Jump to content

Matei

Korisnik
  • Broj objava

    12
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Što ako se pravomoćnom sudskom presudom oslobodi svake krivnje, da li i onda vrijedi gore citirano?
  2. „Narodne novine“ 62/03 Zakon o kaznenom postupku - pročišćeni tekst Članak 237. (9) Okrivljenik može biti ispitan i bez branitelja samo ako se izričito odrekao tog prava, a obrana nije obvezna. (10) Ako je postupljeno suprotno odredbama stavka 2., 3., 8. i 9. ovoga članka ili ako izjave okrivljenika o korištenju prava da uzme branitelja nisu ubilježene u zapisnik, iskaz okrivljenika ne može se upotrijebiti kao dokaz u kaznenom postupku. Iz ovog po meni proizlazi ako nije bilo branitelja da je iskaz nevežeći.
  3. U kaznenom predmetu koji je trenutno u fazi istrage prije otprilike 2 mjeseca poslao sam zahtjev za izuzimanjem iskaza danog u policiji jer je dobiven bitnim povredama zakona opisanim u čl. 9. st. 1. i 2. ZKP-a i povratom protupravno oduzetih osobnih stvari, ali još nikakav odgovor od istražnog suca nisam dobio. Kako sam se pozvao isključivo na ponašanje djelatnika policije pri postupanju u tom postupku smatram da je 60 dana i više nego dovoljan rok da se utvrde činjenice koje sam naveo u zahtjevu tj. ispitaju policajci koji su sudjelovali u svemu tome i donese odluka bilo pozitivna ili negativna, ali još ništa. Zna li netko koliko to uobičajeno traje i u kojem roku bi mogao očekivati nekakav odgovor te ima li smisla išta poduzimati u međuvremenu u obliku nekakve požurnice, zvanja i raspitivanja kod istražnog suca što je sa tim i sl.?
  4. Ima li neki zakon koji brani objavu punog identiteta (imena i prezimena) osoba koje su uhićene?
  5. Nisam pravnik, ali ako je osuđen na 4 mj. zatvora, uvjetno na god. dana, tada to valjda znači da ako u roku godinu dana prekrši uvjet, tada će odležati 4 mj. u zatvoru a ne god. dana koliko je bio uvjet.
  6. Nije li po KZ-u čl. 21 zastara za izdržavanje kazne zatvora do jedne godine dvije godine tako da zapravo uopće ne mora ni odslužiti tu kaznu ?
  7. P.S. Da li u svom zahtjevu trebam tražiti, zahtijevati ili moliti uvid u cjelokupan spis obzirom da u ZKP-u čl. 164. st.1 i 5 jasno piše da imam pravo uvida u cjelokupni spis? Također da li zahtjev treba nasloviti na istražnog suca ili izvanraspravno vijeće i u koliko primjeraka ga poslati da mi zahtjev ne bi 'pao' na nekoj formalnoj grešci te ukoliko me odbiju da li su odmah dužni reći razloge ili i to moram posebno unaprijed tražiti u zahtjevu? Unaprijed zahvalan!
  8. Hvala, upravo to ću i napraviti. Također, uvidom u spis otkrio sam i da je 2003 g. protiv mene podnesena kaznena prijava zbog nanošenja teške tjelesne ozljede iz KZ čl. 99. st. 1. Da imam tu kaznenu prijavu nisam ni znao, a riječ je o slučaju kad me je odostraga dok sam upravljao automobilom udario pijani vozač te se nakon toga išao i fizički obračunati sa mnom. U samoobrani ja ga jesam jedanput udario jer je dotični od mene bio za glavu veći i napao me je posred četverotračne ceste te sam se pobojao za život da me ne baci pod automobile koji su prolazili sa strane. U tom trenutku naišao je policajac van dužnosti i prekinuo sukob, a kako je dotični bio agresivan i pijan tada je i taj policajac upotrijebio silu nad njim a nakon što je došla interventna policija i njima je pružao otpor pa ga je njih 4-5 'cipelarilo' po podu i u 'marici' odveli u policiju. U svakom slučaju, najverovatnije je da mu je policija nanijela te ozljede a nakon što se sve to dogodilo mene poslije toga više nitko nije zvao niti na policiju niti na sud a meni su stavili prijavu da se oni izvuku iz svega toga. Što sad da radim i hoću li imati kakve posljedice radi toga jer nije mi svejedno da imam dosje radi nečeg što sam siguran da nisam napravio?
  9. Da, slučaj je još u istražnom postupku, dakle trebam čekati da se podigne optužnica (ako se uopće i podigne) i tada tražiti uvid u nalog i pobijati ga ako sam dobro shvatio?
  10. Listajuci sudski spis pregledao sam i zahtjev za ogranicavanje ustavnih sloboda odnosno nalog istraznog suca za prisluskivanje te sam vidio da nije utemeljen na zakonu tj. da nedostaju elementi koje propisuje zakon da bi bio valjan. Zapisao sam podatke o tom predmetu da svoj papir (broj, datum, istraznog suca koji je odobrio) te nakon sto sam to napravio u pisarnici su mi rekli da ja to ne smijem gledati jer je to tajna. E sad, dobar dio predmeta se vodi na osnovu toga i pobijanje tog naloga bi mi pomoglo u predmetu, ali ja to eto `ne smijem znati`. Kako se zaliti na to?
  11. Što ako mi dođe poštar s pozivom za sud ili policiju a ja u tom trenutku nisam prisutan kući niti itko od ukućana? Da li se onda smatra da izbjegavam poziv ili poštar u sandučiću ostavi onaj žuti papirić da se poziv može predignuti na pošti? Očekujem jedan takav poziv a ujedno imam i nekih obaveza van kuće pa ako mi netko može odgovoriti na ovu dilemu.
  12. Ako netko zna molio bi da mi na privatnu poruku pošalje kontakt nekog odvjetnika krivičara u Rijeci. Hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija