Jump to content

Lares

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Lares objavio

  1. Ne, ja sam se ovdje krivo izrazila, tužena je bila srednja škola koja je provela natječaj. Tužbeni zahtjev je promijenjen tek u ponovnom prvostepenom postupku. Drugostepni sud je ukinuo presudu i vratio je prvostepenom, s naglaskom da prvostepeni nije mogao donijeti valjanu odluku po prvotno postavljenom tužbenom zahtjevu (narediti da se određena osoba primi u radni ondos-što je i logično). Postupajući po tim instrukcijama, tužitelj je sada uredio svoj zahtjev, u ponovljenom prvostepenom postupku. No, imam dilemu, tj.imala sam dilemu (jer sam već morala odlučiti, radi roka), da li ponovo odlučiti na način što ću samo staviti van snage Odluku o oprijemu, ili ću pored toga i obvezati tuženu da ponovno provede proceduru prijema sa uslovima iz 2006. godine. Već sam odlućila na ovaj drugi način, pa cu vidjeti kakav će ishod biti
  2. Da, morala bi traziti raskid putem suda, s tim da je takvu vrstu ugovora jaaaako tesko raskinuti, obzirom da su to teretni ugovori. Teretni za obje strane i proizvode puno posljedica. Moj djed je s bakom napravio taj ugovor, njoj prepisao sve, pa mama na sudu nije nista dobila. Sad, postoji mogucnost da poslije bakine smrti ona dobije nesto, ali...ako baka napravi taj ugovor sa ujakom...mama opet nista nece dobiti. Zamisli, taj ugovor je jaci od "nuznog nasljednog dijela"!!! Ako postoji taj ugovor, cak ni nuzni nasljednici nist ne dobijaju u nasljedstvo (rodjena djeca ostaju bez icega). Ugovor o dozivotnom izdrzavanju se moze raskinuti samo iz par taksativno navedenih razloga iz zakona... A obzirom da vidim da kod tvojih niti jednog od njih nema...ni ugovor se ne moze raskinuti.
  3. Pozdrav svima. Trenutno sam u izradi jedne presude, pa ne znam kakva iskustva drugi imaju. Naime, natjecaj je zavrsen u toku 2006. godine, u radni odnos na neodredjeno vrijeme je primljena osoba K.N. Pokrenuta je parnica sa tuzbom da se stavi van snage odluka o izboru K.N., radi povrede kriterija bodovanja. Pokretac je H.E. Prvostepenom odlukom, sud je usvojio tuzbeni zahtjev (jer je tuzitelj dokazao da je imao vise bodova od tuzenog), ali je napravio ogromnu gresku, odlucujuci da pored ponistenja Odluke, "naredi" da se u radni odnos primi tuzitelj H.E. Drugostepeni sud je ukinuo presudu i predmet ponovno vratio na postupak prvostepenom sudu, naglasavajuci da prvostepeni sud nije imao pravo odluciti ko ce biti primljen na tu poziciju. Sad, postavlja se pitanje donosenja odluke, u ponovnom postupku... Moze li se usvojiti preinaceni tuzbeni zahtjev u kome ce se tuzeni obvezat na ponovno provodjenje natjecajne procedure, sa kandidatima i dokumentacijom iz 2006. godine? Ili je pak sud nadlezan samo da stavi van snage ocito nepravilnu odluku o izboru kandidata?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija