Jump to content

iuris57

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je iuris57 objavio

  1. Molim odgovore na nekoliko pitanja u vezi vjerodostojnosti vlastoručne oporuke. Ako grafololog donese zaključak u nižem stupnju vjerojatnosti uz napomenu da isti može biti i potpuno suprotan zbog određenih okolnosti, treba li ga sudac uvažiti i donijeti odmah presudu a da ne prihvati zahtjev za još jednim vještačenjem? Koliko stupnjeva vjerojatnosti postoji? Da li smo zakonski ograničeni na samo jedno vještvo? Kada se ide na institut Vučetić? Unaprijed se zahvaljujem!
  2. Zahvaljujem i molim još dva odgovora. 1. Da li je uvijek praksa presuditi upravo 1/2 u korist preživjelog bračnog druga na temelju bračne stečevine ili je potrebno utvrditi doprinos (učešće) tog bračnog druga u stvaranju ostavinske mase za vrijeme trajanja bračne zajednice? 2. Može li biti osnovan razlog za traženje poništenja (raskida) Ugovora o dosmrtnom uzdržavanju činjenica da je davatelj uzdržavanja osoba pravomoćno kažnjena zbog krivotvorenja dokumenata kao i činjenica da je ugovor lihvarski zbog nesrazmjera činjenja i dobivanja? Još jednom se zahvaljujem!
  3. Poštovani, molim pomoć po ovom pitanju. Naime, majka je tražila izdvajanje 1/2 ostavine u njenu korist temeljem bračne stečevine. Istovremeno, ja (sin) sam tražio izdvajanje 1/3 stečevine u moju korist temeljem čl. 75 ZN-a. Prvostupanjskim je presuđeno prihvaćanje njenog zahtjeva a da se o mome još nije raspravljalo. Ukoliko se jednom utvrdi da sam opravdano tražio 1/3 na temelju članka 75 ZN-a, da li je dio te 1/3 i u vrijednosti bračne stečevine majke i da li ću za taj dio biti zbrinut? Također, imam li u toj 1/2 ostavine (bračne stečevine) pravo na nužni dio, tj. može li majka darovati cijelu 1/2 drugom djetetu ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju. Unaprijed se zahvaljujem na svim odgovorima i korisnim savjetima!
  4. Molim za savjet i unaprijed se zahvaljujem na svim odgovorima. Što ima prioritet u izdvajanju iz ostaviteljske imovine (ostavine)? Naime, postoji oporuka. Na parnici sam uspio osporiti ono s čim ostavitelj nije imao pravo raspolagati u oporuci. Ostaviteljeva supruga traži izdvajanje 1/2 na osnovu bračne stečevine. Ja tražim izdvajanje 1/3 ostavine po čl. 75. Kada mogu zatražiti izdvajanje mog nužnog dijela (1/6)? Može li (i kako) bračna stečevina ugroziti moj zahtjev za 1/3 i 1/6.? Što se prvo izdvaja i kojim redom? Mogu li tražiti djelomično rješenje o nasljeđivanju nužnog dijela tako da preostali sporni dio ostane za rješavanje u parnicama? Hvala još jednom!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija