Jump to content

Dreamer34

Korisnik
  • Broj objava

    15
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Dreamer34 objavio

  1. Kolegica imala prometnu prije par mjeseci (po starom zakonu) i prije 2 dana dobila kući Obvezni prekršajni nalog - "kriva jer jer nije brzinu kretanja vozila prilagodila osobinama i stanju kolnika ... da se može zaustaviti pred preprekom ... u bočnom zanošenju sletila ulijevo te udarila u betonsku metalnu ogradu - IZRIČE SE KAZNA 2.500 Kn" Piše da to treba platiti u roku od 8 dana - ako plati do tada 2/3, smatra se da je plaćeno u cijelosti. Osim toga, piše da treba nadoknaditi troškove prekršajnog postupka u iznosu 100 Kn u roku od 8 dana pod prijetnjom izvršenja. Dogodilo se to da je kolegica na samom ulasku u grad - dozv. 60 - imala malo više od toga, IZ LIJEVE SPOREDNE ULICE IZLETILA JE GOSPOĐA S AUTOM, ODULEZA JOJ PREDNOST, te kako bi kolegica izbjegla nju, SKRENULA OŠTRO UDESNO -pogodila rubnik koji ju je odbacio na suprotnu u lijevu stranu sve do dvorišne ograde gdje je razbila auto i završila na hitnoj. Gospođa u autu koji je oduzeo prednost je sve to vidjela i htjela pobjeći, ali se vratila. Stigla policija i Hitna, nije bilo drugih svjedoka nesreći, uzeli su izjave i gospođa nije ništa kriva po policiji jer nije nju udarila IMA LI SMISLA ŽALITI SE, barem da joj se smanji kazna sa 2.500 Kn ili platiti 2/3 te kazne i priznati? I da li se treba odmah obavezno platiti ovih 100 Kn troškove prekršajnog postupka? Hvala!
  2. U firmi ima nas koji nismo iskoristili cijeli GO iz 2011. godine, te ga namjeravamo koristiti do 30.06. Uprava je donijela Odluku o rasporedu radnog vremena u 2012. godini - citiram: " ... Blagdani 1. svibanj pada u utorak ... 7. lipanj pada u četvrtak.., te će se u dane 30. travanj i 8. lipanj koristiti kolektivni godišnji odmori radnika za 2012. godinu." E sad, šefovi tumače kako se u te dane kolektivnog GO koristi GO iz 2012. godine, "jer tak piše u odluci", a meni je nelogično koristiti GO iz 2012, ako imamo još 2 dana starog GO iz 2011 - ne bi li se trebao prije iskoristi SAV GO iz 2011, pa tek onda početi koristiti novi GO?! Molim vaše mišljenje i eventualno na što se pozvati kod pisanja prigovora prema šefovima. Hvala!
  3. U firmi (još uvijek državnoj) u tijeku je nova organizacija i obzirom da stupa nova sistematizacija, priprema se izdavanje Ugovora o radu radnicima. Postoji Ugovor između poslodavca i sindikata od prije par godina o kriterijima za izradu rang liste zaposlenika i određivanja tehnološkog viška. Vezano uz to, ukida se moje radno mjesto, koje je imalo status nadređenog službenika (rad u podružnici, a ne u Zagrebu) i imenovanje je bilo od strane Predsjednika Uprave, ali se sistematizia NOVO RADNO MJESTO, vrlo sličnog naziva, sa istim opisom posla, ali Ugovor o radu izdaje Šef podružnice. E sad, pošto sam bio u korektnim odnosima sa šefom sam mi je rekao da je dobio informacije iz Zagreba da bih mogao ići raditi u Zagreb. Na MANJU PLAĆU I PUTOVANJE > 80Km. I takav prijedlog je uputio u Zagreb. E sad, kako ja na to ne pristajem, a on bi mogao ponuditi Ugovor o radu nekoj drugoj osobi (koja u biti i to forsira preko svojih veza u Zagrebu), koje su moje mogućnosti da se to ospori? Obzirom da nisam pravne struke, a čini mi se da negdje stoji (ili je bilo) da za izdavanje Ugovora o radu prednost ima osoba koja je obavljala te poslove i prije, molio bih da mi odgovorite koje su moje mogućnosti za žalbu, ukoliko se to dogodi? razmišljao sam da uputim jedno pismo u kadrovsku u Zagreb da im objasnim situaciju, a prije toga sam ih namjeravao nazvati. Molim za odgovor Hvala!
  4. Na koliki GO imam pravo u ovoj godini, pošto sam BIO na roditeljskom dopustu od 15.01. do 22.07. Hvala!
  5. U "Pravilniku o radu" firme stoji da: "Radnik koji smatra da mu je poslodavac povrijedio neko pravo iz radnog odnosa može u roku od petnaest (15) dana od dostave odluke kojom je povrijeđeno njegovo pravo, odnosno od dana saznanja za povredu prava, zahtijevati od poslodavca ostvarenje tog prava." Međutim, nekoliko članaka dalje stoji da "Odluke poslodavca koje se uručuju radniku trebaju sadržavati uputu o pravu na podnošenje zahtjeva za zaštitu prava ili utvrđenje da je odluka konačna." Sad, poslodavac ispostavlja radniku "Upozorenje na kršenje radne obveze s mogućnošću raskida ugovora o radu uz praćenje od 60 dana" te na kraju stoji DA JE ODLUKA KONAČNA. Pretpostavljam da pošto radnik nije upoznat sa pravnim lijekom, postavljaju se pitanja: 1. da li se radniku SUKLADNO PRAVILNIKU O RADU ONEMUGUĆAVA ZAŠTITA PRAVA, ili ipak postoji mogunost zaštite prava, tj. može li se radnik na tu odluku žaliti?! 2. da li je ta odredba Pravilnika o radu u skladu sa Zakonom o radu? Inače, poslodavac je radniku izdao Upozorenje zbog povrede dostojanstva drugog radnika, neopravdano, bez poštivanja procedure sukladno Pravilniku o radu, a na kraju bez ikakve osnove. Stoga me zanima vaše mišljenje o odredbi alineje (7) članka 133 Zakona o radu (Zaštita prava radnika) koja govori da "Odredbe ovoga članka ne primjenjuju se na postupak zaštite dostojanstva radnika iz članka 30. ovoga Zakona" koji govori o zaštiti dostojanstva radnika. Hvala unaprijed!
  6. Fala na odgovoru, zaboravio napisati da je VŠS ekonomist.
  7. Supruga mi polaže uskoro - posebni dio upravno područje financija, pa bih molio nekog ako može reći koja su pitanja na ispitu u posebnom dijelu?
  8. Ako je dijete rođeno 15.06.2008. godine, da li postoji mogućnost primjene NOVOG zakona o rodiljnim potporama na roditelje?! Tj, može li se 2. dio koristiti u dijelovima i produžiti za 2 mjesaeca ako otac koristi roditeljski dopust najmanje 3 mjeseca?
  9. Ja bih molio skriptu, cura mi polaže u 2. mjesecu. dreamer34@gmail.com Hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija