Jump to content

gosmart

Korisnik
  • Broj objava

    14
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je gosmart objavio

  1. Što bi bila ulaganja u smislu Članka 21., stavak 3.?
  2. Prema novom Pravilniku, članak 85. stavak 2 http://propisi.porezna-uprava.hr/?id=b04d1 čini mi se da više nije obavezno prijaviti dohotke iz svih izvora. Treba prijaviti samo onaj dohodak koji je obavezno prijaviti, npr. dohodak od samostalnog rada. Ako se želi prijaviti ostale vrste dohotka, onda se moraju prijaviti sve. Npr. ne moram prijaviti dohodak od kapitala (dividende i sl.) U http://www.mfin.hr/hr/pitanja-i-odgo...eza-na-dohodak je definirano "Posebno je važno naglasiti da porezni obveznik koji je obvezan podnijeti godišnju poreznu prijavu, obvezan je u godišnjoj poreznoj prijavi iskazati ukupno ostvareni dohodak u poreznom razdoblju." Ovo dvoje je u kontradikciji. Pretpostavljam da su odgovori na pitanja po starom Pravilniku/Zakonu. Komentar?
  3. U principu ni banci nije u interesu to prodat na dražbi, jer se obično postiže lošija cijena. U Vašem slučaju bi se možda i pokrili jer ste dali dio vrijednosti. Treba razgovarat. Pogotovo Vi. Ako se proda na dražbi, prvo ide banci i odvjetnicima, a ostalo Vama. Ostalo bi moglo bit jako malo. Rijetko tko ide gledat što piše na oglasnoj ploči suda. Paziti na pristiglu poštu da ne bi promaklo! Jednom kad krene, teže je zaustavit.
  4. Hvala na mišljenju. Na žalost, to što sam u pravu ne pomaže previše. Probao sam na sudu pokazat mišljenje Porezne uprave koje to tako tumači, ali oni kažu "Mi radimo tako."
  5. Može li netko staviti izgled i/ili primjer tog popisa? Hvala unaprijed!
  6. Interesantno tumačenje na http://www.liderpress.hr/Default.aspx?sid=42095
  7. Tvoja namjera da prodaš stan i riješiš problem je, po meni, dobar pristup. Problem je što je vjerojatno stan kupljen negdje prije 2008. po visokoj cijeni, a sada nije moguće dobiti ni približnu cifru. Svakako bi trebalo izbjeć ovrhu, jer će se tek onda prodavat pošto-poto. Varijanta a) Otići u banku, tražit da ti reprogramiraju kredit. U svakom slučaju razgovarat s njima. Ignoriranje neće dobro završit. Teško mi je vjerovat da ne možeš iznajmit stan da otplaćuje bar 50% vrijednosti (i manje s obzirom na 30 otplaćenih rata) Npr. 250 EUR mjesečno (jako niska cijena) = 3000 EUR/godišnje To je otprilike rata kredita za kredit od 30000 EUR na 15 godina. Bolje je da otplaćuje bar dio nego ništa. Varijanta b) Agresivnije tražit kupca i prodat stan po nižoj cijeni i zatvorit kredit. U svakom slučaju si na gubitku. Samo je pitanje kolikom. Treba ti neki financijski savjetnik. Ne znam gdje se to nudi.
  8. Zanima me vaše mišljenje oko sudske prakse kod prodaje stvari društva u stečaju ili pod ovrhom, obveznika PDV-a, na dražbi ili prikupljanjem ponuda, sudskim putem. Radi se o stvarima koje su u sustavu PDV-a. Sudska je praksa da se na Zaključku o predaji NE iskazuje PDV. Obično se takve stvari kasnije oporezuju Porezom na promet vozila ili nekretnina na brutto iznos. Smatram da takva praksa nije ispravna prema Zakonu o PDV-u. Mislim da bi na Zaključku o predaji trebali biti istaknuti svi elementi računa R-1. Time se ide na ruku vjerovnicima (najčešće bankama) i izbjegava plaćanje PDV-a državi (najvjerojatnije je korišten odbitak PDV-a kod stjecanja tih stvari društava u stečaju/pod ovrhom)
  9. Ima negdje obrazac Knjige poslovnih udjela za download?
  10. "Članak 52. (1) Trgovačka društva u kojima članovi društva nisu upisani u registar, a u smislu ovoga Zakona se članovi društva upisuju u registar, dužna su najkasnije do 31. listopada 2010. podnijeti registarskom sudu prijavu za upis članova društva s propisanim podacima." A što je s onima kojima su članovi upisani? Može se na TS dati zahtjev za izdavanje popisa članova društva. Ako je to aktualno, ne vidim razloga za ponovnu proceduru.
  11. Dakle, direktor firme je stekao pravo na mirovinu. Obzirom da nema osobe koja bi to mogla bolje obavljati i na njegovu želju, željeli bi ga zadržati kao direktora, uz honorar (bruto plaću) . Kako to izvesti? Može li biti direktor firme, a u mirovini? Pala mi je na pamet ideja da osnuje firmu, (ili obrt) pa da nam fakturira svoju uslugu upravljanja. Cijenio bih uputu na konkretan zakon koji ovo regulira.
  12. Pozdrav! Zanima me da li je i SW licence koje sam kupio, moguće prodati nekoj drugoj firmi (kao npr. bilo koje drugo osnovno sredstvo)? Hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija