Jump to content

miomao

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Osobno iskustvo,Granicni prelaz Bregana,putujem za Njemacku.Slovenci me skidaju sa granice i salju nazad kuci,jer sam u Njemackoj(citaj EU),boravila vise nego 90 dana u 6 mjeseci.Po zakonu imaju na to pravo.
  2. Prezime nije osobna imovina i na njega ne moze nitko pravo polagati.Vasa bivsa supruga moze osobno odluciti da li zeli zadrzati vase prezime, uzeti svoje djevojacko nazad ili izmisliti neko trece.
  3. Djece nemamo,ali po njemackom zakonu ako nemas djecu,postoji rodbina drugog i treceg stupnja koja ima pravo traziti dio ostavstvine. Na to rodbina nema pravo samo ako je sklopljena ta Berlinska oporuka.Aona je za moga supruga i mene vazeca samo ako zakon Republike Hrvatske istu priznaje ili poznaje. Da li je u Hrvatskoj moguce takvu oporuku napraviti,ako nemas djece i zelis zastiti suprugu ili supruga da imovinu dijeli sa ostatkom tvoje rodbine?!
  4. Dobro vecer svima! Imam jedno pitanje i nadam se da ce mi netko moci pomoci.Zivim u Njemackoj i imam hrvatsko drzavljanstvo,a moj suprug je Njemac i ima njemacko drzavljanstvo.Zelimo sastaviti Berlinsku oporuku(u slucaju smrti jednog supruznika,prezivjeli nasljedjuje sam imovinu umrlog). Djeca nasljedjuju tek kada su oba roditelja umrla: Po njemackom zakonu,takva oporuka je valjana samo ako u Hrvatskoj postoji isti zakon,znaci da se supruznici mogu izjasniti da jedan drugom sve ostavljaju. Ne znam gdje drugo da potrazim taj savjet,pa se nadam da ce mi netko od vas pomoci,prije nego izdamo monogo novaca za biljeznika ovdje. Unaprijed hvala!!!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija