Jump to content

Cuky

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Odgovor s policija@mup.hr Poštovani, Vezano za Vaš upit elektronskom poštom, možemo Vas izvijestiti da se odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08), primjenjuju samo na javnim prometnim površinama. Privatna zemljišta, asfaltirana ili ne, sa obilježenim parkirališnim mjestima ili bez njih ne mogu se podvesti pod definiciju „javne ceste“ iz odredbe članka 2. stavka 1. točke 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama te se na ista ne primjenjuju niti odredbe članka 82. Zakona. S poštovanjem, Odjel za odnose s javnošću Ravnateljstva policije
  2. Dakle još jednom RJEŠENJE POLICIJE dana 08.08.2008 u 8.45 vozilo je bilo parkirano na raskrižju Storžičke - prilazni kolnik parkir. 2C, čime ste počinili prekršaj čl. 82. st.1 toč4 kažnjivo po čl.82 st.4 Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Kako je u čl.84 st.1 tič.5 citiranog Zakona propisano da će se vozilo premjestiti na drugo mjesto, ako je zaustavljeno ili parkirano na raskrižju i na udaljenosti manjoj od 5m od najbližeg ruba poprečnog kolnika, ako smanjuje preglednost prometa, a vozilo u konkretnom slučaju bilo je nedvojbeno parkirano na navedenom mjestu, odluka policijskog službenika o premještanju, sukladna je ovlastima iz Zakona. Po mom mišljenju dakle, pitanje je samo oko toga POTPADAJU LI PARKIRALIŠTE I CESTE KOJE VODE K NJEMU, A KOJE SE NALAZE NA ZEMLJI U VLASNIŠTVU ZGRADE (koje je asfaltirala TEHNIKA D.D. koja je izgradila zgrade na toj parceli, a ne cestari koji su mjesec iz nje asfaltirali ulicu) POD ČLANAK 82. ZAKONA O SIGURNOSTI PROMETA NA CESTAMA???? TO JE PO MENI KLJUČNO PITANJE, jer na osnovu Rješenja policije se pravi i žalba. Ima li tko, ko bi mi na gornje pitanje mogao precizno po zakonu odgovoriti??
  3. Vezano za TERETOVNICU u njoj NIŠTA TAKVO NE STOJI, a na osnovu rješenja o vlasništvu stana vlasnik sam 96/100000 dijela zk. čestice na kojima se nalaze zgrade + 19/10000 na osnovu vlasništva garaže. Nisam spomenuo da mi se garaža nalazi 10-ak metara dalje, no u tom trenutku je bila zakrčena i nisam moga parkirati u nju. Rješenje policije: dana 08.08.2008 u 8.45 vozilo je bilo parkirano na raskrižju Storžičke - prilazni kolnik parkir. 2C, čime ste počinili prekršaj čl. 82. st.1 toč4 kažnjivo po čl.82 st.4 Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Kako je u čl.84 st.1 tič.5 citiranog Zakona propisano da će se vozilo premjestiti na drugo mjesto, ako je zaustavljeno ili parkirano na raskrižju i na udaljenosti manjoj od 5m od najbližeg ruba poprečnog kolnika, ako smanjuje preglednost prometa, a vozilo u konkretnom slučaju bilo je nedvojbeno parkirano na navedenom mjestu, odluka policijskog službenika o premještanju, sukladna je ovlastima iz Zakona. Stvarno nemam pojma što da radim, jer bojim se onoga "Kadija te tuži - kadija ti sudi". Nisam Bandić pa da se svi odmah samnom slože i još usput malo i nasmiju. Ima li tko kakvu ideju po kojoj bi im mogla optužba sruštiti.
  4. Auto je bio parkiran na raskršću unutar dvorišta koje je u mom vlasništvu kao i u vlasništvu drugih stanara, no očigledno je bilo (na osnovu fotografije) da auto ne ometa niti jedan drugi auto da dođe ili napusti svoje parkrino mjesto ili garažu. Baš zato sam auto i parkirao na samom raskršću jer tamo nikome ne smeta. Policija sigurno ima neke druge kriterije o tome: možda ometam prolaz preko raskršća (možda ometam, ali nikako da onemogućujem-kako u Članku 83 prethodnoh maila stoji, jer je pored moga auta dovoljno širine da prođe autobus tim raskršćem). Na obrazloženju se poziva na Članak 82, na tj. zaustavljanje na raskrižju i na udaljenosti manjoj od 5 m od najbližeg ruba poprečnog kolnika. Članak 83 se ne spominje. Volio bih još pokoje mišljenje, jer još uvijek ne znam ŽALITI SE ILI SE NE ŽALITI? Hvala svima.
  5. Nekako su mi ova dva odgovora u suprotnosti. Dakle ima li na Zakon o sigurnosti prometa na cestama utjecaj ako je nepropisno parkiranje napravljeno na cesti (raskršću) koje se nalazi na zemljištu (i u dvorištu) koje pripada zgradi i u koje specijalno vozilo ne bi smjelo ući? Prijava je došla od susjeda, no smije li pauk intervenirati na takvom raskršću? Molim još pokoje pravno mišljenje? Vrijedi li se žaliti?
  6. Da, tako piše i u kazni, i nema osnove da se žalim s obzirom da je to tzv. raskršće sjecište glavne ceste sa cesticom koja nsatavlja još 5 metara do kontejnera sa smećem? No, može li se uopće osporiti da je to raskršće, s obrzirom da se cesta račva u dva smjera - skreće u smjeru garaža, dok drugi dio nastavlja 5 metara do kanti za smeće?
  7. Nedavno mi je u dvorište stambene zgrade u kojoj stanujem na poziv „dobrog“ susjeda došao pauk i stavio mi lisice na auto pred njegovo dizanje (no ja sam stigao na vrijeme pa mi ga srećom nije odvezao). U tom trenutku se moj auto nalazio parkiran, kako sam spomenuo, na raskrižju dviju cesta koje se obje nalaze u privatnom zajedničkom dvorištu 2 zgrade (gdje na ulazu stoji znak stop s napomenom „OSIM ZA STANARE I INTERVENTNA VOZILA“) i koje vode kao pristupne ceste garažama i parkirnim mjestima. Dobio sam kaznu od Zagrebparkinga na koju sam se žalio u kojoj sam naveo da je: a) specijalno vozilo „pauk“ ušlo u privatno dvorište zgrade u kojoj stanujem i dijela kojeg dvorišta sam i sam vlasnik sa garažom udaljenom 10 m od mjesta gdje mi je bio parkiran auto. b) da na ulazu u spomenuto privatno dvorište zgrade stoji znak stop s napomenom „OSIM ZA STANARE I INTERVENTNA VOZILA“ i u tom dvorištu zaposlenik pauk službe mi je počeo stavljati lisice na kotače. No, na žalbu sam dobio i dodatnu kaznu od 300 kn od II Postaje prometne policije sa obrazloženjem da mi je vozilo bilo parkirano na raskrižju ulice –prilazni kolnik, čime sam počinio prekršaj iz čl. 82 st. 1 Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08). Zanima me ima li smisla se dalje žaliti tj. smije li pauk pokupiti auto iz vlastitog dvorišta, sa ceste, ako je to cesta pristupa garažama i parkirnim mjestima, a da je pri tome auto bio parkiran na raskrižju u dvorištu, no nikome nije zaprečavao slobodno kretanje (vidi se na fotografiji od policije)? Ako ima smisla, kako bi trebala izgledati žalba (neki prijedlog), no ne bih želio se boriti protiv nečega gdje mi je unaprijed žalba osuđena na propast. Svaki savjet je dobrodošao, Cuky
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija