Jump to content

Maja999

Korisnik
  • Broj objava

    18
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Ako ste korisnik stambenog kredita, plaćate dopunsko zdravstveno osiguranje, kupujete (sami plaćate) od liječnika Vam propisane lijekove... savjetujem Vam da ipak prijavite, jer ćete u tom slučaju dobiti povrat poreza. Naravno, račune treba priložiti prijavi, kao i dokaz o plaćenim ratama kredita te izvješće HZZO-a o plaćenom dopunskom zdravstvenom osiguranju u prethodnoj godini.
  2. U pravu ste. Ovaj dio sam previdjela. Porez i prirez na autorske honorare mora biti uplaćen.
  3. Ultra, niste u pravu. Može napisati knjigu, naslikati sliku, pisati kolumne za neke novine, portale i sl. ... I temeljem UGOVORA O AUTORSKOM DJELU primiti honorar/naknadu za to. Ne mora biti zaposlen (odnosno da mu se plaćaju zdravstveno i mirovinsko) da bi bio autor (recimo, umjetnik) niti mora otvarati vlastiti obrt ili d.. zbog toga, nego slobodno može ostati nezaposlen, sa svim pravima na Zavodu.
  4. Nema joj ga što poslodavac neodobravati - majka ima pravo na neplaćeni dopust do 3. godine starosti djeteta (a ako je riječ o 3. i svakom sljdedećem djetetu ili blizancima, tad ima pravo na plaćeni dopust). Poslodavac se, dakle, jednostavno mora pridržavati zakona i žena ima pravo koristiti neplaćeni dopust, kao što ga ima i pravo prekinuti kad hoće, ali to mora najaviti mjesec dana unaprijed HZZO-u i svom poslodavcu. Sve drugo što ste rekli stoji. Na naknadu za vrijeme NEPLAĆENOG dopusta nema pravo, jer tad ne bi bio NEPLAĆENI dopust. Ima, dakle, pravo biti na neplaćenom dopustu do 3. godine starosti djeteta. Naknadu će imati do 3. godine starosti djeteta (ali to tada nije neplaćeni dopust, nego roditeljski dopust do 3. godine) ako je riječ o blizancima, 3., 4. itd. djetetu. Jedna ''zagonetka'': ako ostane u drugom stanju za vrijeme neplaćenog dopusta, trebalo bi se informiratiu pravnoj službi HZZO-a smatra li se novim Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama neplaćeni dopust prekidom radnog odnosa (iako je, zapravo, samo mirovanje radnog odnosa). Ako se ne smatra prekidom, ostvaruje pravo na naknadu u iznosu pune plaće, a ako se smatra, tad je naknada u visini one za nezaposlene.
  5. Ovo prvi put čujem. Poslodavac iz snova . Je li poslodavac Vaš otac ?
  6. Ako je riječ, primjerice, o istraživačkom novinarstvu, takvi članci nemaju karakter dnevnih vijesti. Vjerujem, niti priče o bakama koje peku kolače . Na žalost, prošla baka s kolačima ...
  7. Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima: "NEZAŠTIĆENE TVOREVINE Članak 8. ... (2) Nisu predmetom autorskog prava: ... 2. dnevne novosti i druge vijesti koje imaju karakter običnih medijskih informacija."
  8. Oprostite, no jeste li sigurni da su Vaše ''oči'' (pretpostavljam, veća dioptrija) i ''doktoričina živčanost'' jedini razlozi neprolaska na liječničkom pregledu...?
  9. Nisam sigurna da se novinarski članci (ako je riječ o vijestima, primjerice) smatraju autorskim djelom. Prouči malo Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima. No, ako pišeš kolumne, uređuješ i vodiš vlastite radijske i televizijske emisije, pišeš priče itd., tad je riječ o autorskom djelu. Ovo o pribrojavanju autorskih honorara - ako je točno - je super. Na žalost, nije tako bilo kad je meni trebalo.
  10. Jesam. Dobro sam se informirala. Naime, ja sam tako radila za vrijeme rodiljnog dopusta. No, ono o čemu valja voditi računa jest: - da je djelo koje obavljate temeljem ugovora o autorskom djelu doista autorsko djelo, jer dobar dio pslodavaca u autorsko djelo trpa sve i svašta; - da za vrijeme bolovanja (npr. zbog komplikacija u trudnoći) ne možete raditi temeljem ugovora o djelu, jer je to bolovanje kao i svako drugo. Ne, iznos Vam ne ulazi u osnovicu za naknadu, jer se temeljem ugovora o djelu ne plaćaju zdravstveno i mirovinsko. Poslodavac plaća Vaš neto autorski honorar uvećan za porez i prirez gradu u kojem živite. No, kod prijave poreza obvezno tražite poslodavca i predajte poreznu karticu tih honorara. nemojte ništa kriti. A i isplati se: velik je povrat poreza na autorske honorare.
  11. Dragi moj , i novi Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama proglašen je i objavljen 9. srpnja 2008. godine, a stupio je na snagu 1. siječnja ove godine. http://www.legalis.hr/modules/news/article.php?storyid=1971 http://www.moh.hr/hr/drustvo/prvih-sest-mjeseci-delimitirano1/ http://naslov.hr/novosti_zdravlje/Delimitirane.rodiljne.naknade.za.prvih.6.mjeseci.porodiljnog.dopusta/komentari/iai http://www.radio-baranja.hr/content/view/1422/1802/ http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=e0974135-f224-468d-abea-7ea7838caef2 Itd.
  12. Ugovor o autorskom djelu možete zakačiti ''mačku o rep'' (bar što se tiče ovog dijela u kojemu Vas trenutno zanima, a to je ostvarivanje prava iz radnoga odnosa u svezi s ostvarenjem prava na rodiljnu naknadu). Naime, ugovor o autorskom djelu poslodavca obvezuje - uz isplatu Vašeg neto autorskog honorara - na plaćanje poreza i prireza. I to je sve. Ugovor o autorskom djelu nije isto što i ugovor o djelu, a još manje što i ugovor o radu. Žao mi je, ali tako stvari stoje. Jedna utjeha: temeljem ugovora o autorskom djelu možete raditi i za vrijeme rodiljnog dopusta, dok temeljem drugih ugovora ne možete.
  13. Tko ti je to rekao? Pinokio? @Rubens, Pingvin je u pravu. naime, rodiljne naknade su delimitirane tek od 1. siječnja ove godine. Naknade koje je HZZO isplaćivao prema starom zakonu limitirane su na 4.250,00 kn za dijete starosti do 6 mjeseci. Zbunjuje što je gospodin napisao da je riječ o naknadama za studeni i prosinac (još bih za prosinac shvatila, jer naknada za prosinac se isplaćuje u siječnju, otkad je na snazi novi zakon). Također, ako majka nije na rodiljnom dopustu, nego na bolovanju radi očuvanja trudnoće - i u tom je slučaju (i prema starom i porema novom zakonu) naknada za bolovanje limitirana na spomenuti iznos. Naknada u visini pune plaće isplaćuje se, dakle, majkama koje su rodiljni dopust otvorile najranije 1. siječnja 2009. godine i isplaćivat će se u punom iznosu do 6 mjeseci starosti djeteta. Jedino ako... gospodin koji pita i majka o gojoj govori - ne žive u Republici Hrvatskoj .
  14. Je li majka na bolovanju radi očuvanja trudnoće ili na rodiljnom/roditeljskom dopustu? Ako je riječ o rodiljnom (do 6 mjeseci starosti djeteta) ili roditeljskom dopustu (do 3 godine starosti djeteta za 3. i svako sljedeće dijete te za blizance) majka će od 6 mjeseci do godine dana starosti djeteta primati naknadu u visini od cca 2.500,00 kn, a nakon godine dana, pa sve do navršene 3 godine života djeteta cca 1.660,00 kn. No, ako je majka na bolovanju (znači - još nije otvoren rodiljni dopust koji se ''otvara'' 28 dana prije termina ili - iznimno - 45 dana prije termina kod komplikacija u trudnoći), te ako nema najmanje 12 mjeseci uzastopnog rada (rad bez prekida duljeg od 8 dana), majka će također (prema novom Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama) primati naknadu, no u ovom slučaju u visini definiranoj za nezaposlene majke.
  15. Točan naziv zakona jest Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama. Stupio je na snagu 1. siječnja i donosi čitav niz pozitivnih novina. Izvolite: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/340326.html
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija