu satisfakcija istjerati ženu svoga pokojnog bratića iz stana u koji nije uložio niti čačkalicu. U životu mu se do sada, dobro posložilo, prevarom moje svekrve dobio je drugi dvosobni stan a sada po Zakonu imati će od moje svekrve treći dvosobni stan za svoju tročlanu obitelj a da niti u jednom slučaju u vezi stanova nije niti "orao niti kopao" - sve nasljeđivao. Čovjek se rodio pod sretnom zvijezdom. Oni koji visoko lete, nisko i padaju. Dakle, što bih u svoju korist mogla navesti u žalbi, da li to da tražim od nasljednika (ako je moguće) da mi da neku siću što sam svoju svekrvu a njegovu tetu izdržavala godinu dana i rješila ju minusa od 8.000,00 kuna na računu od mirovine kod ZABE - što je imala poslije smrti svoga sina a mojega supruga. Da li građanin može dati svoje mišljenje u vezi Zakona o nasljeđivanju da se doda još koja stavka tko može biti nasljednik osim rođaka - jer kad se meni dogodilo ovo užasno da me Zakon izbacuje iz stana nakon 25-godina zajedničkog života i ulaganja i kućenja a stara svekrva je umrla nakon svoga sina a moga muža bez oporuke - bilo bi dobro da se nešto doda u tom Zakonu, da osim mene u buduće više nitko tako ne strada, jer mi je istinski ugrožena egzistencija. Hvala na ideji, svakoj dobroj duši, ako mi može dati. Nevenka. :tuzan:
  6. Poštovani, Molim Vas ako može što hitniji odgovor. Kako nije bilo oporuke stan svekrve naslijedio je njen nećak. To je po Zakonu o nasljeđivanju tako i to sam znala. Ali kako ta neugodna situacija još traje imam rok do 07.04. da dam žalbu na Rješenje o nasljeđivanju koje je stiglo od Ostavinskog odjela Općinskog građanskog suda u Zagrebu. U tom Rješenju određen ne nećak moje pokojne svekrve za nasljednika nekretnina: stan i grob koji su bili u vlasništvu svekrve i pokretnina: iznos novaca od njene mirovine u Zagrebačkoj banci. U istom rješenju sudac pojedinac napisao je koje su sve bile pogreške javnog bilježnika u vođenju postupka oko nasljeđivanja. Nismo pozvani na ročište u Ostavinskom odjelu, Rješenje je donijeto bez ročišta s time da se mogu žaliti. Da li ja išta mogu navesti u svoju korist sada barem, da sam svoju svekrvu uzdržavala nakon smrti moga supruga i da li mogu tražiti od nasljednika da mi barem nešto isplati ? Pretpostavljam, s obzirom da se nije spominjala nikakva druga nekretnina, da ono što je u stanu u kojem sam bila više od 20-godina i što sam od stvari kupovala da je to moje i da mogu odnijeti u drugi stan, moje osobne stvari, neku malu tehniku i sl. jer nitko i nije tražio da to ostane u stanu, tj. da ja to ne uzmem sa sobom. Kako taj nećak a bratić moga pokojnog supruga s kojim nismo skoro niti kontaktirali će biti vlasnik stana, zanima me u kojem roku se trebam iseliti (otprilike) i da li ja mogu staviti zahtjev da to bude za vrijeme mojega godišnjeg odmora, jer samo tako u jednom danu ne mogu to sve napraviti. U radnom sam odnosu, pa bih koristila dio godišnjeg odmora u srpnju mjesecu da se iselim. Da li mi to može nećak zabraniti i postaviti neki prije rok ? Da li žalbom dobivam na vremenu koje bi mi odgovaralo za iseljenje ? Kako to sada dalje ide i što sve mogu očekivati a uistinu sam se razočarala u nećaku koji samnom ne želi niti kontaktirati od momenta kada je svekrva umrla i ne shvaća kako ja to sve doživljavam kao čovjek, smrtni slučajevi su me potresli i gubitak krova nad glavom koji stan smo kućili isključivo suprug i ja više od 20-godina i uložili puno novaca bez obzira što smo mi u tome i uživali, ali to je uistinu veoma stresno, osjećaj da me se izbacuje kao krpu po Zakonu. Molim Vas što brži stručni odgovor i jako se zahvaljujem na tome. Nevenka.
  7. Hvala na brzom odgovoru. Na sreću imam svjedoke usmene oporuke, pa me zanimalo kako bi mogla reagirati druga strana - oličenje nepoštenja i lopovluka i pohlepe odavnina. Hvala uz veliki pozdrav. Nevenka.
  8. Poštovani, da li mogu dobiti odgovor na moje pitanje, dosta mi je važno na što se iskreno zahvaljujem. Nevenka
  9. Poštovani, Budite ljubazni pa mi nabrojte sve mogućnosti koje postoje za pobijanje usmene oporuke, npr dva svjedoka koja su istovremeno nazočila usmenoj oporuci u vezi nasljeđivanja stana i groba, nekoliko dana prije smrti davatelja usmene oporuke. Kako to izgleda na ostavinskom ročištu, kako se ispituju svjedoci usmene oporuke i kako to druga strana može pobijati. Hvala.
  10. Poštovani, Hvala na odgovoru. Do dan danas ne vjerujem da mi je svekrva umrla "prirodnom smrću" a pogotovo da se je ubila s cijelom kutijom Praxitena koja je bila kraj njenog kreveta s pola čaše vode. To dokazati sada ne mogu. Znam da su joj se ruke tresle i da me je znala zamoliti da joj istisnem lijek-tableticu iz folije kada je trebala a uzimala je puno lijekova. Kada bi to činila sama uvijek je bilo nekih tabletica po podu, ili u kuhinji ili u njenoj sobi. Kraj njenog kreveta bile su uredno posložene 2 ispražnjene folije Praxiten tableta i kutija. Kada sam nećaka pitala tko joj je to donosio, on je mirno rekao da je to on bio jer mu je rekla da ne može spavati. Našla sam još 3 pune kutije Praxitena. Sve je to namještaljka jer mi se svekrva u zadnje vrijeme dosta približila i počele smo se dobro slagati pa mu je to pretpostavljam u jednoj njegovoj posjeti možda i rekla i također dala na neki način do znanja da mu neće ostaviti stan jer su odavno bili u svađi i po sudovima o čemu imam originalnu dokumentaciju gdje ga opisuje kao prevaranta za drugi stan koji je dobio kada je ona lažno potpisala da stanuje s njima pa je time njegov otac ishodio stan za sebe, sestru pok. svekrve i nećaka s obitelji. Ja sam bila šokirana kada sam ju zatekla u pratnji policajca kako je izgledala i s njom takvom noć provela. Možda mi je htio "namjestiti" kada dođem doma (a same smo živjele) da izgleda da sam ja svekrvu otrovala Praxitenima. Imao je on sigurno više opcija u suradnji s prijateljom odvjetnikom što će sve biti ovisno o situaciji kako se bude odvijala. Znao je dobro da će me njena smrt iznenaditi i šokirati. Ne vjerujem da je uopće bio izvan Zagreba jer me je više puta zvao s mobitela na mobitel stalno govoreći "zabrinuto" da ne može tetu dobiti na telefon a da nije u Zagrebu. Drugi dan kada je došao skockan i hladno proračunat odmah je dao da se teta odvede na spaljivanje bez obdukcije iako znam da nikada nije bila pristalica spaljivanja - rekao je da mu je ona rekla kada bude umrla da se želi spaliti. Čak vjerujem da je taj dan bio u stanu i uvjerio se da je teta mrtva i tko zna od čega je zapravo umrla, možda su Praxiteni samo postavljeni da izgleda da se je ubila. Uostalom vidjela sam da su donijete iz trgovine nove namirnice i higijenske potrepštine koje su bile u njenoj sobi. Ne želim biti vještica, ali nikada mu taj stan ako ga uzme neće biti blagoslovljen. Dati ću si truda, iako to jako košta, da mu pripadnu "zidovi" a meni unutrašnjost, jer on te pokretnine ne nasljeđuje. Pripasti će mu i tetin grob a i silni novčani dugovi - ta će ga pohlepa pokopati. Sastati ću se s njim na "neutralnom terenu" i još jednom lijepo zamoliti:moli:da mi ostavi stan s napomenom da ću tražiti za ono što me pripada da me novčano isplati ako mi ne želi prepustiti jedini krov nad glavom. Što se tiče tetine dokumentacije u stanu, nećak je tu bio "domaći" i "pomagao" teti u mojoj odsutnosti dok sam bila na poslu. Tu je dokumentaciju on još i prije dobro "razgledao", uzeo je neke stvari za "odjavu" tete, a druga dokumentacija - koliko sam i ja na kraju razgledala je bezazlena i njemu nije od neke koristi. On je koliko ga malo poznajem dosta i kolebljiva osoba, bez svoga prijatelja odvjetnika - potpuno je mutav. Jeste da je grabežljiv i lopovčina. Znam da su takvi najgori jer se nikada ne zna kako će u kojem trenutku odlučiti - stalno su na nekoj vagi. Ja sam stalno u kontaktu sa svojim odvjetnikom. Sve skeniram i šaljem mu e-mailom. Približavanje teti nisam mu mogla zabraniti, jer je on njoj jedini živući rod, bila je teta sama i on je dolazio dok sam bila na poslu, darivao joj banane, čokolino, nudio sitne usluge a pretpostavljam da je njoj to bilo drago pa se ona eto počela s njime družiti-zmija se tako uvlačio u njenu dušu pričajući pričice "iz davnina" i budeći u njoj sentimentalnost za prošla vremena. Znam da mi je svekrva rekla kada se bude riješila svojih dugova na računu u banki da će poduzeti sve što je potrebno da mirovinu dobiva kao i moja majka putem poštara - keš na ruke. Možda joj je punomoć "podvaljena" kao neki papir koji treba potpisati da se preda banki da dobiva mirovinu na kućnu adresu a da nije niti znala da je to punomoć za odvjetnika i dizanje tužbe za moje iseljenje. Bila je dosta slabovidna a kao žena u visokoj starosti lako moguće prevarena. Tako je nećak sebi "osigurao" put do stana da mi ga ona ne bi ostavila. To sada ne mogu dokazati jer je ona u "pepelu" a nikada s nama nije bilo nekih svjedoka u stanu. Živjeli smo skromno i povučeno. Sin joj je umro-moj suprug a bratić nećaka. Vjerujem u pravdu, onu Božju, i opet kažem sve se vraća i sve se plaća kroz nešto što nam je najdraže i što najviše volimo. Poštovani, ako znate, još jednom najljepše molim da li mi možete reći u vezi ostavinske rasprave i ostavine stan i grob koliko bi mogla koštati ta ostavinska rasprava i od nas dvoje koliko bi tko trebao platiti tu raspravu. Može odgovor na ovaj gore zadnji pasus i puno Vam hvala uz iskreno poštovanje. Nevenka. :hvala:
  11. Poštovani, zanima me da li se smije prije ostavinske rasprave, podizati s računa umrle svekrve novac ??? Jučer sam u poštanskom sandučiću uzela izvadak iz Zagrebačke banke na ime pokojne mi svekrve i vidjela da je nećak dana 28.09.2009. (imao je njenu bankovnu karticu i znao je PIN)s bankomata podigao novac u iznosu skoro cijele mirovine 2.500,00 kuna sebi u korist. Ostavinska rasprava još nije bila. Svekrva je umrla 17.09. a pogreb je bio 22.09. Nećak je 18.09. uzeo njene dokumente iz našega stana i rekao mi da mu to treba da izvrši sve odjave pokojne mu tete, mirovinsko, zdravstveno i valjda da javi i Zagrebačkoj banki da je ona umrla i preda njenu karticu putem koje je dizala prije svoju mirovinu. Ipak je sebi u korist 28.09. s bankomata podigao 2.500,00 kuna. Ja sam to doznala-vidjela iz redovnog izvadka koji dolazi u poštanski sandučić. Još me zanima, s obzirom da je ostavina-nekretnina iza pokojne mi svekrve veće novčane vrijednosti (stan i grob)tko sve i u kojem omjeru plaća ostavinsku raspravu kada se budemo tamo našli po pozivu nećak i ja - ako mi se može odgovoriti otprilike koliko to košta ? Puno pozdrava i hvala na odgovoru, ako može što prije. Nevenka.
  12. Poštovani, Sve sam učinila sa svoje strane, bila sam u matičnom uredu i dala podatke o smrti svekrve, da sam s njom jedina stanovala i živjela dugo godina, da smo moj pokojni suprug i ja poboljšali uvjete stanovanja, da smo zapravo na neki način od svojih mjesečnih plaća uzdržavali svekrvu umirovljenicu s malom mirovinom i dr. a uz to sam i napomenula da pokojna svekrva ima jedino nećaka od svoje pokojne sestre. Nisam mogla to da ne spomenem. Vjerujem da je nećak bio "brži" pa prije mene otišao u matični ured da me ne bi niti spomenuo pa ja ne bih niti znala za ostavinsku raspravu. Dobila sam sve potrebne papire od matičarke iza pokojne mi svekrve i otišla iz matičnog ureda s time da ćemo dobiti poziv za ostavinsku raspravu nećak moje pokojne svekrve i ja. Drugi dan me nazvao nećak i iznenadio se je zašto sam otišla u matični ured jer je otišao i on pa mu je rečeno da sam ja bila prethodnog dana ujutro. Rekla sam mu da mi je smrtni list trebao kao prilog za odgovor na tužbu svekrve za iseljenje. Nije to uopće komentirao kao da nije niti čuo. Znam da je sve znao u vezi tužbe koja mi je došla iza pogreba pokojne svekrve a njegove tete. Predložila sam sudu da donese rješenje o obustavi postupka temeljem članka 215.b Zakona o parničnom postupku. O tome sam razgovarala s odvjetnikom i prijateljicom bilježnicom i oni su rekli da je to u redu, ali, da nisam opreza radi, napisala da u cijelosti osporavam tužbeni zahtjev pa da odmah napišem dopunu odgovora na tužbu što sam i učinila po točkama tužbenog zahtjeva. Napravila sam i uvid u spis i vidjela punomoć koja nije generalna već samo piše da je odvjetnika svekrva opunomoćila za mojim iseljenjem. Kako je ona bila slabovidna, pretpostavljam da je potpisala bjanko punomoć, jer je nečijom rukom štampanim slovima ispisano sve drugo na punomoći a potpis slabovidne svekrve bio je nečitak. Teško je dokazati da li je ona to uopće i potpisala. Također je teško dokazati da li je njoj itko i pročitao tužbeni zahtjev kako glasi i da li se ona ikada s njime složila da ide u proceduru. S nećakom se nisam više čula a i inače on s nama nije skoro nikada niti komunicirao osim sms-poruke jednom godišnje za sretan Božić i Novu godinu. Uzeti ću odvjetnika da bude samnom na ostavinskoj raspravi-opreza radi. Zanima me s obzirom da je stan i grob ostavina - velika vrijednost, koliko i tko (od nas dvoje) bi trebao platiti ostavinsku raspravu ? Kada sam zamolila nećaka da mi ostavi stan rekla sam mu da on u taj stan nije niti mrvicu ičega donio, da ima dva dvosobna stana za tročlanu obitelj i druge vrijednosti ali i da stan nosi velike dugove, i dr. pa je on rekao da će sve izvidjeti koliki su dugovi jer on tuđe dugove - ako su veliki - neće plaćati. Znači li to da će se odreći ostavine ? Može li on na ostavinskoj raspravi reći da ostavinu ustupa meni ??? Ako se on kao nasljednik ne prihvati nasljeđa zbog dugova a ja nisam nasljednik može li ta ostavina (stan i grob) iza pokojne svekrve postati tzv. "ošasna imovina" ??? Da li njemu banke i kartičarske kuće mogu reći prije ostavinske rasprave ili kasnije koliki je dug sveukupni mojega pokojnog supruga a njegovog bratića ili se to drugačije utvrđuje. Već je godina dana prošla, više ne dolaze kao prije opomene za neplaćene dugove a kamate se gomilaju i povećavaju dugove. Koji je rok zastare za neplaćanje dugovanja i da li rok počinje teći svakom novom ostavinskom raspravom zavisno tko će biti nasljednik ? Koje sve varijante mogu očekivati na ostavinskoj raspravi i koja bi po mene bila zapravo najbolja i najmanje koštala?? Da li mi savjetujete, da prije ostavinske rasprave još jednom lijepo zamolim za razgovor s nećakom na neutralnom terenu npr. uz kavu, da se dogovorimo kao ljudi u vezi stana da ne idemo u grču na tu raspravu ? Nije mi do zaoštravanja odnosa s nećakom jer i nisam u dobroj poziciji, sve ovisi o njegovom "raspoloženju" i izjavi u malo vremena ostavinske rasprave. Ako on ne bi pristao da mi ustupi stan mogu li odmah tražiti da se procjeni npr. bračna stečevina tj. sve pokretnine u stanu pa da mi on to isplati u novcu - kako to pravo "ide" ?? Ne bih željela da mi kaže da mi dozvoljava stanovanje jer tada nikada ne bih znala dokle traje to stanovanje a dugove bi morao platiti pa i stečevinu. Hvala Vam na ljubaznom odgovoru. Nevenka.
  13. Hvala dragi moji prijatelji. U vas imam povjerenja. Ujutro idem u PU Trešnjevka-matičarka me obavijestila da su stigli papiri za svekrvu pa idem obaviti sve što treba. Sve to je potrebno prije ostavinske rasprave. Pozdrav svim dobrim ljudima s ove stranice-puno mi srcu znače vaše riječi - sama sam i to mi teško pada. Moji papagajčići jedina su mi draga živa bića u stanu u kojem se tako nelagodno osjećam a i imam neki čudan strah kada pada noć u ovom stanu. Pozdrav. Nevenka.
  14. Hvala na lijepom odgovoru. Očitovati ću se na dopis suda i pozvati na članak koji govori o obustavi postupka smrću tužiteljice ali tko će platiti ono što je odvjetnik napisao da se treba platiti ??? ili to važi da je tužiteljica bila živa. Vjerujem da je odvjetnik ovlašten samo za ono što je napisao u prvom dopisu za iseljenje do 01.08.2009. ali ja ipak nisam izašla iz stana tek tako jer sam u braku više od dvadeset godina doprinosila zajedničkom životu a u čemu je moja svekrva u potpunosti uživala i imala sve ono što i mi ali od naših plaća. Mene zanima da li je smrću tužiteljice taj predmet zatvoren ? Mi u upravi recino predmet na kojem se više nema što raditi damo na arhiviranje na određeno vrijeme. Ja dobro poznajem rukopis tj. potpis svoje svekrve. Znam da je ona s godinama slabija i slabije vidjela pa joj je potpisivanje bio problem, međutim, potpis ipak ima neke svoje karakteristike koja u ponekim slovima kada pišemo ostaju. Što ako vidim potpis koji uopće niti liči na potpis moje svekrve a to zapravo nemogu niti dokazati ako bi i bio krivotvoren. U svakom slučaju iskoristili su radi veće imovinske koristi - stana, moju svekrvu da ju prevare kao "dušebrižnici" da će joj biti bolje samoj nego samnom iako su znali da ima malu mirovinu, da je slabovidna i slabopokretna jer nije izlazila iz stana, možda veoma rijetko. Stan je na IV-katu i nema lifta a ona se slabo inače kretala. Psihički nije bila stabilna, ponekad rastrojena, nije ona niti mogla tražiti odvjetnika jer mi je rekla dok sam bila te subote odsutna tj. u posjeti svojoj staroj majci da je nećak doveo u stan prijatelja svoga koji je odvjetnik da ona potpiše punomoć pa će on napisati dopis za moje iseljenje. Nije ga pisao u stanu i pitanje je da li ga je ona ikada i vidjela i znala kako je napisan. Da li odvjetnik uopće smije ići samoinicijativno u stan staroj ženi??? Ona ga nije mogla telefonom zvati niti ga je poznavala a vjerujem da nije niti znala ako je i potpisala što potpisuje i što iz toga može proizaći. Da li je to obmana nemoćne osobe ??? Glavni spletkar je nećak koji ju je uz "poštenog" odvjetnika prijatelja naveo na sve radnje. Znam kako izgleda Punomoć koje izdaju NN. ... što je potcrtano u onome "da me(nas) zastupa u građanskom, parničnom, vanparničnom, ovršnom, zemljišnoknjižnom postupku, kaznenom predmetu, postupku pred trgovačkim sudom, u postupku pred tijelima državne uprave koji se vodi kod ... tu se rukom upisuje dalje.... zbog ... opet se rukom upisuje... pa ostali štampani tekst i na kraju datum i ispod toga njen npr. potpis. Ljudi pa ona je slabovidna, puno puta se služila pipanjem po stolu da si uzme hranu kada bi jela, sve je pipala prstima, pa ja to znam, pa kako da išta dokažem "maherima" koji su ju iskoristili i obmanuli ?? Teško. Vidjela sam da u stanu nema niti jedne njene medicinske dokumentacije, nema njene osobne iskaznice, zdravstvene niti dopunskog osiguranja. Sve je to uzeo nećak dok ju je posjećivao ali njen liječnik ima evidenciju o njenim bolestima i svim lijekovima. Da, ovaj tjedan napraviti ću uvid u spis. Napisati ću mali i kratki odgovor na tužbu jer su odvjetnici skupi, mislim sada na ovaj početak a kasnije ću se ipak konkretno obratiti svojem odvjetniku. Odvjetnik svekrve piše da je se oslobodi dužnosti plaćanja sudske pristojbe u parnici - a od kojih novaca je očekivao da mu ona plaća usluge ??? Vjerojatno je i on očekivao neku dobit od stana kada ga nećak sigurno dobije. U svakom slučaju vidno prljava igra toga dvojca. Da li netko drugi osim slabovidne svekrve može rukom na punomoći ispisivati što je "potrebno" a svekrva samo da se na kraju potpiše ??? Veoma sam razočarana postupcima nećaka naspram svoje tete a moje svekrve i naspram svoga bratića a mojega supruga kojemu će sada 30.09. biti godišnjica smrti a on planira oslobađanje stana od osoba. Imao je nećak "razloga" kada me je taj četvrtak puno puta zvao s mobitela na mobitel na posao da mu se teta ne javlja na telefon. Znao je on da ona nije živa i ne vjerujem da je bio izvan Zagreba. Htio je da dođem s posla i zateknem ju mrtvu pa možda da me se čak proglasi da sam joj nešto učinila da umre. Ima on u glavi konstrukcije za sve uz pomoć odvjetnika-prijatelja. Ako griješim ispričavam se dragome Bogu za svoje sumnje. Sada ću skenirati tužbu pa e-mailom poslati svojem odvjetniku da vidi tu umotvorinu. Lijepi pozdrav od tužne Nevenke. Napraviti ću uvid u spis ovaj tjedan.
  15. Poštovani a u kojem onda slučaju dolazi do obustave ili prekida postupka (još se nismo niti našli u parnici) s obzirom na smrt osobe koja je tražila "zaštitu svojih prava sudom". Nećak će se tek na ostavinskoj raspravi odrediti da li on prihvaća sva tetina nasljeđa, znači i dugove od oko sada 200.000,00 kuna koje je pak teta nasljedila kada se prihvatila nasljeđa svoga sina a moja bračna stečevina se ne smije meni neisplatiti jer i to nećak "nasljeđuje". Platiti će nećak i dobar iznos novaca kao porez na stan. Rekao mi je osobno da će vidjeti koliki su mu dugovi od tete jer on tuđe dugove neće plaćati. Rekla sam mu da osim dugova i poreza treba meni isplatiti moju bračnu stečevinu pa neka razmisli u vezi stana koji je neuređen stan, na IV-katu bez lifta s jednom sobom i dnevnim boravkom vezanim uz kuhinju i kupaonicom s Wc-om i balkonom. On već ima daleko bolja dva stana ali ne libi da bi mene izbacio iz stana iako u ovaj nije niti čačkalicu kupio. Meni je svekrva više puta rekla da će mi ostaviti stan da nećak ima i da njemu ne treba i da on sigurno meni neće uzeti stan našto sam joj rekla da u to uopće ne vjerujem i da se ona pisanim putem odredi da bude traga da meni namjerava ostaviti stan. Uostalom i umrla je pod čudnim okolnostima i nebih rekla da nećak tu nije imao prste vjerojatno mu je rekla da meni ostavlja stan i da povlači ono što je napisala pa je "trebala hitno umrijeti" jer je ona osoba koja napada i vrijeđa a kasnije se višeputa ispričava. Dakle kada se obustavlja ili prekida postupak - hvala na odgovoru i svemu do sada, stvarno ste ljubazni. Nevenka.
  16. Poštovani, Nakon posla u petak nađem u svojem poštanskom sandučiću rozi papirić od pošte da hitno preuzmem pismeno. U subotu (samo podsjećam: svekrva mi je umrla 17.09. a sprovod je bio 22.09.2009.) ujutro odem na poštu i preuzmem pismeno koje mi je pokvarilo cijelu subotu. Općinski građanski sud u Zagrebu u prilogu dopisa od 21.09.2009. dostavlja mi tužbu od 11.09.2009. kao tuženici od tužiteljice moje preminule-sada svekrve zastupane po odvjetniku (imena nisu važna)na davanje ogvora na tužbu jer sam se oglušila na dopis-prijedlog odvjetnika svekrve da se iselim do 01.08.2009. za vrijeme mojega godišnjeg odmora ove godine. U tužbi protiv mene doslovce je "nadrobljeno svašta meni na dušu". Kako je moja svekrva umrla smatram da treba taj postupak obustaviti i da bi moj odgovor trebao biti kratak i s prilogom osmrtnice jer još drugi dokaz nemam da je svekrva umrla pa to poslati 3X sudu. Kada sam napisala "nadrobljeno svašta" tu sam mislila na to kako samo oni ljudi koji žive sa starijim osobama, starijim od 80-godina života mogu iskreno reći kako je to zapravo teško i iscrpljujuće a pogotovo meni koja sam u radnom odnosu pa me puno sati nema kod kuće. Naravno da ću staroj osobi-bolesnoj osobi koja ne zna što hoće ali zna što neće biti loša snaha jer nisam s njom cijele dane i jer joj ne udovoljavam svim mogućim i nemogućim željama. Ta osoba je izbubila voljenog sina jedinca a mojega supruga pa ju i to boli i razdire. Uz to živci su joj toliko oslabili da je postala svadljiva, prkosna i grozna. Takvu psiholabilnu osobu u jednom trenutku iskoristio je nećak da ju podgovori da me istjera van jer će tada sve njene sekiracije nestati. Znao je da je stara i bolesna i slabovidna i slabopokretna i povremeno neuračunljiva. Njoj u stan dovodi prijatelja odvjetnika i sroče oni umotvorinu protiv mene a za "dobrobit" svekrve i tete i ona navodno potpiše punomoć i valjda je u međuvremenu zaboravila da je to i uradila jer mi se u zadnje vrijeme počela približavati i bile smo u dobrim ili puno boljim odnosima negoli prije. Nije nećak razmišljao od čega će i kako živjeti njegova teta, stan mu je bio u mislima, iskoristio je psiholabilnu osobu da ju nagovori na radnju zapravo njoj osobno na štetu. Napraviti ću uvid u spis - zanima me punomoć i potpis moje svekrve a onda dati prijedlog za obustavom postupka s obzirom da je svekrva u međuvremenu umrla. Papira nema nitko nikakvoga novoga niti ja a vjerujem niti nećak. Oporuke nema. Moj sin nije sin mojega pokojnog supruga pa ne nasljeđuje ništa. Moja majka samo je mjesec dana starija od moje svekrve i jako dobro su mi poznate osobine starijih ljudi - tome se ne rugam. Žao mi je zapravo toga. Mene na kraju ove gomile mojih riječi nešto zanima : odvjetnik moje svekrve je napisao brojku 1.230,00 kuna da sam mu dužna platiti za njegove radnje - kada se postupak zbog smrti prekida tko to plaća ??? Taj isti odvjetnik koji zna da zastupa osobu od 83-godine života i vidio ju je u stanu nadalje predlaže Sudu da zbog lošeg imovinskog stanja tužiteljice-moje svekrve uz potvrdu o tome ona se oslobodi plaćanja sudske pristojbe. Pa pitam ja ljudi moji kada se konstatira da mi je svekrva s malenom mirovinom bila sirota i da sam joj ja jedina u stanu pružala i ljudsku i financijsku pomoć jer ako ne može platiti pristojbu pa kako će tek sama bez mene živjeti??? Zar nije bilo ljudskije kada je nećak vidio svoju tetu koju zapravo i ne poznaje kakva je da ju je smirivao a ne da ju još nagovara protiv mene, dovodi prijatelja odvjetnika i njih dva meštra sluđuju bolesnu staricu da im povjeruje i složi se da se mene istjera iz stana. Pa to je neljudski. Vidi se iz toga da je nećaku stalo do stana, da se jako bojao da mi ga svekrva ne ostavi pa me želio što prije istjerati od svoje tete. To im neće biti blagoslovljeno a i odvjetniku to nije na čast. Zanima me kada odgovorim da predlažem prekid postupka s obzirom na smrt moje svekrve tko plaća one brojke koje mi je odvjetnik napisao da mu platim ? Nije još bila ostavinska. Nećak je nasljednik po zakonu ako se prihvati stana i drugoga a vlasnik kad sve to provede u Gruntovnici pa tek onda on ima pravo ako želi mene istjerivati iz stana parnicom kao teta zato se i nisam dala iz stana. Nisam pravnik ali logično razmišljam - Bog se moli po redu. Dragi moji prijatelji biti ću s vama u kontaktu jer mi savjet puno znači i hvala svima na pomoći. Nevenka. :cita:
  17. Najljepše molim dobru i stručnu osobu ili osobu sa sličnim iskustvom da mi napiše svoje mišljenje ako može što žurnije. Zahvaljujem se. Nevenka.
  18. Poštovani, Prošli tjedan točnije 17.09.2009. umrla mi je svekrva bez oporuke. Znala mi je govoriti da one mene voli i da će stan u kojem smo živjele poslije smrti moga supruga a njenoga sina 30.09.2008. nakon njene smrti jednog dana ionako biti moj, a da njen nećak koji ima dva stana u Zagrebu (za svoju tročlanu obitelj) sigurno neće meni oduzeti taj stan u koji smo suprug i ja ulagali dvadesetak godina zajedno, zapravo za svo vrijeme trajanja našega braka. Kada sam ju zamolila s obzirom na njenu starosnu dob i narušeno zdravstveno stanje i nećaka kao zakonskog nasljednika da se pisanim putom u vezi toga odredi na neki način da mi ostavlja stan, ona se pretpostavljam tako nečega bojala pa to nije htjela učiniti nego me čak nazvala pohlepnom. Nećak joj se u zadnjih mjeseci jako približio, dolazio u stan kada sam ja bila na poslu, činio neke sitne uslugice, dodvoravao se, pretpostavljam da je u njemu na neki način "vidjela" svoga pokojnog sina a mojega supruga pa mu je nekako počela vjerovati. Isti je za vrijeme mojega godišnjeg odmora jedne subote kada sam bila u posjeti svojoj majci (tako je ona rekla) doveo u stan svoga prijatelja odvjetnika, ona mu je dala punomoć da napiše dopis da se ja iselim iz stana do 01.08.2009. sa svojim osobnim stvarima. Nikada nećak nije razmišljao kako će ona sama živjeti a bila je slabovidna i slabopokretna i lakovjerna i bolesna s 83-godine života. U životu sam joj se dokazala bezbroj puta kako sam im prvi prijatelj u svemu a naročito svojem pokojnom suprugu koji me je istinski volio. Umrla je kod kuće. Sve to mi je jako teško palo na dušu. Nećak je bio veoma hladnokrvan, sabran i proračunat baš u svemu. Odmah se prihvatio organiziranja svega u vezi pogreba. Prije pogreba 22.09.2009. molila sam ga više puta da mi ostavi stan ali se nije očitovao o tome već je rekao ako mu stan po zakonu pripada da će vidjeti s obzirom na dugove i porez (nije spominjao moju bračnu stečevinu) da li će ga uzeti jer mu se to sve ne plaća ako je suma velika. Ne znam što je s time zapravo mislio. Kada mi se javio telefonom da me pita kako sam, opet sam ga zamolila da mi ostavi jedini krov nad glavom jer ima već dva stana za svoju tročlanu obitelj (stan i vikendicu na moru, automobil i brodicu - nisam mu spominjala. Čudio se "kuda sam navalila" da će on to vidjeti kada bude ostavinska rasprava. Što mi je činiti ??? Nadati se sa strahom ?! Da li će me on uopće spomenuti i imam li to pravo - da sam u stanu sa svekrvom a njegovom tetom ja dugo stanovala ? Da li mi je dužan isplatiti bračnu stečevinu prije nego me istjera iz stana ??? Da li uopće mogu doći na ostavinsku raspravu i kako doznati kada će i kod koga biti ??? Puno pitanja a tako mi je teško da Vam ne mogu opisati kako se osjećam sa svojih 57-godina života - zaista poštenog života. Molim Vas ako mi se može što prije odgovoriti da čujem riječ struke jer jako patim kao čovjek. :tuzan: Nevenka.
  19. Poštovani, Evo mene opet. Ne razumijem dokle može ići tvrdoglavost i nepromišljenost starih (nemoćnih ? ) ljudi i grabežljivost rođaka. Udovica sam od 30.09.2008. Ostala u stanu i dalje živjeti sa starom svekrvom jer me je to kroz suze tražila, objesila mi se o vrat rječima "Molim te ne ostavljaj me i oprosti za sve u životu što sam ti radila". Naravno prešla sam u toj situaciji preko svega. Znala sam da imam staru svoju majku puno bolesniju na drugoj adresi i još puno svojih muka svoje obitelji koju sam zapostavila u odnosu na ovu pokojnog supruga. Gdje mi je bila pamet ? Nakon kratkog vremena nećak moje svekrve postao je sve aktivniji dok u potpunosti nije "okrenuo" svekrvu protiv mene - da slučajno ona ne bi meni ostavila stan kada je on po zakonu nasljednik nakon njene smrti ako ne bude oporuke. U tome je uspio. Doduše ja neznam koliko je moja svekrva sposobna rasuđivati sa svojih 84-godine života i to što je cijeloga života bila alkoholičarka pa je to moralo ostaviti tragove na mozak uz visoke godine i kako dokazati da ona uistinu stoji iza "svojih" postupaka ? Po cijele dane radim i u stanu doslovce prespavam. Subotama sam kod svoje majke a jedino nedjelju provedem sa svekrvom jer je ona inzistirala na slobodi i samoći i da me ne vidi u stanu. Plaćam pola režija makar toliko ne potrošim a ona je nećaku dala na raspolaganje svoju mirovinu i punomoć da se o njoj brine u svemu - za sada je pokretna i jede konzerve i pije mlijeko i guta šaku lijekova a najviše Praxitene. Čuda se događaju u stanu, svaki dan neko iznenađenje. Dobijem ja od odvjetnika moje svekrve dopis da se odmah iselim za vrijeme korištenja svoga godišnjeg odmora sa mojim stvarima a to po punomoći moje svekrve koju je ona navodno potpisala ali se isti ne sjeća točno kada. Nazvala sam svoga odvjetnika i on je rekao da se čak ne moram odazvati na dopis "svekrvinog" odvjetnika pa što bude jer vlasništvo je uvijek vlasništvo a moja bračna stečevina kada se pokrene parnica biti će procijenjena i meni to neka se isplati pa ću izaći iz stana - ako do toga dođe, međutim, došlo i nedošlo, zaista ću izaći, jer stan, zidovi, mi u odnosu na mir Božji i sreću i zaborav užasa ne znači ništa. Lijepo mi je kod moje stare majke nego ovdje gdje se vode igre bez granica a u pozadini svega je nećak moje svekrve sa svojim prijateljem nekim nepoznatim odvjetnikom. Ne sekiram se više, pismo odvjetnika me je uzrujalo i uvrijedilo kada sam se sjetila koliko sam godina ulagala svoj novac i sebe u ovaj stan, i nakon smrti supruga bila pažljiva i odgovorna prema svekrvi, ali očito njoj mozak ne radi nikako kada ju nećak izdaleka vodi kao pero na vjetru. Molim Vas nakon ovog dugog uvoda (u već poznato) samo mi recite tko vrši procjenu stvari po originalnim računima u stanu da se zabilježi što je sve od bračne stečevine moje ? Ja bih npr. svu robu moga supruga koja je veoma dobra poklonila siromašnim spremačicama na mojem poslu što bi ove uzele a može li me svekrva u tome spriječiti ? Znam da je skoro nedokazivo ono što se odvija u stanu između ljudi a vjerujte mi da stari i fizički nemoćni ljudi i nestabilni u glavi, mogu jako zagorčavati život radno sposobnom čovjeku, npr. meni i ja patim, vrijeđa me, ponižava me, prijeti mi uništavanjem moje robe (jednom mi je uništila svu robu od cipela do kaputa - tada sam otišla i stvarno mi je krivo da sam se na molbu supruga opet vratila), zato sam se bila obratila Centru za socijalnu skrb da raspravimo o "problemima" u kući a i otišla sam na Policijsku stanicu da im se požalim kakva imam prava u odnosu na prijetnje stare osobe koja naprosto izaziva da čovjek digne ruku na tu šaku jada i da li ona može raditi što hoće a u pozadini je nećak i kako se mogu zaštiti. Naravno da su bili na mojoj strani što je razjarilo svekrvu pa je postala u stanu gora prema meni. Nisam joj rekla za dopis od odvjetnika, kako što mi je rekao moj odvjetnik, kada se pokrene parnica onda će on preuzeti "moj slučaj" a do tada da se ponašam smireno i nikoga ne izazivam - što sam i činila svo vrijeme, međutim moju svekrvu sve izaziva čime se ona ne može u životu okoristiti jer je uvijek živjela na tuđoj grbači. Molim vas kako ide s bračnom stečevinom i računima i kako dokazati da me svekrva cijelo vrijeme maltretira, kako dokazati situaciju u stanu i da li ona može ići na procjenu poslovne sposobnosti jer sumnjam da nećak poteže sve konce a svekrva je samo paravan . Nevenka.
  20. Poštovani, Možda ću Vam biti od neke pomoći ako Vam predložim da direktno nazovete kod nas Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Upravu za inspekcijske poslove u Vinogradskoj cesti 25 (ili odete do njih) na telefon 371-2700 jer su oni povezani s cijelom RH i sigurna sam da ćete dobiti stručan odgovor i nećete čekati na odgovor a ujedno bolje je telefonski ili direktno razgovarati o svemu što Vas interesira. Samo toliko i želim Vam svako dobro u onome što Vas zanima. Srdačan pozdrav od mene. Nevenka.
  21. Poštovani, Da li sam ovo sma dobro "sklepala" ??? Voljela bih da mi to kaže pravnik, i da mi ispravi-doradi ono što nije dobro. Budite ljubazni ako je to moguće, važno mi je, cijenim uvijek mišljenje struke-pravnika. Hvala na odgovoru. Nevenka. ------------------------------------------------------ NEVENKA VUKMANIĆ BRENKO - Nehajska 46, Zagreb JMBG : 0202952335023 Kao korisnik grobnog mjesta i istovremeno ustupatelj (majka stjecatelja) i IVAN VUKMANIĆ - Veselka Tenžere 9, Zagreb JMBG: 2504980330058 Kao stjecatelj (sin ustupatelja) u daljnjem tekstu : ugovorne strane Sklopile su dana ________________________ UGOVOR O USTUPANJU PRAVA KORIŠTENJA GROBNOG MJESTA I Ugovorne strane utvrđuju da je ustupatelj korisnik obiteljskog grobnog mjesta broj 1204 Polje 43. Razred I Odjel broj 1 na gradskom groblju Markovo Polje. II Ustupatelj ustupa stjecatelju pravo korištenja grobnog mjesta bez naknade. III Na grobnom mjestu (za tri ukopa, ukopan je moj otac 2003. i moj suprug 2008.) ne postoji ništa osim zemlje i dva drvena križa s imenima pokojnika. IV Ustupatelj ima pravo na korištenju istoga groba, a stjecatelj do trenutka sklapanja ovog ugovora o ustupanju nije imao na korištenju drugo grobno mjesto. V Stjecatelj danom sklapanja ovog ugovora stječe pravo korištenja grobnog mjesta iz točke I ovog ugovora. VI Ustupatelj ovlašćuje stjecatelja da nakon sklapanja ovog ugovora u grobnom očevidniku ishodi upis prava korištenja grobnog mjesta na svoje ime u cijelosti. VII Ugovorene strane u znak prihvaćanja prava i obveza koje proizlaze iz ovog ugovora vlastoručno potpisuju. USTUPATELJ Nevenka Vukmanić Brenko ________________________ JMBG 0202952335023 STJECATELJ Ivan Vukmanić _________________________ JMBG 2504980330058
  22. Poštovani, da li bi bili tako ljubazni pa mi dali "šprancu" Ugovora o ustupanju prava korištenja grobnog mjesta jer bih na ime svoga sina željela prenijeti grobno mjesto koje se vodi na moje ime. Koliko otprilike košta ovjera ugovora kod javnog bilježnika da li netko zna: kada ga mi po "špranci" donesemo na ovjeru oboje ili kada se ugovor sastavi kod javnog bilježnika i što sve moram od dokumentacije ponijeti javnom bilježniku. Hvala na primjerku ugovora ako ga dobijem. Nevenka V. Brenko
  23. Hvala na odgovoru. Nadam se da više neću zamarati nikoga ovdje svojim nevoljama i problemima. Rado ću i dalje pratiti tekstove jer su zaista svakome od nas dobro došli. Odvjetnici su skupi većini a ovdje ima zaista dobrih savjeta, pa si možemo pomoći u nevolji, osim ako je nešto komplicirano moramo se obratiti odvjetniku. Hvala puno uz prijateljski pozdrav. Nevenka.
  24. Hvala na premještaju, Da li mogu dobiti odgovor na pitanje. Želim koliko god je moguće u životu živjeti u miru bez nepotrebnih stresova pa me zanima da li je samnom "gotovo" što se tiče ročišta u vezi s dugovima od strane onih koji ih budu potraživali kad-tad ili da li ću se po tom pitanju morati ikada pojaviti kod javnog bilježnika. Hvala na odgovoru na prvo i ovo sada drugo objavljivanje. Nevenka.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija