Jump to content

jere1979

Korisnik
  • Broj objava

    12
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Ukoliko Vaš roditelj ne ostvaruje godišnje primitke veće od 11 000,00kn možete ih koristiti kao olakšicu mjesečno kroz plaću ili podnošenjem godišnje prijave. ako ćete mjesečno, potrebno ih je upisati na poreznu karticu. Procedura je slijedeća: od poslodavca uzeti poreznu karticu, vaš rodni list i potvrdu Zavoda za zapošljavanje i otići u nadležnu poreznu upravu da se roditelj upiše kao uzdržavani člana na poreznu karticu. roditelji mogu biti prijavljeni na bilo kojoj adresi, ne moraju na vašoj. ukoliko ćete roditelja (roditelje) koristiti kroz godišnju poreznu prijavu, potrebno je dostaviti, uz poreznu prijavu, rodni list i potvrdu zavoda za zapošljavanje.
  2. Pogrešno. Računi kojima u trenutku izdavanja računa nije dodjeljen JIR se svejedno uručuju kupcu, a Vaša je obveza u roku 48 sati od isteka tog dana račun naknadno fiskalizirati. Nema zapreke da se račun ne izda kupcu, dužni ste ga izdati. računi iz knjige uvezanih računa se ispisuju i uručuju kupcu isključivo u slučaju kvara naplatnog uređaja kad kupcu ne možete izdati nikakav račun iz naplatnog uređaja (ni fiskaliziran ni nefiskaliziran). U računu ste obvezni iskazati one stavke koje ste obvezno iskazivali na računima iz naplatnog uređaja, a sukladno propisima. Dakle, ako niste bili obvezni iskazati podatke o kupcu, nećete ni sad bez obzira što su te stavke predviđene u knjizi uvezanih računa. Niste ih obvezni ispunjavati.
  3. ako primate mirovinu i dohodak od imovine po osnovi najma stana, imali biste pravo na povrat poreza, imate online kalkulatore pa malo potražite, ali sigurno biste imali barem polovicu uplaćenog poreza s pobzirom da imate manju mirovinu, ovako od oka govorim. koliki povrat ima vaš najmoprimac, ovisno o visini njegovog dohotka, osobnog odbitka i uplaćenog poreza. ali mislim da to nije podataka kojim biste vi trebali raspolagati.
  4. jel vi uobičajeno pružate konzultantske usluge, odnosno koliko u toku godine ostvarite primitaka po toj osnovi (ili uopće po osnovi drugog dohotka)?
  5. upravni postupak je onaj kojim se rješava o pravima, obvezama ili interesima određenih pravnih ili fizičkih osoba. pod neupravni postupak bi išlo sve ono što nije predmet upravnog postupka. nisu vezana određenim pravnim pravilima (kao što je upravni postupak ZUP-om), a vode se npr. u imovinsko pravnim poslovima (otpis robe, nabava imovine), unutarnjim ustrojstvenim poslovima (imenovanje komisije, izborni poslovi (raspisivanje izbora, imenovanje povjerenstva..)
  6. dobili ste dobru informaciju. porezni zakoni ne izjednačavaju izvranbračnu zajednicu s bračnom, kao što je slučaj s drugim zakonima.
  7. ne bi bila prepreka za ostvarenje prava na oslobođenje ako(darovana) nekretnina ne zadovoljava stambene potrebe dvočlane obitelji. nije bitno da li ćete nekretninu darovati roditeljima prije ili poslije kupnje nekretnine, odnosno da li ste u tom trenutku vlasnici (darovane) nekretnine ili ste bili ranije.
  8. hm...moja prijavnica poslana početkom svibnja i još ništa... po kojem onda kriteriju određuju tko kad dolazi na red??? i zanima me jel se baš može dogodit točno 15 dana ranije poziv, jer znam da mnogi dobivaju i dosta ranije?
  9. koji dio posebnog dijela ispita polagati ako je rješenje o rasporedu na radno mjesto različito od poslova koji se obavljaju? u prijavi navodim poslove koje inače radim, ali je očigledno da se ne odnose na rješenje. hvala svima na odgovoru.
  10. niste naveli koliko m2 imate u vlasništvu. i da li je nekretnina koju majka prodaje u vlasništvu vas osobno ili majke.
  11. hvala na opsežnom opisu!!! molim te ako možeš poslat na jculic79@yahoo.com i možda da li znaš jel za sss isto tako na posebnom djelu?
  12. ako netko ima skriptu, molim na mail jculic79@yahoo.com i još nekoliko pitanja... kako znati iz kojeg područja pitaju? porezni sustav je popriličan, da li vam kažu na seminaru ili dođete pred gotov čin na ispitu? i kakva su pitanja? unaprijed hvala...
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija