Jump to content

mdusko

Korisnik
  • Broj objava

    26
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je mdusko objavio

  1. Imamo mali lokal koji smo iznajmili. Legalno, plaćamo porez. Od 09.mj. prošle godine najmoprimac ne plaća najamninu, struju, plin... Nakon višemjesečnog izbjegavanja susreta, nejavljanja na telefon i ponekog obećanja da će sve nadoknaditi, u dva navrata smo mu promijenili bravu. Tada bi došao i obećavao i mi smo mu obadva puta dali ključ. Neki dan smo mu poslali pismeni otkaz i o tome obavijestili poreznu upravu. Ne reagira. Danas smo ga napokon dobili na telefon i ultimativno zatražili ključ. On je odgovorio da ako uđemo u lokal da će pozvati policiju i reći da nešto fali (unutra je mahom elektroinstalaterski materijal razbacan, hrđav). Ključ očito ne misli vratiti, nama dolaze ovrhe... Može li se njega istjerati brzo ili ćemo se "tužakati 5 godina" i on će nam gomilati troškove.
  2. Vratio očevu osobnu i bankovne kartice prilikom prijave smrti. Na pitanje "a što s minusom na tekućem" matičar je samo odmahnuo rukom. Ostavinska je bila 18.05.2010. a poziv je došao u veljači pa sam to pomiješao nakon toliko vremena. U Rješenju o nasljeđivanju piše da se isto dostavlja i HZMOu, HPBdd. Oni se pak nikada nisu javili sve do jučer. Sad oni zovu vjerojatno da dadu nekakav izlist dugovanja i da dobiju potpis. skoro 5 godina šutiti mi se čini vrlo pokvareno pa mi se čini sasvim ljudski potruditi se da to ode u zastaru.
  3. Danas sam dobio "poziv nasljedniku" od HPB Zagreb da se javim Direkciji za naplatu potraživanja za stanovništvo, radi reguliranja obveza prema njima. Otac je umro 26.12.2009. o čemu je banka obaviještena, a oni su se nedugo potom javili sa zahtjevom da im se vrate kartice (očeva i moja-opunomoćena) Ostavinska rasprava je bila u veljači ili ožujku 2010. (ne znam točno ovaj čas) HPB se po ovom pitanju nikad nije javila - nikakvim pozivom, dopisom sve do danas. Koliko se sjećam očev tekući račun je bio u granicama dozvoljenog minusa (4000-5000 kn) Zašto su čekali 5 godina da se jave? Da li se ovdje može pozvati na zastaru. Ja sam oduvijek na istoj adresi pa ne dolazi u obzir da su me "tražili" Trebam savjet prije nego što im se javim "u najbližu poslovnicu ili telefonom" Unaprijed se zahvaljujem Maravić Duško
  4. Nema podataka o prijemniku, samo piše "radio". Dakle nema ni marke ni modela, a kamoli tvorničkog broja i godine proizvodnje. Nema pečata mog poduzeća za koje sam kao potpisao prijavu. Pa ne mogu ni službenu poštu primiti bez pečata, nikakav ugovor zaključiti, a tu nije potreban? Nisam nikakav primjerak ničega tada dobio od njih Definitivno nisam niti ispunio niti potpisao "Prijavu prijamnika" Pa kažem, svađali smo se, pred njima sam bacio radio (vidi moj prvi post) Sad u ovom času je pitanje što napisati i poslati sudu i Hrt-u a to moram sutra. Sud (Trgovački) je donio Rješenje da se oni očituju pa zatim ja. "Izvan ročišta". Sutra mi je osmi dan od primitka njihovog podneska. Sad mislim još nije vrijeme za odvjetnika. Pitanje je što je najbolje napisati, na što se pozvati... Dakle, Trgovački sud, odnos je između 2 pravna subjekta i pitam se da li se tako zasnivaju ugovori (ovo bi po meni bila neka vrsta ugovora) bez pečata, bez opisa uređaja... Ja bih neki savjet što je najbolje u ovom trenutku.
  5. Dugo se nije ništa događalo Sad je stvar došla do Trgovačkog suda (jer smo firma, a građanski se sud proglasio nenadležnim) koji je tražio da se Hrt očituje o mom prigovoru, a da se zatim ja očitujem o njihovim dokazima. Iznenadio sam se jako - imaju moj ili "moj" potpis (tako sam se zaista potpisivao nekad, dosta davno) kojim sam ja prijavio uređaj. Pa ako sam ih izbacio van i svađao se s njima zar sam lud da svojim potpisom sam prijavim uređaj? Dakle ili su baš potpisali umjesto mene ili su negdje pitaj Boga gdje i kako našli moj ("starinski") potpis pa ga nekakvim grafičkim inženjeringom smjestili na prijavu I što sad? Moram li ja osporavati potpis, moram li ih tužiti, što mi je najbolje napisati i poslati Sudu... Ja samo znam da nisam potpisao prijavu uređaja. Nadalje, kako se radi o poduzećima, ima li propusta i nepravilnosti proceduralno pravnog tipa na koje bih se pozvao jer ne vjerujem da je dovoljan potpis kad na sve drugo što ugovaram pa i kad primam poštu od suda moram staviti i pečat. Što mi je naj jednostavnije u ovoj situaciji?
  6. Imamo lokal u zgradi koja nema upravitelja. Jedan od susjeda u svom lokalu ima zastupstvo Wiener osiguranja. Isti je obrađivao vlasnike stanova i lokala u zgradi da uzmu od njega osiguranje jer da je to bolje od pričuve. Isti nas je povremeno pozivao i nagovarao da dođemo potpisati ugovor (lokal ne koristimo i dođemo možda 1-2 puta godišnje pa tog susjeda rijetko viđamo) On sad govori da smo mu dužni za 3 godine! Nikad nam nije poslao račun, nikad nismo potpisali ugovor, nikad nije poslao nekakve papire iz kojih se vidi da je većina stanara "potpisala" pa da i mi moramo plaćati. Mogao je poslati poštom, mailom, osobno donijeti... Logično mi je ovo- pokaži da moram potpisati i zašto, potpišimo ugovor i od dana potpisivanja me tereti, daj mi valjani račun. Ukoliko moram platiti zato jer je većina na to pristala, nisam li trebao dobiti neki dokument koji me na to obvezuje. Kako se postaviti? Osobno smatram da zgrada ipak mora imati upravitelja i plaćati pričuvu.
  7. Pokojni otac je imao dosta ovrha (režije) koje su se povlačile godinama. Sada, više od tri godine nakon njegove smrti, nisu mi stigla sva rješenja koja bi mene teretila. Pitanje: koji je rok da mi "sjednu" takva rješenja, kako da "prepoznam" ako je nešto u zastari kad to ni sud neće reći.(npr. plin iz 2005) Isplati li se žaliti na takav prijedlog za ovrhu (uzimajući obzir period nakon smrti, period nastanka duga...) Napominjem da su to režije - plin, pričuva, komunalna naknada...) Zahvaljujem
  8. Prije više od 3 godine umro mi je otac. Na ostavinskoj raspravi bili smo brat i ja. Došli smo bez prethodnog dogovora među nama. Brat je izjavio da se odriče svog dijela u korist mene s tim da ima pravo živjeti u stanu. Dalje je sama javna bilježnica formulirala tekst i predložila...tako da je to njegovo pravo upisano kao teret na stan. Brat živi sam, a ja imam obitelj - suprugu i dvoje djece. Svi žiimo u tom stanu. Iza oca je ostalo dugova, koji su postali moji. Pitanje: da li je istina da je on praktično dobitnik nekakvog dijela ako se meni nešto desi - kao, ima sva prava a nikakve obaveze kako da osiguram papirnato svoju obitelj, da li tada oni nasljeđuju moju obavezu prema mome bratu... Supruga ne želi ulagati u taj stan jer smatra da nema nikakve sigurnosti.
  9. Neki dan sam u haustoru pronašao hrpu računa Hrt-a (period od 01.2012. do danas) Korisnik sam uličnog lokala koji sam unajmio za svoje doo. U haustor zgrade ne ulazim, ključ nemam. Negdje krajem prošle godine (mislim u studenom) su mi u lokal (kemijska čistionica) došla dvojica iz HRT-a. Čuli su radio. Razgovarali smo i rekao sam im slijedeće: Lokal smo unajmili 01.07.2011. te u njemu nismo radili nego ga opremali strojevima i infrastrukturom sve do 21.09. kad smo počeli raditi. Nakon što je jedan od njih zatražio da platim 400 kn za dotadašnje korištenje, jer se on uhvatio za datum 01.07. pa otad 4 mj. ja sam taj stari tranzistor pred njima bacio (to je kao i još nekoliko stvari ostalo od bivšeg korisnika prostora). Kakva 4 mjeseca, pa doo (koji oni terete za pretplatu) sam osnovao u 09.mjesecu. Dakle, teretiš doo staro 2 mj. da ti duguje za 4 mj. Međutim, jedan od njih dvojice vrlo drzak zaključivao je po svome, prijetio s odvjetnicima ("nije vam u interesu sukobiti se s NJIMA jer oni uvijek dobiju spor", "pa ja sam sad došao iz Istre gdje su mi ljudi morali platiti, a nemaju ni signala" itd. Izbacio sam ih van. I jasno rekao da nikakvog radija više nema niti će biti. I sad odjednom, računi za period kad nikakvog radija i tv.a nije bilo. Kako sad postupiti? Mislim, što ja imam odjaviti kad ništa nije ni prijavljeno kako valja.
  10. Imam doo koja se bavi uslužnom djelatnošću u uličnom lokalu. Radi se o poslu kojem treba 2-3 godine da se ukorijeni u kvartu i počne donositi profit. Susjedni lokal, ugostiteljski navodno je dobio dozvolu za terasu i vlasnik mi lijepo kaže da će staviti stolove duž izloga mog lokala (s tim da neće ometati ulaz). Sve ovo s odmakom od nekih cca 120cm od zida jer da je dalje gradsko zemljište, koje je njemu grad iznajmio. Još je rekao da ima pravo na gotovo cijelu uličicu, jer nema drugog kafića. Vjerojatno će barem još jedan lokal tako (po meni) zagraditi. Zagraditi, jer naravno da će imati i suncobrane koji će zakloniti vizualni identitet mog lokala. Nije mi jasno da se ugostitelj favorizira i stavlja u povoljniji položaj u odnosu na druge poduzetnike i obrtnike. "Ti možeš zvati komunalce, ali za ono za što je grad izdao rješenje oni neće reagirati" rekao je. Interesira me imam li ja pravo da moj posao, moj izlog bude nesmetano uočljiv kao i do sad i kome da se obratim. Jer sad, kako dolazi ljeto uz ovo zagrađivanje mogu odmah staviti ključ u bravu. ima li neki propis iznad "Grada"?
  11. Poznanicu mi je poslodavac ucjenom prisilio na sporazumni otkaz, čime ona gubi neka prava na HZZ. Mogu li je kao fizička osoba prijaviti kao kućnu pomoćnicu, te joj nakon mjesec dana dati otkaz zbog recimo prestank potrebe za obavljanjem takvog posla. Njoj bi to značio otkaz mimo volje radnika kojim može ostvariti neka prava n HZZ
  12. Opet sam bio u FINA-i da predam ispunjen zahtjev za zaštićeni račun pa sam se raspitao još malo. Dakle, zaštićeni račun se ne može otvoriti prije ovrhe, tako da će svakom barem jednom uzeti sve s računa Drugo, službenica mi je rekla da je banka kriva, da onaj tko je obradio moj račun u svrhu ovrhe zna, vidi i mora vidjeti po šiframa da se radi o naknadi za nezaposlene i da je ista izuzeta od ovrhe. Ja ću banci poslati dopis da mi odgovore zašto su mi to učinili iako od toga neće biti koristi. Također ću ih pitati da li će mi to uraditi opet. Ipak, ako se radi ili o neznanju, aljkavosti ili tko zna čemu djelatnika banke-pojedinca neka njegov supervizor to zna.
  13. sorry, ali da ne otvaram novu temu Ovršne isprave iz 2004. - komunalije, npr. održavanje zgrade isto 10 god?
  14. Danas dođem u banku podići očekivanih 600 kn koje mi mjesečno sjedaju na žiro račun za jedan mali honorarni poslić. I kažu mi da nemam ništa jer da sam u blokadi Odem na Finu i tamo pronađu da je to neka ovrha od Zg holdinga. Tamo ustanovim da su mi skinuli i redovitu mjesečnu naknadu za nezaposlene!!! i to u cijelosti, cca 1.200 kn i pitaju me da li želim "zaštititi" tu naknadu ubuduće, jer da mi je smiju uzimati (iako je ona po zakonu ili-čemu-već izuzeta od ovrhe)ukoliko ja to ne spriječim popunjavanjem famoznog formulara. Trebam li vam napomenuti da dugovi nisu nastali raskalašenim životom nego podužom nezaposlenošću? Da bih mogao normalno živjeti i plaćati svoje račune odlučio sam se na rizičan potez samozapošljavanja i u postupku sam ostvarivanja poticaja od HZZ. Sad me brine ovo - može li se dogoditi da mi sredstva za tu namjenu "ovrše" kad sjednu na račun iako će se raditi (bar tako mislim) o "zaštićenom računu"?
  15. Moje iskustvo od jučer: Iako sam dobio otkaz u dd zbog smanjenja obima poslovanja, pošto posjedujem firmu (nikad aktiviranu!) nemam pravo na naknadu s "Burze" Tako su mi jučer odgovorili na telefonski upit.
  16. Supruga i ja radimo kao kem. čistači za drugoga. Odlučili smo otvoriti svoju kem.čistionicu. Dilema: obrt ili doo obrt spada u "vezane" obrte i zahtijeva "majstorski ispit" koji nemamo, a osobu koja ga ima i koju bi u tom slučaju morali zaposliti u punom radnom vremenu ne možemo naći. Naime, majstoski ispit se priznaje onima koji su 01.07.1994 imali 5 godina rada u struci. Prekvalifikaciju/dokvalifikaciju nitko ne organizira! Odbojno je i to da moraš zaposliti drugoga, a ne možeš sebe jer u početku nemaš novaca. doo - smijem otvoriti kem.čistionicu,ali nitko mi ne zna reći kako, zašto i tko je kaznio poznanicu koja ima doo-kem. čistionicu jer nije imala čovjeka iz uvjeta za obrt. Dakle, tko je nadležan, gdje to piše itd. da i kao doo moraš ispunjavati taj uvjet?
  17. Moje pitanje odnosi se na nasljeđivanje logoraške odštete mog djeda koji je boravio u logoru nakon II svjetskog rata. Pitanje odšetete pokrenuli su moj pokojni otac i njegova sestra. Nedugo nakon smrti oca umrla je i majka te smo ostale sestra i ja kao njihovi nasljednici. Prije nekoliko dana nas je teta obavjestila da je Vlada Republike Hrvatske pozitivno rješila zahtjev za odštetom te da ćemo i mi dobiti svoj dio. No nekoliko sati polije toga nazvala je i rekla da je pričala sa nekim iz Vlade Republike Hrvatske te da cijelokupnu odštetu dakle i tatin dio dobiva ona kao jedini nasljednik iz prvog koljena te da smo sestra i ja ostale bez ikakvih prava. Mene zanima: Da li sestra i ja imamo pravo nasljeđivanja logoraške odštete našeg djeda Da li je moguće u slučaju da nemamo da dio našeg oca nasljeđuje njegova sestra Nadam se što detaljnijem i bržem odgovoru hvala.
  18. Kupili smo stan (kredit, Wustenrot) prije 2 godine i papire predali poreznoj upravi nekih 1-2 mjeseca kasnije. Supruga je tražila oslobođenje od poreza jer je to prva nekretnina. Dakle, prošlo je i skoro 2 godine od predaje zahtjeva, a od Porezne još nema nikakvog rješenja. Sad smo zabrinuti ne čekaju li oni nekakve promjene koje bi recimo nama išle na štetu ili?
  19. Evo, naslov dosta govori. Imali smo tobacco i propali. Tri godine smo pokušavali, ali je svaka bila sve lošija. Od tad je prošlo 7 godina. Firma se u sudskom registru vodi kao aktivna. Ranijih godina bilo je 2-3 pokušaja ovrhe, koje su završile ovjerenim formularom (ne-mogu-se-sjetit-kako-se-zove)i mojom izjavom na sudu da firma ništa ne posjeduje. Krajem poslovanja bilo je i blokada ž.r-a Sad me zanima da li žr firme može još postojati, da li mogu biti dužan državi po bilo kakvom (poreznom ili drugom) terećenju, obzirom da mi kao građaninu svake godine isplaćuju povrat poreza. Može li dakle, nakon tih 7 godina neaktivnosti ipak biti nekakvih terećenja? Treba li prčkati po tome na bilo koji način (pokrenuti novi posao na nju, umjesto otvarati novu firmu, zatvarati firmu...) ili je bolje ništa ne dirati. Što bi vi na mome mjestu?
  20. Predugo bi trajalo pisanje o stravičnom mobbingu od strane poslodavke koja sasvim sigurno nije duševno zdrava. Supruga je odradila otkazni rok od mjesec dana, bez da je izostajala, kasnila...jer joj je poslodavka zaprijetila da će joj u slučaju nedolaska, bolovanja...za toliko dana produžiti otkazni rok. Radi se o bolesnoj osobi kojoj je moja supruga jedini radnik i kojoj je otvoreno rekla da je više ne može gledati i da se gubi milom ili će joj prikrpati krađe, oštećenja... Supruga je našla novi posao i mučila se radeći dva posla gotovo mjesec dana neprekidno. Bivša poslodavka je šokirana jer se guštala i bahatila da će mi supruga završiti na cesti i da je nitko neće zaposliti. Sad kad se uvjerila da je odmah našla posao ne može to preboljeti. Sada njena poslodavka tvrdi da joj ne može dati radnu knjižicu prije nego što prođe 15 dana (i to ne od prošlog četvrtka kad je zadnji dan radila nego računajući od sutrašnjeg ponedjeljka) jer da neće stići i da je takvo njeno zakonsko pravo. Radna knjižica joj treba hitno jer je novi poslodavac želi prijaviti. Kako čovjeku objasniti da će tek nakon mjesec i pol rada donijeti radnu knjižicu? Koliko dana bivši poslodavac smije držati radnu knjižicu? Važno je napomenuti da je poslodavka još u 7. mjesecu rekla supruzi "Vidiš, kad se vratiš s mora poćinje ti teći otkazni rok..." tako da je debelo imala vremena svu tu papirologiju srediti.
  21. Puno hvala na odgovoru, sad mi je malo lakše kad nisam skroz sama. Tako sam si i mislila da je bolje za mene. Mislala sam da joj otvoreno kažem da znam da samo traži razlog da me se riješi i da ću si aktivno tražiti drugi posao, a dok sam ovdje nemogu pristati na promjenu dosadašnjeg ugovora o radu.Samo me pomalo strah njenih podmetanja i tko zna čega sve...Očito sam na životnoj prekretnici i to me pomalo plaši.Svakako ću se javiti sa novostima kada ih bude (a imam osjećaj da će ih biti). Još jednom puuuno hvala,valjda bum preživjela
  22. Nakon provjere moje radne sposobnosti prešla sam kod novog poslodavca-ke (kao druga zaposlena osoba u d..)te ubrzo započinju moji problemi. Nažalost kao i mnogi drugi privatnici(da ne kažem svi)ponudila mi je minimalnu plaću preko računa, a znatnu razliku u gotovini na ruke. Nakon nekog vrlo kratkog vremena počela je izražavati nezadovoljstvo mojim radom i prijetiti mi sa razlikom plaće koji je postao sve više sporan. Omalovažavala je sustavno moj rad i vršila totalni mobing. Inače taj posao sam radila kod drugog poslodavca 6 godina i nije bilo prigovora na moj rad-dapače. Nakon nepunih šest mjeseci razbolila sam se od bolesti koja se dobiva od stresa i gubitka imuniteta te završila na bolovanju gotovo punih 6 mjeseci (terapije i sl) te ostala trajno oštećena (moguće 30 posto invalidnosti).U međuvremenu me je zvala telefonom i uznemiravala me riječima da njoj treba zdrava osoba za radit i da nezna što će samnom kada se vratim,te kontradiktornosti od toga da nema posla te da nemože sama sve odraditi,te da njoj treba zdrav čovjek. Nakon nekog vremena uzela je na moje radno mjesto jednu osobu na četiri sata. Kada sam se vratila sa bolovanja ponudila mi je annex ugovora na četiri sata uz obrazloženje da nema posla,nema novaca a ja sam joj nesigurna (moje prvo blovanje u životu) te zato mora zadržati i drugu radnicu na četiri sata, da je ozbiljno razmišljala o mom otkazu ali je eto se smilovala pa će mi dati pola radnog vremena na neodređeno vrijeme. Također je napomenula ako ne potpišem taj annex da ćemo onda drugačije igrati (što sam shvatila kao veliku prijetnju). Zanima me: 1. Da li ja moram potpisati annex i kakve su posljedice ako ga odbijem (mogu li dobiti zato otkaz)? 2. Da li smije mene otpustiti a nju zadržati? 3. Kako da se postavim i zaštitim u ovoj situaciji? Molim što hitniji odgovor jer u ponedjeljak očekuje da se izjasnim. Upomoć
  23. mdusko

    ostavinska

    Brata i mene očekuje ostavinska. Stan je još u otkupu (otkupljeno je preko pola) U tom stanu živim sa suprugom i dvoje djece. Brat također živi u tom stanu kao samac. On je korisnik socijalne pomoći. Načuo sam da će kao vlasnik (bez obzira da li dijela ovog stana ili primjerice malog stana (30-40 m2) ev. kupljenog od svog dijela nakon prodaje ovog stana)izgubiti socijalnu pomoć ili vratiti jednog dana sav iznos, odnosno da se Centar za soc.rad čak upisuje u zemljišne knjige.- Ovo sam čuo od jedne "žrtve", a jednom je i na televiziji ovlaš dotaknuta ta tema. No na netu ne mogu ništa "službeno" pronaći. - Shodno situaciji uz pojašnjenje, tražim i savjet što nam je najbolje učiniti - da li ići na pola-pola (ima i dosta dugova u režijama koje on ne bi mogao vraćati) ili da se recimo on odrekne svog dijela, a ja se obavežem prema njemu na neki drugi način, ali tako da on bude siguran da ga neću izigrati i preuzmem sve dugove (npr. supruga i ja mu kroz godinu-dvije kupimo stan od 30-40 m2 itd. - on ne želi izgubiti pravo na soc. pomoć) Pametan savjet? Inače, dugova tu ima dosta, sve su režije - mahom rješenja o ovrsi koja su čekala na red na mirovini pokojnog oca. Ima li izgleda da barem dio tih režija (pričuva,Čistoća...unazad 7-8 godina)otpadne? Duško
  24. Radila sam kod sadašnjeg poslodavca skoro 5 godina te svojom voljom prekidam radni odnos.Poslodavac mi je uvjetovao mjesec dana otkaznog roka no ne spominje pravo na godišnji odmor (zadnji sam koristila u 7 mj.prošle godine).Voljela bi znati da li imam pravo 18 dana god.odm.iskoristiti unutar tog otkaznog roka kod starog poslodavca? Zanasu
  25. Ovo što vama nije jasno nije neki ključni moment koji me zanima - ostavimo taj dio sudu. Lako bih na to odgovorio sa par rečenica, ali to bi raspravu udaljilo od bitne stvari. Ako želite pomoći, lako ćete vidjeti što me zanima. Pozdrav.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija