Jump to content

dragonfly

Korisnik
  • Broj objava

    28
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Evo iz agencijinih uvjeta: Članak (1) Ugovorom o posredovanju u prometu nekretnina (dalje: Ugovor) Posrednik se obvezuje da će nastojati naći i dovesti u vezu s Nalogodavcem treću osobu radi pregovaranja i sklapanja određenoga pravnog posla o prijenosu ili osnivanju određenoga prava na nekretnini, a Nalogodavac se obvezuje da će mu isplatiti određenu posredničku naknadu ako taj pravni posao bude sklopljen. (2) Ugovor se sklapa u pisanome obliku i na određeno vrijeme. Ugovor se smatra sklopljenim kada ga potpišu obje ugovorne strane. (3) Ako Posrednik i Nalogodavac ne dogovore rok na koji sklapaju Ugovor smatra se da je sklopljen na određeno razdoblje od 12 mjeseci i može se sporazumom stranaka više puta produžiti. (4) Na obvezni odnos između Posrednika i Nalogodavca primjenjuju se odredbe općeg propisa obveznog prava. Članak (1) Smatra se da je Posrednik omogućio Nalogodavcu vezu s trećom osobom o pregovaranju za sklapanje posredovanog posla ako je Nalogodavcu omogućeno stupanje u vezu s trećom osobom s kojom je pregovarao za sklapanje pravnog posla, a naročito ako je. neposredno odveo ili uputio nalogodavca u razgledavanje predmetne nekretnine organizirao susret između Nalogodavca i treće osobe radi pregovaranja za sklapanje pravnog posla Nalogodavcu priopćio ime, broj telefona, telefaksa ili adresu treće osobe ilil mu je priopćio točnu lokaciju tražene nekretnine. Nisam pravnik pa ne kužim sve... ali znam da s njima nisam potpisao nikakav ugovor... niti sam koga iz agencije vidio.
  2. Ima ovakav slučaj: 1. Na njuškalu sam našao oglas za iznajmljivanje stana koji je oglasila jedna agencija. 2. Kontaktirao sam ih telefonski i dali su mi broj vlasnika da s njim dogovorim sve, tj. prvo da vidim stan ... 3. S vlasnikom stana sam sve dogovorio, iz agencije se nitko nije pojavljivao, i s vlasnikom stana sam potpisao predugovor o najmu i dao kaparu. 4. Potpisao sam ugovor s vlasnikom stana u kojoj se ne spominje nikakva provizija prema nikome...tj. nekoj trećoj strani. U stan sam uselio. 5. Sada me iz agencije zovu da sam ja njima dužan proviziju jer je u oglasu pisalo da najmoprimac plaća proviziju. Napominjem da s Agencijom nisam potpisao nikakav ugovor niti me je vlasnik stana upoznao da je on potpisao išta sa agencijom što bi se odnosilo na mene. S "agentom" sam se čuo samo telefonski. Ima li tu obaveze da platim proviziju ili ne?
  3. Možda sam se krivo izrazio, ali Ultra zbori ono što ja htjedoh reći. Dakle, mislio sam na proizvodnju kolača unutar OPG koji proizvodi voće i žitarice. OPG još nemamo registriran, ali posjedujemo i voćnjake (manja površina) i zemljište na kojemu su žito/kuruz. Dakle, to ne bi predstavljalo problem. Također imamo i prostor koji uz minimalne korekcije i nabavu dodatnog inventara može udovoljiti svim sanitarnim propisima (za stvarno, jer bez toga se ne bi ni usudili prodavati proizvode). Znači, prvi korak bi bio registrirati OPG, pa zatim otići do sanitarnog inspektora da se vidi koji su to minimalni uvjeti, pa urediti prostor. Da li znate da li treba kakva inspekcija izaći u prostor? Uvjete pregledava prije početka obavljanja posla sanitarni inspektor i izdaje nekakvu dozvolu ili on samo dolazi u nadzor, pa ako nešto ne valja kažnjava? Uz kolaće koliko znam treba ići deklaracija. Tko odobrava te deklaracije ili tko ih izdaje? Hvala svima na dosadašnjoj pomoći.
  4. Kolaći se proizvode od poljoprivrednih proizvoda isto kao i pekmez,sokovi, kulen i sl. Ako je pekmez i kulen mogu proizvoditi unutar OPG, a i proizvodnja navedenih proizvoda zahtjeva sanitarne i veterinarske uvjete, onda ni kolaći ne bi trebali po toj logici biti posebniji. Vidio sam po sajmovima da ljudi prodaju kolaće i imaju registriran OPG. Sada da li imaju sve legalno vezano uz proizvodnju kolaća, to ne znam. Proizvodnja kolaća unutar OPG i ima i nema logike, ali ako se da progurati unutar OPG onda je puno lakše poslovati jer treba ispeći puuuno kolaća da bi se pokrila samo davanja prema državi.
  5. Možda sam fulao forum, ali ne znam gdje da pitam. Dakle, zanima me da li se može registrirati OPG za proizvodnju domaćih kolaća? Ako da, zanima me koje je uvjete sve potrebno ispuniti: porezne, higijenske, zakonske .... Gdje se sve treba prijaviti, kakav račun izdavati i sl. Unaprijed hvala na odgovorima.
  6. Imam od HGK uvjerenje za turističkog pratitelja u pustolovnom turizmu. Radio bih za Turističke agencije (ali ne kao njihov zaposlenik, već kao neka vrsta podizvođača)i direktno za privatne osobe/grupe koje traže usluge vođenja (u pustolovnim aktivnostima). Dakle, ne bi radio poslove Turističkog vodića po gradovima i sl. već isključivo u prirodi (planinarske ture, mtb ture i sl.)
  7. Da li je moguće raditi kao Turistički pratitelj (ne kao Turistički vodić) bez neke formalne registracije tipa obrta, agencije ili sl. ili zaposlenja u nekoj agenciji. Da li mogu izdati račun i kolika su sva davanja prema državi u slučaju da je moguće. Imam registriran obrt ali zbog slabog poslovanja stvara trenutno preveliki trošak pa bih prešao na neki oblik poslovanja koji nije cijelo vrijeme opterećen davanjima. Taj posao mi nije stalna djelatnost nego ga radim povremeno. Unaprijed hvala na odgovorima i savjetima.
  8. Pred pokretanjem sam jednog web portala. Kako je za atraktivnost portala bitna ažurnost i nove i atraktivne vijesti, zanima me kako je i na koji način legalno prenositi članke s drugih web stranica (online izdanja novina, stručne stranice i sl.) Na što treba obratiti pozornost? Da li je dovoljno, da bi bilo legalno, navesti izvor članka? Unaprijed hvala na pomoći i odgovorima.
  9. Da li mi može netko objasniti razliku između maloprodajne cijene i velepordajne na nekom konkretnom primjeru?
  10. Imam jedno konkretno pitanje vezano uz trgovinu med. opreme. Za veleprodaju medicinske opreme treba imati registriran d.. i dozvolu agencije za promet ljekovima i med. opremom (to podrazumjeva i zapošljavanje lječnika ili osobe slične struke na barem pola radnog vremena). Ovo su informacije koje sam dobio u navedenoj agenciji. Maloprodaju može obavljati i obrt uz zapošljavanje osobe određene struke prema kategoriji proizvoda. E, sad me zanima, da li obrt registriran za maloprodaju može izvršiti uvoz određenog med. artikla (obrt prethodno uredno registriran pri agenciji i sve ostalo što treba) i da li taj proizvod može prodati pravnoj osobi (npr. bolnica ili Dom zdravlja)? Ovo pitanje može biti i općenite naravi, da li obrt za maloprodaju može izvršiti direktni uvoz i dalje to prodati pravnoj osobi? Do jutros sam mislio da znam odgovor na to pitanje ali onda je nakon jednog razgovora nastala totalna zbunjola. Unaprijed svima hvala na odgovorima.
  11. dragonfly

    Komorski doprinos

    Ako sam dobro upoznat obrtnici u prvoj godini poslovanja imaju pravo tražiti oslobođenje od komorskog doprinosa. Zanima me da li je to točni, te kome treba poslati zamolbu i što treba biti sadržano u zamolbi. Unaprijed hvala
  12. Što sve treba učiniti da bi se obrt privremeno zatvorio? Da sve bude odrađeno 100% kako ne bi došle kakave stvari na naplatu? Planiram na duži put pa će biti red i pritvoriti tek otvoreno
  13. Da li je unutar OPG moguće legalno izrađivati suvenire od drveta i prodavati ih drugim pravnim osobama za daljnju prodaju ? Ako je kako bi trebalo registrirati OPG?
  14. Registrirao sam sljedeće djelatnosti: 93.19. OSTALE SPORTSKE DJELATNOSTI 93.29. OSTALE ZABAVNE I REKREACIJSKE DJELATNOSTI U radnom sam odnosu. Da li trebam nositi radnu knjižicu kuda? Koliki je rok prijave u poreznu?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija