Jump to content

Viperus

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Viperus objavio

  1. Trenutno sam u Velikoj Britaniji, oko godinu dana. Nisam porezni rezident RH. U nekom momentu u budućnosti ću se vratiti u RH. Zanima me plaćanje poreza u poreznoj godini kada se budem vraćao. Npr. Ako prestanem raditi u 12. mjesecu i vratim se u RH u 1. mjesecu i postanem porezni obveznih RH od 1. mjeseca, hoću li morati platiti nikakav porez (točnije, razliku poreza između RH i UK stope)? Što ako npr. ostanem raditi do 4. mjeseca, a vratim se u 5. mjesecu u RH? Pošto RH porezna godina počinje 1.1., znači li to da će mi se naplatiti porez na 4 mjeseca rada u UK? Što ako ostanem do npr. 9. mjeseca, onda sam više od pola godine u inozemstvu i time nisam porezni rezident RH? Moram li onda platiti porez na tih 9 mjeseci plaća u UK? Ili samo HR porez na daljnje HR plaće? (U tom slučaju trebao bih platiti porez UK na HR plaće, ali porezna stopa u UK je niža nego u RH, tako da mislim da im ne moram platiti ništa).
  2. Radim malo više od pola godine u Velikoj Britaniji, odjavio sam prebivalište u Hr u 5. mjesecu, ali nisam mogao odjaviti poreznu rezidenciju zato što je zbog COVID-a u VB suspendirano izdavanje poreznih dokumenata (za sve EU građane), doslovce im uredi ne rade već pol godine. Imam privremeni porezni broj tamo i plaćam tzv. emergency tax tj. malo veću stopu. Dok VB ne ponovno vrati izdavanje poreznih brojeva, ja ne mogu dobiti potvrdu da sam porezni rezident. A Hr porezna traži od mene taj papir. Iz HR porezne mi sugeriraju da ispunim INO-DOH obrazac do 31.01.2020. , pa da im pošaljem papir o rezidentnosti do kraja 1. mj, ako ga dobijem. Ako im pošaljem INO-DOH obrazac, hoću li morati platiti Hr porez? VB i HR imaju sporazum o dvostrukom oporezivanju, neovisan o tome što VB izlazi iz EU. Recimo da je VB porez 20%, a HR je 25%, hoću li morati dati tih 5% Hr? Ili se to ne plaća pošto živim i radim u VB i ne planiram se vratit u skorije vrijeme i dulje od 6. mjeseci sam u VB.
  3. Ja imam stalan posao i tu firma uredno plaća doprinose. Kao programer katkad radim honorarno putem autorskog ugovora. I na to poslodavac uredno plati doprinose, što ispadne malo više od 20% bruto iznosa. Sad vidim da u 2017. honorarci moraju plaćati i zdravstveno i mirovinsko. Odnosi li se to i na mene, pošto ja već plaćam zdravstveno i mirovinsko na stalnom poslu? Ako se odnosi na mene, hoće li mi barem mirovina biti veća zbog ovih doprinosa ili?
  4. Uglavnom, u utorak navečer je džip frontalno udario mamin auto u lijevi bok i pobjegao. (imala je prednost, a i svjedoci tvrde da je razgovarao na mobitelu za vrijeme sudara). Nije zvana policija tako da nema nikakvog izvješća, ali imam tablice i 2 osobe voljne svjedoćiti. Prošla su 3 dana, imam li još pravo na naknadu? Treba li što prijaviti u policiji, ili se može otići direktno u osiguranje?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija