Jump to content

moses

Korisnik
 • Broj objava

  106
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O moses

 • Rang
  Veteran

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

 1. Podižem temu jer imam sličan problem. Bivši suprug i ja rastavljeni smo par godina, sporazumno, imamo plan zajedničke roditeljske skrbi gdje je naveden raspored viđanja djeteta no u praksi ga se nismo pridržavali - dijete je odlazilo k ocu svaki drugi vikend. Alimentaciju nikad nije ni plaćao. Nakon razvoda eskalirao je njegov problem s alkoholom do mjere da smatram da je dijete ugroženo kad ostaje nasamo s ocem. Trebam li tražiti mjeru nadzora? Nisam za to da se ne viđaju ali mislim da je preopasno ostavljati dijete nasamo s nesuvislom osobom. Kako regulirati ovu situaciju?
 2. Ufff. Da, predala sam mu, sa preporukom da si s tim novcem nađe smještaj do idućeg zaposlenja i iseli. Zakonski, taj novac je bračna stečevina zar ne - mogao ga je i sudskim putem izvlačiti, meni je samo stalo da se makne. A što ako odluči za...avati do kraja pa sklopiti ugovor?
 3. Živimo u stanu koji je vlasništvo mog oca. Svi troškovi stanovanja - računi, režije - su na meni. Razveli smo se prije mjesec dana. Po pokretanju razvoda zatražila sam supruga da iseli, međutim to očigledno ne ide bez otpora i tvrdoglavljenja. Obzirom da je nezaposlen i nema sredstava za život, predala sam mu polovicu zajedničke ušteđevine i zamolila ga da si nađe alternativni smještaj. Znam da je imao pravo posjeda dok smo još bili u braku, da li se sad nešto mijenja kad smo razvedeni? Smijem li promijeniti brave dok nije prisutan i na taj način ga "eliminirati" iz stana?
 4. U upravnom postupku smo morali osigurati troškove vještačenja, uplatom u državni proračun RH, kojim se pobijalo mišljenje prvog vještaka. Uplata i vještačenje je obavljeno, nalaz je bio u našu korist, nakon čega nas je inspektorica koja je vodila postupak izvjestila da imamo pravo na povrat troškova od države. Osim usmene obavijesti o tome, nismo nikad dobili nekakvo pisano rješenje ili obavijest o tom povratu. Inspektorica tvrdi da je svu dokumentaciju iz postupka proslijedila u nadležno ministarstvo, koje je pak to plaćanje prebacilo na Ministarstvo financija. Kontakt osoba koju nam je preporučila ne odgovara na telefonske pozive. Možemo li i kako išta učiniti za požurivanje tog povrata?
 5. Ali od koga?? Poslala sam mail ministarstvu financija, pa su me preusmjerili na min. pravosuđa.
 6. Registracija vozila. Naime, na MUPovim stranicama su upute da se određeni iznosi trebaju platiti općom uplatnicom i donijeti prilikom prve registracije, što smo i učinili. Poslije su nam to isto naplatili u STP jer po novom se to plaća tamo, sve na jednom mjestu. Dakle dvaput smo platili. U STP su mi rekli da se obratim FINI za povrat....mada ne znam kakve oni imaju veze. Srećom nije neki veliki iznos.
 7. Poštovani, može li se i na koji način zatražiti povrat greškom uplaćenog iznosa u državni proračun? Naime uplatila sam određeni iznos u proračun putem opće uplatnice u poštanskom uredu, iako nisam trebala jer mi je isto to već naplaćeno u sklopu određenog postupka. Unaprijed zahvaljujem.
 8. moses

  Upravni spor

  Ugostiteljskom objektu izdano je rješenje nadležnog ureda za gospodarstvo iako ne ispunjava MTU za registriranu djelatnost (što je utvrđeno naknadno). Kako se pokreće upravni spor za poništavanje tog rješenja?
 9. na koji način i u kojem trenutku se traži izuzeće vještaka? Jednostavno ga odbijem u trenutku kad dođe na vrata pa predam zahtjev za izuzeće ili prethodno zatražim izuzeće? Postavila sam pitanje i na pdf upravno pravo...
 10. Imamo li pravo kao stranka u upravnom postupku koji je pokrenut na naš zahtjev, odbiti vještačenje određenog vještaka za kojeg smo sigurni da je interesno povezan sa drugom stranom? I na koji način? Radi se o vještačenju zvučne izolacije za koju vještak mora izvršiti mjerenje u našem stambenom prostoru. Smijemo li odbiti pustiti u stan vještaka i zatražiti nekog neovisnog?
 11. Hvala na savjetu, u potpunosti se slažem! Mi stanari smo uvjereni da je inspektorica na neki način "upetljana" jer nije nešto osobito ni reagirala dok se nismo dvaput obratili na višu instancu-u upravu za sanitarnu inspekciju u zg. Da, caffe bar i dalje radi, ne znam što je s rješenjem o radu, ali službeno smo dobili "odgovor stranci" da je sanitarna inspektorica donijela rješenje kojim se vlasniku naredio da provede mjere poboljšanja zvučne izolacije i nakon sanacije ponovi postupak mjerenja, da je navedeni postupak u tijeku i da ćemo o konačnom rezultatu biti obaviješteni. Ona mi je rekla da ih zatvara ukoliko ne postupe po tom njenom rješenju. U tom prvom elaboratu stajala je ocjena mjerenja - NE ZADOVOLJAVA (naravno), ali su se u zaključku elaborata išli vaditi na tumačenje neke norme pa je stajalo da se "može ipak smatrati da zadovoljava"....i tako.....na temelju toga smo ih i srušili. I mene muči kako oni to sad misle izvesti jer niti posljednji vještak nije ništa naveo kako mogu poboljšati stanje....čak se i inspektorica tome čudila.
 12. Stvar je u tome što smo u ponovljenom mjerenju mi birali mjeritelja, a sad će ga opet birati vlasnik bara. U svakom slučaju ne mislim pristati na istu tvrtku koja je u startu namjestila elaborat. Po meni, problematika je u tome što stanari nemaju uvid u elaborate - mjerne instrumente nemoguće je frizirati i namještati podatke, ali se manipulira u pravnim tumačenjima rezultata mjerenja jer je naše zakonodavstvo na ovom području vrlo labavo i općenito. Načitala sam se zakona, pravilnika i normi vezanih za ovu tematiku, u našem slučaju izvukli su čak jednu normu iz 1989. godine na koju su se pozivali......no da ne duljim, čini se da smo došli do nekog pomaka, sad je na vlasniku da reagira. I da, nemaju nikakav spušteni strop u baru, tek ga trebaju napraviti!
 13. apdejt cijele situacije: nakon beskrajne papirologije, dopisa i natezanja sa Sanitarnom inspekcijom, ustvrđeno je kako je priloženi elaborat mjerenja malo "friziran" kako bi caffe bar dobio prolaz za rad. Žalili smo se, postupak je ponovljen, novi elaborat drugog ovlaštenog mjeritelja pokazao je da zaista nisu ispunjeni uvjeti zaštite od buke. Inspekcija je naložila saniranje mjera odnosno ugradnju izolacije i nakon toga da se ponovi postupak mjerenja kako bi se ustvrdilo da ispunjavaju uvjete. E sad mene muči, smijem li ja kao stanar odbiti mjerenje u svom stanu ako mi vlasnik kafića ponovo dovede istu tvrtku koja mu je prvi put "namjestila" elaborat i što se događa u tom slučaju? Dopustili bismo mjerenje ali samo ako ga izvede neovisni ovlašten mjeritelj, a ne ovaj koji je frend s vlasnikom kafića.
×
×
 • Napravi novi...