Jump to content

star1

Korisnik
  • Broj objava

    42
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je star1 objavio

  1. Nisam pravnik ali ne vidim razloga da ne nazovete nekog odvjetnika (ili i više njih) u svom gradu, ispričate mu situaciju i dobijete informaciju 'iz prve ruke' koliku odštetu realno možete očekivati, koliko bi to vremenski trajalo i koliko bi Vam on to naplatio (ukupno ili u postotku).
  2. Prije 2 i po godine, suđenje još nije počelo (toliko o zajamčenom pravu na suđenje u razumnom roku).
  3. Proučavajući zakon i sam sam došao do istog zaključka, ali - optužnica je podignuta i jedini 'dokaz' protiv mene je upravo ta izjava na policiji. Iskaz je inače dan u prisutnosti odvjetnika, ali onog kojeg su oni pozvali bez da sam imao mogućnost izbora i koji nije bio prisutan ispitivanju dok su prijetili i iznuđivali, nego samo davanju iskaza, te sam odmah nakon toga pušten na slobodu. Kod istražnog suca 40-ak dana poslije iziritiran takvim iznuđivanjem i ne želeći sebi dodatno eventualno otežati situaciju nisam htio dati nikakvu izjavu, dakle branio sam se šutnjom. Smatram da posjedujem dovoljno dokaza i činjenica da dokažem da nisam kriv, no ne znam koliko je u praksi teško takav iskaz na policiji oboriti na suđenju? Inače to je sve bilo prije stupanja na snagu novog ZKP-a. Smatram da je čl.24 Ustava posve jasan prema tome pa stoga po čl.9. ZKP-a ta izjava ne bi smjela biti valjani dokaz na sudu, no ne znam kako to 'prolazi' u našoj sudskoj praksi?
  4. Da, doista je bilo uhićenje. Postoji izvješće o uhićenju i dovođenju koji sam potpisao u postaji, ali ne i nalog za uhićenje. Razloge sam saznao tek u postaji. Riječ je o pismenoj izjavi.
  5. Ukoliko me policija uhiti (dođe u kuću i odvede u postaju) bez naloga, drži 12-ak sati, uzme izjavu pod sumnjivim okolnostima (da sad ne ulazim u detalje) i nakon toga pusti bez da su me priveli istražnom sucu (dobijem poziv kod njega tek nakon 40-ak dana), da li je to čin nezakonitog oduzimanja slobode suprotan čl. 24. Ustava i da li se takva izjava dana u policiji može koristiti kao dokaz na sudu?
  6. Htio bi iznijeti svoje mišljenje da je najbolja slika jadnog stanja našeg pravosuđa i cijelog sigurnosnog sustava upravo u tome da im u praksi njihove žrtve mogu staviti soli na rep. Naime, oni mogu slobodno kršiti zakone i raditi što god ih je volja i u praksi nikad neće za to odgovarati. Ukoliko ih se netko i usudi tužiti radi kršenja svojih prava u principu ga čeka 5-10 godina sudovanja, ogromnih troškova odvjetnika, živciranja itd. a da bi na kraju dobio 'pravednu naknadu' od valjda 5-10 tisuća kuna. Upravo radi toga gospoda u tim institucijama rade što god ih je volja jer znaju da je iznimno vjerovatno da nikad neće za to odgovarati. Ako se nekome i prolazi kroz sve to pa na kraju i istjera presudu da je u pravu, baš ih briga - oni su ionako plaćeni da suduju do mirovine, a njihove svinjarije će platiti porezni obveznici dok oni osobno neće snositi nikakvu odgovornost, ni materijalnu ni stegovnu.
  7. Ukoliko imate dovoljno novca, kupite svoje računalo ili laptop i enkriptirajte cijeli disk programom PGP Desktop. Program je jednostavan i onemogućava ikome pristup i čitanje sadržaja hard diska bez lozinke.
  8. Predmet nije USKOK-ov, a i optužnica je već postala pravomoćna. Obratio sam se pismeno istražnom sucu, predsjedniku sudskog vijeća, predsjedniku općinskog suda i predsjedniku županijskog suda, sve skupa preko 10 puta i to svaki put citirajući ZKP i Ustav, ali uvid u istražni spis još nisam dobio. Sve te dopise poslao sam i posebno u spis gdje su zaprimljeni (bar ja imam povratnice) Dobio sam odgovor da se on nalazi u pisarnici županijskog suda i da nosi oznaku 'vrlo tajno'. Tamo se navodno nalaze dokazi protiv mene, a listajući 'običan' spis meni dostupan u njemu ne postoji nijedan dokaz protiv mene. Dakle, očito po njima ću imati uvid u sve činjenice tek kad počne suđenje iako ne postoji ijedan razlog da ja to ne vidim, a istraga je gotova ima već preko godinu i po dana ?!? Dakle, ne samo da mi nisu predočili ijedan dokaz protiv mene što su morali napraviti odavno, već je očito i da mi se ne dozvoljava vrijeme potrebno za obranu. Očito protiv mene misle izvući nekakav 'vrlo tajan' dokaz iako poznavajući materiju slučaja znam da ni tamo ne postoji nijedan neoborivi dokaz već samo nekakve indicije na osnovu prisluškivanih razgovora. Dakle, pokušava me se uhvatiti 'na blef' na suđenju iako je očito da to nema nikakve veze sa zakonom. I što sad napraviti osim čekati suđenje i da oni to 'izvuku' a da ja tada tražim odgodu radi pripreme obrane? Obzirom da ja znam što se tu sve događalo osobno mi ni to nije problem sve razjasniti, ali najviše me smeta toliko očito kršenje zakona i to upravo od strane iste institucije koja bi meni trebala omogućiti nepristran, pravedan i ---zakonit--- postupak.
  9. Što njima treba je njihov, a ne moj problem i ja sam sebi sigurno nisam 'samo jedan u nizu'. Zakon im jasno daje ovlasti da rade što god ih je volja, ali dok se ima zakonska podloga za to. U svakom slučaju, dotični 'čika policajci' su od mene na poklon dobili kaznenu prijavu radi svoje 'zaigranosti u poslu'
  10. Dakle čika policajci imaju pravo raditi što ih je volja pa tako i otimati ljude (jer protupravno oduzimanje slobode pa pravac u policijsku stanicu bez volje uhićenog je upravo to) i izio vuk magare, žrtva dobije vjerovatno 500-1000 kn odštete kao 'pravednu naknadu'? O jada od države i zakona...
  11. Jedno pitanje u vezi ovog: Ukoliko dokažem da sam protupravno lišen slobode od strane policije, imam li pravo tražiti da se iz njihove evidencije izbrišu svi podaci nastali kao produkt tog nezakonitog uhićenja kao moje slike, DNK itd.?
  12. Isti problem sa Riječkim sudom. ZKP, Članak 155. (5) Okrivljenik ima pravo razgledati, prepisivati i preslikavati spise i predmete koji služe za utvrđivanje činjenica u postupku. Tražio ni manje ni više nego 12 puta pismeno da mi se omogući preslik dijela spisa i zaboli koga moje pozivanje na ZKP što su oni to dužni omogućiti meni kao stranci u postupku.
  13. Pozdrav, ako pošaljem nekakav dopis sudu u vezi predmeta koji se vodi a nisam ga poslao i direktno u sudski spis već na drugi sud, da li će on i automatski biti proslijeđen u sam spis? Konkretno, pitam za 'Zahtjev za zaštitom prava na suđenje u razumnom roku' koji sam poslao predsjedniku nadležnog županijskog suda i poziva se na broj predmeta ali ga nisam poslao i direktno u spis općinskog suda gdje se taj predmet vodi. Isto tako sam poslao i jednu predstavku predsjedniku tog županijskog suda i istražnom sucu predmeta, a nisam je poslao direktno u spis. Da li će ti dopisi biti automatski proslijeđeni u spis (na svakom dopisu je naznačen broj predmeta) ili da ja to za svaki slučaj i posebno proslijedim direktno u spis tog općinskog suda da bi bio tamo?
  14. U pravu si, mislio sam na 'prigovor na optužnicu'. Razloge zahtjeva ovdje nisam ni naveo a naravno da to nije sporost suda, po tome bi odavno tražio zahtjev za prijenos slučaja u Njemačku da je to moguće. To je bio više usputni komentar i pitanje, razlozi zbog kojih sam postavio pitanje su daleko ozbiljniji. A bio bi zahvalan kad bi čuo i odgovor na pitanje?
  15. Postoje objektivni i 'crno na bijelo' dokazivi argumenti koji kažu da suđenje na sudu na kojem je trenutno slučaj najvjerovatnije neće biti nepristrano. Kome podnijeti zahtjev za prebacivanjem suđenja na drugi sud i u kojoj formi se to radi? Mogu li sam predložiti na koji sud da se prebaci slučaj a koji bi predložio samo zato jer mi je bliži mjestu boravka od sadašnjeg, nemam tamo nikakve veze i sl. ? Ako se usvoji takav zahtjev da li se mijenjaju i odvjetnici po službenoj dužnosti ako je npr. novi sud 200 km udaljen od 'starog'? Na koliko će to odgoditi samo suđenje? Ovo ne pitam iz razloga otezanja slučaja nego upravo suprotno. U više od godine dana koliko je slučaj na sadašnjem sudu otkad je podignuta optužnica, još uvijek se nije sastalo vanraspravno vijeće da odluči o žalbi pa smatram da mi je time prekršeno i pravo na suđenje u razumnom roku. Unaprijed hvala na odgovorima!
  16. OK, načelno se slažem ali teško da je netko toliko lud da ide provocirati njih 20-ak da ga napadnu. I koliko vremena (godina) će sačekati na to duhovno zadovoljstvo skupa s pravomoćnošću presude i naplate štete? Ja sam vidio taj spis i već sam rekao da je slučaj tehnički jednostavan - nešto snimljenih razgovora, pokoja izjava svjedoka i neki materijal za pogledati, nikakva vještačenja i sl. Sve skupa ja sam kompletan spis proučio u roku 3 sata a nemam veze s pravom. Što se tiče rada sudova, priče o 70 godina uništavanja su najobičnije floskule i opravdanja bez pokrića. Prava realnost je ta da su djelatnici pravosuđa zaštićeniji od ličkih medvjeda i da nemaju nikakvu odgovornost za svoj (ne)rad osim ako stvarno nešto gadno ne naprave i javnost se digne na noge radi toga. Konkretno u mom slučaju, ja sam poslao dopis istražnom sucu s jako bitnim stvarima za istragu naslovljen na broj predmeta i njega osobno, i što mislis što se desilo? Istražni sudac ga je jednostavno ignorirao (ne odbio, nego se pravio da ne postoji). Hoće li snositi ikakvu posljedicu za svoj nerad i propust? Naravno da neće. Hoće li on ili ostali koji tako rade imati ikakvu financijsku ili koje drugu posljedicu zbog nerada i neodgovornosti? Naravno da neće. Tko to sve plaća? Isti oni koje oni tako rade glupanima kad se trebaju brinuti o njima i pravdi. Pametnom dosta. Inače uvijek mi je zanimljivo gledati kako svi govore kako pravosuđe ne valja (uključujući i EU) i onda se jave predstavnici tog pravosuđa kao uvrijeđene frajlice počnu pričati kako su oni zapravo super ali to svi ostali ne razumiju, kako je njima teško itd. Da ne bude zabune ne aludiram sad na tebe Utjerivaczakona nego na službene predstavnike pravosuđa.
  17. Nisam pravnik i sam muku mučim sa našim šepavim pravosuđem koje za par dana ulazi u 10-i mjesec od podizanja optužnice protiv mene a da se u tom vremenu nije u stanju sastati vanraspravno vijeće da odluči sve skupa o 10 stranica prigovora (toliko su svi prigovori ukupno ne samo moj), ali ovo svakako moram komentirati. Napadne te na ulici 20 huligana i trajno unakazi jer on sad je bezub bez obzira što će si srediti umjetne zube i sad bi se trebao još s njima godinama tužiti da mu oni plate umjetne zube gdje će ga živci, izgubljeno vrijeme i troškovi odvjetnika doći daleko više od tog popravka. Naravno, za duševne boli i sl. može valjda očekivati 3-5 tisuća kn, presmiješna je ova država i sudstvo. Samo još da nadodam da u ovom mom slučaju čekanja 10 mjeseci za sastanak bi dotična gospoda suci kojima je to problem u svakoj privatnoj firmi bilo gdje u svijetu i na bilo kojoj poziciji odavno bez pardona dobili nogu u dupe dok u sudstvu se na tim pozicijama još imaju obraza i buniti kako su prezauzeti, kako su im plaće male i sl. a državu (čitaj: porezne obveznike koji stvarno zarađuju te novce) nerad ta 3 suca košta cca. 10.000 EUR plaće mjesečno u bruto iznosu. Lijepa naša domovino...
  18. Ne mora biti prisutan vlasnik stana niti onaj radi kojeg se pretražuje, dovoljno je da su pri pretrazi prisutna 2 neovisna svjedoka i pretres je zakonit. Inače, obadva svjedoka moraju u istom trenutku biti u istoj prostoriji jer ako je npr. nešto nađeno i pri tome je jedan svjedok bio u jednoj a drugi u drugoj prostoriji tada je pretres nezakonit.
  19. Još jednom zahvaljujem na odgovoru pareat. Ostali su naravno dobili optužnicu odavno jer je podignuta ima sad 8 i po mjeseci te sam vidio i njihove prigovore na istu. Odvjetnik je dodijeljen od suda i on mi je rekao da se vijeće zna sastati i tako da se njega pozove pola sata ranije na mobitel da dođe što bi po mom mišljenju bilo skandalozno da se nisu u stanju 8 mjeseci sastati pa im odjednom dođe panika da to moraju obaviti u roku sat-dva iako iskreno ni to me ne bi začudilo. Osobno sam sastavio sve podneske uključujući i prigovor a meni je u interesu da se to završi što prije dakle sigurno mi se ne izbjegavaju ikakvi pozivi. Spis sam pregledao do datuma optužnice uključujući i prigovore ostalih optuženika. Inače postupak se vodi u gradu udaljenom 400 km od mog prebivališta pa mi nije ni lako tek tako otići do suda i pogledati ima li tu što novo iako i ne vidim što se ima mijenjati u spisu ako je istraga gotova i optužnica podignuta. U svakom slučaju nazovem ovaj tjedan odvjetnika pa ga zamolim da uputi požurnicu ako bude htio.
  20. Hvala na odgovoru pareat. Inače poslao sam još i molbu za osobnim prisustvovanjem na sjednici kad se bude odlučivalo o prigovoru i zamolbu da mi se vrate oduzeti predmeti koji se ne koriste u postupku prije cca mjesec dana tom istom vijeću ali od njih još ništa. Naravno da mi ne pada na pamet odustati od prigovora jer ga nisam napisao iz razloga odugovlačenja predmeta već da se pozovem na određene činjenice od meni iznimne važnosti za predmet a koje bi trebale rezultirati mojim ispadanjem iz postupka u svojstvu optuženika. Sad pričam o tome da se uzmu zakon i činjenice u obzir, a kad vidim da ovo isto pravosuđe o Dikanovoj bespravnoj terasi sudi 8 godina i još nije gotovo onda naravno da sam u praksi spreman da mi se dese svakakve svinjarije. Da se vratim na temu, nekako mi nema smisla požurnicu slati tom istom vanraspravnom vijeću koje odugovlači i oteže postupak, to bi mi bilo kao da šaljem vuku molbu da postane vegetarijanac. Stoga na koga nasloviti tu požurnicu i što u njoj napisati (na što se zapravo pozvati) te ima li u praksi takva požurnica uopće ikakvog smisla?
  21. Koliko je uobičajeno vrijeme dok se ne sastane vanraspravno vijeće o prigovoru na optužnicu? Osobno sam sudu podnio prigovor ima 7 i po mjeseci i još uvijek nema nikakve informacije kad će se to desiti. S obzirom da mi je javno objavljen identitet i da se ne osjećam krivim za djelo za koje sam optužen te smatram da ću to dokazati ili na suđenju ili čak i prije njega (u prigovoru dajem određene argumente i činjenice koji zapravo pobijaju samu bit optužnice) svakako bi htio da se to što prije rješi da skinem ljagu sa sebe. Inače sam nezaposlen i smatram da mi javna objava identiteta povezana s kaznenim djelom za koje me DORH tereti itekako štetila i šteti do sad jer sam VSS a danas više manje svi 'progooglaju' kandidate za svaki imalo ozbiljniji posao te ne mogu isključiti da sam i radi toga izgubio koju od ponuđenih prilika za posao (iako mi to nitko u odbijenici nije otvoreno spomenuo) te smatram da ovakva sporost procesuiranja itekako ugrožava moja prava, egzistenciju i mogućnost napredovanja kroz život. Ovim tempom mi se čini da to neće biti gotovo još bar idućih par godina iako je sam slučaj zapravo 'tehnički' dosta jednostavan i moje laičko mišljenje je da bi u svakoj normalnoj pravnoj državi u ovom razdoblju došlo bar do prvostupanjske nepravomoćne presude. Ima li kakvog smisla pisati nekakvu požurnicu sudu, ako da na koga je nasloviti (predsjednika suda?) i na što se pozvati?
  22. Kad smo već kod ovog, vodi se postupak protiv mene i ja prelazim granicu. Kad sam policiji dao osobnu na izlazu iz zemlje, granicna policajka mi se nasmije i upita me pitanje koje ima veze s postupkom koji se vodi ?!? Na stranu što ona nema pravo to spominjati (sa mnom u autu su bili samo roditelji ali mogao je biti bilo tko čime bi takvom izjavom bio oštećen), ali onda ova gore izjava očito nije točna jer je ta informacija dostupna i u policijskom računalu i očito nije potreban nikakav upit (to je 'ispalila' u roku par sekunda nakon što je skenirala osobnu) Inače u vezi tog slučaja nemam nikakva ograničenja uključujući i slobodno putovanje van granice (pustila me odmah nakon toga van zemlje van ikakvih daljnih pitanja, pretraživanja auta i sl.). ------- I da ne otvaram novu temu, koliko je 'normalno' čekati sastajanje vanraspravnog vijeća za prigovor na optužnicu? Optužen s još nekima za isto djelo, ne osjećam se krivim i smatram da ću relativno lako to i dokazati, po mom laičkom mišljenju slučaj je 'tehnički' prilično jednostavan - sat-dva snimljenih razgovora, par izjava svjedoka, pregled nekog spornog materijala i to je to, bez potrebnih vještačenja i sl. Inače već je prošlo preko 7 (sedam) mjeseci otkad sam podnio prigovor na optužnicu.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija