Jump to content

danijela007

Korisnik
  • Broj objava

    16
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je danijela007 objavio

  1. Još jednom Vam zahvaljujem na pojašnjenju i savjetima.
  2. Nažalost, nisam do odgovora miroslava6 nigdje dobila konkretan odgovor jesam li ja ta koja će, po uknjiženju vlasništva, morati platiti zaostatke poreza. To je bilo i moje primarno pitanje u ovom postu. Hvala!
  3. Još bih molila odgovor na pitanje kako je moguće da je ugovor o najmu automatski produžen ako je najmodavac za vrijeme trajanja ugovora premino (pa nije ga mogao produžiti ili otkazati). U Poreznoj su mi rekli da automatsko produžavanje nije moguće (ali mi nisu znali reći tko će snositi porez za najamninu uplaćenu bez ugovora).
  4. Puno Vam hvala na iscrpnom odgovoru. Nažalost, s obzirom na to da ćemo gotovo sigurno završiti na sudu jer se jedan od nasljednika ne slaže s podjelom imovine, znači da će se stanari godinama koristiti stanom, a dugovi za porez se gomilati. Isto tako, odbijaju napustiti stan (osobito stanar bez ugovora) dok im ne predočim vlasnički list. Kontaktirala sam već s jednim odvjetnikom koji mi je rekao da nemam (dok se ne uknjižim kao vlasnik) pravni legitimitet za bilo kakve tužbe pa me sada iznenadio Vaš savjet o mogućoj deložaciji sudskim putem. Stanari odbijaju plaćati bilo kome drugome stanarinu (bilo meni ili nasljedniku računa).
  5. Pozdrav, molila bih savjet. U stanu koji bih oporučno trebala naslijediti (ostavinska u tijeku) nalaze se podstanari (kojima je istekao ugovor o najmu, a jedan od njih boravi bez ugovora). Ne žele napustiti stan, a stanarinu i dalje uplaćuju na račun pokojnog vlasnika (koji oporučno pripada drugom nasljedniku). Ne želim novac od stanarine, ali me zanima, budući da se već mjesecima na taj prihod ne plaća porez, može li itko snositi kakve sankcije (ja, kao budući vlasnik stana ili osoba koja po oporuci nasljeđuje račun pokojnog na koji se i dalje (bez ugovora) uplaćuje stanarina)? Hvala na svakom odgovoru!
  6. Zanima me samo jesam li ja trenutačno (budući da nemam još pravomoćno rješenje na temelju oporuke) uopće u ikakvoj pravnoj poziciji da bih mogla raskinuti ugovor? Stanari neplaćaju redovito režije. Ističu kako se ne žele seliti pod izlikom da stan nema vlasnika i da nemaju kome predati ključeve. U poreznoj su mi rekli da njihov ugovor izlazi 1.3. i da se ništa automatski ne produžava. Primarno me zanimalo pitanje plaćanja poreza (da se ne nagomilaju dugovi), pri čemu su mi rekli da od 1.3. više ne plaćam porez, da ugovor (budući da formalno nisam vlasnik) ne mogu obnoviti te da su podstanari od 1.3. ilegalno u stanu. Budući da se prvi put u životu susrećem s ovakvim stvarima, potpuno sam zbunjena.
  7. Znači li to da bih i u narednim mjesecima, poštujući otkazni rok koji propisuje ugovor o najmu, mogla od stanara tražiti da se isele? Puno hvala Vama i svima koji su mi odgovorili i dali savjet!
  8. Uskoro se konkretno odnosi na 1.3. Budući da sam zaista potpuni pravni laik, molila bih samo pojašnjenje - ne odnosi li se ovaj dio o "prešutnom obnavljanju" na situaciju kada su obje strane žive?
  9. Hvala puno na odgovorima. Zvala sam danas poreznu (kako bih se informirala koliki je dug za porez) i oni su mi rekli da im ugovor može produžiti samo vlasnik stana (što ja još uvijek formalno nisam, a s obzirom na zavrzlame oko ostavinske, ne znam kada ću (i hoću li uopće) postati). To bi, dakle, značilo da, ako se bude vodio spor (koji može trajati godinama), stanari čitavo to vrijeme mogu biti u stanu.
  10. Pozdrav! Molila bih odgovor na ovu kompliciranu situaciju. Što učiniti s podstanarima kojima uskoro izlazi ugovor o najmu sklopljen s najmodavcom koji je u međuvremenu preminuo i iza kojeg postoji oporuka na temelju koje, zbog izbjegavanja dolaska na ročišta jednog od nasljednika, javni bilježnik ne može donijeti rješenje o nasljeđivanju? Teoretski, stan nema (živućeg) vlasnika koji bi obnovio ugovor, a stanari ne žele iz stana. Ima li itko, dok je situacija ovako neriješena, pravo tražiti ih da napuste stan (osoba kojoj je oporučno ostavljen čitav stan, a nije zakonski nasljednik i zasad raspolaže samo preslikom oporuke dobivene na prvom ročištu kod javnog bilježnika) ili netko od pokojnikovih zakonskih nasljednika (kojima po oporuci pripada ostala pokojnikova imovina)? Zahvaljujem na svakom odgovoru i savjetu!
  11. Pozdrav! Molila bih odgovore (savjete) što učiniti u ovoj zamršenoj situaciji. Oporukom bih trebala naslijediti stan (nisam zakonski nasljednik), no zakonski nasljednik pokojnika (koji je također uvršten u oporuku) zasad izbjegava dolaske na ročišta kod javnog bilježnika, najavljujući sudske sporove zbog nezadovoljstva dobivenim dijelom imovine. U stanu koji trebam naslijediti nalaze se podstanari kojima uskoro ističe ugovor o najmu. Što s njima napraviti? Ima li itko od nas (ja, koja imam samo preslik oporuke u kojoj piše da mi pokojnik ostavlja taj stan, ili pokojnikovi zakonski nasljednici) pravo produžiti ili raskinuti taj ugovor? Ako nitko od nas to ne može učiniti, smiju li oni uopće nakon isteka ugovora ostati u stanu? Puno hvala na svakom odgovoru!
  12. Puno Vam hvala na odgovorima. Za sudski sam postupak pitala jer je zakonska nasljednica najavila da planira opovrgnuti oporuku i tražiti nužni dio.
  13. Poštovanje, molila bih pravni odgovor. Plaćam li porez na svoju prvu nekretninu koju sam oporučno naslijedila (pri čemu naglašavam da nisam zakonski nasljednik) i u kojem postotku od vrijednosti nekretnine? Ako je bitno za odgovor, napominjem da je riječ o stanu u Zagrebu. Unaprijed hvala!
  14. Oporučno smo sestra i ja naslijedile stan (iako nismo zakonski nasljednici). Osoba koja jest zakonski nasljednik (iako je dobila znatan dio pokojnikove imovine) odlučila je tražiti polovicu stana. Postoji li vremenski rok u kojem sa suda trebam dobiti informaciju je li pokrenut kakav postupak? Sestra se odlučila odreći svoje polovice u moju korist. Može li to učiniti već na ročištu kod javnog bilježnika (pri čitanju oporuke) ili to mora učiniti kakvim posebnim ugovorom? Mogu li se, po primitku rješenja od javnog bilježnika, uknjižiti kao vlasnik stana i useliti u njega? Unaprijed zahvaljujem na odgovorima!
  15. Molim konkretan, stručan i brz odgovor na sljedeće pitanje. Kao student u 2008. godini ostvarila sam prihod od 5900 kn neto honorarnim radom za što sam dobila Potvrdu o isplaćenom primitku, dohotku, uplaćenom doprinosu, porezu na dohodak i prirezu u 2008. godini od firme za koju sam radila. Budući da ugovor nije preko Student servisa i da sam na iznos platila 30% poreza (prema čl. 32. st. 5. Zakona) mogu li dobiti povrat poreza a da me moj roditelj ne gubi kao poreznu olakšicu? Osim toga nemam dodatnih prihoda. Hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija