Jump to content

penava

Korisnik
 • Broj objava

  246
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O penava

 • Status
  Veteran

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

 1. Slicno pitanje. Imam prebivaliste u Svedskoj, svedska vozacka. B sam polagao u Hrvatskoj i isto bih polagao A, a ovdje u Svedskoj je nenormalno skupo. Je li to izvedivo?
 2. Slusaj advokata, iskusan je u tim stvarima, a bit ce na kraju bolje za tebe (a i njega), ako me razumijes... Sto duze traje to bolje po tebe.
 3. Dakle da se ostavimo moraliziranja, jer tome je mjesto na nekom drugom forumu, tu se drzimo prava. Po mom misljenju nista sporno oko trazenja "kovid-putovnice", slicna pravila postoje i u drugim djelatnostima. Hrani koja se priprema za prodaju ne smijes se ni pribliziti bez valjane sanitarne iskaznice. Tako je propisano ZZPZB-om. U zdravstvenim ustanovama je relevantan clanak 32 odnosno onaj dio koji se odnosi na "ostale zarazne bolesti ovisno o epidemioloskoj situaciji".
 4. Ja razmišljam ovako: ako je timbilding obavezan - znači dio radne obaveze, onda je tvrtka obavezna platiti i testiranje, budući da bi se isto trebalo smatrati dijelom opreme zaštite na radu, a istu je obavezan osigurati poslodavac.
 5. Obavezno odjavite prebivaliste u Hrvatskoj i prijavite u Sloveniji. Moj je savjet da odjavite trajno i vratite osobnu, kada cete se vracati lako se ponovno prijavite i napravite osobnu
 6. GDPR nema nikakve veze s ovim, na javnoj povrsini se smije slikati koliko se zeli i koga se zeli, ali ima jedan drugi problem, mogli biste se naime optuziti za koristenje mobitela u voznji. Ono sto mozete uciniti jest prijaviti ovo najblizoj postaji prometne policije, uz podatke o automobilu (registracija ce biti dovoljna). Bit ce vasa rijec protiv njegove (on ce reci "ja nisam") ali mozda ga policija zaustavi nekad na tom podrucju i zatekne u cinjenju prekrsaja.
 7. Sprijatelji se s policijskim sluzbenicima koji obicno rade nocnu smjenu, i neka se slucajno nadju u blizini u 00:31 koji put u mjesecu. Kazne za ugostitelje su takve da im se nece isplatiti nastaviti krsiti radno vrijeme. To i dalje ne rjesava problem buke, ali barem ces imati tisinu u nocnim satima.
 8. Kazes da se vecina zali? Izvlastite ih, po vasoj prici mi se cini da su se stekli uvjeti za prisilno izvlastenje. Pogledajte clanke 98 i 99: https://www.zakon.hr/z/241/Zakon-o-vlasništvu-i-drugim-stvarnim-pravima
 9. Odgovor na prvo pitanje - razlika izmjedju prekrsajnog i kaznenog postupka - jedni i drugi postupci sankcioniraju ponasanje koje povredjuju drustveni poredak. Hrvatsko zakonodavstvo razlikuje lakse prijestupe (prekrsaje) i teze (kaznena djela). S obzirom da su kazneni postupci skupi i kompliciraniji, a nema smisla, karikiram, voditi jedan takav kompliciran postupak za svako mokrenje "iza konja" ili parkiranje na trotoaru, ta dva zakonodavstva su razdvojena. Danasnji prekrsajni postupci su vise slicni upravnim postupcima koji se brzo rjesavaju i smatra se da ta razina osigurava dovoljnu zastitu
 10. Takodjer ne treba smetnuti s uma da jednako kako policija prvenstveno pazi na svoju sigurnost i sigurnost ostalih gradjana, tako treba postupati i gradjanin. Bolje je obavijestiti policiju kao sto Drot kaze da se ne bi ponovio slucaj Dragutina Golika, pokoj mu dusi.
 11. Kontaktiraj banku ali vjerojatno budes morao doci osobno. Meni se slicno desilo, samo u PBZ-u, transakcija je sjela na zamrznuti racun pa sam morao otvoriti novi (stari se nije mogao vise aktivirati) i nakon par dana su mi prebacili novce.
 12. Ovo sto se tebi naplacuje je PDV i troskovi poste zbog poreske deklaracije, nema veze sa carinom. PDV se placa na proizvode kupljene izvan EU, puno drzava clanica je do prosle godine bilo nemarno s deklaracijama, pa su propisi poostreni.
 13. Svaki pojedinac je sam odgovoran da se prilikom raskidanja radnog odnosa a ukoliko ne ostvari novi, sam prijavi na HZZ i ostvari pravo na osiguranje kao nezaposlena osoba na teret HZZ-a. Turisti su duzni nositi vazecu europsku zdravstvenu iskaznicu. Ono sto bi ja pokusao na tvom mjestu, iako su male sanse jer si sam kriv, ali vrijedi probati, otici na HZZO i pokusati ih pridobiti da podmire racun: https://www.hzzo.hr/obvezno-osiguranje/naknada-troskova-koristene-zdravstvene-zastite/
 14. Ili i dalje zivite u Zagrebu i imate tamo adresu, ili iznajmite/kupite stan u Sloveniji i tamo prijavite adresu. Sve ostalo nije u domeni zakonitog, uz moguce posljedice i za vas i za onog koji bi vas fiktivno prijavio na svoju adresu.
 15. Vozacku mozda ne mora mijenjati, ovisi o kojoj se zemlji radi.
×
×
 • Napravi novi...