Jump to content

fufeki

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Zar nitko da mi odgovori? Uskoro ističe zadanih 30 dana. Da li se stvarno netko nekon 33 godine od izgradnje/adaptacije krova može sjetiti da stavim snjegobrane u roku 30 dana? Rok mi malo predstavlja problem, jer kolege koji imaju ljestve i koji bi to u trenu napravili su na moru i dolaze tek iza ljeta.
  2. Često pratim ovaj forum i ima stvarno članova voljnih pomoći i objasniti određene nepoznanice nama laicima, pa sam odlučio potražiti savjet ovdje. Imam određenih problema sa susjedom koja se zadnjih 20-ak godina tužila s drugom susjedom. Obzirom da su u zadnje vrijeme one u dobrim odnosima vjerojatno je došao red na drugog susjeda tj. mene da pohodim sudove. Naime, o čemu je riječ. Prije 2 godine sam adaptirao jedan objekat koji je na imanju i pretvorio sam ga iz stare štale u garažu. Pri čemu sam sa zadnje strane uz postojeće temelje iskopao dodatne širine 30 cm. Tada je počela priča susjede da sam garažu izgradio na međi i tražila je da stavim žli****ve. Naravno da garaža niti krov garaže ne ulaze u tuđi prostor, ali radi mira sam stavio žli****ve. Oko 2 tjedna nakon što sam to učinio dolazi meni opomena od odvjetnika kojeg je ona angažirala da u roku od 30 dana stavim snjegobrane na obiteljsku kuću jer se osjeća ugroženo. Obzirom da je krov kuće stvarno iznad međe i nagnut jednim dijelom prema susjedi interesira me da li je to stvarno moja obaveza i da li je normalno da se stavi rok u 7-om mjesecu? Također do današnjeg dana nije nikada došlo do urušavanja snijega što zbog starosti i grubosti površine crijepova, šti zbog izolacije. Naša obiteljska kuća je napravljena 30-ih godina prošlog stoljeća, a adaptirana 1979-te godine, te se od te 1979-te godine na njoj nalazi isti crijep. Možda je bitno, susjeda ima ulaz u dvorište s druge strane svoje kuće tako da u zimskim mjesecima izemđu naših kuća nema "prometa". Pročitao sam članak 110 Zakona o vlasništvu, ali ja kao laik u tom članku ne vidim temelja za tužbu, a još manje rok da se to napravi u ljeti. Možda sam u krivu?
  3. Procackal sam po forumu u vezi katastra, ali nisam naisao na slican problem, pa Vas molim da se ne ljutite ako sam kojim slucajem preskocil slicnu temu. Radi se o katastarskim planovima (nije moja struka, pa ako pogrijesim s nekim izrazima, molim Vas da mi oprostite) koje sluzbeni mjernici citaju na razlicite nacine. Naime vidio sam elaborat iz 1972. godine u kojem su ucrtane međe, ali je na svim prijelominm tockama upisana vrijednost (brojevima) u metrima koji se nazalost ne slazu s ucrtanim linijama i mjerilom. Jedan ovlasteni sudski vjestak je u postupku koristio mjere napisane rukom, dok je drugi mjere iscitavao pomocu trobridnog mjerila i uopce ga nije interesiralo sto je rukom napisano. Te mjere imaju odstupanja od ~1,00-1,50 m u naravi. Nadalje rijec je o tri parcele koje su nastale iz jedne i u gruntovnici se vidi da su sve tri parcele jednake kvadrature. Ta kvadratura se dobiva kada se koriste podaci koji su rukom upisani (razlika ~5-10 m2), a kad se koriste iscrtane linije u katastru dolazi do razlike u kvadraturi od ~250-400 m2. Ovdje se vidi da je netko tko je 1972. god ucrtavao i upisivao podatke u katstar napravio pogresku (u odnosu na napisano i ucrtano). Stoga Vas molim, ako je netko imao slican slucaj da mi malo detaljnije pojasni koji podaci su ispravni i sta mi je dalje za ciniti. Hvala.
  4. Da na započinjem movu temu zelio bih ovdje zatražiti savjet, ukoliko to začetniku teme ne smeta. Imamo jedan problem sa oranicom koja se nalazi u građevinskoj zoni na selu. Konkretno radi se o tome da je po katastarskim elaboratima zemlja širine dovoljne za gradilište. S jedne strane (moje lijeve) postoji kuća i ograda, dok s druge strane susjed planira graditi kuću. Susjed (s desne strane) koji planira graditi kuću je iskolčio zemlju i tražio od nas (moje supruge – vlasnice njive) da potpisemo, mislim da je bila riječ o papirima koje treba ishoditi prije traženja građevinske dozvole. Nakon njegovog iskolčenja izmjerio sam zemlju i u širinu nedostaje više od jednog metra. Nakon toga zovem mjernika (neslužbeno) da izmjeri trenutno stanje i nakon mjerenja kojim je ustanovljeno da imam širinu (od ograde s lijeve strane do stupića kojeg je postavio drugi susjed) manju za ~1,4 m od one u katastru. Mjerenjem je utvrđeno da je susjed koji planira graditi iskolčio tako da ima površinu svoje parcele veču od površine u katastru i gruntovnici, pa mu nismo ni potpisali. Mjerenjem je također utvrđeno da susjed s lijeve strane ima ogradu ~ 1 m na našoj oranici. Ali je karjem prošle godine traktorist kojeg sam angažirao da izore njivu nenamjerno oštetio žičanu ogradu od susjeda s lijeve strane (riječ je o šteti od ~200 kn) te su pozvali i policiju koja je u službenoj zabilješci opisala štetu (korektno s njihove strane). Ovih dana stiže tužba na našu adresu gdje nas tuži susjed s lijeve strane kojem je oštečena ograda, ali ne za načinjenu štetu (niti u prijedlogu rješenja ne spominju nadoknadu štete) nego za ometanje posjeda jer smatra da je i preko ograde njegova parcela, ali nigdje ne navodi koliko konktertno. A to bi značilo da je naša zemlja uža i preko 2 m od zacrtane u katastru i upisane u gruntovnicu. Što se tiče katastra i gruntovnice podaci su relativno novi (sredina sedamdesetih) te je na svakom elaboratu upisana širina pojedine parcele. Također napominjem da se mjerenjem više susjednih parcela (koje se uklapaju u ukupnu širinu) dobiva da je medja oko 1 m na strani od susjeda (lijevog). Interesira me ima li načina da se sporna ograda koje se u potpunosti nalazi na našoj parceli pomakne odlukom suda jer susjedi to nikako neće sami napraviti? Napominjem da postojećim stanjem nemam dovoljno širine za građevinsko zemljište mada bi po katastru i gruntovnici trebalo biti. Da, zaboravio sam nadodati da je ograda napravljena prije više godina. I još jedna po meni smješna, ako ne i žalosna stvar - susjedi koji tuže imaju u vlasništvu navedenu nekretninu koja ima na ulazu umjetničku kovanu ogradu (lesu) s daljinskim upravljanjem, a koriste siromaško pravo - tako se besplatno zatrpavaju sudovi. Nadam se da je moguće iščitati problem koji imam mada ne baratam stručnim pojmovima. Unaprijed zahvaljujem na odgovorima.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija