Jump to content

Encore1234

Korisnik
  • Broj objava

    16
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Vjerovao ili ne, Uprave za poslove obrane nemaju apsolutno nikakve podatke o tome tko je bolestan, tko je mirovini zbog PTSP-a. Ništa. To se vidjelo kada su pozivali na postrojavanje pričuve prije dvije godine. Zovu sve bez kriterija i pitaju želiš li doći. Ako želiš, ništa nije bitno. Bože te sačuvaj
  2. Ako pročitaš tamo jedan od mojih prethodnih postova, vidjet ćeš da sam se upravo na to osvrnuo. Znači, nisu u pitanju da ne mogu raditi samo oni koji imaju invalidsku mirovinu. Ne mogu raditi ni oni koji su otišli u redovnu starosnu mirovinu po članku 6. Zakona o umirovljenju DVO i policijskih službenika iako nemaju apsolutno nikakvu invalidnost. U tome je problem.
  3. Da, slažem se, protiv ovoga ne bi trebao imati nitko protiv. Opet ću ponoviti ono što sam gore napisao (ono, da se čuje): SVE OSOBE KOJE SU U STAROSNOJ MIROVINI PO REDOVNOM CIVILNOM ZAKONU MOGU NASTAVITI RADITI DO 4 SATA I PRIMATI FULL MIROVINU. Znači, zakonski je već regulirano da je moguće raditi i primati mirovinu, no ta mogućnost se ne odnosi na jedan dio umirovljenika, koji su otišli u mirovinu po posebnim zakonima. Oprostite, ali ovdje je čak u pitanju i jednakost pred zakonom.
  4. Oprosti mi, ovo baš nisam razumio. Ustvari, čini mi se da je suprotno od onoga što si napisao. Treba svima, odnosno, svim radno sposobnim ljudima, omogućiti da rade, uplaćuju doprinose i plaćaju porez. Obrt, zanat, ... Što god. Zašto zakonodavac to spriječava? Zašto je bolje mirovati? Živiš sa 1980 kn. Ako imaš neko osobno znanje, a ovu mirovinu si pošteno stekao, zašto te netko sprječava da to znanje pretvoriš u zaradu? Zašto bi se mirovina morala ukinuti ako želiš raditi. Pri tome bih ograničio samo mogućnost da se ne možeš zaposliti na poslovima koji se plaćaju iz državnog proračuna. U tom slučaju to ne bi bilo korektno. No, ako znaš npr. popravljati automobile ili bilo što drugo za što možeš naći mušterije, zašto bi to bio problem. Ja ga nevidim.
  5. Još samo da dodam da sve osobe koje idu u starosnu mirovinu po redovnom "civilnom" zakonu mogu nastaviti raditi do 4 sata i istovremeno primati full mirovinu.
  6. Hrvatska: Starosna mirovina po članku 6, bivša djelatna vojna osoba, nema invalidnost, ukoliko se želi zaposliti mora u potpunosti zamrznuti mirovinu. Da je išao po članku 6.a mogao je primati jedan dio mirovine (oko 2/3) i istovremeno raditi. Australija: Austalijski časnik, bio u njihovoj vojsci skoro 25 godina, otišao u mirovinu, odmah nakon umirovljenja zaposlio se u privatnom sektoru, istovremeno prima plaću i mirovinu u ful iznosu. Kaže da mu uopće nije čudno da smo u takvoj situaciji. Oni koji mogu raditi ne smiju raditi. Nemaju invalidnost, u mirovinu su otišli s još velikim radnim sposobnostima. Možda da se ne mogu zaposliti u tijelima državne uprave i uzimati plaću iz proračuna ima smisla, ali da ne mogu otvoriti neki svoj obrt ili se ne mogu zaposliti negdje kod privatnika i plaćati porez je totalna glupost zakonodavca. Ključan pojam je invalidnost. Opća ili profesionalna. Opća - logično je, nitko te ne može/ne smije zaposliti (osim što možeš biti ministar ). Profesionalna -ne može te zaposliti na poslovima zbog kojih ti je proglašena nesposobnost/invalidnost. Nemaš invalidnost. Trebao bi se moći zaposliti ili se sam zaposliti i nastaviti primati mirovinu. Bez ikakvog ograničenja.
  7. "Ako kao umirovljenik radite do polovice radnog vremena ili po ugovoru o djelu, zadržavate pravo na isplatu mirovine" Ovo se odnosi isključivo na one osobe koje su otišle u starosnu mirovinu po redovnom zakonu, a ne po Zakonu o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba. Ukoliko se takva osoba zaposli i pola radnog vremena mirovina se u potpunosti obustavlja.
  8. http://www.vecernji.hr/hrvatska/tomo-medved-necu-se-ispricati-radi-serbedziji-nismo-ga-povrijedili-1138235
  9. Nažalost, niste u pravu, provjereno u Pravnoj službi HZMO. Ova mogućnost zapošljavanja na 4 sata nakon odlaska u starosnu mirovinu se odnosi ISKLJUČIVO na one osobe koje su otišle u mirovinu po redovnom ("civilnom") zakonu o mirovinskom osiguranju. Osobe koje su otišle u mirovinu po posebnom zakonu (DVO, policijski službenici) ne mogu koristiti to pravo. Mogu jedino zamrznuti potpuno mirovinu i započeti raditi na taj način.
  10. Čitao sam danas jedno novo rješenje osobe koja se nalazi u mirovini po članku 6. (starosna mirovina DVO). Osobi se isplaćuje limitirana mirovina od 5000,00 kn, koja je rezultat dva smanjivanja po 10 %. Zanimljivo je to da je razdvajanje mirovine po novom rješenju provedeno na iznos od 5000,00 kn (iznos koji se stvarno isplaćuje) a ne na izračunatom iznosu koji je sukladno starom rješenju a prije smanjivanja dva smanjivanja po 10 % iznosio gotovo 5800,00 kn. Znači, da pojasnim, jasno je da osoba i dalje prima 5000,00 kn, no iz novog rješenja se potpuno izgubio onaj prvobitni izračun iznosa mirovine prije dva smanjenja od 10 % ????
  11. Imam dva pitanja: - da li se studentu, koji je diplomirao u 6. mjesecu ove godine, može isplatiti neoporeziva stipendija od 1600,00 kn za svih 12 mjeseci u godini ili samo za one mjesece dok je studirao - u kakvoj su korelaciji neoporezivi iznosi stipendija od 1600 kn i naknade športašima amaterima mjesečno od 1600 kn, odnosno da li se istovremeno može primati i jedno i drugo ili zbrojeni iznos ne može iznositi više od 1600 kn mjesečno Unaprijed hvala na odgovoru
  12. Moj prijedlog je da ode u mirovinu 6 (ako može). Naime, mirovina po članku 6 je veća od 6a, ponekad i do 500 kn, a možda i više. Znači, napravi "malu caku" na slijedeći način: - podigne gotovinski kredit na način da mu rata kredita bude velika kao ta razlika mirovine, - time umjetno smanji mirovinu kao da je dobio 6a, a ovaj gotovinski kredit mu je otpremnina - nakon određen broj godina, kada vrati kredit, ostaje mu veća mirovina po članku 6.
  13. Iako najčeće samo pratim forum, ovdje ću dati samo jedno pojašnjenje: plaćanje od 500,00 kn se provodi sukladno cjeniku koji je ovjeren od strane Ministarstva zdravstva i nalazi se na stranicama Hrvatske liječničke komore. Ovo je link: http://www.hlk.hr/221 Izvod iz cijenika: Ekspertiza s pisanim mišljenjem 500,00 kn Ne postoje oslobođenja od plaćanja istog, barem koliko ja znam. Druga je stvar što mnogi liječnici to ne naplaćuju.
  14. Ako netko ima u wordu ili pdf, hvala
  15. U Liječničkim novinama br. 175 iz prosinca 2008. godine, a vezano uz izvješćivanje liječnika o promjenama zdravstvenog stanja osiguranika piše: "Komora je službeno zatražila od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi žurno donošenje odgovarajućeg pozdakonskog akta koji će na jasan način propisati postupa izvještavanja nadležnih tijela o uočenim promjenama zdravstvenog stanja osiguranika, uvažavajući odredbe Zakona o liječništvu o obvezi čuvanja liječničke tajne" Naime, Zakonom o oružju..... i Zakonom o sigurnosti prometa na cestama.... je predviđeno da liječnik odmah po saznanju o promjeni zdravstvenog stanja pacijenta je dužan izvjestiti nadležnu policijsku upravu MUP-a (ako ne prijavi, kazna je od 3.000,00 do 15.000,00 kn), no u zakonu piše da će "ministar nadležan za poslove zdravstva. uz suglasnost ministra unutarnjih poslova, propisati način i postupak na koji će liječnik izvjestiti nadležno tijelo.... što do danas nije učinjeno". Tek toliko da se zna
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija