Jump to content

mozart

Korisnik
  • Broj objava

    46
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. To i meni neka logika govori. I sto sada raditi, ZZP ili tuzba jer je materijalno pravo? Nije da cjepidlacim ali razlika izmedju bruto i neto je nekih 35 000 kn a to je za mene pozamasna svota...
  2. Molila bih nekoga tko se razumije u zakon o radu odgovor. U otkazu ugovora o radu stoji da radnik ima pravo na 1/3 prosječne NETTO plaće koju je radnik ostvario u 3 mjeseca prije prestanka ugovora o radu. U kolektivnom ugovoru nigdje nije naznačeno dali se radi o BRUTTO ili NETTO plaći već samo da radnik ima pravo na 1/3 prosjećne plaće koju je radnik ostvario u 3 mjeseca prije prestanka ugovora o radu. U zakonu o radu pak stoji da se radi o brutto plaći. Dali je poslodavac pogriješio kada je naveo 1/3 NETTO umjesto 1/3 BRUTTO plaće?
  3. U presudi kaze: I. Nije dopusten otkaz ugovora o radu te radni odnos kod tuzenika nije prestao II. Nalaze se tuzeniku da tuzitelja vrati na rad na poslove koji odgovaraju teziteljevoj strucnoj spremi i radnim sposobnostima u roku od 8 dana. Kako sam bio neprekidno na bolovanju (i u vrijeme sudskog spora) na posao sam se vratio tek prije tjedan dana. Nista PISMENO (osim e-maila da podjem privremeno raditi kao cistac) i u nikakvoj zakonskoj formi od moje firme nemam.... Od presude je svakako proslo vise od 8 dana (otprilike 2 g. i 2 mjeseca). Kako ih prisiliti da mi daju nesto napismeno?!
  4. Prije dve godine sam dobio otkaz kao tehnoloski visak jer firma vise ne treba vozace (prodan je kombi). Sud me vratio na posao jer mi nisu ponudili novo radno mjesto. Za svo to vrijeme sam bio na bolovanju (cca, 2 godine). Prije 7 dana sam se javio na posao. Firma me salje za cistaca jer u mom ugovoru za VOZACA stoji da me mogu uputiti na druge poslove ako nema dovoljno posla za moje radno mjesto vozaca (vec dve godine nema uopce posla za vozaca). Zdravstveno nisam sposoban raditi kao cistac i firma to zna jer sam mi donio nalaze specijaliste. Na moju molbu da me posalju kod medicine rada jer je moje zdravlje ugrozeno se oglusuju i prijete otkazom. Imam dva pitanja: 1. Da li pravno firma moze mene drzati na ugovoru VOZAC iako su prosle dve godine otkada u firmi nemaju potrebe za vozacem (inspekcija rada?)? 2. DAli pokrenuti Zahtjev za zastitu prava radnika jer mi je posao na koji me poslodavac salje ugrozava zdravlje koje je vec ionako naruseno (sto poslodavac zna)?
  5. Vas suprug kao roditelj moze zatraziti od fakulteta uvid u njegove ocjene koje mu se po zakonu moraju dati. U čl. 290 stavak 4. Obiteljskog zakona stoji da roditelj ima pravo traziti od djeteta, nadleznih tijela i pravnih osoba dobiti podatke o djetetovom obrazovanju. Krenite od toga....
  6. Podnesite zahtjev za podjelu bracne stecevine neovisno o tome jeli gotova brakorazvodna parnica. Ali prije svega se pokusajte dogovoriti da vam bivsa supruga isplati ulozeno...
  7. Zakon u prvom redu stiti djecu a ne roditelje. A skrbnik niste samo vi vec i vas uskoro bivsi suprug. Probajte se dogovoriti s njim da ostanete u stanu (barem do punoljetnosti djece). Tako je najbezbolnije za djecu...Sretno!
  8. Pozdrav, zakljuceno je bolovanje nakon 11,5 mjeseci (otvoreno 1.1.2014. a zatvoreno 20.12.2014.). Dali postoji pravo na godisnji odmor?
  9. Zadnjih godinu ipo dana sam na neprekidnom bolovanju. Dali mi netko može razjasniti dali imam pravo godišnji odmor za period koji sam proveo na bolovanju...
  10. Sa prijateljem s posla sam prosao forum ali nismo nasli na problem slican njegovom. Naime, prije 3 mjeseca sin mu je diplomirao i prije desetak dana se zaposlio sezonski (znaci radit ce cca. 5 mjeseci ali ne u svojoj struci). Dali li to znaci da se moze traziti ukidanje obveze uzdrzavanja jer je zavrsio skolovanje i nasao zaposlenje (koje nije za stalno i u struci ali u zemlji sa stopom nezaposlenosti od 20% bi to bila lutrija)?
  11. OBITELJSKI ZAKON Clanak 361. (1) Odredbe ovoga Zakona primjenjuju se i na obiteljske odnose koji su nastali prije dana pocetka primjene ovoga Zakona, ako ovim Zakonom nije drukcije odredeno. (2) Danom primjene ovoga Zakona ne mijenjaju se prava i dužnosti stecena po prijašnjim propisima. Dakle, vaša se imovina dijeli po Zakonu o bračnim i porodičnim odnosima jer je stvorena prije 1.srpnja 1999.g. Pregledajte malo sudsku praksu Vrhovnog suda RH - utipkajte u tražilicu OBZ i ZBPO pa ćete vidjeti stav VSRH po tom pitanju.
  12. Ovdje nije u pitanju medicinsko vjestacenje vec gradjevinsko pri procjeni nekretnine. Po mojoj procjeni sve je ispalo u razumnim okvirima ali druga strana najavljuje zalbu. Sto ide dalje, novo vjestacenje ili nesto drugo? I dali bi ja to novo vjestacenje trebao platiti ako sam prihvatio prvo vjestacenje? I koliko puta se mogu traziti ponovna vjestacenja jer je ovdje rijec samo o kupovanju vremena?
  13. Sto se dogadja kada jedna strana prihvati rezultate vjestva a druga ne? Dolazi li tada do drugog vjestacenja i tko to drugo vjestacenje placa, onaj ko ga je trazio ili ponovno obje strane po polovicu?
  14. Znači da se po ljeti rade sezonski poslovi, 2-3 mjeseca godišnje kada je i vrijeme davanja ispita na fakultetu. A verbalno im mogu uvijek ˝spustiti˝, međutim djeca i mama su vrlo dobro proučili obiteljski zakon i znaju da dok god imaju potvrdu redovnog studiranja ja plaćati moram. Pa makar studirali 10 g. iako su upisani po bolonjskom procesu. Vjerujete, razgovorom sam pokušao puno puta i uvijek bi dobio isti odgovor: ˝Ti si nam po zakonu dužan plaćati...˝ .
  15. Ma čekajte malo. Nemojte mi reći da sudovi podržavaju ovakvu praksu jer bi to bila sramota za pravosuđe! Ako se pozivamo cijelo vrijeme na Europsku uniju tada bi trebali i veliki dio zakona preuzeti iz nje.Ići ili ne ići na fakultet je stvar osobnog izbora, a alimentacija bi se trebala plaćati samo za obavezno školovanje, znači do kraja srednje škole. Svaka čast onim studentima koji redovno izvršavaju svoje obaveze, kamo sreće da su i moja djeca takva-prije bi stali na svoje noge, zaposlili se, osnovali obitelji i počeli živjeti svoj život. Nažalost, ja imam nešto drugo...
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija