Jump to content

marin55

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je marin55 objavio

  1. Poštovani, Imate dvije mogućnosti naplate: 1. Avansno 2. S valutacijom Ukoliko želite da Vam se plati avansno ispostavljate kupcu ponudu i tek kada ju on plati ispostavljate mu račun (koji više ne mora platiti, jer je platio ponudu). Račun mu morate ispostaviti u bilo kojoj soluciji jer je jedino račun zakonsko sredstvo za odbijanje/priznavanje PDV-a. Vaša obaveza za obračun PDV, nastupa na dan kada ste mu izdali račun. Taj PDV, po tom računu morate platiti do zadnjeg dana u slijedećem mjesecu. Ako ste mu danas izdali račun sa danom 14.05.2011., PDV po ptoma računu morate platiti najkasnije 30.06.2011. Druga mogućnost je plaćanje sa valutacijom. Dakle, kupcu ispostavljate račun sa naznačenim rokom plaćanja i on bi do tog datuma morao platiti račun. Obaveza za PDV, nastaje sa danom ispostave računa i vi morate platiti PDV najkasnije do zadnjeg dana idućeg mjeseca bez obzira da li je kupac platio vaš račun ili nije. Usluga za objavu oglasa na vašem portalu nije izvršena na dan objave oglasa, nego je IZVRŠAVANA u dane objave oglasa. To znači da na ponudi morate napisati npr. "Zaračunavamo Vam uslugu objave oglasa na našem web portalu www.xy.hr u razdoblju od 14.05.2011. - do 30.05.2011." PDV tada mora biti plaćen najkasnije do 30.06.2011. jer je usluga izvršena u svibnju.
  2. Znate li, da li se u skraćenom stečajnom postupku dodijeljuje stečajni upravitelj? Gdje je osnovna razlika između skaraćenog i običnog stečajnog postupka?
  3. malaplava, Ako sam dobro shvatio, moj je slučaj sličan slučaju Pevec samo što se radi o milijun puta manjim potraživanjima od vlasnika. Još je razlika da su Pevecu stečaj pokrenuli vjeorvnici (dobavljači, banke) - a kod mene je jedini vjerovnik porezna uprava. Da li znate, da li i ona pokreće stečaj? Ako i dođe do stečaja, ja te novce ne mogu vratiti. Da li mi prijeti kaznena prijava, zatvor, oduzimanje imovine??? Inače firma nema imovine, niti osnovnih sredstava. Ima li smisla pokretanje stečaja uopće?
  4. Poštovani dioničar, Ako sam dobro shvatio onda: 1. Porezna ne može izvršiti ovrhu nad dužnikovim (firma) dužnikom (vlasnik) 2. Ona samo može, kao vjerovnik podnijeti zahtjev za stečajem te se u tom slučaju dodjeljuje stečajni upravitelj koji može ganjati sve dužnike (vlasnika)???? Jesam li dobro razumio? I još jedno pitanje - da li tada stečajni upravitelj, ukoliko vlasnik nema novčanih sredstava, može tražiti ovrhe u vidu vlasnikovih pokretnina i nekretnina? Nebi li vlasnik trebao biti miran, jer je njegova firma d.. Zahvaljujem,
  5. Unaprijed se ispričavam ako je već bila ova tema. Dakle, situacija je drugačija od klasičnih ovrha. Ovdje se radi o firmi iz koje je vlasnik posudio pozajmnicu i poslao firmu u propast/blokadu (namjerno). Ostao je dužan nekoliko tisuća kuna poreza - zbog koje mu je porezna zablokirala račun. Firma nema nikakve imovine, niti osnovnih sredstava, nema niti dugovanja(osim poreznoj) - jedino što ima je potraživanje pozajmnice od svog vlasnika. Pitanje glasi: Može li vjeronik (porezna), doći do novaca dužnika (vlasnika) jer porezna i vlasnik nisu izravno povezani. Jedino što ih veže je firma kojoj prijeti stečaj i iz čije se imovine porezna neće moći naplatiti, a koja je u vlasništvu osobe koja je firmi ostala dužna? Kakve mogu biti posljedice po vlasnika? Unaprijed se zahvaljujem!
  6. Hvala na odgovoru, Još me zanima da li znate koliki je okvirni rok za dobivanje novca dužnika ukoliko dođe do tužbe? Negdje sam čuo da sud vrlo brzo (par mjeseci) osudi tuženika, ali da se novac čeka još godinama! Zašto je tome tako i kako se može, ako znate, najbrže doći do novaca? Unaprijed se zahvaljujem!
  7. Poštovani, Ako je ova tema već bila, ispričavam se. Zanima me kako se piše opomena pred tužbu zbog neplaćanja računa. Što sve ona mora točno sadržavati i kakvi su rokovi u njoj? Zanima me još s kojim zakonom korespondira neplaćanje tj. na koji se zakon i koje članke treba pozvati i da li se tužba može podnijeti i prema odgovornoj (dakle fizičkoj) osobi trgovačkog društva koje je dužnik i također na koje članke kojeg zakona se treba pozvati ako je to moguće. Konkretno radi se o iznosu od nekoliko milijuna kuna koje jedna poznata hrvatska d.d. firma duguje manjoj d.. firmi. Hvala
  8. Poštovani, Htio bih registrirati firmu čija bi djelatnost bila vezana uz kreditno poslovanje, davanje kredita, zajmova i sl. Zanima me da li je moguće registrirati firmu za navedenu djelatnost ili se time mogu baviti isključivo banke i štedno-kreditne zadruge/unije?? Možete li mi reći na koje sve zakone moram obratit pozornost (osim na zakon o trgovačkim društvima i ZOR) i da li se moram obraćati nekim (i kojim) institucijama za registraciju? Ako nije moguća registracija takve djelatnosti, kako to da u oglasima ima puno onih firmi koje se bave davanjem brzih kredita na temelju kreditnih kartica i kako je moguće da do sada nisu sankcionirane? Inače iza tih oglasa stoje razno razni muljatori i lihvari ali ima i ozbiljnih firmi koje NISU ŠKZ. Unaprijed se zahvaljujem!
  9. Poštovani, Da li poslodavac prilikom davanja pismene obavijesti o prestanku ugovora o radu na određeno vrijeme, MORA pozvati radnika na potpisivanje Sporazuma o prestanku ugovora o radu? Ili je obavijest samo po sebi dovoljna jer je u ugovoru o radu na određeno vrijeme unaprijed određeno do kada radnik radi. Hvala
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija