Jump to content

mkras

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je mkras objavio

  1. To je upravo ono što je sporno - nigdje u propisima ne piše ništa konkretno. Možemo se ovdje voditi logikom kako sugerira Persevera, ali kako svatko ima svoju logiku, bolje je voditi se zakonima koji onda vrijede za sve. Ultra, veselim se Vašem postu tj. odgovoru središnjice, koji će nadam se razjasniti ovaj problem.
  2. Saznala sam jednu zanimljivu informaciju: Porezna je u jednom slučaju udarila porez vlasniku stana na temelju njegove Izjave o dozvoli korištenja dijela stambenog prostora u poslovne svrhhe svom sinu bez naknade. Koliko sam shvatila, Porezna je procijenila kolika je vrijednost najma takvog prostora (to ovisi od područja do područja, a može se saznati pozivom u nadlržnu Poreznu upravu, odjel za porez na dohodak) Ispada da je svejedno napravi li se Ugovor ili Izjava, porezna nađe načina da se naplati. Još mi jedino ostaje saznati po kojem propisu je tvrtka dužna imati Ugovor tj. Izjavu i koje su pravne posljedica ako ih nema?
  3. Zaista puno hvala na odgovorima! Prema djelatniku iz porezne Izjava nije dovoljna. Zašto? Nisam dobila neki konkretan odgovor, ali nije, mora biti Ugovor o najmu. Ono što mi je u ovoj situaciji problematično je, citiram Moderatora: "...ali porezna, u nekim situacijama traži tzv.potvrdu..." Dakle zahtjevi porezne razlikuju od situacije do situacije, što me najviše zbunjuje. Moj kolega novi poduzetnik sa sličnom situacijom, čak i na istom području (ali kod drugog referenta) nije primio takav zahtjev. Nemam problema sa sklapanjem ugovora i plaćanjem poreza, no obzirom da sam nova u poduzetništvu i nemam neko pravno zaleđe, željela bih znati zašto radim to što radim, čime je to propisano i koje su pravne posljedice. Je li to nečiji hir, ili je uređeno nekim propisom? Da li mi je više u interesu sklopiti taj ugovor ili ne, tj. imam li uopće izbora? U ovom slučaju ću najvjerojatnije poslati pismeni upit Poreznoj upravi i zatražiti informaciju na temelju kojeg zakona/pravilnika/nećeg trećeg je tvrtka dužna napraviti ugovor o najmu prostora za poslovnu djelatnost. Nadam se konkretnom odgovoru pa ću ga objaviti ovdje, možda još nekome pomogne.
  4. Vlasnica sam novoosnovanog trgovačkog društva čija djelatnost su internetski portali. Obzirom da sam direktorica i ujedno jedini zaposleni djelatnik tvrtke, sjedište tvrtke nalazi se u mom domu, gdje obavljam i većinu poslovnih djelatnosti. Prilikom prijave trgovačkog društva u poreznoj upravi, jedan od dokumenata koji je porezna uprava zatražila je i Ugovor o zakupu poslovnog prostora. Obzirom da se u mom slučaju ne radi o poslovnom već o vlastitom stambenom prostoru, zatražili su Ugovor o najmu stambenog prostora potvrđen u nadležnoj poreznoj upravi. Zanimalo bi me kojim je propisom određeno da sam uopće dužna napraviti takav Ugovor? Proučila sam Zakon o trgovačkim društvima i Opći porezni zakon i nigdje nije navedeno da je trgovačko društvo dužno unajmiti prostor za svoju djelatnost. Napominjem kako za djelatnost moje tvrtke - internetski portali - nisu zakonom određeni minimalni tehnički uvjeti, dakle ovu djelatnost mogu doslovno obavljati i na klupi u parku (što ponekad doista i činim). Djelatnik porezne uprave nije znao točno uputiti na članak zakona, propis i sl. koji uređuje ovakvu situaciju, jedino što zna je da on takav dokument uredno traži i dobiva od svih trgovačkih društava. Je li prema vašem mišljenju Ugovor o najmu u mojoj situaciji zaista neophodan?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija