Jump to content

hasko

Korisnik
  • Broj objava

    1314
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    7

Sve što je hasko objavio

  1. U stvari, najvjerojatnije će biti da taj "tvoj vojnik" ima daleko veći postotak vojnog dijela od tebe, a samim time i veću mirovinu. Jasno da taj postotak HRVI igra ulogu jer ti podiže koeficijent. 20 ili 40% ne igra ulogu. Od vještaka možeš tražiti veći omjer u korist postotka vojnog dijela, no on odlučuje. S obzirom da si dobio trajnu nesposobnost, nisi naveo koliki ti je omjer vojno-civilno. Pozdrav.
  2. Ne može se odreći nasljedstva nasljednik koji je raspolagao nasljedstvom ili nekim njegovim dijelom. čl. 132 ZN. Znači li to da se netko od nasljednika ne može odreći ako je dobio nešto već prije ?
  3. Zna li netko kakva je plaća (početna) za vojnika u gardijskoj postrojbi, i da li imaju dodatke, te kolike su ?
  4. Jednostavnije je dati preslike u boji. Izgledaju kao originali. Nisam jednom to napravio.
  5. Jesam. Razlika je 15 € u odnosu na izračun sadašnja mirovina puta 1,05. No , vidjet ćemo.
  6. Tu se moraju računati dva osobna boda. Onaj ratni i civilni, jer je civilni daleko niži od ratnog. A tu je i taj omjer "rat-mir". Dakle po tvome bih morao računat ovako :OBxAVMx0,95x0,8 , jer mi je ratni omjer 80%. Pa onda izračunati isto za civilni dio OBxAVMx0,95x0,2 (civilni je 20%). Razlika je velika u osobnom bodu. Primjerice civilni osobni bod je 2,5 puta manji od onoga ratnog. A smanjenje je bilo linearno, bez obzira na omjere.
  7. Hm, rekao bih da ti ta teza nije dobra. Dakle, nije se odbijalo 10 % od osobnog boda, nego od iznosa preko 3500 kn, s tim kako mirovina nije mogla ići ispod 3500 kn. Nekome nije odbijano 10%, nego 1 %. Druga je stvar što nas je "zvijezda pod maskom" još kolateralno zakinula i za usklađivanje mirovina.
  8. Vrijedi li to famozno pravilo "manje od 3,5 sata" i ako odeš raditi u inozemstvo, ili je prijava u inozemstvu vidljiva i našem HZMO-u ?
  9. Ako mislite da imate pravo, rok je 10 godina na nekretnine. No, ako je sadašnji vlasnik pošteno uzeo u posjed, onda ćete morati pobijati na sudu.
  10. Pa sad, vidjet ćemo. Nisu svakom oduzeli 10%. To je bila maksimala, a nekome su skinuli 1%.
  11. Kako to ide sa "Veteranskim centrima" ? Dobro bi mi došlo neko vrijeme odmora, pa pitam, kako to ide ?
  12. Na koji iznos je procijenjen auto ?
  13. Da ne ih načeo novu temu , pitam. Dakle , jedan bračni drug je dobio od roditelja na dar kuću i okućnicu. Na toj okućnici je sagrađena nova kuća. Kupljeno je još i koješta (auto, zemlja,.... ). OK, to je bračna stečevina. Krediti obaju supružnika za razne namjene iznose cca. 350 000 kn. Što se tu dijeli ?
  14. Vlasnik grobnog mjesta je lokalna samouprava, a sad kako to ide s poginulim braniteljem....Hrvatski branitelji koji su smrtno stradali u obrani suvereniteta Republike Hrvatske smatraju se povijesno značajnim osobama u smislu Zakona o grobljima. Obveznici održavanja grobnih mjesta povijesno značajnih osoba su vlasnici groblja (jedinice lokalne samouprave).
  15. Počinitelj KD razbojstva se ne pojavljuje na sudu već dva puta, a nalazi se na području EU, a po svemu sudeći neće ni treći puta. Da li će sud zatražiti prisilno privođenje ako se opet ne pojavi, jer od događaja je prošlo više od godinu dana? Počinitelj je državljan RH.
  16. hasko

    Nalaz blaga

    Dakle, detektorom metala pronalazim razne predmete, uglavnom antika, na privatnom posjedu uz odobrenje vlasnika, ne nalazi se u zoni zaštićenog kulturnog dobra. Sve u svemu, potpuno zakonito. E sad, temeljem čl.140, Zakona o vlasništvu , nađene predmete sam dužan predati nadležnom tijelu uz odgovarajuću nagradu kao i namirenje nužnih troškova. Moje pitanje je : tko procjenjuje vrijednost predmeta i kome se obratiti za nagradu ?
  17. Član sam metal detecting udruge, pa me zanima sljedeće : da li itko zna ili ima iskustva , kako registrirati nalaze ? Znam što Zakon kaže i držim se toga, ali mislim da se nalazi mogu i registrirati u privatnu kolekciju, samo ne znam kako. U muzeju ne dobivam odgovor.
  18. Imate Rješenje o nasljeđivanju ? Jeste li Vi jedini nasljednik ? Banke nemaju iste protokole u tom slučaju.
  19. Kada je otac umro ? Jeste li tada dobili svoj dio ?
  20. Sve ovisi o tome što piše u ugovoru. Ako mislite da se uzdržavatelj ne drži ugovora možete reagirati, ali oprez. Prvo razgovarajte s majkom, ako ona kaže da je sve OK, ne možete ništa.
  21. Koliko su djece imali, i kako je Matrix napisao, da li je provedena ostavinska rasprava iza smrti djeda ?
  22. Koliko sam shvatio , baka je živa.
  23. Dugogodišnji sam korisnik invalidske mirovine prema ZOPHBDR, i kada sam odlazio u mirovinu pitao sam što je s II. stupom ? Odgovor je bio sljedeći ;"Imali biste pravo podići taj novac samo u slučaju da ste s danom umirovljenja navršili 50 g. ". Na portalu "24 sata", danas, piše kako se u slučaju invalidske mirovine može isplatiti 2. stup, ali čak i tada, samo u obliku mirovinske isplate.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija