Jump to content

bolero06

Korisnik
  • Broj objava

    23
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. Poštovani, - Mldb. dijete je nasljednik 1/4 imovine pok.oca te od CZSS trebam tražiti odobrenje za prodaju njegova dijela kako bi namakla novac za uzdržavanje . - Do sad je bila dovoljna procjena porezne uprave RH . - Sad traže da uz procjenu vrijednosti porezne uprave moram priložiti i procjenu ovlaštenog sudskog vješataka kako bi oni za moje dijete odabrali povoljniju. - Takvim nalogom me tjeraju da dam POLOVICU svoje plaće za procjenu vještaka. - Takav nalog držim financijski štetnim i uvredljivim. - Na koji zakon - čl. zakona se pozivaju kad nalažu da se - MORA dostaviti dvostuka procjena vrijednosti ?! Kome se mogu žaliti na odredbe zakona po kojem se nas sa mldb djecom dovodi u neravnopravan položaj ?
  2. Da, mi želimo sklopiti ugovor kojim bi se definiralo što je čije - geodet je već napravio "podjelu" na terenu i skici sa kojom smo svi suglasni.Sad samo trebamo taj dogovor u pisanoj formi sastaviti ,potpisatii ovjeriti .Tako bi postali vanknjižni vlasnici točno određenog dijela što je svakome od nas u interesu. Zapinjemo sa tekstom ugovora o vanknjižnom vlasništvu.HVALA vam na odgovoru.
  3. Poštovani, Molim za pomoć. Trebam sastaviti i ovjeriti kod JB ugovor o vanknjiznom vlasništvu nad poljoprivrednom zemljom na kojoj smo 3 vlasnika. Geodet je napravio izmjeru i skicu sa točno određenom - oznacenom međom i kvadraturom svakog (su)vlasnika . Ta skica bit ce sastavni dio ugovora o vanknjiznom vlasništvu .Dakle, trebamo sastaviti ugovor o vanknjižnom vlasništvu a ne znamo kako. HVALA!
  4. AAAA, zemljište je poljoprivredno i kao takvo ne može se cijepati- cijepanje bi dovelo do čistog vlasništva. Postoje li zakonske okolnosti koje dopuštaju cjepanje poljoprivrednog zemljišta? HVALA svima na pomoći
  5. Hvala Vam na odgovoru.Centar je korektan ali je ishodjenje dopuštenja oduža procedura koja uključuje ishodovanje procjene vrijednosti. Dužina te procedure jeste prepreka da se realizira povoljna transakcija punoljetnih suvlasnika 7/8 dijela. Stoga jesam pitala postoji li neki način da se pitanje preostale 1/8 mldb. djeteta riješi - napr. ovjerena izjava kod JB kao garancija o pravu na otkup preostale 1/8. Opcija pokretanja razvrgnuća suvlasništva pred sudom na način isplate vrijednosti po procjeni vještaka čini mi se nepovoljnim izborom jer bi procjenjena vrijednost mogla biti znatno niža od vrijednosti na tržištu. Čini se da nam preostaje ostati u mrskom suvlasništvu. S obzirom da se radi o suvlasništvu više parcela veće m2 ( 2.000 m2) može li majka mldb. djeteta podnijeti zahtjev Centru za socijalnu skrb koji bi u interesu mldb. djetata od Ureda za urbanizam zatražio odobrenje cijepanje poljoprivrednog zemljišta čime bi se postiglo čisto vlasništvo i time okončalo ovo mučno suvlasništvo. HVALA !
  6. Hvala na odgovoru. Treba mi "prevod" citiranog navoda - znači li to da do daljnjeg ostaje neometano pravo prodaje poljoprivrednog zemljišta ?
  7. Poštovani, U suvlasništvu sam vise neurbaniziranih parcela sa udovicom koja uz punoljetnu djecu ima i malodobno dijete, te je obavezna tražiti odobrenje Centra za socijalnu skrb za prodaju 1/8 dijela mldb djeteta. Koje su opcije ukoliko ja želim prodati svoj suvlasnički dio a suvlasnici ne žele prodati svoj? - Zamjena parcela nam ne odgovara jer parcele nisu podjednake vrijednosti. - Razvrgnuće suvlasništva? A kako se upisati u ZK ako nije dopušteno cijepanje poljoprivrednog zemljišta ? Ukoliko smo ja i punoljetni suvlasnici suglasni prodati svoj dio a izostane suglasnost skrbi za 1/8 mldb. djeteta ima li uopće načina da se kupcu zajamči buduće pravo nad vlasništvom mldb. djeteta. Zahvaljujem
  8. Poštovani, Kako prodati privatno poljoprivredno zemljiste kad je od 1.1.2010. na snagu stupio Zakon o zabrani prodaje privatnog poljoprivrednog zemljišta, a nadležna Agencija jos nije oformljena ( pod čijom nadležnošću će biti vrlo komplicirano izvršiti prodaju,ukoliko uopće i odobre prodaju). Može li se ta komplicirana procedura zaobići ugovorom o darovanju? Vjerujem da postoje legalni načini da se transakcija izvrši a novi vlasnik bude legalno osiguran, te molim znalce da daju sugestije. Nakana zakonodavca je jasna , ali kako u ovo vrijeme krize i otkaza zabraniti vlasnicima da raspolažu svojom imovinom. Hvala svima Bolero
  9. Postovani, Molim savjet.Upisan sam na 4 parcele cca 5.000 m2 neurbanizirane zemlje kao vlasnik 1/2. Mi suvlasnici tih 4 parcela rado bi izvrsili zamjenu tako da svatko postane 1/1 vlasnik 2 parcele iste kvadrature. Porezna uprava obracunava vrijednost zemlje na ovoj poziciji po 60 eur/m2. Na zamjenu 2.500 m2 svakom suvlasniku obracunava 5% poreza sto je enorman iznos. Zbog cega zakonodavac obracunava porez na zamjenu kad tim cinom u ovoj situaciji nitko ne stice novu vrijednost. Zna li netko - postoji li neki drugi nacin zamjene koji je pravno valjan , a u ZK provediv ? Hvala na odgovoru.
  10. Postovani, Molim pomoc - trebam odvjetnika koji govori engleski iz Zagreba ili Rijeke.Radi se o sporu za imovinu.(Velike odvjetnicke kuce koje imaju licencu za medjunarodno poslovanje nerado bi angazirali). Hvala svima koji su voljni preporuciti korektnog odvjetnika.
  11. HVALA Vam na odgovoru. Na katastru smo vec bili i to kod 7 razlicitih sluzbi -a nitko od njih ne zna kako to rjesiti. Put jeste unutar nase ograde,susjed bocno ga NE svojata Ali, susjed straga ga svojata zato jer mu je to jedini prilaz na njegovu zc - zato i jeste "sredio" da se upise na skice put i znak - z - pripadnost njegovoj zc. Taj put ( 120 m2) nije uvrsten u m2 nase nekretnine. - katastar NE zna kako to rjesiti - odvjetnik NE zna kako to rjesiti - kvadratura NE odgovara stvarnom stanju - u zk i u katastru upisana je m2 - zgrada i okolis BEZ tih 120 m2 puta.I opet ne znamo sto poduzeti dalje.
  12. Molim za savjet struke. Uz moju nekretninu je teren (put) u mom vlasnistvu.Taj put je JEDINI prilaz straznjoj strani moje gradjevine.Po zakonski vazecoj skici katastra teren - put pripada susjedu BOCNO.Zakonski vazeca skica je izradjena na temelju izmjera 1887.godine. A put je nastao cijepanjem BOCNE z.c. 1924. godine , te je taj dio zc pripojen tj postao sastavni dio moje nekretnine. O provedenom cijepanju bocne zc i spajanju iste sa mojom nekretninom postoji upis u gruntovnci - povjesni izvadak. U medjuvremenu je vlasnik zc straga uspio na taj sastavni dio mog posjeda upisati na katastru oznaku - put- te oznaku po kojoj taj put po novim izmjerama i skicama pripada NJEMU - iako NE postoji nikakav pisani dokument koji to potkrepljuje, niti taj natpis -put- ima svoj broj (a put ga mora imati). Geometar je izvrsio izmjere, m2 nekretnine odgovara stvarnom stanju i upisu u zk ali - put NIJE uvrsten u m2. Trazili smo savjet od odvjetnika , medjutim ,odvjetnik nije uspio rjesiti taj problem- on tvrdi da povjesni upis nije vazan iako zakonski dokazuje cijepanje bocne zc i pripajanje mojoj zc.Tvrdi da put nije nas na temelju skice koja je nastala po izmjerama 1887.- a upravo zato jer je cijepanje i pripajanje izvrseno 1924. logicno je da nije ni ucrtano. I sto sad ? Kome se obratiti i kako to rjesiti?! Iznosenje problema jeste dugo ali cini se nuzno.Hvala svima koji nadju strpljenja uhvatiti se ovakvog pravnickog izazova.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija