Jump to content

giustisia

Korisnik
  • Broj objava

    13
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je giustisia objavio

  1. E, hvala. Šta da poduzmem slijedeće, kako ću pokrenuti podjelu ili utvrđivanje bračne stečevine, trebam li za to odvjetnika ili je dovoljno da predam molbu za isto na sudu. I koliko to traje . Hvala unaprijed.
  2. poštovani, suprug je zatvorio obrt sa velikim dugom , a ja pitam da li mogu ovrhoviti stan koji glasi na moje ime , koji sam ja dobila od firme za 18 god .rada , a koji sam kasnije otkupila na kredit(još ga otplaćujem ).Da li se to može tretirati kao zajednička imovina ili to što sam ga ja dobila mi daje pravo da ga smatram svojim stanom.Kad sam otkupila stan bila sam već u braku , ali nikad nisam prestala raditi tako da mogu dokazati da taj kredit sam mogla sama otplatiti.Unaprijed hvala na pomoći.
  3. poštovani , moj suprug je zatvorio obrt sa dugom za zdravstvo i mirovunsko od cca 200 000,00 kn plus kamate još toliko Suprug nema nikakvu pokretninu ni nekretninu na sebe, naime stan je na moje ime , jer sam ga ja dobila o firme prije 25 god za mojih 18 godina radnog staža .Sjećam se da smo od plaće tada odvajali za nekakav stambeni fond. Taj sam stan poslije otkupila ( već u braku )i još plaćam taj kredit .Radim stalno , a zadnjih 10 godina radim gotovo 7 mjeseci u godini još jedan posao - na šta isto plaćam obaveze.Znači mogu dokazati da sam sama isplatila stan. PITANJE ; da li mogu na ime duga moga supruga ovrhoviti stan?? kao nekakvu zajedničku stečevinu , jer je otkupljen u braku.
  4. nikad ne nastupa zastara , jer taman kad bi mogla nastupiti, ovrhovitelj daje ponovno prijedlog za ovrhu i tako dok si ne naplate dug.Praktički zastara bi nastala ako nitko nebi ništa poduzimao u vezi tog duga , ali uvijek aktiviraju ovrhu,makar dan prije zastare... tako nemoj se puno nadati zastari.
  5. nikad ne nastupa zastara , jer taman kad bi mogla nastupiti, ovrhovitelj daje ponovno prijedlog za ovrhu i tako dok si ne naplate dug.Praktički zastara bi nastala ako nitko nebi ništa poduzimao u vezi tog duga , ali uvijek aktiviraju ovrhu,makar dan prije zastare... tako nemoj se puno nadati zastari.
  6. Tako sam si i mislila da svaka uplata prekida zastaru ,jer porezna uprava nađe načina da ti naplati barem 5 kuna ,makar ti obračuna neki povrat ili izmisli neki peplaćeni iznos ,koji oni preusmjere u dug samo da se opet aktivira plaćanja duga
  7. hvala,fakincina i juante, kažete provjereno nije moguće prijaviti bankrot kao obrt ,ja sam mislila da su to uveli kao mogućnost , jer se pričalo o tome .
  8. Puno hvala,znači bankrot u principu nije bolje rješenje od zatvaranja obrta ,jer ovrha ne znači baš nešto jer sve što posjedujemo je na moje ime ,jedino je problem ako hoće nešto drugo pokrenuti ( neki štand primjerice ) da li će mu dati uopće mogućnost da nešto drugo radi ,vjerojatno da ali sve će podlijegati ovrhama ..
  9. hallo!! Evo me opet sa par pitanja.Moj muž ima obrt koji već duže vrijeme skuplja samo dugove , pa je došlo vrijeme za donijeti neku drastičniju odluku ,jedna od opcija je bankrot ,jer je dug tako velik ( uglavnom mirovinsko i zdravstveno) da ga sa tim obrtom sigurno nikad neće isplatiti.Radi se o igrama za zabavu -biljari fliperi i ostalo. Radi se samo ljeti ,nekako se plate ti posebni porezi za aparate za zabavu koji su mjesečni i nekako se pokrije najam za prostor gdje se aparati postave i to je već godinama tako.Žiro račun je već duže blokiran a s obzirom da osim tog nabrojenog drugih plaćanja nema to plaćamo gotovinski .Ova je sezona bila pak toliko loša da se niti taj najam nije pokrio .Koja je mogućnost prijaviti bankrot'??????? Moj muž ne posjeduje ništa osim tih aparata za zabavu tj. nekoliko biljara ,flipera ,video igara ,pikada i sl.Pretpostavljam da će jedino tako moći zatvoriti obrt ( mislim na bankrot )i tako jedino može početi teći zastara.Da li je moguće tražiti da dio duga ode u zastaru s obzirom da neke obaveze su sigurno jako stare ,ali je povremeno nešto plaćano.Ili je točno da i kad jednu kunu uplatiš na ime tog duga da se onda zastara računa od dana kada je zadnja transakcija bila na ime tog duga npr. mio a ne kada je obaveza nastala. Nadam se da nisam previše zapetljala. već se radujem vašem odgovoru HVALA
  10. Evo ja ću ti pokušati odgovoriti.,jer sam upravo naslijedila neku zemlju,Samo prvo koljeno ( roditelji , djeca ) ne plaćaju porez na darovni ugovor. Drugo: Što prije neka to riješi neka ti daruje nekretninu jer će ti vrlo brzo država sjesti na nekretninu. Mojoj su prijateljici sjeli na nekretninu koju je ona več prodala ,ali s obzirom da je prodala rođaku nisu žurili sa upisom u gruntovnici , pa se desilo to što se desilo.
  11. hvala notarice. Je li to znači da ako ništa nema za naslijediti ,ne naslijeđuje se niti dug. Naime vjerojatno će se taj obrt i prije ikakvog naslijeđivanja ugasiti. Još jedno pitanje : Da li se može ugasiti obrt iako postoje dugovanja prema državi,??
  12. hvala travolta! ne nitko nije niti jamac niti bilo šta na obrt osim supruga. A što se tiče nasljedstva ,obrt nije zanimljiv za naslijeđivanje .jer osim duga obrt ima samo pokretnu imovinu koja i nije tako vrijedna ,pa se može i ne prihvatiti naslijeđivanje obrta ( to su biljari , stolni nogometi i fliperi).????????Mene je uglavnom zanimalo da li smo sada dužni mi drugi ukućani plaćati njegov dug,iz tvoga sam odgovora shvatila da nismo..
  13. Dobar dan! Imam nekoliko pitanja. Moj suprug vodi obrt koji ide jako loše i na koji je već nagomilao jako puno dugova ( najviše mirovinskog i zdravstvenog ,druge obaveze nekako podmiri ) Ja sam stalno zaposlena i čak 6 mjeseci radim još i honorarno što je regularno prijavljeno i na šta su isto plaćene obaveze. Znači imam dva primanja. Imamo stan koji sam ja dobila od firme a poslije i otkupila na kredit , tako da još i danas plaćam kredit. Kad sam dobila stan bili smo tek 2 ili 3 godine u braku. Muž bi i odjevio obrt ali navodno se ne može odjaviti obrt dok ne podmiriš dug.Dug raste zbog kamata ,on nešto sitno radi i status quo. Pitanja; 1.Da li meni mogu sjesti na plaću sa njegovim dugovima (isključivo govorimo o dugovima mirovinskog i zdravstvenog).zato sam napomenula da radim dva posla znači mogu dokazati da sam ja prehranjivala obitelj. 2.Rekli su mi da po novom ,to još nisam provjerila ali me jako zabrinulo,da ako i djeca žive u istom domaćinstvu a zarađuju ( sin se nedavno zaposlio) moraju plaćati dug roditelja.)Iskreno to mi baš ne izgleda ispravno ,jer dug nije korišten za obitelj (kredit i sl. za kuću ) nego je dug stvoren isključivo lošim poslovanjem. 3,Ako ja umrem suprug bi naslijedio 1/3 stana ( imamo još i kćer) da li bi zbog duga njemu sjeli na tu 1/3 stana ,vjerojatno da ,što znači da bi već sada trebala napraviti oporuku da ostavljam stan djeci , a da on ima pravo do svoje smrtiboraviti u njemu.(ipak se nadam da ću još dugo živjeti). Tako razmišljam,jer novaca nemamo da suprug započne neki drugi posao ,a ovaj dug bi mogao jako porasti zbog kamata. 4,Recite da li obrt može prijaviti bankrot totalni ,ne ono da on dalje radi a da oni time upravljaju ,jer to ne bi rješilo problem. Ja se izvinjavam ako sam bila duga ,ali htjela sam da me što bolje razumijete. Unaprijed hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija