Jump to content

strawberryfield

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Ovako, nosim očevo prezime koje mi je prilikom izdavanja domovnica tamo početkom 90-ih zabunom u domovnici napisano s č (kao da je slovensko prezime) umjestom s ć (znači, nije, npr. Marić nego Marič). Moja majka je tada mislila da je to zato jer mi je otac rođen u Sloveniji, da su Slovenci njemu automatski pri rođenju hrvatskom prezimenu zamijenili ć s č te su naši samo prepisali krivo napisano prezime. Međutim, kasnije se pokazalo da to nije slučaj, otac mi nosi ispravno prezime s ć (kao i ostatak te strane familije), a samo moje prezime je pogrešno zapisano. Napominjem da sam od rođenja do izdavanja tih domovnica početkom 90-ih u svim dokumentima imala ispravno ć u prezimenu. Sad bih htjela napokon riješiti tu zavrzlamu pa me zanima koji dokumenti su mi potrebni da dokažem da mi je prezime u domovnici, a onda dalje i u svim ostalim dokumentima pogrešno napisano (neki stari izvodi iz matice rođenih, stari rodni list?). Unaprijed hvala
  2. Znači po zakonu je roditelj dužan plaćati alimentaciju do diplome tj. i godinu dana nakon diplome ukoliko je dijete bez posla? Ja sam 3 ispita do diplome, zaradjujem, samostalna sam i udana i mislim da je neprilicno da i dalje primam alimentaciju od oca. Mislila sam da ce mi se kad izgubim status redovnog studenta po automatizmu alimentacija prestati isplacivati.
  3. Zanima me do kad je roditelj dužan plaćati alimentaciju djetetu. Pretpostavljala sam da je dužan do djetetove 18. godine ili do kraja školovanja. Pitam jer mi je u rujnu isteklo 6 godina redovnog studija i pretpostavljala sam da majci od listopada alimentacija automatski vise nece stizati no uredno je došla za listopad, studeni i prosinac. Zvala je računovodstvo firme u kojoj otac radi no oni nisu imali pojma kako to riješiti. Zanima me kako to pravno riješiti. Hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija