Jump to content

coperko

Korisnik
  • Broj objava

    40
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je coperko objavio

  1. Bok svima, da li u slučaju prijevremene otplate kredita banci vraćam samo glavnicu ili glavnicu uvećanu za nedospjele kamate? Hvala
  2. Bok svima, pravna osoba (d..) koja je osnovana radi stjecanja vlasništva na nekretnini u vrijeme kada nismo bili članica EU, ovih dana je zaprimila rješenje o otvaranju i zaključenju skračenog stečajnog postupka po prijedlogu FINE. Što to znači za tu pravnu osobu? Da prestaje postojati? Što će biti sa nekrentinom koja je vlasništvo te pravne osobe? Da li je moguće taj stečajni postupak obustaviti? Hvala
  3. Bok, Još 90-ih godina je nakon smrti vlasnika firme (d..) ista odmah ugašena. Naknadno doznajem da se i dan danas na ime firme vodi jedna nekretnina u zemljišnoj knjizi. Što s tom nekretninom? Čija je sada i može li se promjeniti uknjižba? Hvala
  4. Bok svima, Dobio sam jučer rješenje o ovrsi od javnog bilježnika za dug za telefon u iznosu od 120,00 kn - jedan neplaćeni račun. U rješenju piše da su nastali troškovi 250,00 kn a predvidivi troškovi 656,00 kn. Ukoliko odmah platim dug+nastale troškove da li imaju osnove da mi naplaćuju predvidive troškove koji još nisu nastali? Hvala
  5. Da li je spor o diskriminaciji na radnom mjestu radni spor?
  6. Podižem temu... Prošle dvije godine, a ništa se nije pomaklo, nažalost. Susjed odbija razgovor a ja i dalje pogleda nemam Možda netko zna odgovor na moj problem?
  7. A cl. 214 ovrsnog zakona gdje stoji duznik moze privatnom ispravom POTVRDJENOM kod javnog biljeznika... Zar potvrda nije solemnizacija?
  8. Znaci dovoljno je da je potpis duznika ovjeren da bi mogao predati fini na naplatu?
  9. Prilikom ispunjavanja bjanko zadužnice koji je najveći iznos kamata moguće upisati? Da li će FINA naplatiti bjanko zadužnicu u kojoj nije naveden iznos kamata? Da li se onda pretpostavlja da je riječ o zakonskim zateznim kamatama? Da li je dovoljno za FINU da je potpis dužnika na zadužnici samo ovjeren ili je potrebna solemnizacija?
  10. Niste mi dali potpuno odgovor, koji postupak onda da pokrenem? A ne navodite zasto ugovor o zajmu nije vjerodostojna isprava kad zakon kaze da se ovjerovljena privatna isprava smatra vjerodostojnom ispravom.
  11. Navedeni su svi elementi koje vi spominjete. Ne bojim se prigovora, jer je situacija jako čista, povrh svega napismenog imam jako puno svjedoka a i nekoliko pisanih priznanja dužnika da nije platio i da će platiti. Samo me zanima koji pravni put da odaberem, da li šaljem ovrhu kod bilježnika ili pišem tužbu na izdavanje platnog naloga. To mi i neki odvjetnici nisu znali reći pa se zato ovdje konzultiram.
  12. Ne postoji, ali kako to utječe na definiciju vjerodostojne isprave? I također ponavljam pitanje - na koji način onda ide naplata? tužba za izdavanje platnog naloga ili?
  13. Kako onda tumačite zakonsku odredbu iz Ovršnog zakona da se ovjerovljena privatna isprava smatra vjerodostojnom ispravom. A ukoliko je vjerodostojna zar ne ide ovršni prijedlog bilježniku? Kako da onda po Vama naplatim potraživanje? tužba na izdavanje platnog naloga ili obična tužba?
  14. Imam ugovor o zajmu koji je ovjerovljen od strane javnog bilježnika ali nije solemniziran. Rok dospijeća je istekao. Da li mogu na temelju takvog ugovora koji nije solemniziran pokrenuti ovrhu kod javnog bilježnika? Vidim da se prema ovršnom zakonu ovjerovljena privatna isprava smatra vjerodostojnom ispravom. Prema tome mogao bih poslati prijedlog za ovrhu kod javnog bilježnika. Da li se slažete?
  15. Moja i susjedova nekretnina imaju isti pristupni put. Put je vlasnistvo grada. Susjed je rekonstrukcijom garaze jedan zid garaze izbacio izvan svoje parcele na javni put nekih 20 cm i to je dovoljno da sam ja ogranicen prilikom ulaska autom u svoje dvoriste. To je susjed uradio prije 20ak god. Kako je tada vlasnik moje kuce bio moj otac koji je bio miran i nije vozio auto on se nije htio svadjati. Sad bih ja kucu uredio i iznajmljivao turistima ali nitko nece doci jer ne moze uci u dvoriste s autom. Da li ja mogu podnijeti nekakvu tuzbu? Mislim put nije moje vlasnistvo pa valjda ne mogu vlasnicku tuzbu ali postoji li nacin da natjeram susjeda na rusenje tog dijela koji je na putu? Da li je susjed stekao kakvo pravo na tome jer je takvo stanje ipak zadnjih 20 godina? Moze li grad sto poduzeti? Kako ih natjerati? Hvala!
  16. Naravno da imam. Imam i pisane tragove o svemu obavljenom. Taj posao nije moguće osporiti. Jedino što me izluđuje jest to što ne mogu izvšiti dostavu računa jer on uporno odbija primiti. Znao sam viđati prijedloge za ovrhu kod bilježnika, te nikad nisam vidio u prijedlogu dokaz o izvršenoj dostavi, već ovrhovoditelj samo napiše da ovršenik nije platio taj i taj račun i stoga predlaže ovrhu,i to uredno prolazi čini mi se. Da li moram ja u prijedlogu dostaviti dokaz o dostavi?
  17. Ma obavio sam neke radove po njegovom nalogu i rekao je doci platiti drugi dan. Ja sam izdao racune i on se nije pojavio. Kako cu sada pokrenuti ovrhu? Ažurirano Mozes li objasniti? Uopce nisi pomogao s tim odgovorom
  18. izdao sam nekoliko R1 računa i poslao ih dužniku s povratnicom, međutim već drugi put dužnik odbija primiti to moje pismo. Datum dospijeća je prošao. Da li ja mogu protiv njega pokrenuti ovrhu kod javnog bilježnika iako on te račune nije primio?
  19. Fizička osoba A izradi za pravnu osobu (osoba javnog prava) računalni program za vođenje arhive, a osoba B mu plati naknadu za taj rad, sve je regulirano ugovorom o djelu. Desetak godina i više osoba A za osobu B odražava taj program uz naknadu. Nedavno osoba B angažira treću osobu da ubuduće održava taj program. Da li osoba A ima kakvih autorskih prava na tom programu ili je to vlasništvo osobe B?
  20. Piše da tražbina osiguratelja zastarjeva za 3 godine. Kako ste vi zaključili da je to počevši od isteka police osiguranja? Sve i da se primjenjuje čl. 1 gdje piše: "računajući od prvog dana poslije proteka kalendarske godine u kojoj je tražbina nastala", pitam vas kad je to tražbina nastala? Meni je došla uplatnica za mjesečni obrok npr. u mjesecu svibnju 2011. Dakle tada je tražbina nastala, a ne 2013. kad je polica istekla. U hzzo meni tumače da je tražbina nastala tek nakon što je polica istekla, a kako je polica trajala do 2013. godine da tek tada počinje zastara. Meni to jednostavno nema logike.
  21. Znam da je zastara potraživanja po osnovu dopunskog zdravstvenog osiguranja 3 godine. Međutim, zanima me od kojeg dana teče zastara? U hzzo su mi rekli da zastara za sve obroke počinje teći u sljedećoj godini nakon isteka čitave police. Po meni to nema smisla, valjda zastara teće za svaki pojedini mjesečni iznos od dospijeća tog iznosa? I još jedno pitanje, ja nikad nisam sklopio policu osiguranja a ona ipak postoji, te su mi u hzzo rekli da ja niti ne moram sklopiti policu da bi osiguranje važilo, već da to mogu druge osobe u moje ime. Je li to točno?
  22. U slučaju prometne nezgode, ukoliko je auto na leasingu, tko je legitimiran potraživati naknadu štete sudskim putem? Leasing kuća ili korisnik leasinga?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija