Jump to content

MARE015

Korisnik
  • Broj objava

    16
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, molim odgovore na nekoliko pitanja u vezi pokretanja ovrhe za neisplačene alimentacije. Brak je pravomoćno razveden krajem lipnja 2011. U rješenju je navedena svota uzdržavanja za dvoje djece (8 i 15), i određeno je plačanje sa zateznom kamatom od datuma podnošenja tužbe za razvod (20.05.2010). Bivši suprug nije nikad uplatio niti lipe alimentacije. Nije imao redovita primanja, a sad ima mirovinu, a od imovine kuću. S obzirom na skoru zastaru, namjeravam pokrenuti postupak ovrhe. Zanima me: - kako napisati - u čije ime - koju dokumentaciju priložiti - da li moram priložiti vještačenje iznosa sa kamatama i kako da do tog dođem - starije dijete je punoljetno, redovna je studentica, s obzirom na to da li ja imam pravo tražiti zaostatke za vrijeme maloljetnosti, srednjoškolskog školovanja? Naime, kćer se ne slaže sa pokretanjem postupka i prije par mjeseci se odselila kod tete (očeve sestre) koja živi sama.
  2. Ako neko ima primjer ovakve tužbe, molila bih lijepo da ga stavi na forum Da li je još netko bio u sličnoj situaciji i isprobao koliko je glupa odredba obiteljskog zakona, po kojoj se kao otac djeteta upisuje bivši suprug, ukoliko je dijete rođeno unutar 300 dana od razvoda braka? Uprkos tome što isti tvrdi da nije otac, što postoji čovjek koji žarko želi da ga se upiše kao oca, a i majka se s time slaže...U situaciji kada su SVE stranke SUGLASNE, potrebno je provesti sudski postupak. Jel se to samo meni čini, ili su naši zakoni puni nepotrebnih odredbi koje služe samo da - ne bi bilo jednostavno ?!?
  3. Nakon koliko vremena presuda postaje pravomoćna, u slučaju da se stranke odreknu prava na žalbu? Hvala Niko ne zna odgovor?
  4. Ne znam da postoji postupak brži od onog u kojem jesmo. Razvodimo se sporazumno i čekamo posljednju raspravu na sudu.
  5. Da li meni neko može dati konkretan odgovor?
  6. Mislim da je moj slučaj daleko jednostavnjiji od tvog i moje iskustvo ti ne bi pomoglo. Mi smo sve dogovorili prije i tete u Centru nisu imale šta drugo do ustanoviti da smo oboje odgovorni roditelji, spremni da zajedno i ubuduće radimo za dobrobit djece...Bitno je biti hladne glave, a u tvojoj situaciji je to malo teško.
  7. Lijepo, kod nas nije bilo neslaganja po pitanju sa kime će djeca živjeti, a ni po ostalim stvarima koje gledaju. Išli smo na sporazumni razvod, pa ni centar, ni sud ne bi trebali imati "puno posla ". BTW, prošla su gotovo DVA MJESECA od predaje dokumenata i mišljenja centra:) Stvarno me zanima kad možemo očekivati poziv ili i za to , kao i sve ostalo u ovoj zemlji, treba "veza."
  8. Poštovani, zanima me da li postoji neki zakonski rok u kojem je sud dužan pozvati stranke na raspravu? Da pojasnim: zahtjev za spor. razvod predan je u svibnju 2010. Poziv na glavnu (prvu)raspravu stigao je za manje od mjesec dana, a rasprava ja zakazana za sredinu rujna. Na istoj smo upućeni na Centar.Razgovori u Centru su se sveli na jedan razgovor, a mišljenje, skupa sa ostalim traženim dokumentima, dostavljeno je sudu 29.11.2010. Da li sud ima zakonski rok od predaje dokumenata, u kojem mora pozvati stranke? Što se može napraviti da se stvari ubrzaju? Unaprijed hvala
  9. MARE015

    razvod

    Još nešto me zanima; Što se dešava sa postupkom ukoliko otac, koji je potpisao sporazumni, nakon prve rasprave, a prije posredovanja centra, odluči otići u inozemstvo, bez naznaka da će se uskoro (ili uopće) vratiti. Hvala
  10. MARE015

    razvod

    Da li postoji vremenski rok u kojem Centar mora dati svoje mišljenje? Hvala!
  11. MARE015

    razvod

    Pitanje vezano uz istu temu; Predala sam, konačno, sporazumni zahtjev za razvod i dobila poziv na "glavnu raspravu". Zanima me, s obzirom na to da imamo dvoje malodobne djece, kada na scenu stupa Centar? Napominjem da već četiri godine živimo odvojeno i da je zahtjev napisan po naputcima s ovog foruma.(btw, hvala svima) :hvala:
  12. MARE015

    razvod

    Hvala:) Dakle, samo potpisan...a u koliko primjeraka treba biti dostavljen sudu?
  13. MARE015

    razvod

    Slobodno se ubacim? Pitanje: da li je kod sporazumnog razvoda, prije no što se potpisani dostavi sudu, isti potrebno ovjeriti kod javnog bilježnika? Hvala:)
  14. Zvuči dobro Znači li to, da se roditelj, kojem je dijete dodijeljeno na skrb, može preseliti na drugi kraj države, bez zamaranja s time što "druga strana " o tome misli i bez obzira na dogovorene susrete? btw-kako se onda oni reguliraju? Čime se i da li se oštećena strana može boriti protiv preseljenja? (ukoliko se majka s djetetom seli npr. zbog udaje)
  15. Hvala puno! Sa svoje dvoje djece prije 2,5 g. vratila sam se "materi".Iza sebe sam ostavila ovisnika, prilično nasilnu osobu(naravno, sve je uvijek ostajalo u obitelji!)Zbog straha od njegove reakcije nisam podnijela t.z.r.b.sve do sad, jer prijetnje su postojale, mislim da se sad malo manje bavi sa mnom... Sina (6) viđa svaki ili svaki drugi vikend i do toga mu je jako stalo, međutim sa kćerkom(13)ne komunicira.Vikende sa sinom inicira on, s tim da burno reagira(=prijeti) kad ja imam planove za isti. Sin se s vikenda vrača prljav, neopranih ruku, smrdljiv i često bolestan. Dijete voli oca ali mislim da od tih susreta ima više štete nego koristi. On "voli" svoju djecu ali se ta ljubav ne dotiče trivijalnih stvari čisto egzistencijalne prirode(=niti daje, niti ja pitam).By the way, za drogu sam saznala od djece! -Zanima me da li je činjenica da je netko ovisnik dovoljna da mu se oduzme skrbništvo? -Koje je u sudskoj praksi najmanje dodijeljeno vrijeme za susrete, izuzev onih uz nadzor treće osobe? Oprostite na opširnosti, možda sam trebala otići na nekakav psiholis.com. unaprijed hvala na odgovoru!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija